Šta je novo?

Referentne AMD graficke kartice

alek1411

Cenjen
Učlanjen(a)
20.06.2012
Poena
154
Ako moze neko malo vise da mi kaze o referentnim karticama, vredi li ih uzimati ili su bolje verzije da kazem "otvorene" sa dva ventilatora, jesu li efikasne isto koliko i ove druge... Posto na netu ne nalazim bas puno. Ono sto sam zakljucio je to da sve referentne radi amd, dok ostali proizvodjaci na takve kartice lepe svoj logo, da su bucnije i da se vise greju... Nov sam u svetu grafickog hardvera pa mi nemojte zameriti.

Pa skoro da si sve zaključio. U većini slučajeva razlike nema samo je razlika u hladjenju sad neki proizvodjači menjalju PCB,biraju čipove,dodaju custom hladjenje i prodaju proizvod kao sa nazivom OC, TOP,Gigherz edition itd....

Ranije u seriji 4xxx referente grafe su se dosta grejale i kuler je bio bučan do neprijatnosti, danas referente grafe i njihovo hladjenje je više nego zadovoljavajuće tako da tu nemožeš da pogrešiš naravno nije na odmet proveriti test baš te grafe koju si namerio da uzmeš i pročitati o njoj nešto pre kupovine.

Naravno moj savet je opet ako je cena približna otići uvek na grafu sa custom hladjenjem...

Referentne su malo teze za ciscenje i vise uvlace prasinu zbog sistema hladjenja. Nereferentne je lakse cistiti posto se ne radi o zatovrenom sistemu, tj. mnogo je lakse dostupno.

Hvala vam na informacijama drugari. Radi se o tome da uzimam referentnu 6970 proizvodjaca VTX3D za par dana pa sam malo u nekom strahu iz razloga sto ovo nije nesto popularan proizvodjac kod nas. Inace malo se nalazi na netu o ovj kartici, tek na nekom australijskom sajtu sam nasao test gde se pokazala sasvim dobro. I jos nesto mi je cudno, a to je da na sajtu VTX-a pod proizvodima u seriji 6000 ne postoji ova kartica, tek radeoni 6950, 6870, 6850 ne-referentni modeli... Pa me sve to zbunjuje.

Nema greske sa VTX3D, u pitanju je odsek TUL korporacije(koji obuhvata jos i PowerColor), imaju i neka odlicna non referentna resenja(po meni vizuelno i najlepse custom Radeon karte pravi VTX3D). Referentne su im kao i ostale, tu nema razlike sta god da uzmes ionako.
Ipak, ja ti savetujem da ako mozes da se protegnes za jos koju kintu, uzmes neki nereferentni model jer su, posebno kod Radeona, mnogo mnogo bolji izbor, referentni su prosto prebucni i pretopli, moja preporuka kad je AMD karta u pitanju je pod obavezno ici na custom resenje.

Jel moze neko da mi kaze koje temperature treba ocekivati pri gamingu na referentnim karticama? Koje su normalne temp i koja je granica, broj obrtaja ventilatora buka... Znam da su one toplije od custom ali koliko?

Koja karta je u pitanju?

u provetrenom kucistu oko 70C bez OC za vreme intenizvnih igara...

Nema ja to ima drugar, valjda oko 65-75%... ja imam nesto drugo (4870x2) isto ima blower, ali ova se mnogo vise zavrti... tipa oko 90-100%

Nazad
Vrh Dno