Šta je novo?

Redmi Note 12/Pro/Pro+

Misliš da će 8/256 Turbo biti skuplji od 400?
Nadam se da nece, ali gledajuci ludacke cene svih proizvodjaca, ko zna Ovde u klipu kaze da ce pocetna cena u Kini biti 270 evra bez poreza, e sad kolko je porez i kolko ce dodati na globalni model, videcemo

Poslednja izmena:
izašla i gsmarena recenzija, kao što sam i rekao, kamera na "non pro" verzijama srednja žalost.

Samo Turbo Diesel (aka Poco F5) čekamo 🤔😀

Za standardno korišćenje (pozivi, poruke, FB, Telegram...) da li je Redmi Note 12 dobra kupovina za 19.000 din?

Ta informacija mi je bitna jer planiram danas da kupim za člana porodice pa ipak ovde da pitam da ne bih pogrešio ako postoji u domaćim radnjama za taj novac sa boljim karakteristikama Samsung, Nokia i sl.

Za standardno korišćenje (pozivi, poruke, FB, Telegram...) da li je Redmi Note 12 dobra kupovina za 19.000 din?

Ta informacija mi je bitna jer planiram danas da kupim za člana porodice pa ipak ovde da pitam da ne bih pogrešio ako postoji u domaćim radnjama za taj novac sa boljim karakteristikama Samsung, Nokia i sl.
Nema za taj novac ništa bolje u prodavnici. Da se protegneš i za do 10.000 dinara više i opet bi teško našao nešto mnogo bolje.

Da li je Redmi Note 12 dobra kupovina za standardno korišćenje (pozivi, poruke, FB, Telegram...)?
S obzirom na to da koristim Redmi Note 11 i ako je za verovati da ima iste kamere, tu ima jedinu manu. Međutim, kako Snapdragon 4 Gen 1 premašuje sintetičke testove SD 680 koji je prilično fluidan po pitanju tog svakodnevnog rada, sa RN 12 onda definitivno nema greške. Još ako ekran bude radio na 120Hz, ta brzina se vidi (na RN 11 je 90).

I vise nego dovoljan.

Da li se isplati prelazak sa RN11 na RN12 ?
Jedino me brinu dve stvari:

• trajanje baterije se ne navodi kod RN12 na gsmareni, da li će RN12 biti barem isti sa RN11? (Poco M5s i A14 5g imaju bolju bat .gsmarena)
  • druga stvar da li ima razlike u radu samog uređaja bio on sa 64 ili 128GB memorije.

Pominje se Poco M5s kao bolja kupovina ali koliko vidim cena je oko 27-28k, isto neka alrlternativa je i Samsung A14 5g sa ips ekranom cena isto oko 28k.
Oba modela su 4/128.

Cena od 18k za 4/64 mislim da nema bolje (neka me neko ispravi ako grešim), razlika između 4/128 sa M5s i A14 5G je 5k sada, trenutno.
Kada prođe ova akcija diskutabilno je da li je RN12 po ceni i karakteristikama pristupačan u odnosu na pomenuta dva.

@booby
  • Ima na gsm areni. Manje drži bateriju Redmi Note 12 od prethodnika, ali se ta razlika može umanjiti spuštanjem osvežavanja sa 120Hz na 90Hz (iako se to kroz sistemska podešavanja ne može uraditi već kroz posebnu aplikaciju).
  • Razlika u radu ne bi trebalo da bude nikakva dramatična između konfiguracija, pošto verzije od 64GB i 128GB dolaze obe sa po 4GB rama.
  • Alternative (drugi telefoni) imaju i prednosti i mane u odnosu na Redmi Note 12, ali pošto je on već sa tako dobrom cenom trenutno, po meni je svakako bolji izbor, ako je i cena jedan od ključnih faktora.
  • I na kraju, ne mislim da postoji nešto mnogo smisla da se prelazi sa Redmi note 11 na verziju 12, osim ako ne voliš da svake 1-2 godine promeniš telefon jer tada je to stvar ličnog izbora. Ali ipak je bolje neki telefon imati nekoliko godina, uštedeti i onda preći na neki iz srednjeg segmenta umesto da se svake godine menja telefon iz nižeg segmenta sa sličnim takvim.
  • Čak i da pređeš opet na neku verziju Redmi Note telefona, verujem da je bolje čekati par godina jer se svake godine vrši inkrementalno poboljšanje u novom modelu u odnosu na stari, pa se ta poboljšanja nakupe tokom godina. Naravno, pitanje je koliko će sledeće godine neka verzija 13 koštati itd.

• Like
Reagovanja: uji
Besmisleno je, nema suštinske razlike. Za novog kupca je RN 12 bolji izbor zbog većeg ekrana, bržeg odziva i specifičnijeg čipseta. Oni koji su već na RN 11 bi trebalo da se usmeravaju na bolje specifikacije i očekuju da u srednjem segmentu LPDDR5 nađe svoje mesto.
Edit: Upravo sam video da RN 12 koji je kod nas ima SD 685, a ne 4 Gen 1.
Edit2: SD 680 i 685 imaju Spectra 346 ISP, što znači da su oba ograničena na video snimanje od 1080p@60fps, s tim što to jako loše radi (opšti plan se pikselizuje, makro donekle upotrebljiv) pa je sve objektivno vidljivo na 30.

Poslednja izmena:
Degradirali su vanila Redmi Note seriju na entry level praktično.

Pre 2 godine, vanila RN 10, sa procesorom koji podržava 4K, sa stereo zvučnicima, sa Sony senzorom za glavnu kameru.

Ovaj telefon kao da je izašao 2 godine pre RN10.

@Alleksa
@uji

Hvala Vam na objektivnim i konkretnim odgovorima.
Imao bih samo još jedno pitanje, zamena baterije na RN11 koliko otprilike može da košta?
Zamena u servisu zvaničnom, nezvaničnom. Moguće li je izvesti u sopstvenoj režiji (koliko sama baterija može da košta)?
Ima li kvalitetnih zamenskih baterija.

• Like
Da li RN12 ima FM radio koji ne zahteva mobilni ili wifi internet? Vidim na vise recenzija da postoji fabricka aplikacija FM Radio, ali da je za nju neophodan internet? Kontakt centar kaze da nema.IMG_20230406_114100.jpg

@Alleksa
@uji

Koliko otprilike može da košta zamena baterije na RN 11?
Zamena u servisu zvaničnom, nezvaničnom. Moguće li je izvesti u sopstvenoj režiji (koliko sama baterija može da košta)?
Sve zavisi koliko košta prema određenom modelu i to je u proseku 20/25€ u MESC, ali nisam siguran da li beše u cenu uključena zamena, mada kako me sećanje služi po pisanju drugih u raznim temama da jeste.
Zamena baterije u sopstvenoj režiji, zna se, ide tako što provučeš nešto pretanko ispod zadnje maske (ja na primer koristim plastificiranu karticu deviznog računa) i baš polako kreneš okolo da odlepljuješ poleđinu od kućišta. Najbolje je da imaš jake samolepljive tračice sa obe strane kako za bateriju, tako i za poklopac.

Obelodanili su i Redmi Note 12 Pro 4G, praktično isti Redmi Note 10 Pro...

Isti ekran, isti SD732G, ista kamera...

To se i naslućivalo, jer je Xiaomi bio najviše pokupovao zalihe od Snapdragona (a delimično i Mediateka) tokom kovida pa se takoreći pojavio višak. Njima je na kraju pogodovala situacija sa takozvanom nestašicom čipova, jer su na drugom frontu digli cene i to ne jenjava. Jedino je u celoj priči meni lično nejasna filozofija Samsunga da Xiaomi ima pristup Amoled ekranima sa brzim osveženjima, dok kod njih se tako nešto u nižem cenovnom opsegu godinama ne dešava.

Na Mi Srbija pise da Redmi Note 12 ima SD685...to je onaj za 19k
Sad su ga stvarno preterali sa nazivima. Pola dana treba da izgubis da provalis sta koji fon ima i za koje je trziste.

Poslednja izmena:
  • Like
Pozdrav
Mislim se dal da kupim ovaj 4g al u preorder ima samo sa 4gb rama. Jel dovoljno to da ne štuca za nekog prosečnog korisnika?

@LoverBoy jedino je problem kod multitaskinga što sistem može da resetuje aplikaciju u koju se vraćaš. Ovo je naročito nezgodno ako si uzeo nešto tekstualno da pišeš (sms, tvit, status, komentar na stranici, post na forumu, itd) pa uđeš u neku drugu i kada se vratiš, zatekneš prazno. Situacija je pola, pola. Možda je i do MIUI, ali sa 6GB tih problema nema.

@LoverBoy jedino je problem kod multitaskinga što sistem može da resetuje aplikaciju u koju se vraćaš. Ovo je naročito nezgodno ako si uzeo nešto tekstualno da pišeš (sms, tvit, status, komentar na stranici, post na forumu, itd) pa uđeš u neku drugu i kada se vratiš, zatekneš prazno. Situacija je pola, pola. Možda je i do MIUI, ali sa 6GB tih problema nema.
Hvala na odgovoru, a ono da dodeliš 2gb "virtuelne" memorije, jel znači to nešto u smislu da bi poboljšalo stvar?
I još jedno pitanje, dvoumim se između ovog i RN 10 pro - koji je bolji? Znam da je ovaj 2 god stariji al na papiru je kvalitetniji? Naravno performanse su mi bitne, ekran baterija isti kamera me ne zanima.

• Like
Vrh Dno