Šta je novo?

Redmi 10X/Pro

4g verzija je dostupna kod nas vec. To je Redmi Note 9. Moze da se nadje za oko 25k.

Ne znam ni zasto su ga uopste tamo ubacili u tu 10x liniju.

4g verzija je definicija polu-proizvoda.

"Normalna" verzija je okej, ako ga ne precene kao prethodnih 20 telefona koje su izbacili.

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

Pa rece covek, 6/64GB je 220$ u tamosnjoj protivvrednosti. Sad koliko ce ta cena skociti kada se plasira siroko, druga stvar.
Nije samo Xiaomi taj koji lupi cenu i to tako ostaje. Zakon trizista je odredjuje.

Uostalom eto, Xiaomi procenio sam telefon na 220$ i za toliko se moze kupiti.

To je vrhunska cena, na globalnom do 300e je okej.

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

Jedino sto citam malo po drugim izvorima da ovaj telefon ipak ne bi mogao da dodje van Kine...
Razlog je pre svega taj Dimensity 820, koga navodno MediaTek ne moze obezbediti u tolikim kolicinama da se izadje i na sva druga trzista.
Druga stvar, prioritet je da obezbede dominaciju nad 5G konkurencijom na domacem trzistu, kao sto su novi Honor 5G telefoni.

A neki spekulisu da bi mogao da se probije globalno ali sa G90T.

Tu je cena za 10x 5G 300$, to je nesto manje od 270e.

Ja sam kupio moj sadasnji telefon, Honor 8x sa 6+128 GB, upravo preko Cect Shop sajta, evo ga radi i dan dans super bez ikakvih problema. Platio sam trelefon uj oktobru 2018 265 evra i carinu sam platio kuriru, kad mi doneo, 30 evra okruglo.

E sad kako to racunaju u Srbiji, ne znam. Ja zivim vec dugo u Nemackoj.

Ja sam kupio moj sadasnji telefon, Honor 8x sa 6+128 GB, upravo preko Cect Shop sajta, evo ga radi i dan dans super bez ikakvih problema. Platio sam trelefon uj oktobru 2018 265 evra i carinu sam platio kuriru, kad mi doneo, 30 evra okruglo.

E sad kako to racunaju u Srbiji, ne znam. Ja zivim vec dugo u Nemackoj.

U Srbiji ti racunaju 20% PDV i ako se ne varam 10% od cene uredjaja, i onda tacno znas koliko ce te izadje carina na kraju. Ali veci je problem cena uredjaja, primera da kazemo da je neko platio neki telefon 100 evra na nekoj akciji oni to iako imaju fakturu ili pise cena uredjaja oni to ne priznaju nego idu na net i traze da vide cenu tog uredjaja i ako ga je neko platio 100 evra a oni nadju taj isti telefon sto nije na akciji za 150 evra oni ce ga carnine na 150 evra, nebitno sto njima u fakturi pise koliko je stvarno placen. Usustini traze najvecu cenu na netu i prema toj ceni ga carnine. Jednostavno ne priznaju nikakve popuste i akcije nego kazu to ste vi sa prodavcem se dogovorili da vam napise manju cenu na fakturi.

Da, koliko ja znam racunaju PDV i to na ocarinjenu robu sa sve postanskim troskovima.

Dakle, ako ja kontam, da narucis ovaj 10X 5G koji je negde oko 270e, na to prvo ide carina 10%, pa je to 297e i onda na to jos 20% PDV sto te izadje blizu 350e.

Onda to bas nije povoljno.

I najveca stvar kod uvoza robe iz Kine je sto cekas, od 40-60 dana, govorim za Srbiju. E sada to nekada stigne ranije a nekada se bas otegne. Uglavnom od Kine do nas stigne za nekih 7-10 dana ali onda ide smaranje sa carinskom zonom i cekanjem da se smiluju da ocarine uredjaj i u najvecoj meri uvek je to najvisa cena uredjaja koju su mogli da nadju na netu.

Ne znam zasto uopste stavljaju tu Telefoto kameru na telefone. Vidim da ovaj 10X pro ima OIS na toj kameri. Zar ne mogu da na glavnu kameru stave OIS a ti sam uradis 2x zoom i OIS odradi svoje.

To je i meni bilo cudno.
Mislim da prvi put vidim OIS na nekoj dodatnoj kameri a da nema na glavnoj.

Proizvođači treba da se usredsrede na poboljšanje kvaliteta fotografija i optičke stabilizacije slke, a ne da dodaju po 4 ili 5 kamera, pa još i makro...kome još treba makro kamera za telefon, svašta.

Max tri kamere, i ne preko toga, ali zato se pobrunuti da one zaista i budu dobre, a ne ovo što sad imamo....i najzad se treba uvesti grafen baterije za telefon, što je skoro pa spremno za proizvodnju.

Kog interesuje, još od prošle godine, firma Graphen USA prodaje powerbank od grafena....prodaju i isporučuju, a čudi me da niko to nije zapazio. https://www.realgrapheneusa.com/

3 kamere su i više nego dovoljne. Glavni senzor sa OIS, dobar ultrawide senzor i (eventualno) 5x optički zum.

3 kamere su i više nego dovoljne. Glavni senzor sa OIS, dobar ultrawide senzor i (eventualno) 5x optički zum.

Da, mada ultrawide treba da otpadne, i da se koristi za selfi kameru spreda, sa boljim senzorom. Bilo bi idealno dve kamere, glavna sa vrlo dobrom OIS + 5 do 7x opticki zum,ali i on mora imati isto tako kvalitetnu opticku stabilizaciju.

Pa verujem da stavljaju OIS na zoom (telefoto) kameru jer je teze napraviti dobru sliku ako se koristi zoom. Probajte na bilo kom aparatu da zumirate pa cete videti kako je slika nemirna ako se aparat drzi u ruci jer je osetljivost velika i pri bilo kakvom mrdanju ruke.

Ja bih vise voleo macro nego zoom ili wide .

E baš suprotno. Ultra wide je ono pravo a X puta zoom je ono što ti uglavnom ne treba i ono što je više za one koji se ne razumeju, oni će prvo da te pitaju, koliko puta ima taj zoom, jel tako ? U vreme kvalitetnih osetljivih senzora, uvek je bolji veći senzor, došli i do 1/1.3", super i svako bi ga pre izabrao nego OIS ali dobro i još one firme koje ne znaju da naprave dobar EIS za video, OIS je poželjan. Dobra kamera, na primer još iz Nexus 5X mi je bila sasvim dovoljna, dobar senzor i dobro procesuiranje slike sa RAW - om plus i sada sa ultra wide je ono što treba. Zoom je marketing.

Sent from my Mi 9 Lite using Tapatalk

Poslednja izmena:
Pa to i ja kazem da je zoom nepotreban. samo sam napisao zasto stavljaju ois na zoom a ne na glavnu kameru. Sto je potpuno non sense.

Jednostavno. Širi ugao, manje potrebno, uži, potrebnije.

Sent from my Mi 9 Lite using Tapatalk

Kris odradio ozbiljnu recenziju... Hoce li biti globalni.

Sa ovim cenama kao u Aziji, bas brutalan deal. Mediatek Dimensity 820 je neverovatan cip za taj novac, odlican amoled ekran, storage, solidne kamere (mada tu treba malo optimizacije sto ce doci).
E sad globalno lagano +25-30% na ove cene, ako dodje global verzija, sto ga i dalje stavlja u jako dobru poziciju. Opet, notch i ovavko debeo donji chin su meni, ogroman minus, dizajnerski mi se bas ne dopada. To pored prednje, vazi i za zadnju stranu, no dobro subjektivan stav i nista vise. Objektivno odlican fon.

Vrh Dno