Šta je novo?

Red Eye

Misa®

Zapažen
Učlanjen(a)
01.01.1970
Poena
20
Prelistavao sam naslove na forumu i zapazio da o RED EYE efektu nije narocito mnogo pisano a smatram da je od velike vaznosti za kvalitet fotografije i svakako "upada u oci" svakome ko je gleda.

Skoro svaki bolji digitalni aparat ima u sebi funkciju uklanjanja tog efekta, samo neki aparati to rade sa manje a neki sa vise uspeha. Moja iskustva su da pri automatskom podesavanju slike sa ukljucenom funkcijom RED EYE REDUCTION, aparati Olympus C200ZOOM, Canon A40 i Canon A70 ipak slikaju "crvene oci", dok Sony DSC-P72 ima nekih drugih mana ali uklanja "crvene oci" skoro perfektno. Koliko sam uspeo da primetim "crvene oci" se javljaju na slikama usled refleksije svetlosti blica o zenicu oka. Sto je blic jaci, RED EYE efekat je izrazeniji. Zasto se to desava? Moja zapazanja su da je RED EYE REDUCTION u stvari visestruki blic koji tera zenicu oka da se skupi, tj. suzava ili je tim blicanjem iziritira tako da vise ne odbije crvenu boju koju "pokupi" senzor na aparatu i naslika crvene oci. Da li sam u pravu i da li je stvarno tako...?

"RED EYE" naslovom zapravo hocu da pokrenem diskusiju o ovom problemu, njegovoj prirodi i naravno resenju. Ovom prilikom bih prozvao (naravno u pozitivnom smislu :) ) poznavaoce digitalne fotografije da se oglase i narodu objasne ovu pojavu.

Red eye efekat nastaje usled refleksije jakog svetla blica o dno oka, gde se nalaze kapilari, tako da je zapravo u pitanju krv koja se vidi.

Fotoaparati to rešavaju na dva načina: duplim blicem (prvi skuplja zenice) i r.e. reduction lampom.
Kažeš da Canon A70 (lampa) ne radi dobro redukciju? Moja iskustva su suprotna. Potrebno je samo da ljudi na kratko gledaju pravo u lampu. Priznajem, nije prijatno, ali nije ni dupli flash. :eek: Problemi nastaju kada slikaš (krišom) ljude koji to ne očekuju i ne gledaju direktno u tebe.

Takođe, portreti mnogo dobro ispadaju kada osoba ne gleda direktno u objektiv, nego negde u stranu. Tada reci osobi da najpre par sekundi gleda lampu, a tek onda usmeri pogled tamo gde treba.

Jacina efekta zavisi najvise od blizine izvora svetla (blica) i objektiva.
Sto je blic blizi objektivu to je efekat izrazeniji. Tako, npr., Nikon 2500 ima izrazen problem crvenih ociju, a SLR sa pop-up blicem mnogo manji. Spoljni blic koji je jos udaljeniji od objektiva potpuno uklanja efekat. Takodje i bilo koje difuzno svetlo (npr. blic o zid, plafon ili kisobran) ne stvara efekat crvenih ociju.
Red-eye mod na kamerama pokusavaju da smanje efekat skupljanjem zenica. Medjutim, licno ga nikad ne koristim jer fotografije ispadnu generalno mnogo losije - neki misle da je slikanje gotovo pa se okrenu, drugi znaju da ce biti vise bliceva pa se skroz ukoce. Mnogo vise volim da ih korigujem naknadno na racunaru.

Aleksandar je napisao(la):
Jacina efekta zavisi najvise od blizine izvora svetla (blica) i objektiva.
Sto je blic blizi objektivu to je efekat izrazeniji. Tako, npr., Nikon 2500 ima izrazen problem crvenih ociju, a SLR sa pop-up blicem mnogo manji. Spoljni blic koji je jos udaljeniji od objektiva potpuno uklanja efekat. Takodje i bilo koje difuzno svetlo (npr. blic o zid, plafon ili kisobran) ne stvara efekat crvenih ociju.
Red-eye mod na kamerama pokusavaju da smanje efekat skupljanjem zenica. Medjutim, licno ga nikad ne koristim jer fotografije ispadnu generalno mnogo losije - neki misle da je slikanje gotovo pa se okrenu, drugi znaju da ce biti vise bliceva pa se skroz ukoce. Mnogo vise volim da ih korigujem naknadno na racunaru.

Kojim softverim uklanjas RED EYE?

Armitage je napisao(la):
Red eye efekat nastaje usled refleksije jakog svetla blica o dno oka, gde se nalaze kapilari, tako da je zapravo u pitanju krv koja se vidi.

Fotoaparati to rešavaju na dva načina: duplim blicem (prvi skuplja zenice) i r.e. reduction lampom.
Kažeš da Canon A70 (lampa) ne radi dobro redukciju? Moja iskustva su suprotna. Potrebno je samo da ljudi na kratko gledaju pravo u lampu. Priznajem, nije prijatno, ali nije ni dupli flash. :eek: Problemi nastaju kada slikaš (krišom) ljude koji to ne očekuju i ne gledaju direktno u tebe.

Takođe, portreti mnogo dobro ispadaju kada osoba ne gleda direktno u objektiv, nego negde u stranu. Tada reci osobi da najpre par sekundi gleda lampu, a tek onda usmeri pogled tamo gde treba.
O kakvoj lampi za uklanjanje crvenih očiju pričamo? Jedinu lampu za koju zna m da postoji na digitalcima je AF lampa za lakše fokusiranje aparata u uslovima lošeg osvetljenja objekta fotografisanja. Ona teško može da pomogne oko crvenih očiju.

Uglavnom, što se crvenih očiju tiče, aleksandar je sve rekao... Najbolje kada je blic što dalje od objektiva...

Ima veze i koliko je flesh udaljen od objektiva - kod sony-ja je udaljeniji nego kod ostalih nabrojanih aparata...(po nekom tekstu sa DPR). Bane me je preduhitrio za AF lampu... ona nije za RER. Dakle, dubli blic (ili nekoliko njih da suzi zenice pre finalnog blica) + veoma bitna stvar - da ljudi budu u dometu blica (idealna daljina) i da gledaju u objektiv i trenutak posto ih zadnji blic osvetli... Mirna ruka, dobar aparat i mirni objekti... I nema RE efekta... I cudno mi je ono da se to ustvari krv vidi... bljak, bas je jezivo!

ps. aleksandre, sad sam tek video da si i ti ovo napisao vezano za udaljenost blica i objektiva...

Misa® je napisao(la):
Kojim softverim uklanjas RED EYE?
Uklanjao sam sa Paint Shop Pro 8 programom. Odlicno kreira novu sarenicu i duzicu.
Problem je ako osoba ne gleda pravo u objektiv nego vise sa strane, posto onda zenica na slici nije okrugla. Video sam kako Nikon 2500 napravi crvene oci u punom profilu, srecom moji aparati nemaju toliki problem.

P.S. Max - bitne stvari se nikad ne ponavljaju previse.

ACDSee 5.0 i 6.0 (odnosno PhotoCanvas) imaju Red-eye remover. Radi okay.

AF lampa na A70 sluzi za uklanjanje crvenila ociju. Zato i svetli tokom fotografisanja a ne samo prilikom fokusiranja.

Ma bre objasni kako to ona skida crvene oči, o čemu pričamo! :)

Dobar je i Andromeda RedEye Pro plugin za Photoshop.
www.andromeda.com

Alexandar je napisao(la):
Dobar je i Andromeda RedEye Pro plugin za Photoshop.
www.andromeda.com

... ali se placa. Jesi li mozda skinuo full verziju?

Bane® je napisao(la):
Ma bre objasni kako to ona skida crvene oči, o čemu pričamo! :)

Kod aparata poput Canona A70, AF assit lampa služi i kao RE reduction lampa. Kao što je rečeno, ostaje upaljena i nakon fokusiranja, onda kada će da opali blic. Dejstvo je po mom iskustvu potpuno uspešno, samo je potrebno da ljudi (na kratko) gledaju u lampu, kako bi im se zenice skupile.

zar vam nije lakshe da red eye uklonite acdsee-om?? prostije ne moze biti...

Ma možda ta lapma deluje na neki način, ali ona nije napravljena za to! :). Ako ćemo tako, onda lepo možete ljudi pre slikanja da kažete "ajde sad svi buljite u sijalicu 5 minuta, da ispadnete lepši na slikam", ali nije to to :)...

Bane® je napisao(la):
Ma možda ta lapma deluje na neki način, ali ona nije napravljena za to! :). Ako ćemo tako, onda lepo možete ljudi pre slikanja da kažete "ajde sad svi buljite u sijalicu 5 minuta, da ispadnete lepši na slikam", ali nije to to :)...

Šta znači "nije napravljena za to"?
U upustvu piše da služi upravo tome i deluje upravo kako je napisano. Period gledanja traje par sekundi, koliko je potrebno da se fokusira i kadrira.

Vrh Dno