Šta je novo?

Realloacted sector count problem

Xith

Čuven
Učlanjen(a)
22.07.2004
Poena
695
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel I9-12900K custom loop
Matična ploča
Asus Z690 Rog Apex
RAM
2x16GB G.Skill Trident Z5 6400Mhz
GPU
Gigabyte RTX 3080
Storage
Kingston KC3000 2TB, Adata SX8200 Pro 2TB
Kućište
Lian Li 011 Dynamic
Poz,
Pojavio mi se problem u s.m.a.r.t. parametrima hard diska, reallocated sector count je izasao van dozvoljenih vrednosti (pada).
Pri dizanju sistema bios prijavljuje da je smart status bad i da se disk bekapuje i zameni. Vista izbacuje istu poruku.
Bio sam u servisu, lik je prikljucio disk, podigao sistem, uradio properties na disk, pogledao i rekao 'Ma super ti je disk'. :S:
Niti je ocitao start parametre niti je pokrenuo neki dijagnosticki program, nista.
Inace, disk nema (jos uvek) lose sektore, chkdsk prolazi bez problema. WD dijagnosticki alat izbacije gresku na jednom testu, drugi prolazi bez problema.
Probao sam ga na masini na poslu, isto ocitava lose smart parametre.
Eh, da, u pitanju je WD 320AAKS.

Sta raditi sada, reklamacija ili da probam neki recovery tool?

Hvala unapred
:wave:

Prvo bekapuj sve važno što na njemu imaš, sve mi govori da će uskoro ispustiti dušu, samo je pitanje dana.

Takođe, čim zvanični WD dijagnostički test izbacuje grešku, to bi trebalo da je dovoljno za reklamaciju. Ištampaj tu grešku i priloži uz disk pa na reklamaciju... Poenta diska je da bi trebalo da bude pouzdan, a to on u takvom stanju sigurno nije!

.....

Poz,

poceli su da se gomilaju bad sektori....

svakog casa disk moze da otkaze potpuno...

to je sigurno za reklamaciju...

...
Bio sam u servisu, lik je prikljucio disk, podigao sistem, uradio properties na disk, pogledao i rekao 'Ma super ti je disk'. :S:
Niti je ocitao start parametre niti je pokrenuo neki dijagnosticki program, nista.
Inace, disk nema (jos uvek) lose sektore...

Reallocated sector count, upravo ukazuje na bad sektore.
Obavezno backup, pa reklamacija, moraju ti priznati reklamaciju jer je disk neispravan.
Moze se desiti da radi tako jos godinama, a moze i sutra da generishe tonu "bad sektora" i postane neupotrebljiv...

Reklamacija i odmah backup, kao što su kolege rekle.

Relociranje sektora se smatra normalnim a disk ispravnim ako još ima slobodnih sektora za relociranje (u tom smislu The Spinner nije sasvim u pravu, fabrika ne priznaje kao neispravan disk sa relociranim sektorima ako SMART threshold nije pređen). Činjenica da BIOS javlja da je SMART status bad znači da je pređena threshold vrednost (za ovaj disk ta vrednost je 140) i da disk nije ispravan.

BTW, šta WD dijagnostički alat kaže za SMART? Trebalo bi da i on za "reallocated sector count" prijavi FAILED.

Poslednja izmena:
Evo screenshota. Prvo je vrednost pala na 136, sada je 131.
Podatke sam bekapovao cim se pojavila prva poruka, nisam hteo da rizikujem.
Koliko vidim, ovaj atribut podleze garanciji, jos samo serviser da skapira :D

Prilozi

• diag1.jpg
    diag1.jpg
    47.1 KB · Pregleda: 102
  • diag2.jpg
    diag2.jpg
    59.6 KB · Pregleda: 100
Nema tu više rasprave, disk je neispravan. Reci serviseru da ti je ovde tako rečeno (BTW, gsimon, koji se javio gore, je ekspert za hard diskove) i ako se buni prijavi inspekciji.

Hehe, valjda nece biti potrebe za time.
Javljam sta sam uradio.

Poz :wave:

meni je relocated na 198 tako da nista od reklamacije a broj relociranih sektora je 11(raw) usled nestanka struje dok se windows dizao...(ima par meseci i sad miruju..)
u pitanju je isto WD 320GB ali verzija sa 2 ploce..
samo mi nije jasno zasto je windows markirao 4 bad sektora kad su sektori relocirani..
izgleda taj smart i nije bas toliko "pametan" :)
planiram da uradim zero fill negde u buducnosti kad kupim SSD ... jer stavrno me nervira kad pise da ima bad sectore :p

Ako nece da ti zamene, hdd svom snagom o tepih. Vise nece da radi, a nece da provale da si ga namerno unistio...

Reklamacija i odmah backup, kao što su kolege rekle.

Relociranje sektora se smatra normalnim a disk ispravnim ako još ima slobodnih sektora za relociranje (u tom smislu The Spinner nije sasvim u pravu, fabrika ne priznaje kao neispravan disk sa relociranim sektorima ako SMART threshold nije pređen). Činjenica da BIOS javlja da je SMART status bad znači da je pređena threshold vrednost (za ovaj disk ta vrednost je 140) i da disk nije ispravan.

BTW, šta WD dijagnostički alat kaže za SMART? Trebalo bi da i on za "reallocated sector count" prijavi FAILED.

pa rekao je da prijavljuje SMART status BAD, zato mu mora priznati reklamaciju, to sam i rekao

Poz,
Bio sam jutros do servisa, ovog puta je bio drugi serviser, saslusao je problem, uzeo papirce i nazvrljao 'Smart problem' ili tako nesto i poslao me u deo za reklamacije.
Na moje pitanje 'Cek, a da proverite ili nesto..?' je odmahnuo rukom i rekao da mi veruje :) Hehe, susta suprotnost prethodnog lika ;)

Uglavnom, pristali su da mi zamene za jaci model od 640Gb uz doplatu, treba da im stigne veceras pa cu javiti.

sad se i meni slično dešava a imam gomilu podataka na tom hardu, u panici sam totalnoj :S
evo slike:

ajoj, stavio sam podatke da se kopiraju na drugi hard... samo je problem što ja danas idem na more i ne mogu da se bakćem sa tim, na tom hardu mi je i OS...

al ono, naprasno, ništa nije radio bitno, samo puf... baš sam juče gledao SMART, sve je bilo normalno :S

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno