Šta je novo?

razradjivanje novog cpu-a??

vucko83

Čuven
Učlanjen(a)
26.12.2001
Poena
620
Nije problem ali jako cudna pojava.Jutros sam kupio novog bartona 2500+
kad sam ga ubaci u plocu kompjuter radi ali kad sam pokusao da pokrenem bilo koju igru,da gledam tv ili recimo 3dmark kopjuter se zaglavljivao i resetovao.Par puta se i restartovao cim udje u xp.
Sve sam pokusao u biosu i nista,onda taman odustanem i spremim
se da se vratim u prodavnicu i da im :cuss: .Ali nisam mogao odmah pa je stajao ukljucen 2-3 sata i sada evo radi bez problema.

Ako hoces da budes siguran,preporucujem da instaliras ceo sistem od nule.
Uzgred,koja si setovanja stavio za CPU u BIOS-u a koja za ostale komponente(mislim na magistrale,FSB)

Mozda se nije zagrejao dovoljno? :)

Da nije cooler ili se memorija pomerila?

Kako se ponasa kada se ohladi?

Pa nije to novi Yugo pa da treba da se razradjuje i jos da postigne radnu temperaturu da bi dobro radio. :d:d

cpu

Pa ne znam,evo teorija o zagrevanju bas i ne stoji on je tri sata radio i neprestano pravio probleme.
Sad je sve ok,jedino jutros cim sam ga ukljucio ukljucio sam 3dmark i on
me izbaci posle prvog testa,restatovao sam ga pokusao ponovo i otad je sve ok.Mozda je i bilo slucajno.
Mislio sam da se pregreva posto koristim stari kuler od 1600+ ali radi
na 55* i 48 chipset.
Inace ploca je gigabyte kt600.
Podesavanja su 11x166,i u advanced chipset setting sam stavio otprilike
sve sto manje(sada).Onda kada je pravio problema pokusavo sam sa
optimal,normal itd.(znaci nije pravio problema zbog toga)

Neces da me poslusas...Preinstaliraj sve od pocetka.Dodao si mu novi hw i uz to promenio magistrale i ostalo i jednostavno sofware se zaglupljuje.
npr. Kada menjas graficku,3D Mark uvek moras ponovo da instaliras jer nece da radi zbog same zamene hw-a
Probaj,bar ces izbaciti jedan potencijalni problem

npetar je napisao(la):
Neces da me poslusas...Preinstaliraj sve od pocetka.Dodao si mu novi hw i uz to promenio magistrale i ostalo i jednostavno sofware se zaglupljuje.

??? Zamenio samo procesor i mora da instalira XP ponovo?

Softver se zaglupljuje zbog promene magistrale?!?!?!?!? :eek:

npr. Kada menjas graficku,3D Mark uvek moras ponovo da instaliras jer nece da radi zbog same zamene hw-a
Probaj,bar ces izbaciti jedan potencijalni problem

:rolleyes:

Daj, ne lupaj. Ja bih poludeo, u servisu dok testiram grafičke, da moram ponovo da instaliram 3D Mark posle svake kartice...

zeleni_zub je napisao(la):
...
Daj, ne lupaj. Ja bih poludeo, u servisu dok testiram grafičke, da moram ponovo da instaliram 3D Mark posle svake kartice...

Ne vredjaj bre!
Ako zelis da izneses svoje misljenje,to je u redu(zato je ovo forum)

Kod mene se taj problem javljao u dva navrata,jer sam menjao 2 graficke kartice i 3DMark je izbacivao greske ili pucao sam od sebe(sve to pod winXP)...Mozda se taj problem ne javlja uvek ali kod mene se javio.
Iz svih razloga,koje covek navodi, MISLIM da je problem do software-a,konkretno mislim da drajvere treba reinstalirati(pa je bolje instalirati sve od pocetka)

Format c: i nista drugo !!!

npetar je napisao(la):
...
Ne vredjaj bre!
Ako zelis da izneses svoje misljenje,to je u redu(zato je ovo forum)

Nisam hteo da zvuči uvredljivo... izvini ako je tako ispalo.

Kod mene se taj problem javljao u dva navrata,jer sam menjao 2 graficke kartice i 3DMark je izbacivao greske ili pucao sam od sebe(sve to pod winXP)...Mozda se taj problem ne javlja uvek ali kod mene se javio.

NHF, ali napisao si:
Kada menjas graficku,3D Mark uvek moras ponovo da instaliras jer nece da radi zbog same zamene hw-a

Ajd... cheers

npetar je napisao(la):
Izvini ali to nije tacno. Imao sam pre 2 meseca GF2 MX400, pa GF2 GTS i na kraju GF3 Ti. Nisam menjao ni sistem niti 3DMark. Samo noviji detonatori. I sve RADI. Dakle to ne bi trebalo da je problem.

Re: cpu

vucko83 je napisao(la):
Mislio sam da se pregreva posto koristim stari kuler od 1600+ ali radi
na 55* i 48 chipset.

48C ti je temp. 'sistema'? To je extra puno... :|

Ma sad komp radi bez problema.I meni ne zvuci logicno da foramatiram disk samo zbog procesora ali uradicu to u svakom slucaju.Ko zna sta se desavalo,pre nekog vremena mi se komp tripovao zbog usb resivera asusa tv/fm.Risiver radio bez problema sve ostalo nije :D
Nemojte da se svadjate :? oko foramtiranja nekad stvarno treba
zbog ko zna kojih gluposti.
A temp. sistema je stvarno velika,ova ga7vt600 dosta mali hladnjak na cipsetu.Mada system helath u biousu pokazuje da moj spire vrti 8000
a na a7v333 vreteo je 4800 ko zna da li je tacno.

marko011 je napisao(la):
...

Izvini ali to nije tacno. Imao sam pre 2 meseca GF2 MX400, pa GF2 GTS i na kraju GF3 Ti. Nisam menjao ni sistem niti 3DMark. Samo noviji detonatori. I sve RADI. Dakle to ne bi trebalo da je problem.

OK,ja sam se malo korigovao zato sto je to kod mene bio slucaj a ocigledno Vucko83 ima problema sa grafickom karticom i plocom,tj. via in i detonator-catalyst drajverima,integrisanom zvucnom mozda...ali ko ce to sada tacno odgonetnuti???

kuler

Stavio sam ja dosta paste(neke bele) po celom jezgru.Kuler je neki spire koji sam uzeo jos prosle godine za xp1600+ mozda on nije dovoljan mada
je jako velik i hladio je 1600+ na oko 45.

A onaj problem sa 3dmarkom izgleda se javlja svaki put kad je komp hladan.
Kad nisam tu soba gde je komp se ohladi na manj od 15 stepeni.

Ako je hladio 1600+ na 45 stepeni onda nije dovoljan za bartona. Uzmi neki koji ima bakarno dno...
A inache paste ne treba stavljati previshe jer onda dobijash suprotan efekat, stavi malo pa je razmazi da pokrije celo jezgro.

Ovaj kuler ima bakarno dno ali nema veze uzecu nov.
Nego mnogo se bre cipset greje,45-48 ne znam da li da mu nabudzim neki mali kuler od graficke preko hladnjaka ili tako nesto.

E ako neko ima istog bartona nek mi napise rezultate benchmarkova iz sandre2004.

vucko83 je napisao(la):
Ovaj kuler ima bakarno dno ali nema veze uzecu nov.
Nego mnogo se bre cipset greje,45-48 ne znam da li da mu nabudzim neki mali kuler od graficke preko hladnjaka ili tako nesto.

Za pocetak drzi otvoreno kuciste a opipaj rucno da li je hladnjak za chipset mnogo topao...Kontaktiraj usera:vrobec , mozda ima da ti proda Zalman-ov pasivni hladnjak
Ajd...

e da se i ja malo umešam u ovaj pičvajz
elem kupio sam skoro EPOX ploču 8rda3i i novi procesor 2000 pa pošto se grejao na 55 i stalno restartovao kočio windows i tako to ja ga zamenim za xp 2100 koji se manje grejao ali i on nije radio kako treba jer nije mogao da radi na većoj brzini od 1100mhz odnosno magistrala 100 , na kraju sam ubacio svoj stari xp1700 tbread koji radi ko zmaj, ali nelezi vraže kad sam instalirao igirice kad aktiiviram igricu komp se restartuje i tako stalno.
medjutim padne mi na um grafička ABIT siluro GF4 mx440 i kad sam zamenio orginalni driver za grafičku sa nvidia driverima sve radi ko zmaj.
to je moje iskustvo sa novim hardverom koji je uglavnom djubre ovo što se kod nas prodaje.
naravoučenije treba kupovati samo procesore sa zelenom etiketom na njemu to je A klasa jeste skuplje ali ****** čuva živce i mirna bačka.
pozdrav do sledećeg ****** sa djubre procesorim.
P.S. neznam kakva su iskustva sa INTELOM

a da imam i dodatak nisi napisao koju memoriju koristiš, ako koristiš ACE NCP ili BLITZ onda nemoj mnogo da se čudiš.
takodje tačno je da smrdljivi WIN XP uvek pamti predhodni hardware i uvek mora da se deinstalira ispočetka da bi svario novo gvoždje .
to se naročito odnosi na grafičke procesore hard diskove i memoriju.
nemoj da te lažu da nemora.
takodje nemoj baš da si siguran da nećeš imati i ubuduće problema ako je u pitanju gore pomenuto djubre memorija.

goksi je napisao(la):
a da imam i dodatak nisi napisao koju memoriju koristiš, ako koristiš ACE NCP ili BLITZ onda nemoj mnogo da se čudiš.
takodje tačno je da smrdljivi WIN XP uvek pamti predhodni hardware i uvek mora da se deinstalira ispočetka da bi svario novo gvoždje .
to se naročito odnosi na grafičke procesore hard diskove i memoriju.
nemoj da te lažu da nemora.
takodje nemoj baš da si siguran da nećeš imati i ubuduće problema ako je u pitanju gore pomenuto djubre memorija.

Jeste tacno da pamti sve sto si ikada stavljao ali ne znachi da moras uvek da ga instaliras od nule.
Tacnije vrlo retko moras da radis nesto vise od reinstalacije.

To sto ti ostane gomila djubreta je druga stvar... ali i sa tim uglavnom radi dobro.

vucko83 je napisao(la):
Nije problem ali jako cudna pojava.Jutros sam kupio novog bartona 2500+
kad sam ga ubaci u plocu kompjuter radi ali kad sam pokusao da pokrenem bilo koju igru,da gledam tv ili recimo 3dmark kopjuter se zaglavljivao i resetovao.Par puta se i restartovao cim udje u xp.
Sve sam pokusao u biosu i nista,onda taman odustanem i spremim
se da se vratim u prodavnicu i da im :cuss: .Ali nisam mogao odmah pa je stajao ukljucen 2-3 sata i sada evo radi bez problema.

Nisi spomenuo koju memoriju koristis, a sve sto si naveo uglavnom ukazuje na problem sa memorijom, procesor se tako ponasa samo ako mu je nizak napon.

Najverovatnije ti je memorija bila lose ubacena u slot ili si je pomerio kad si montirao procesor.

A za temperaturu se ne sekiraj previse jer Gigabyte uglavnom pokazuje od 5 do 10C vise, mada ne bi bilo lose da stavis neki bolji kuler od tog koji koristis.

A sta ga davite sa tom pastom. 80% da je u pitanju napajanje. Kada je ubacio procesor koji trosi 3X vise nego prosli, kinez se pobunio. Navedi koje je napajanje. Ostalih 20% otpada na lose namontiran procesor ili cooler, ili na to da ploca lose ocitava temperaturu u biosu, pa ide u restart.
Prikaci mu za probu neki DTK od 400 W, da vidis kako ce lepo da radi.
Da li si samo procesor menjao, ili je stavljena i druga memorija?

Ovako napajanje dtk 300W(cd+cdrw+maxtor+gf2pro+floppy+tv/fm+sndbl+56k)
Meorija je neka vdata 2x256.
I provalio sam u cemu je caka,treba mu 2-3 minuta da se zagreje onda radi bez problema.
Znaci ujutro kad upalim,posto se jako ohladi kuca preko noci prvih 2-3 minuta je nestabilan a posle radi bez problema.

Ne verujem da je procesor.Mada lik kome sam prodao moj stari 1600+ je bio sav naplasen posto mu je neko prethodno uvalio isti takav 1600+ koji nije hteo magistralu da digne iznad 100.Pa sam morao da mu dam garanciju od jednog dana.Izgleda da se pojavi koji los procesor.

Uzmi mogucnost i da ti je procesor los...tj. ili mu je jezgro okrnjeno ili je remarkiran(narocito ako nije iz box pakovanja)...
Prevashodno sam mislio da je u pitanju sw ali nisam za pocetak,hteo da te opterecujem i ovom drugom mogucnoscu dok ne ispitas sve...
Predlazem da za svaki slucaj zamenis procesor,odnesi ga pa neka na licu mesta "upale" procesor tamo gde si ga uzeo.Time ces biti siguran da li je proc ili nesto drugo...
Ako nisi primetio do sada,pravi rat sam vodio protiv prodavaca okrnjenih i remark procesora u jednom thread-u
Jesi li oupste gledao da li je okrnjen ili nisi?

Covece, to je kao kada zimi ujutro palis automobil pa ga pustis par minuta da radi na leru, pod sauhom-da se zagreje.

resenje

Izgleda da sam nasao krivca,zezao sam se dva dana i sve detaljno proverio i kriva je memorija.
Dok je stajao 1600+ radio je na optimal chipset settings,znaci
cas 2,4bank interleave itd. i radio bez problema.

Izgleda da sa ovim procesorom memorija ne radi bas lako,otkad sam stavio 2bank vise se greska ne javlja

Nazad
Vrh Dno