Šta je novo?

Razocaran u Asus

BitrAtE

Znamenit
Urednik
Moderator
Učlanjen(a)
24.08.2003
Poena
1,165
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 7800X3D @ NZXT Kraken Elite 240 AIO
Matična ploča
Gigabyte B650M AORUS ELITE AX ICE
RAM
32GB (2x16GB) Kingston FURY Renegade DDR5 RGB DDR5-6000 CL32-38-38 @1.35V
GPU
GIGABYTE RTX 5080 AERO OC SFF
Storage
Kingston KC3000 PCIe 4.0 NVMe M.2 SSD (2TB + 1TB)
Zvuk
Edifier S880DB MKII / Edifier T5 Sub @ AudioQuest DragonFly Black / Asus ROG Delta II Wireless
PSU
NZXT C1200 Gold ATX 3.1
Kućište
ASUS Prime AP202 ARGB White [5x Lian Li Wireless Fans]
Monitor
Philips Envia 32M2N8900 4K 240Hz QD-OLED
Miš & tastatura
Asus ROG Strix Scope II 96 Wireless Gaming + ASUS ROG Harpe Ace Aim Lab Edition @ Razer Pro Glide XXL
Ostale periferije
C1 55" & PS5 & Q990B
Mobilni telefon
iPhone 17 Pro Max
Pametni uređaji
Huawei GT2 Pro, GT4 Silver Elite, GT5...
Pristup internetu
  1. Optički internet
  2. Mobilni internet
Eo nocas se zamajavam o/c 2800+barton i mogu vam reci DA NIPOSTO ZA OVU SVRHU NE UZIMATE A7N8X-X.Njesra.

Digao sam v-core 1,7 ostavio fsb 166 i poceo da dizem mnozilac

Prvo sam pokusao 13x166=2158mhz Nece!!!
Pa sam pokusao vise opet nece.Onda mi javi takt na 850mhz iako sam pokusao sa 13,5.Kad pokusam manje onda je ok.Nista ne pomaze pokusao sam da olabavim tajminge ali ne pomaze nista.Da li ovo znaci da je mnozilac locked 🙁

Onda sam pokusao bez mnozioca znaci samo da mu dignem FSB.Digao sam na 200 i nece da se probudi posle restarta 🙁 Uzimam Abit podhitno!!

Procesor ti je zakljucan, a sto se tice ploce nije losa sigurno ali da je losija od ABIT-a (pretpostavljam da mislis na NF7), jeste - naravno i jeftinija je.
Zasto si poceo da dizes mnozilac, dizi magistralu polako (ne odmah na 200 posto ti verovatno taj primerak ne radi na 200 bez otkljucavanja, odnosno spustanja mnozioca) da bi dobio veci takt, a mnozilaz ti je zakljucan i zato dobijas te "cudne" vrednosti.
"Zakljucaj" AGP ako imas tu opciju, nisam siguran mada bi trebalo, pa dizi fsb.
To sto si pokusavao da olabavis tajminge nema nikakve veze (osim ako nisi isao sinhrono, pa ti memorija nije dozvoljavala), onda OK.
Pozdrav!

Realan si nema sta. Sto nisi probao sa nekim Matsonicom, Zidom ili ASRockom da se "peglas" sa Maccijem i ekipom ?

Pozdrav!

ASUS, sve ploce sa X-X su tezak sheet i za izbegavanje su.

genijalcin@23 je napisao(la):
Asus+AMD je losa kombinacija...
Za koga?
Ne verujem da u ovoj zemlji ima toliko ljudi koji ce primetiti da je ta kombinacija "losa", osim mozda 50-ak ljudi kojima je bitan svaki Mhz pri OC-u, pa je onda ovakva kombinacija losa!
Vecina ljudi se ne bakce sa tim tako da nema potrebe da bacaju jos 20-30 eura za EPOX-a ili ABIT-a!
To je moje misljenje, a sad...
Pozdrav!

A zar tom ASUSu ionako nije 4bit mnozilac pa ni ne moze 13.5x da radi?
Valjda je 12 ili 12.5 max.

DusaN je napisao(la):
A zar tom ASUSu ionako nije 4bit mnozilac pa ni ne moze 13.5x da radi?
Valjda je 12 ili 12.5 max.
Koji onda procesor podrzava ako mu je maksimum 12 ili 12.5? Nije valjda da ne moze da se stavi ni 2000+!

shone190 je napisao(la):
...

Koji onda procesor podrzava ako mu je maksimum 12 ili 12.5? Nije valjda da ne moze da se stavi ni 2000+!

Podrzava sve mnozioce.

Problem je sto jeste identifikacija na 4 bita pa ima samo visoke ili niske mnozioce, u zavisnosti od procesora koji stavis.

shone190 je napisao(la):
...

Za koga?
Ne verujem da u ovoj zemlji ima toliko ljudi koji ce primetiti da je ta kombinacija "losa", osim mozda 50-ak ljudi kojima je bitan svaki Mhz pri OC-u, pa je onda ovakva kombinacija losa!
Vecina ljudi se ne bakce sa tim tako da nema potrebe da bacaju jos 20-30 eura za EPOX-a ili ABIT-a!
To je moje misljenje, a sad...
Pozdrav!

nije to bila poenta mog posta. Hocu da kazem da je kvaltet doticnih, pogotovo za AMD platformu, znacajno opao, jos od famozne KT266A serije. Za te iste pare se moze pazariti neka jeftinija epox, koja je za klasu bolja od bilo kog asus-a (za amd). Mozda bih i MSI preporucio, ali nisam siguran o kvalitetu poseldnjih serija.

Sa tom plocom ne mozes da "preskaces" barijeru od 13x, jednostavno ostavi ga na 12.5x pa polako podizi magistralu. Videces da ce sasvim solidno da se OC, jedina prepreka ti je max napon na CPU koji ti dozvoljava ta ploca, a i za napon memorije je dosta skrta...
To sto si u jednoj od kombinacija dobio da bude 8.5X nije nista neobicno, skoro svaki mnozilac ispod 13x ima "parnjaka" iznad 13x recimo 2200+ koji ima mnozilac 13.5x ima "parnjak" 5.5x ako mu recimo premostis 5 par kontakata na L3.
Tako sam ja lepo na MSI KT3 Ultra rev1.0 stavio 2100+, pa mi je trebao veci mnozilac za OC, a u biosu ima samo do 12.5/13X Lepo sam stavio ako se ne varam 7.5X i dobio ustvari 15X jer ploca nije u stanju da menja taj 4 bit mnozioca.

Ma jelte ko ti to kaze 🙂 Ja bas tvrdim da su ok ako ih ne koristis za ekstrmi oc.. 2400+@2700+ asus a7n8x radi super bez problema vec godinu dana ravno juce istekla garancija 🙂 savrseno stabilno komp radi u mreznom okruzenju dnevno upanje oko 15 sati jer sadi kao polu server......

-X serija nije namenjena "entuzijastima" i "naprednim korisnicima" vec da radi na defaultu ili malo vise, dakle za "najsiri krug korisnika".
Ko je to shvatio sigurno nece nece da kaze da je neki -X krsh ploca, jer ce biti realan za zahtevima.

Sasa je napisao(la):
-X serija nije namenjena "entuzijastima" i "naprednim korisnicima" vec da radi na defaultu ili malo vise, dakle za "najsiri krug korisnika".
Ko je to shvatio sigurno nece nece da kaze da je neki -X krsh ploca, jer ce biti realan za zahtevima.
Slazem se u potpunosti!
Pozdrav!

Sasa je napisao(la):

nisam ja ni rekao da je krs. Samo sam rekao da ja licno to ne bih nikome preporucio i da bih uvek zaobilazio Asus, sem ako nije u pitanju intel platforma. Realno za iste ili mizerno vece pare mogu se pazariti epox-ove ploce, koje su takodje namenjene "masama", a ne freakovima. Jednostavno Asus-ove ploce po meni imaju previse bubica, a i % reklamacija je velik.

Genije, postoje i P4PE-X i P4P8X-X sa Intel cip-setom i jos brdo SiSovaca pa cak i ploca sa VIA cip-setom koje nisu namenjene za o/c.

A najvise volim kad ljudi govore o procentu reklamacija, kao da svi rade kod nekog distributera, pa jos na poziciji koja ima informaciju o broju reklamacija.

Sasa je napisao(la):
Genije, postoje i P4PE-X i P4P8X-X sa Intel cip-setom i jos brdo SiSovaca pa cak i ploca sa VIA cip-setom koje nisu namenjene za o/c.

A najvise volim kad ljudi govore o procentu reklamacija, kao da svi rade kod nekog distributera, pa jos na poziciji koja ima informaciju o broju reklamacija.
Daj pusti ga vidis da je ubedjen da je ASUS los, nego jel' se cujemo skoro?
Pozdrav!

Au koliko velikih umova na jednom mestu :mrgreen:
Dakle ploča je krš jer:
1) neće da promeni množilac zaključanom procesoru
2) neće da probudi bartona na [email protected]

Jes' bezobrazna bre :d

Šta naglabate o ploči dal je dobra ili ne kad problem nije u njoj?

Sasa je napisao(la):

Pa neki od nas i rade... :beat: i to baš na reklamacijama... :mig:

Sa ovim se potpuno slažem. Nikada mi nije bilo jasno zašto ljudi uvek potežu taj argument kada govore o pločama (a usput veoma malo ima predstavu o tome koliko je to procenat). Ljudi imate garanciju, (za Asus ploče 3 godine), pa ako se pokvari - vratite je. Valjda je važnije da li vam ploča odgovara po karakteristikama, nego da li ima 2% ili 3% šanse da se pokvari. Mislim da sa stanovišta krajnjeg kupca procenat reklamacija (naravno ako se nalazi u granicama normale) ne igra nikakvu ulogu, zato što kupuje jednu ploču, a ne 1000.

I samo da se zna procenat reklamacija je otprilike isti kao i kod Epox-a... Čak u poslednje vreme mnogo više dolaze Epox-i iz 8RDA serije (8RDA3+, 8RDA+, ....) nego Asus X ploče. I šta sad... Epox po tome ne valja?

Evo konacno ga o/c i to na 3200+(2.2gzh)

Znam da nije puno ali nisam mogao vise 11x200fsb
Nekako sam uspio da podignem magistralu na 200 i najveci mnozioc koji je mogao da mnozi FSB bio je 11.5 (2.3ghz) ali je radio nestabilno i zaglavio u 3dmarku.Stavio sam da mnozi 11x i sad radi stabilno(prosao 3dmark)naponi su odlicni

12+ 12.288
5+ 4.919
3.3+ 3.328

I podigao sam v-core na 1.7
Rekao sam naponi su odlicni s obzirom da koristim napajanje od 230w
ali je iz Siemensevog brand-name compa.

Pa ljudi koji kupuju Asus-ove X-X,nekupuju zbog o/c nego zato sto su videli u oglasima da se najvise prodaje a ima je i komsija.

Pa onda tipican nas covek nece baciti pare na Abita ili EPoX-a kada ih nece iskoristiti.

W12 je napisao(la):
Evo konacno ga o/c i to na 3200+(2.2gzh)

Znam da nije puno ali nisam mogao vise 11x200fsb
Nekako sam uspio da podignem magistralu na 200 i najveci mnozioc koji je mogao da mnozi FSB bio je 11.5 (2.3ghz) ali je radio nestabilno i zaglavio u 3dmarku.Stavio sam da mnozi 11x i sad radi stabilno(prosao 3dmark)naponi su odlicni

12+ 12.288
5+ 4.919
3.3+ 3.328

I podigao sam v-core na 1.7
Rekao sam naponi su odlicni s obzirom da koristim napajanje od 230w
ali je iz Siemensevog brand-name compa.
Ako je stabilno ne diraj ga vise i uzivaj.
Pozdrav!

shone190 je napisao(la):
...

A zasto, molio bih da mi kazes?

Zato sto su BEZOBRAZNO osakacene u odnosu na full verzije i ne vrede ni te pare koje kostaju. Govorim samo o X-X serijama. Tacno je da rade stabilno i da nisu vise problematicne od ostalih ploca. Ali, jednostavno ostavljaju "mrsav" utisak i u radu i na prvi pogled. Mislim bas na vizuelan utisak. Ploca na kojoj nedostaje bar polovina chipova. To je isto kao kada vam na graficku karticu Nvidia Ge Force 5600 stave memoriju sa oznakom 7 ili 7.5. To je i dalje Ge force ali nije to to. Takav utisak ostavljaju i ove Asus-ove ploce iz serija X-X. Asus je sada kao nekada Chaintech. Jeftine ploce osrednjih ili losih karakteristika. Rad ena markentiskoj prevari. U pravu je clan koji kaze "ima je komsija pa hocu i ja". Sta ce toj ploci oznaka NForce2 kada nema dual memory chanel bez obzira sto on i ne donosi neku prednost. Onda to i nije NForce2 ploca. Mislim prava NForce2 ploca. To je ta markentiska prevara. Ima to i to ali sto to ne radi kako je predvidjeno a pa to nije vazno.
Ali nema veze, izvinjavam se na zauzetom prostoru, to je jednostavno moje misljenje i ne mora se niko sloziti sa njim. Pune verzije prodajem ali ove X-X izbegavam.
Pozdrav ! (Da budem isti kao moj kriticar)

Ne znam da li bi u ovoj zemlji 5% ljudi u realnom radu primetilo neku razliku, a ti kako hoces, postujem tvoje misljenje, a ovo je moje!

baneks je napisao(la):

Ocemo da napusavamo Epox, MSI i Gigabyte zato sto takodje nude ploce sa nForce2 400 cip-setom koji ima samo single-channel memorijski kontroler ?
Necemo, jer nisu proizvodjaci ploca to izmislili, vec nVidia, dakle ni Asus niti bilo koji proizvodjac maticnih ploca.

Kazes los vizuelni utisak ?
Srecom malo ljudi kupuje plocu prema izgledu, a mnogo vise najvise ceni da ona radi kvalitetnoi brzo.
-X serija stvarno nije nesto izuzetno niti po performasama niti po brzini, ali su jedan od najboljih izbora kada su finansije ogranicavajuci faktor jer "zavrsavaju" posao za (lupam) 80% korisnika.
Naravno, postoje i drugi proizvodi i proizvodjaci koji prave manje vise slicne ploce (MSI i V serija, Epox sa svojim E i I itd.) i sve su one vrlo konkurentne.
Ali, budala je svako ko ocekuje od ploce koja kosta 50tak evra da radi kao neka od 70 ili 80E ili skuplja.

Ovo se ne odnosi na tebe, ti imas svoje misljenje i to je naravno skroz OK. Ne slazem se, ali ko sam ja da se svako samnom slaze ili ti pa obrnuto 🙂

Pozdrav!

Morao sam da ga downclockujem na 3000+ jer kuler pisti i ispusta cudne zvuke kad igram CS.Inace kad igram druge igre sve je normalno naponi normalni kao i temperatura

Kratko i jasno.
Samo mi nije nikako jasna chinjenica da su oglasi puni tim krdzavim asusima koji nisu ni za qrac.Ortak ima tu plochu i nece fsb preko 170.
Za iste pare se moze uzeti neki epox (8rdae)recimo koji je 10000xbolji od pomenutog asusa (chitaj:ASSrock-a)

Meni fsb nece preko 200,na epox ili abitu fsb ide mnogo vise do 250

Nazad
Vrh Dno