Šta je novo?

Periferni uređaji Razni dodaci za racunar

Miševi, tastature, štampači, skeneri i sl.

Lucic

Cenjen
Učlanjen(a)
20.05.2022
Poena
110
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 7 5700X & DeepCool AG 400 BK
Matična ploča
Asus TUF Gaming B550-PLUS
RAM
Kingston Fury Renegade 2x8GB 3200Mhz CL16
GPU
PowerColor RX 6800 Fighter
Storage
Kingston KC3000 1TB & Kingston Fury Renegade 1TB
Zvuk
Redragon Darknets GS570 BT & HyperX Cloud 2 Red
PSU
Asus ROG Strix 750W Gold
Kućište
Asus TUF Gaming GT301 & Asus TUF Gaming TR120 x3
Monitor
DELL S2522HG
Miš & tastatura
Razer Viper V3 HS & DarkProject Terra Nova
Ostale periferije
LG 43UQ81003LB TV
Laptop
Acer Aspire ES1-532G-C5TE
Mobilni telefon
Samsung Galaxy S23 8GB/256GB & Samsung Galaxy A50 4GB/128GB
Pametni uređaji
Samsung Galaxy Watch 6 Classic 47mm
Samsung Galaxy Buds Live
Steam
https://steamcommunity.com/id/AleksaLucic/
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
  2. Mobilni internet
Zdravo.
U narednih par dana trebao bih da kupim par "periferija" za racunar, pa bih hteo da se posavetujem sa vama i da vidim vasa iskustva.

Prva stvar koju trebam da kupim je ruka za monitor.
Trenutno koristim samo novi monitor od 25", ali zeleo bih da aktiviram i stari od 22". Ne znam da li je bolje da se kupi jedna ruka po monitoru kako ne bih napravio preveliko opterecenje na jednoj tacki na stolu debljine 2-2,5cm ili da to ipak bude jedna ruka koja ce drzati oba monitora? Oba monitora su teska oko 4kg, a hteo bih da mi je nosivost ruke po monitoru najmanje oko 10kg. Zelim da ruka ima pun opseg pokreta, dakle ne onu koja je fiksirana. Takodje, ne znam da li je bolje uzeti ruku koja ima Gas-Spring ili Spring-Assisted mehanizam, tj. koja se generalno pokazala kao bolja i kako da ih razlikujem na sajtu? VESA kod jednog monitora je 100x100, a kod drugog 75x75.

Druga stvar je VGA adapter.
Generalno, zanima me da li je bolje uzeti HDMI to VGA ili DP to VGA adapter?
Stari monitor je FullHD 22" 60Hz, a za oko mi je zapao Gembird CCP-DPM-VGAM-6 DP to VGA adapter. Da li je on u redu ili bi neki drugi bolje radio posao?

Treca stvar je ARGB kontroler.
U kucistu trenutno imam 6ARGB Controller koji je dosao uz Asus TUF Gaming GT301 kuciste. Na taj kontroler su povezana 3 ARGB Intake ventilatora ciji je LED Power Consumption max 2.95W po ventilatoru (za sva 3 to je max 8,85W), zatim imam 2 od ukupno 3 ARGB Exhaust ventilatora ciji je LED Power Consumption max 1.48W po ventilatoru (za 2 to je max 2.96W) i imam jedan ventilator od hladnjaka ciji je LED Power Consumption max 1.05W. Dakle, trenutni 6ARGB kontroler podrzava 6 ARGB ventilatora, a ja imam 7 (iako tehnicki preko daisy chain-a od CPU ventilatora mogu prikljuciti i 7 ventilator, ali se bojim preopterecenja), tako da mi treba jaci kontroler koji ce moci da se poveze preko samo jednog add_gen2 headera za ARGB i logicno SATA kabla za napajanje. Koji kontroler bi odradio dobar posao? Ja sam gledao DeepCool SC700.
Popis ventilatora:
3x Asus TUF Gaming TR120
3x Asus TUF Gaming ventilatori od kucista
1x DeepCool AG400BK ventilator
Znaci, ukupna potrosnja ARGB-a bi bila oko 15W, tj. 3 ulaza po 2.95W, 3 ulaza po 1.48W i 1 ulaz od 1.05W.

Treca stvar je GPU Holder.
Da li bi manji GPU Holder od npr. CoolMoon-a sa AliExpress-a odradio posao protiv manjeg SAG-a graficke kartice?

Cetvrta stvar je produzni kabl.
Na leto planiram da mozda kupim UPS jer zna ponekad da skljocne struja tj. da nestane na sekund-dve. Trenutno koristim obican produzni kabl koji je kod mene vec deceniju, na njega je povezan racunar, monitor i ponekad lampa. Interesuje me da li bih trebao da ga zamenim sa produznim kablom koji ima prenaponsku zastitu?

Za "Ruku za monitor!" uzmi odvojene jer jedan zajednički neće biti izbalansiran a i bolje je da budu nezavsni.
DP ili HDMI, nema veze što se adaptera na VGA tiče, mora da bude aktivni adapter u svakom slučaju.
Bilo koji anti-sag bi odradio posao, nije to neki veliki pritisak.
Sve te ARGB možeš slobodno zajedno u jedan priključak na ploči ali bi ti običan ARGB HUB omogućio bolji cable managemnt.
Produžni kablovi samo oni super dobri isuper skupi (skoro kao UPS) rade neki posao, svi oni jeftini imaju samo po Zener diodu preko prekidača a to ne radi prktično ništa, suviše sporo a treba jako visok skok napona da ga trigeruje. Više su problem nego rešenje. Savremena napajanja imaju jako dobru prenaponsku zaštitu, bolju od tih "zaštićenih" produžnih kablova.

I ja gledam nosac(e) za monitor.
Ovaj mi deluje ok skroz, hvalU ga ljudi. :)
Ima za oko 100 evropljana kod nas.

Arctic Cooling Z2-3D Gen3

Arctic Cooling Z2-3D Gen3
Izlgeda dobro i generalno Arctic je dobar brend. Meni licno ne trebaju dodatni USB-ovi, mislim da nema zastitu od grebanja stola ispod (iako to se lako napravi), max tezina mu je 8kg naspram 9+kg i cable managment mu je malo losiji nego kod drugih proizvodjaca.
Takodje, za oko su mi zapale jos:
WHITE SHARK NEFERITES I (Gas Assisted),
WHITE SHARK NEFERITES II (Gas Assisted) i mozda
GEMBIRD MA-DA1-05 (Spring-Assisted) koja se generalno po recenzijama isto ok pokazala.

Vrh Dno