Šta je novo?

Razmisljate li o alternativama ???

M$ vs ostalih

• Barbarian

Glasovi: 0 0.0%
  • Paladin

• Amazon

• Sorceress

• Assassin

• Necromancer/Druid

• Intel

• Amd

• Cyrix

• WinChip

• Motorola

• Ostali

• Windows 98

• Windows 98 SE

• Windows 2000 Profesional

• Windows XP Profesional

• Windows XP Home Edition

• Windows Mee:)

• Da! Overklokujem procesor (CPU) !

• Da! Overklokujem grafičku kartu (GPU) !

• Da! Teži slučaj :). Overklokujem i CPU i GPU!

• Ne! Ne overklokujem svoje komponente!

• Outlook Express

• Eudora

• The Bat

• Calypso

• Ostali...

• Microsoft Outlook

• IncrediMail

• Web-bazirani (Hotmail, Yahoo! i sl.)

• Netscape Messenger

• AtGuard

• ZoneAlarm

• BlackIce

• ConSeal

• Norton Firewall

• Pgp Desktop Security

• Sygate Personal Firewall

• McAfee Firewall

• Integrisan u sistem (XP)

• Ne koristim

• Ostali

• Da

• Ne

• Svakog dana :D

• Jednom nedeljno :confused:

• Jednom mesecno ;)

• Jednom u par meseci ;)

• Par puta godisnje :p

• Jednom godisnje :mad:

• Ja ni ne znam kako se windows instalira?! :cool:

• Ne reinstaliram dok ne izadje nova verzija :p

• Sta je windows ??? :D

• Koristim Duha - ne reinstaliram ga:)

• nemogu bez Windows-a... bili care !!!

• alternativni besplatni softver

• Ukupno glasača
    0

Marsovac

Mlađi referent
VIP član
Učlanjen(a)
16.11.2001
Poena
630
Pa daklem interesuje me da li razmisljate o alternativnom (GPL) software-u ili ste zadovoljni ovim (citaj neka Windows verzija) kojeg trenutno bespravno posedujete (cast izuzecima :D)...
Da li cete biti spremni (kada dodje vreme) iz slamarice izvaditi pare (citaj broj sa bar 4 nule izrazen u Euro moneti) za licenciranje software-a koji trenutno imate na kompu ???
Da li znate da je u nekim zemljama EU pokrenuta inicijativa za uklanjanje Windows-a iz javnih ustanova i prelazak na Linux platformu... (Windows kao OS za spijuniranje ?!?!?!??)

Alternativa... mislite o tome... :D :D

:wave;

Dok je dzabe zadovoljan sam :D
Kad ne bude bilo mislicu o alternativama :)

Mada mislim da ce uvek moci da se nadje dzabe ;)

jddipqd je napisao(la):
Dok je dzabe zadovoljan sam :D
Kad ne bude bilo mislicu o alternativama :)

Mada mislim da ce uvek moci da se nadje dzabe ;)

Pa dobro, ali nemislis da ce onda vec biti kasno za razmisljanje... ;)
Da mocice se verovatno uvek naci za dzabe, ali mislim da ce biti kao na west-u... onog momenta kada budes sa tim neovlascenim software-om poceo da zaradjujes, doci ce da te pitaju odakle ti i gde ti je licenca...
i jos nesto tebi ne smeta sto Bili od tebe pravi majmuna????
prepakuje, nasminka i kaze: "E, evo izvoli... ovo je dosad najbolje sto smo napravili", a ono ustvari isto djubre ko i pre...

the choise is yourse...

Ja bih licno rado presao na neki drugi OS, ali koji??

-Kao prvo postavlja se pitanje drajvera za neke, specificne, komponente.
-Drugo, koji OS ima toliko software-a?
-Trece, koji Os je ovoliko nestabilan (ne mogu da zamislim rad na compu bez pucanja OS-a:) )

Naravno, ako se bude placao, ja to necu sigurno uraditi, a ovako dok je "besplatan" koristim ga uz sve mane.

Pozdrav!rado

Prvo, ne moze Bili od nas da pravi majmune jer mi to nismo platili. Drugo, kad budem zaradjivao bar 50% zapadne cene za ono sto radim na kompu nece mi biti tesko da platim bilo koji software. Dotle, oni koji me placaju nemaju prava bre nista da pitaju. Znaci, neka plate ljudski (svetski) pa neka onda traze ono sto se trazi na zapadu (licence).

Ja ovaj XP nisam platio, odlicno me sluzi i zadovoljan sam.Bili rula.
Bili carU kupi nam cigaru:D

Naravno dok je OS besplatan dobar je, mada ima ljudi (priznajem i ja kod kuce) koji iako koriste ovakvu vrstu software-a pljuju po njemu ko da su platili bog zna koliko, a ne 3 marke na lokalnom shtandu...
da mali problem prave te specificne komponente koje se u velikom broju "gaje" na nashem trzistu...ali nije li istina da te iste komponente prave probleme i sa M$-ovim OS-om ???? dodushe ne tolike probleme, ali ipak...

ha,ha... da stvarno je malo chudno raditi na kompu koji ne puca dnevno bar jednom... meni je cudno sto kad dodjem ujutro na posao ukljucim Mac-a i na kraju radnog vremena ga ugasim... malo je smesno, ali zapravo je to svrha racunara i on ustvari predstavlja coveku alat :D

voyageru pa nece tebe pitati narucioc posla da li imas licenciran software ili ne... njega to neinteresuje... doci ce da te pita inspekcija... :D

Opet se diže galama i pravi frka tamo gde je nema, a stvari su tako proste. Naš problem je što smo za poslednjih 10-ak godina ( mada neke stvari imaju i 50-godišnje korene ) naučili da razmišljamo i živimo "u rikverc", tj naopačke. Piraterija i problem zaštite autorskih prava i intelektualne svojine ( muzika, film, softver, i.t.d. ) postoji svuda u svetu, ali je to tamo zakonski regulisano pa ne možeš na sred ulice da valjaš piratski softver ili da u video klubu zalepiš poster sa reklamom za film koji se tek prikazuje u bioskopima. Mi smo muljanje uzeli za osnov, a normalno poslovanje kao mestimičan izuzetak, znači živimo i radimo naopačke. Mislimo nekoga smo zeznuli, a najviše zezamo sami sebe. Nismo mi izmislili rupu na saksiji, sva ta tehnologija pa i piraterija ( DivX, MP3, i.t.d. ) dolazi sa zapada, ali tamo se neke stvari znaju i autori su zakonski zaštićeni, a još važnije od zakona je njegova primena koje kod nas nije bilo ni tamo gde je postojala pravna regulativa. Kako zamišljate da razvijemo domaću softversku industriju kada čovek ne može da naplati svoj trud i rad.

Da ne k*njam više evo ilustrativnog primera, u Nemačkoj preko 70 ili čak 80% domaćunstava na svojim računarima imaju piratski softver, a to se odnosi i na sam operativni sistem ( Windows ). I šta sad', je l' će neko da ide od stana do stana i pravi racije po kućnim računarima!?!?!? Zato je Microsoft i primenio onaj sistem zaštite koji se bazira na hardverskoj konfiguraciji, upravo da bi sprečio da kolega kolegi, komšija komšiji i drug drugu daju instalacioni disk koji će na kraju višestruko da obori prodaju. Krekovi, hakovi, pečevi i tako to postoji i tamo, što obični ljudi obilato koriste, ali ako zarađuješ novac korišćenjem tog softvera ( a zarađuje se dobraaano ) red je i da nešto platiš. Glavni sistem zaštite se odnosi na firme i pravna lica koja zarađuju korišćenjem tog softvera, tako da nigde ne možeš da plasiraš svoj proizvod ( rad u CAD-u, MAX-u, C++-u, VB-u, .... ) bez priloženih serijskih brojeva korišćenog softvera i OS-a. Znači nemo'š da radiš sa ukradenim alatom, što je potpuno normalno, to je kao da taksiraš sa ukradenim kolima. Baš kao u slučaju zaštite autorskih prava u muzičkoj industriji, fizička lica kao krajni korisnici nisu interesantni jer to niko živi ne može da utera. Samo da vas podsetim da po svim važećim zakonima ( svetskim i domaćim ) pravljenje kompilacije omiljenih pesama je krivično delo!!! Da li je iko ikada zbog toga bio kažnjen? :)

Što se Linuxa tiče, taj "Linux comunity" me podseća na komunizam. Sve je svačije i ništa nije ničije, pa se i ne zna ko pije a ko plaća. Nemojte pogrešno da me shvatite, ja obožavam Linux i svestan sam njegovih komparativnih prednosti ( tehničkih ), ali i njegovih slabosti. Aplikativni softver mu je jako ne razvijen i postoji prava šuma različitih programa koji su u razvoju, pa se treba tu snaći. Neko ko nije iskusan imaće u startu ogroman problem da probere funkcionalan i stabilan softver, tome doprinose i raličite standardizacije u okviru različitih distribucija. Naravno problem sa drajverima da i ne pominjem, zamislite da ste kupili novi skener na čijem se pratećem disku naravno ne nalaze drajveri za Linux, i onda vam predstoji poveći cim da to naterate da kojekako radi, a možda vam se i ne posreći. :( Ma Windows je daleko ozbiljniji po pitanju podrške i zastupljenosti, tj standardizacije i stoga je za sada jedino ozbiljno rešenje za nekakav rad. Linux je :cool: za entuzijaste i neko zezanje, a nadam se da će konačno sazreti i uspostaviti neke standarde jer bez toga mu nema omasovljavanja. Ja bih rado voleo da imam Linux kao Workstation, ali da mi ga instalira neko ili neka profesionalna organizacija koja će sve to da testira, optimizuje, probere i ažurira softver i pruži svu potrebnu tehničku podršku u slučaju da nešto zariba. RH ili SuSe zvuče kao dobre polazne osnove, ali nije to još uvek to. U svakom slučaju živeo Linux! Nadam se da će nastaviti da se razvija i napreduje, a ako održi dinamiku koju je imao u proteklih par godina u narednim će sigurno postati ozbiljna konkurencija Windows-u.

Magick , ti si potpuno u pravu shto se ovoga tiche.
Dodushe komunizam kao i 'Linux comunity' u osnovi su jako dobre ideje , samo je pitanje koliko je to u praksi dobro.
A shto se tiche piratskog software-a , narochito ako mislimo na Win XP , ako si poslovan chovek koji zivi od rada na kompjuteru , kome je stabilnost u radu najbitnija , i koji dobro zaradjuje od toga , najverovatnije da bi se odluchio za kupovinu takvog software-a . Mada uvek se tu nadje kompromisno reshenje u vidu dobrog crack-a , koji fino radi.

Marsovac je napisao(la):
... meni je cudno sto kad dodjem ujutro na posao ukljucim Mac-a i na kraju radnog vremena ga ugasim... malo je smesno, ali zapravo je to svrha racunara i on ustvari predstavlja coveku alat :D

Mac ne puca???? prilicno velika laz. Ja sam do sada radio na 3 vrste Mac-a i nijedan nije bio crash-free. Istina, nema blue skrina, ali ona poruka SORRY je legendarna (da ne govorimo koliko mi je puta stao i ne mrda ni levo ni desno).

Cak imam i notebook Mac (koji je stvarno moj) koji mi sluzi da prebacim slike sa digitalca na PC ;)

U zakljucku bi dodao....***** OS na kome se osecam kao budala....sve neke easy-to-use-opcije.....kompjuter nije za budale, vec za ljude koji oce da razmisljaju...

Moje je misljenje da je steta sto je BeOS ostao bez adekvatne podrske. Win koristim zbog toga sto moram, linux je jos uvek daleko od toga da cemo lako moci da ga instaliramo (bez mnogo fiskulture - tj. da bude user friendly instalcija), a BeOS - to je ono sto sam zamisljao da OS treba da bude:

1. Besplatan (doduse ne professional verzija). I pored ogranicenja na 500mb - vrlo je upotrebljiv.
2. Stabilan. Nema "ali"!
3. Brz.
4. Instalacija samog OSa na Athlonu 550, 256 mb rama, traje 2 minuta! Ostala podesavanja oduzmu malo vremena, ali to sve skupa je mnogostruko krace od instalacije npr. win98.

Ponavljam, steta je sto je ovaj OS ostao bez podrske proizvodjaca hardvera (drajveri) i sto nema office softvera u dovoljnoj meri (jedini paket koji postoji i koji ocajnicki trazim je Gobe Productive).

ovako:
kad na linux-u bude postojalo sve shto i na win + 1 program vishe prelazim na njega.
a najvishe shto mi nedostaje na linux-u nedostaje je IE, PS.
kad bi makar to bilo, instalirao bih ga (ali ne i kompletno preshao).
do tada jok.

e da, prijatelj koji radi u USA, i koji radi na 2 kompa (Mac na poslu, Win2k kuci,) mi je rekao da izmedju win2k i MacOS-a u stabilnosti nema neke velike razlike.
mada, mac radi neshto brze od pc-a za iste pare.

Star Trek je napisao(la):
Mac ne puca???? prilicno velika laz. Ja sam do sada radio na 3 vrste Mac-a i nijedan nije bio crash-free. Istina, nema blue skrina, ali ona poruka SORRY je legendarna (da ne govorimo koliko mi je puta stao i ne mrda ni levo ni desno).

Cak imam i notebook Mac (koji je stvarno moj) koji mi sluzi da prebacim slike sa digitalca na PC ;)

U zakljucku bi dodao....***** OS na kome se osecam kao budala....sve neke easy-to-use-opcije.....kompjuter nije za budale, vec za ljude koji oce da razmisljaju...

dobro onda sam ja najveci lazov na svetu...ali Mac G4 na kojem radim ne puca prilikom svakodnevnog rada i kada koristim aplikacije koje su mi potrebne za posao (Photoshop, Illustrator, HQ Ripper, i one ostale kao sto su IE, outlook, ICQ)
Dok radim treba mi siguran i pouzdan alat... realno Windows to nije... u toku rada nemam vremena i necu da se petljam sa stvarima tipa: "e ovo sad nece da radi, a zasto nemam pojma... juce je jos radilo..."
hmmm... pa ne cini li ti se mozda da se ispred XP-a osecas kao veca budala nego dok radis sa MacOS-om ili Linux-om...
cuveni Bilijevi slogani tipa: "Its never been easier to use" mene bas na to podsecaju... no dobro svako se drugacije oseca dok radi za racunarom i ima drugacija ocekivanja od njega...

drugarski :wave;

Win2K - Totalno stabilno!

Marsovac je napisao(la):
dobro onda sam ja najveci lazov na svetu...ali Mac G4 na kojem radim ne puca prilikom svakodnevnog rada i kada koristim aplikacije koje su mi potrebne za posao (Photoshop, Illustrator, HQ Ripper, i one ostale kao sto su IE, outlook, ICQ)
Dok radim treba mi siguran i pouzdan alat... realno Windows to nije...

Za Mac ne znam, ali znam da je Win2K kod mene za godinu dana "prso" samo 1x (i tada mojom krivicom)! Zato ga i smatram najboljim OSom iz M$... Kad prodje jos oko godinu dana (tj. kad se pojavi bar SP1), preci cu na WinXP (verovatno). A da li cu ga platiti? Pa... JOK!

Skakljiv poll, svasta bih vam sada rekao, ali necu :D

Elem, vodite samo racuna da losim podesavanjem, odrzavanjem ili nepoznavanjem sistema, instalacijom i skidanjem sumnjivih stvari (od drajvera do shareware-a) moze SVAKI OS da se napravi nestabilnim.

I obratno. Ako se sistem lepo konfigurise i odrzava (uz premisu da se ne pusta svakakvo djubre na disk) moze da bude dugo, dugo stabilan.

Enivej, ja na mom meku nisam video nikad tu poruku "Sorry, ..." pa ni ne znam kako izgleda, windows 98SE i win2k nisam reinstalirao ne pamtim (plavi ekran takodje nisam video odavno), linux mi je takodje rock-stable ...

Mene licno iritiraju MSova interna struktura i organizacija, koja nikako da se opravi, nego se sakriva ogromnim patchovima i sl koji ne resavaju nista i ne poboljsavaju x stvari (od sistemskog securityja pa nadalje) i kao krajnji rezultat samo daju zauzece OSa na disku od 1+ giga. Stabilnost su (uz redovnu 'higijenu' korisnika) doveli koliko toliko u red na desktop trzistu. Na server trzistu treba jos malcice da se poprave, ali za nas juzere, stabilnost jednog win2k, na primer, ne treba dovoditi u toliko u pitanje. Pricam o OS-u, ne dovodim u pitanje cinjenicu da kilav hardver ili kilav 3rd party drajver moze (ali ne mora) to sve da srusi kao kulu od karata (i to je ta interna org koja mene iritira, jer dozvoljava takve stvari).

drfedja je napisao(la):
Magick , ti si potpuno u pravu shto se ovoga tiche.
Dodushe komunizam kao i 'Linux comunity' u osnovi su jako dobre ideje , samo je pitanje koliko je to u praksi dobro.
A shto se tiche piratskog software-a , narochito ako mislimo na Win XP , ako si poslovan chovek koji zivi od rada na kompjuteru , kome je stabilnost u radu najbitnija , i koji dobro zaradjuje od toga , najverovatnije da bi se odluchio za kupovinu takvog software-a . Mada uvek se tu nadje kompromisno reshenje u vidu dobrog crack-a , koji fino radi.

Pa sad da li je ideja dobra to je diskutabilno... jer sto rece Magick svacije je i nicije... ali je cini mi se mnogo bolja ideja nego ova druga: "M$-ovo je i micemo vam reci sta cete da radite i kako cete da radite... odnosno dacemo vam ono sto MI mislimo da vama treba..." to iskreno receno vodi jednoumlju sto se meni jaaako nesvidja... (jel spominjao neko komunizam :D)
alternativa (u ovom slucaju Linux) dozvoljava da se zaviri "ispod haube"... experts only naravno... (hmmmm... ko je ono malopre spominjao OS koji te tera da razmisljas ;)... )

i jos nesto... nezaboravite da je linux jos u povoju... ;)

Nemojte generalno da pravite gresku podrazumevajuci da sav sw za linux mora da bude open source, free, pravljen u slobodno vreme od dokonih ljudi (i jos lanac drugih imaginarnih i nakarikiranih mana). Linux uopste ne iskljucuje postojanje komercijalnog softvera koje razvijaju velike firme i pruzaju mu podrsku. Istina, na ovome se uvelike radi, ali primeri su (nesrecni) Corel, Lotus, IBM, Sun, suska se da MS portuje Office na linux (da ne bi ponovio gresku kao kada je u pocetku malo paznje poklanjao internetu, pa je netscape bio uzeo ogroman kolach) u sklopu politike "jeste, koristite vi taj vas linux, ali cete na njemu raditi u nasem officeu" (sto nije nimalo nelogicno). Ostaje da sacekamo i vidimo.

Marsovac je napisao(la):
Dok radim treba mi siguran i pouzdan alat... realno Windows to nije... u toku rada nemam vremena i necu da se petljam sa stvarima tipa: "e ovo sad nece da radi, a zasto nemam pojma... juce je jos radilo..."
hmmm... pa ne cini li ti se mozda da se ispred XP-a osecas kao veca budala nego dok radis sa MacOS-om ili Linux-om...
cuveni Bilijevi slogani tipa: "Its never been easier to use" mene bas na to podsecaju... no dobro svako se drugacije oseca dok radi za racunarom i ima drugacija ocekivanja od njega...

nisam imao nameru da zvucim tako ostro (ali bas u tom trenutku kada sam pisao pukao mi je WinXP :p :p :p ).

salu na stranu, ali meni se macOS ne svidja. na OSX nisam jos radio, ali bi zeleo da ga probam sto pre.....jesi li ti radis na njemu ili??

inace u xp-u mogu da se iskljuce svi ti wizardi (za sharing, home network...) i da sam prilagodis stvari kako ti odgovara.

Nekoliko opaski....
Prvo, kako rece Srebrni Letac, nije sav softver za linux besplatan, pocevsi od samih distribucija linuxa...besplatno je jezgro.
Drugo, svim ozbiljni programi postoje u verzijama za linux, kao sto su matlab, spice, 3dmax itd. Oni se placaju kao i u verzijama za windows, ali lepota linuxa je u tome da zaista postoji gomila besplatnoih jako funkcionalnih softverskih alternativa svemu onome sto se placa (za razliku od razlicitih shareware sra*nja za windows)

Ono cega nema su igrice.

Trece, linux je tata za bilo koje windowse sto se stabilnosti tice.

nisam imao nameru da zvucim tako ostro (ali bas u tom trenutku kada sam pisao pukao mi je WinXP :p :p :p ).

salu na stranu, ali meni se macOS ne svidja. na OSX nisam jos radio, ali bi zeleo da ga probam sto pre.....jesi li ti radis na njemu ili??

inace u xp-u mogu da se iskljuce svi ti wizardi (za sharing, home network...) i da sam prilagodis stvari kako ti odgovara.

:) :)
nije frka... oprosteno ti je posto se radi o XP-u... :) :)

nazalost jos nisam imao prilike da radim na OSx-u... ja radim na OS 9.1...
pa sad zeleo bih sto pre da ga probam, ali mislim da necu jos imati prilike, posto nemogu na poslu sebi da priustim igranje kao sto je instaliranje novog OS-a... znas ono posao nesme da trpi :)

da znam za te opcije posto sam ih pogasio (uzasno me iritira ta prekomerna shminka koju je M$ nabacio na XP)...
e sad ako sve to uradis dolazis do jednog prilicno porazavajuceg zakljucka... a to je da je XP ustvari samo nasminkana w2000-ka... :(

Marsovac je napisao(la):
:) :)
nije frka... oprosteno ti je posto se radi o XP-u... :) :)

nazalost jos nisam imao prilike da radim na OSx-u... ja radim na OS 9.1...
pa sad zeleo bih sto pre da ga probam, ali mislim da necu jos imati prilike, posto nemogu na poslu sebi da priustim igranje kao sto je instaliranje novog OS-a... znas ono posao nesme da trpi :)

da znam za te opcije posto sam ih pogasio (uzasno me iritira ta prekomerna shminka koju je M$ nabacio na XP)...
e sad ako sve to uradis dolazis do jednog prilicno porazavajuceg zakljucka... a to je da je XP ustvari samo nasminkana w2000-ka... :(

znam, ali i win2000 je dobar OS. ja uzimam iskljucivo proverene komponente i to radi super. kolega ima IBM koji je kupio napolju i sa njom radi vec dve godine i STALNO je ukljucen (evo vec 365*2*24=17520 dana) i nije ni jedanput pao -> win2k.

znam, ali i win2000 je dobar OS. ja uzimam iskljucivo proverene komponente i to radi super. kolega ima IBM koji je kupio napolju i sa njom radi vec dve godine i STALNO je ukljucen (evo vec 365*2*24=17520 dana) i nije ni jedanput pao -> win2k.

Je l' ti to hvalis win2k ili ibm ?!? ;)

Originally posted by salac

Slaba je uteha sto Loki portuje igrice za linux kad sami proizvodjaci to ne rade

Ma vazan je rezultat. Vazno je u ovom trenutku bilo dokazati da i na linuxu cak moze dobro da se igra, a tu je Loki posteno odradio svoj posao. Kada takva cinjenica postane ocigledna svima i linux se jos malo popravi vremenom, zainteresovace se i proizvodjaci direktno.

Linux je jos uvek u razvoju, nemojte to zaboraviti (mada grabi najvecim koracima od svih). Zato i nije bas pogodno porediti ga jos uvek sa desetak godina starim OSom iza kojeg stoji stotinjak milijardi gusto koncentrisanih dolara i ogromna baza softvera (te gomila tuzbi o monopolu ;) - bilo koji OS da je bio u gacama windowsa bi danas bio standard i najrasireniji).

U pravu je glider i cinjenica je da, kad bi se u Linux (recimo kad bi se izabrala jedna distribucija) ulozilo toliko para koliko u Windows do sada, mislim da bi malko drugacija slika bila na trzistu OS-ova... preterane pare se trose, a cini mi se da napredak uopste nije primetan...
ah, da kad smo se dotakli vec tih "tuzbi" interesantno je da je postignut neki kompromis izmedju Bili ja i ostalih... hmmm... pitam li se zasto, mada su neke drzave ipak ostale pri svom i nastavice sa parnicama protiv M$-a... i jos nesto (sto bi Silverglider mogao da potvrdi), a to je cinjenica da u Evropi uveliko razmisljaju o prelasku na Linux... a tu nemislim na ono "zato sto je Linux stabilniji" konstataciju vec verovatno iz razloga sto prelazak sa jedne verzije na drugu (Windowsa) puno kosta i jos uvek neznate sta ste kupili (mislim zbog toga sto neznate "sta je ispod haube")...
u naprednom svetu kakvog ga zamisljaju oni from west internet igra kljucnu ulogu i svima je sad vec jasno da posedovati (pravu) informaciju moze biti od presudnog znacaja... raditi sa alatom, a neznati sta on ustvari radi (u backgroundu) je ravno samoubistvu... i pitam li se jeli pametno sto je YU usla u deal sa M$-om i sto ce ga uvesti u javne insitucije...

phuu mozda sam preterano paranoican, ali nezamerite... nedavno sam ponovo procitao Orvelovu 1984...

Iako ne ljubim preterano MS i Windows, mislim da ni nasi nisu imali preterano izbora u ovom trenutku (sto ne znaci da u nekom boljem momentu ne mogu da ga zamene nekim drugim resenjem). Stoji cinjenica da dobar deo vlada i drzavnih institucija razmislja da predje ili vec prelazi na linux. Uglavnom, doslo je vreme da razmisljaju o alternativi. Windowsi kostaju puno i, istina je, ne donose bas nesto novo - kakvu funkcionalnost donosi XP u odnosu na Win95 sa stanovista korisnika ? Skoro nikakvu. Pazite, korisnika - znaci da je taj korisnik stalno u nekom aplikativnom sw-u, ne da stalno gleda desktop OS-a. Dakle, ako sam u nekom editoru ili grafickom programu ili sta vec, neke vece funkcionalne razlike i nema. Sa druge strane, MS gasi nakon nekog vremena podrsku za svoje "starije" proizvode. Kada u firmi/instituciji imas ljude koji nisu computer freakovi, podrska ti i te kako treba.

Sa druge strane, taj linux npr. se uvukao u serversko trziste, ali pocinje polagano i u office segment da ulazi. Istina, jos uvek mu treba neki mega-giga kvalitetan office paket. Jeste, postoji StarOffice, KOffice i slicno, ali mislim da je ljude malo zagolicalo tek kada se Corel Office pojavio sa svojim WordPerfectom i ostalim aplikacijama. To kosta malo i nije rupa bez dna sto se tice para za podrsku i odrzavanje. Medjutim, jedna nemacka vlada moze da sebi priusti i naruci od jednog IBM-a ili Lotusa da im se napravi linux sw bas za njih i da ga onda u zdravlju i veselju (godinama) koriste. Plus security - posto je open source, mogu da se angazuju ljudi i izmene njegove delove na taj nacin da nisu skroz kompatibilni sa okolinom, pa i na taj nacin otezaju "uvid u vladine papire" (jos uvek stoji pitanje da li je to sa MS-om "na izvol'te", ali ako evropske vlade razmisljaju o tome ...). Dakle, nasi nemaju para za naruce izradu skupog sw-a i da plate obuku ljudi. Zaposleni barem poznaju win okruzenje i moze da se uzme neko vec gotovo resenje iz win sveta, koje doduse nije prilagodjeno strogoj vladinoj upotrebi, ali kad nemas para, bolje i tako nego da se jos sve radi preko fascikli.

Dakle, sledeca stepenica linuxa je vrlo verovatno office okruzenje. Jedan danasnji prosecni kucni korisnik je jos vrlo daleko od preporuke za linux. Osim toga, mislim da ce to ici postepeno - vidim da se ovde ljudi krste pri pomenu linuxa i da najavljuju da ce 'preci' kada bude isto ili vise programa za linux. Ne radi se o tome - ovakve tvrdnje su otprilike ono "ne vidi se suma od drveca". Niko ne tvrdi da treba skroz da se odreknemo windowsa (niko ni nema takav komercijalni cilj) i "predjemo", kao da smo se preobratili. Sustina je u tome da se ispostuje jedan vazan princip - kada se ustanovi da neki drugi prozivod obavlja posao makar za jednu kategoriju bolje (kvalitetnije ili brze ili jeftinije ili ...) od postojeceg (a da su ostale iste), onda je pametno prebaciti taj posao na njega (ukoliko je isplativo). Mozda sve to ne govori koliko je linux dobar, nego koliko je windows los u nekim stvarima (na ovu recenicu molim da ne dobijam komentare "korisnika" koji u zdravlju koriste UT ili CS na winu i "nista im ne fali"). Uopste se ne radi o "stabilnosti" OSa kao karakteristici (ona mora da se podrazumeva) - i jedan i drugi imaju jos dosta da rade da bi se sa sigurnoscu moglo reci "ovaj je ...".

Potpuno se slazem sa vama. Linux je stvar buducnosti. Meni se cini da ce uskoro srbija biti linuxolika zemlja, ko ce bre da placa sve te skupe MS produkte. Ne treba zaboraviti da svaka distribucija linuxa kosta znatno manje od napr. winXP proff. i dolazi sa gomilom programa. Gledajuci kroz novac linux je mnoooogo isplatljivija varijanta. Plus postoje besplatni kompajleri (napr visual studio kosta 1500 $, kompajleri za linux dzaba) itd.
Medjutim nije sve u parama. Bitni su ljudi. Ne moze Microsoft da zaposli toliko softverasa koliko u svetu ima linux-zanesenjaka koji stalno poboljsavaju kernele i izbacuju besplatan softver.

Preterasmo sa igricama....zar vec nismo zakljucili da na zapadu ljudi sebi i deci kupuju game konzole ?

Ne verujem da ce Srbija biti linuxolika zemlja u buducnosti. To je bar proizilazi iz bar dva podatka:

1) pogledaj kako se ljudi jezze na pomen linuxa. Navikli su da sve dobiju sa jednim-dva klika misem i uz to poruku OSa "ljubim ruke, gospodaru", "kako ste mudri, gospodaru", "kako ste samo graciozno pritisnuli to dugme, gospodaru" i ljudima to (pored olaksanja posla) godi sa psiholoske strane, jer ima ljudi koji su promenili key u registry bazi i osetili se nenadmasnim hakerima (sto ne kazem da covek treba da bude da bi koristio OS, pricam o psih. dozivljaju). Da se kroz godinu dve i poboljsa na user-friendly polju, linux ima takvu organizaciju da neke stvari jednostavno ne mogu i ne smeju da se naprave "na jedno dugme" i tacka. A mi smo uvek bili "lezi lebe ..."

2) Placanje sw-a nije izmisljeno juce, kada se sa zgrazavanjem shvatilo da ce i kod nas to morati da se legalizuje. Sw se placa svuda oko nas odavno, samo je ta ideja kod nas u zadnje vremena pocela da putuje "iz d*peta u glavu" i prosto nas iziritirala svojom drkoscu i arogantnoscu ("ja da im platim za ... - ma nema sanse"). Cinjenica da se i drugde sw placa ne znaci da ne postoji piratsko trziste i tamo. Oni koji ce morati da plate (firme, ...) ce morati da uzimaju ono sto im treba, a ne "ajmo majstore stavi i 3D max, ne radim u njemu, al' nek' se nadje". Drugo, ukoliko vec moraju da plate, cena ce ih naterati da razmisle moraju li bas top-azdaju od sw-a da kupe za tu primenu i imace sansu mnogo manje i jeftinije firme & proizvodi.

3) na linuxu postoje besplatni kompajleri, ali suv kompajler nije ni za prineti luxuznom paketu za programiranje kakav je taj visual studio, recimo - zato on i kosta, kao sto kosta i luxuzni programerski paket za linux

4) imati gomilu zanesenjaka ima i dobrih i losih strana; od dobrih da podjemo od toga da nemaju zacrtani deadline (pa moze da se uradi kako treba) do losih strana da to sve treba standardizovati i sinhronizovati (puno babica ...). Opet podvlacim, salac, ne radi se o besplatnom sw-u, niti je sav sw za lin besplatan.

5) za konzole se slazem

Mislim da ce udeo linuxa biti reflexija trendova napolju (zbog velikog boja privatnih korisnika koji ce i dalje da ilegalishu). Mi ionako volimo da budemo moderni i u skladu sa svetom.

Sasvim si u pravu, samo bih hteo da dodam kako graficka user-*****-friendly okruzenja u linuxu dobro napreduju. Primer je KDE....kako je to traljavo krenulo ovo je super.
Ja garantujem da je u ovom trenutku potpuno svejedno hoces li lika koji u zivotu nije video comp baciti ispred windowsa ili linuxa sa grafickim shellom. Istim tempom ce ovladati osnovnim operacijama i u jednom i u drugom OS-u (slanje mail-a, editovanje textova, surfovanje, chatovanje...) Cak ni office program KDE-a nije totalna shitina, moze se uraditi dosta toga. MS Office rula sa svim ti silnim opcijama koje gotovo niko ne upotebljava :)
BTW, ja u unixu ne koristim grafiku :) Mnogo se brze radi iz komandne linije.
Kompajleri? Jasno je da X-windows bazirani kompajleri kostaju, ali brate.....ne 1500 dolara (ovo sad pricam napamet, ako neko zna cifre bas bih voleo da ih vidim).

Oooooops... konacno se Glider malko razvezao.... :D
e, to sam ocekivao od tebe jos na pocetku ovog thread-a, ali dobro nikad nije kasno... :)
s obzirom da ljudi ovde imaju dosta respekta prema tebi (takav utisak sam bar ja stekao) i mozda ce malko promeniti svoje poglede na svet (citaj svet racunara)...
u potpunosti se slazem sa tvojim konstatacijama i bas zbog toga sam krenuo sa ovim "razmisljanjem oko alternativa... "
treba malko pomeriti d... u zivotu... nemojmo biti konformisti i drzati se jedne stvari k`o pijan plota... sad kao u svetu je hit XP, huuuuuraaaaaa ajmo svi instalirati XP... cek stani malo, a sta dobijam sa tim novim sjajnim XP-om... (ja nista, a za ostale neznam)
druga stvar, tvrdoglavo insistiranje na jednoj stvari moze se jako lako razbiti o glavu... zasto i zasto se velikoj vecini dize kosa na glavi pri svakom pomenu Linuxa ???
zbog cega ostati glup (figurativno) u zivotu poznavajuci recimo samo rad u Windowsu, haloooooo... ljudi !! treba i ostale stvari probati (i ne samo Linux) i onda na osnovu licnih iskustava doneti konacni sud o necemu...

jos jedna stvar da neispadne da sam ja sad kao neki guru za Linux... iskreno receno za Linux sam newbie... totalni pocetnik...
bez obzira sto sam ga instalirao mozda 20 puta (razne verzije i distribucije) smatram da nemam pojma o njemu, i bas zato, u inat, se maltretiram svakodnevno sa njim citam, trazim, burlam... jer zelim da znam sto vise o njemu da jednog dana nedodjem u situaciju da kazem: "E, znas sta, izvini, ja bas neznam da radim sa tim Linuxom"... NECU da budem kompjuterski neobrazovana osoba...dot

Vrh Dno