Opet se diže galama i pravi frka tamo gde je nema, a stvari su tako proste. Naš problem je što smo za poslednjih 10-ak godina ( mada neke stvari imaju i 50-godišnje korene ) naučili da razmišljamo i živimo "u rikverc", tj naopačke. Piraterija i problem zaštite autorskih prava i intelektualne svojine ( muzika, film, softver, i.t.d. ) postoji svuda u svetu, ali je to tamo zakonski regulisano pa ne možeš na sred ulice da valjaš piratski softver ili da u video klubu zalepiš poster sa reklamom za film koji se tek prikazuje u bioskopima. Mi smo muljanje uzeli za osnov, a normalno poslovanje kao mestimičan izuzetak, znači živimo i radimo naopačke. Mislimo nekoga smo zeznuli, a najviše zezamo sami sebe. Nismo mi izmislili rupu na saksiji, sva ta tehnologija pa i piraterija ( DivX, MP3, i.t.d. ) dolazi sa zapada, ali tamo se neke stvari znaju i autori su zakonski zaštićeni, a još važnije od zakona je njegova primena koje kod nas nije bilo ni tamo gde je postojala pravna regulativa. Kako zamišljate da razvijemo domaću softversku industriju kada čovek ne može da naplati svoj trud i rad.
Da ne k*njam više evo ilustrativnog primera, u Nemačkoj preko 70 ili čak 80% domaćunstava na svojim računarima imaju piratski softver, a to se odnosi i na sam operativni sistem ( Windows ). I šta sad', je l' će neko da ide od stana do stana i pravi racije po kućnim računarima!?!?!? Zato je Microsoft i primenio onaj sistem zaštite koji se bazira na hardverskoj konfiguraciji, upravo da bi sprečio da kolega kolegi, komšija komšiji i drug drugu daju instalacioni disk koji će na kraju višestruko da obori prodaju. Krekovi, hakovi, pečevi i tako to postoji i tamo, što obični ljudi obilato koriste, ali ako zarađuješ novac korišćenjem tog softvera ( a zarađuje se dobraaano ) red je i da nešto platiš. Glavni sistem zaštite se odnosi na firme i pravna lica koja zarađuju korišćenjem tog softvera, tako da nigde ne možeš da plasiraš svoj proizvod ( rad u CAD-u, MAX-u, C++-u, VB-u, .... ) bez priloženih serijskih brojeva korišćenog softvera i OS-a. Znači nemo'š da radiš sa ukradenim alatom, što je potpuno normalno, to je kao da taksiraš sa ukradenim kolima. Baš kao u slučaju zaštite autorskih prava u muzičkoj industriji, fizička lica kao krajni korisnici nisu interesantni jer to niko živi ne može da utera. Samo da vas podsetim da po svim važećim zakonima ( svetskim i domaćim ) pravljenje kompilacije omiljenih pesama je krivično delo!!! Da li je iko ikada zbog toga bio kažnjen?
Što se Linuxa tiče, taj "Linux comunity" me podseća na komunizam. Sve je svačije i ništa nije ničije, pa se i ne zna ko pije a ko plaća. Nemojte pogrešno da me shvatite, ja obožavam Linux i svestan sam njegovih komparativnih prednosti ( tehničkih ), ali i njegovih slabosti. Aplikativni softver mu je jako ne razvijen i postoji prava šuma različitih programa koji su u razvoju, pa se treba tu snaći. Neko ko nije iskusan imaće u startu ogroman problem da probere funkcionalan i stabilan softver, tome doprinose i raličite standardizacije u okviru različitih distribucija. Naravno problem sa drajverima da i ne pominjem, zamislite da ste kupili novi skener na čijem se pratećem disku naravno ne nalaze drajveri za Linux, i onda vam predstoji poveći cim da to naterate da kojekako radi, a možda vam se i ne posreći.

Ma Windows je daleko ozbiljniji po pitanju podrške i zastupljenosti, tj standardizacije i stoga je za sada jedino ozbiljno rešenje za nekakav rad. Linux je

za entuzijaste i neko zezanje, a nadam se da će konačno sazreti i uspostaviti neke standarde jer bez toga mu nema omasovljavanja. Ja bih rado voleo da imam Linux kao Workstation, ali da mi ga instalira neko ili neka profesionalna organizacija koja će sve to da testira, optimizuje, probere i ažurira softver i pruži svu potrebnu tehničku podršku u slučaju da nešto zariba. RH ili SuSe zvuče kao dobre polazne osnove, ali nije to još uvek to. U svakom slučaju živeo Linux! Nadam se da će nastaviti da se razvija i napreduje, a ako održi dinamiku koju je imao u proteklih par godina u narednim će sigurno postati ozbiljna konkurencija Windows-u.