Šta je novo?

Razmisljate li o alternativama ???

M$ vs ostalih

• Barbarian

Glasovi: 0 0.0%
  • Paladin

• Amazon

• Sorceress

• Assassin

• Necromancer/Druid

• Intel

• Amd

• Cyrix

• WinChip

• Motorola

• Ostali

• Windows 98

• Windows 98 SE

• Windows 2000 Profesional

• Windows XP Profesional

• Windows XP Home Edition

• Windows Mee:)

• Da! Overklokujem procesor (CPU) !

• Da! Overklokujem grafičku kartu (GPU) !

• Da! Teži slučaj :). Overklokujem i CPU i GPU!

• Ne! Ne overklokujem svoje komponente!

• Outlook Express

• Eudora

• The Bat

• Calypso

• Ostali...

• Microsoft Outlook

• IncrediMail

• Web-bazirani (Hotmail, Yahoo! i sl.)

• Netscape Messenger

• AtGuard

• ZoneAlarm

• BlackIce

• ConSeal

• Norton Firewall

• Pgp Desktop Security

• Sygate Personal Firewall

• McAfee Firewall

• Integrisan u sistem (XP)

• Ne koristim

• Ostali

• Da

• Ne

• Svakog dana :D

• Jednom nedeljno :confused:

• Jednom mesecno ;)

• Jednom u par meseci ;)

• Par puta godisnje :p

• Jednom godisnje :mad:

• Ja ni ne znam kako se windows instalira?! :cool:

• Ne reinstaliram dok ne izadje nova verzija :p

• Sta je windows ??? :D

• Koristim Duha - ne reinstaliram ga:)

• nemogu bez Windows-a... bili care !!!

• alternativni besplatni softver

• Ukupno glasača
    0
salac je napisao(la):
Sasvim si u pravu, samo bih hteo da dodam kako graficka user-*****-friendly okruzenja u linuxu dobro napreduju. Primer je KDE....kako je to traljavo krenulo ovo je super.
Ja garantujem da je u ovom trenutku potpuno svejedno hoces li lika koji u zivotu nije video comp baciti ispred windowsa ili linuxa sa grafickim shellom. Istim tempom ce ovladati osnovnim operacijama i u jednom i u drugom OS-u (slanje mail-a, editovanje textova, surfovanje, chatovanje...) Cak ni office program KDE-a nije totalna shitina, moze se uraditi dosta toga. MS Office rula sa svim ti silnim opcijama koje gotovo niko ne upotebljava :)

Kao ako posmatramo totalnog pocetnika i njegov proces ucenja kao izolovani proces, to jeste tacno. Medjutim, ima do dosta faktora sa strane. Neko ko je pocetnik uglavnom ce pitati nekoga ko taj racunar vec koristi ili uzeti neki casopis ili upisati kurs ili kupiti komp sa kojim ce dobiti vec preinstalirani win ili ce se desiti neki deseti scenario da covek upadne u mainstream (wintel) odakle nema povratka pre nego sto covek dovoljno ovlada materijom (ne ubrajam tu instaliranje patcha za UT) da se sam zainteresuje za alternative. Makar cisto radi radoznalosti. Za mnoge korisnike kada pomenes racunar prva asocijacija je PC i windows na njemu, a uglavnom pocetnici ni nemaju nikakve inf o alternativama - misle da je wintel jedan i jedini.

A ljudi imaju nezgodnu osobinu inertnosti.

Kompajleri? Jasno je da X-windows bazirani kompajleri kostaju, ali brate.....ne 1500 dolara (ovo sad pricam napamet, ako neko zna cifre bas bih voleo da ih vidim).

Ne postoji X-windows bazirani kompajler. U stvari, kompajleri ni nemaju GUI, bez obzira na sredinu. Centar desavanja je IDE (integrated development enviroment) koji se sastoji od editora u koji su uvezeni i kompajler (uvek non-visual), linker i gomila drugih alatki. Imati samo kompajer moze da se uporedi sa situacijom kada imas samo motor automobila.

Evo ako te bas interesuju neke cene alata za linux/unix:

- Borland JBuilder 6 Personal - 54.95 US$
- Borland JBuilder 6 Professional - 999 US$
- Borland JBuilder 6 Enterprise - 2990 US$

- Borland Kylix 2 Open Edition - free za download (30 MB)
- Borland Kylix 2 Professional - 249 US$
- Borland Kylix 2 Enterprise - 1999 US$

- IBM VisualAge C++ Professional - 2355 US$
- IBM VisualAge Enterprise Suite - 6900 US$
- IBM WebSphere Application Developer - 3499 US$

- Sun Forte for Java v3.0 (order CD) - 20 US$
- Sun Forte for Java Enterprise - 1995 US$
- Sun Forte C++
...

Ne moze ni taj free gnu c/c++ kompajler sve da uradi. Kad smo kod njega i free varijante developmenta, jedino KDevelop + gnu c/c++ i vredi nesto, ali bez zanosenja da sa njim moze da se uradi nesto grandiozno (mozda moze, ali za koje veme i uz koji trud; moze li da proizvodi kvalitetan 64-bitni kod za servere na kojima se linux/unix uglavnom i vrti; moze li ... ?).

Hvala na iscrpnom odgovoru. Skupo skupo skupo

Sa takvim (Enterprise level) stvarima se ne prave programcici tipa Winzip ili Windows Commander koje ces naplatiti 50 DM.
Ovi koji su skupi se koriste za projekte za koje se naplacuje suma sa minimum 3 nule, pa se to brzo otplati, ne brini.

Pravo da ti kazem, zapanjile su me cifre. Vidim da se tradicija Borlanda nastavlja; najjeftinije po svaku cenu, bravo. U principu tesko da cu ikada dogurati do nivoa gde mi je potrebno nesto bolje od KDevelopa :) Daj boze da gresim....
Kad smo vec dogurali do ovde, pitacu te jos nesto. Nikada nisam pisao programe u unixu koji koriste GUI, pomenuo sam da bez shella ne mogu.....pitanje je : koliko je 'bilokoji' IDE upotebljiv na linuxu u poredjenju sa Visual Studio-m napr? Ili da preformulisem....recimo IBM Visual Age C++ ima istu IDE filozofiju (tj. najslicniju mogucu) i na Win-u i na linuxu?

ps. jos jednom, razbio si mi iluzije
:D

Ljudi, sto bre lozite benchmarkovce :)
Ma ne valja linux OpenBSD je zakon.
A sad malo ona:

silverglider je napisao(la):
Istina, jos uvek mu treba neki mega-giga kvalitetan office paket. Jeste, postoji StarOffice, KOffice i slicno,
Da li si probao StarOffice 6 Beta ?
Fajnal samo sto nije ..

salac je napisao(la):
samo bih hteo da dodam kako graficka user-*****-friendly okruzenja u linuxu ...

BTW, ja u unixu ne koristim grafiku Mnogo se brze radi iz komandne linije.
Ne diraj mi KDE , ja mogu da otvorim 50 konsole-a i browsera a ti imas samo 6 konzola i bg fg bg fg bg fg ... :)

tu pricas o terminalu a koristis Redmod windowse , kako te bre nije sramota :D

Marsovac [/i][B] u zivotu... nemojmo biti konformisti i drzati se jedne stvari k`o pijan plota... sad kao u svetu je hit XP je napisao(la):
na linuxu postoje besplatni kompajleri, ali suv kompajler nije ni za prineti luxuznom paketu za programiranje kakav je taj visual studio, recimo - zato on i kosta, kao sto kosta i luxuzni programerski paket za linux
suv je, ali se nakvasi sa qt-om ili GTK+ ,
masa programa se tako radi

Ja cu da vam kazem sta najvise odbija ljude od linux-a :
Citanje HOWTO-a , man-ova , manuala
knjiga i ostale dokumentacije.
Pazi, moras da procitas manual pre instalacije ,zar to nije frustrirajuce.A tek kasnije. :D
Kad je neko od vas citao uputstvo za instalaciju ne samo kompova, nego recimo TV-a ,videa, mobilnog ... , ma nikad.
I onda :
"Kompujter kupi windows otvori
I'm not happy linux me smori "

Vratis se u windows i smiris se , smernim i odvaznim pokretom ruke otvaras Control Panel ,"sve je u redu , drzim stvari pod kontrolom". A za svaki slucaj moze i jedan "clean install" ,tek da se zna ko je gazda.

p.s.
savet za one koji ne odustanu:
Svaki problem koji budete imali je vec pre vas neko imao i tih "resenja problema" je pun internet .
Recimo , da li vam zvucna radi pod linuxom.
Odes na google i za 5 minuta vidis radi ili ne radi, i ako radi sta treba da uradis da bi proradila.
Vecina ljudi to ne radi, nego "slusa sta pricaju zene po brijacnicama", te ovaj je rekao ovo a onaj mi je rekao ono ...

A sta ce mi 50 otvorenih konzola???? :D :D :D
Jeste drzim jos uvek i windowse, kompletno prelazim na linux cim se dokopam kablovskog ineta.

salac je napisao(la):
Kad smo vec dogurali do ovde, pitacu te jos nesto. Nikada nisam pisao programe u unixu koji koriste GUI, pomenuo sam da bez shella ne mogu.....pitanje je : koliko je 'bilokoji' IDE upotebljiv na linuxu u poredjenju sa Visual Studio-m napr? Ili da preformulisem....recimo IBM Visual Age C++ ima istu IDE filozofiju (tj. najslicniju mogucu) i na Win-u i na linuxu?

Pa (skoro) sva IDE okruzenja imaju istu filozofiju. Tacnije isti princip, a mozda razlicite alate. Dakle koncept "visual developmenta" je svuda isti: imas paletu komponenti koje bacas na formu, u pozadini editor, gore meni sa opcijama. Koncept IDEa se godinama razvijao i ono sto se danas svuda koristi je neki rezultat iskusva i upotrebe. Nema tu xy razlicitih filozofija, mozda se razlikuju samo u detaljima. Kao kad bi razmislio o tocku - smisljen je da ide ovako kako ide i nema tu x varijanti.

carlos je napisao(la):
suv je, ali se nakvasi sa qt-om ili GTK+ ,
masa programa se tako radi

Znam to vrlo dobro; to mi je posao (qt, kdelib, tcl, etc).

Nisam rekao da ne moze gnu cppom da se napravi program. Uporedio sam produktivnost programera (ili tima) kada radi jednim ozbiljnim alatom i jednim free kompajlerom uz koji ni ne ide radno okruzenje - nisam pricao o bibliotekama. Brzina, kvalitet i produktivnost su tu kljucne stvari i tek sad sa pojavom ovakvih kvalitetnijih alata ce se poceti stvarati sve veca i veca baza softvera. U poredjenju sa time, suvim gccom ces mozda tako nesto i napraviti (mada nije sposoban za sve), ali ce ti trebati godine, pa mozes da ga kvasis cime hoces.

Zbog tih sirotinjskih alata (i nestandardizacija biblioteka) linux sa kolicinom programa i jeste tu gde trenutno jeste i to treba da se menja (i menja se) pod hitno.

Nazad
Vrh Dno