@jurodivi
Koji su problemi sa Ryzenom aktuelni? Svakog kog znam koristi Ryzen i svi su zadovoljni, za vecinu sam ja birao delove, dobar deo njih i sklapao/instalirao i svi su zadovoljni.
Običan korisnik je zadovoljan čim može da upali komp i ode na youtube. Napredni korisnici sve gledaju u sitna crevca i nikada nisu zadovoljni. Kao što rekoh, masa ljudi kupuju 3200 a i brže memorije za Ryzen platformu, upale XMP u BIOS-u, i naravno ništa ne radi. Ryzen je probirljiv i to je dobro poznato. Bez dodatnih podešavanja, dizanja voltaže, teško se može dobiti stabilan sistem. Misliš da average Joe zna da podešava XMP, voltaže, latencije...itd.
Kupljen Ryzen 5 3600 i bio je dovoljan jedan klik u biosu da memorija proradi na max 3200 za taj procesor (a i za samu memoriju).
Kupljen Ryzen 5 3600 na MSI X570 ploči sa 2x16GB 3200 memorijom. Za ceo sistem dato 100k din. Uključen XMP u BIOS-u, reboot, crn ekran. 3 puta fail safe reboot i sistem se vratio nazad u BIOS sa default podešavanjima. Progutam i to nekako, i ostavim default. Kreće instalacija Windows 10 na Samsung 860 EVO. Setup puca kod particionisanja diska. WTF? Kliknem ok, vratim se korak nazad, ponovim proces, kreiranje particije prođe. Prođe i instalacija koja je neobično drugo trajala. Instalirani svi poslednji drajveri sa neta, pokrenem igru, reboot nakon 5 minuta. I tako non stop. Gledam temperature procesora u IDLE 85C !!!!!!! U igri 95C i onda kreće thermal throtling koji se završava reboot-om. Skinuo poslednji BIOS, uflešovao, ista priča. Što je najgore, u idle-u prikazuje 85C a coller i pakovanje procesora hladno na dodir. Cooler dobro namontiran, dobro leži, stavljena normalna količina paste. Nakon što sam iscrpeo sve moguće opcije, vraćam mašinu prodavcu, uzimam i5 9600KF + Asus Z390, ulazim u BIOS, palim XMP, reboot, instalacija windowsa i sve radi i dan danas bez ikakvih problema. Ni jedna jedina boljka.
Silicone lottery je samo mala varijacija između istih chipova,
Dead on arrival nije mala razlika kada je u pitanju silicone lottery. To je razlika između procesora koji radi i procesora koji je mrtav.
https://www.kitguru.net/components/...ued-the-10th-gen-core-ka-avengers-processors/
Ono što je najgore, nije samo KA serija obuhvaćena ovim problemom već i obična K serija. A to me plaši jer mi uskoro stiže 10600K.
ne može da se govori o Silicone lottery između različitih chipova ili seta chipova. BIOS je baš važan specijalno za XMP jer on određuje postavke memorije. Kao što si mogao da vidiš u mom primeru BIOS je postavio nešto drugačije vrednosti nego što su XMP postavke u memoriji i to na bolje. Nisam još flešovao najnovili BIOS 5809 ali vlasnici istih MB i CPU kažu da može još bolje. Ako to nije do BIOS-a najviše neznam šta drugo.
Sklopi 10 mašina koje su specifikacijama 100% iste kao ta tvoja, i ja ti garantujem da ćeš na 4-5 tih mašina imati različit success rate kada je overclock u pitanju. Isto važi i za XMP. Ja imam drugara koji isto ima Ryzen 5 3600 na nekoj MSI Tomahawk ploči, i čovek nema probleme koje sam ja imao. Sistem mu radi stabilno, memorija mu je na 2900. Sve zavisi kako ti se zalomi i šta dobiješ. Na žalost.
Edit: Zaboravih da dodam. Nisam intel fanboy. I AMD i Intel su smeće (trenutno). AMD zbog toga što nema konzistentnosti kada je stabilnost u pitanju, i što je kvalitet AMD ploča daleko ispod nivoa Intel ploča ako se gleda neki entry/mid level segment. Intel je smeće jer već 200 godina muze 14nm, i daješ više para za sporiji CPU koji više troši, više se greje, ima manje jezgara, a da ne spominjem što svaki dan menjaju socket što je apsolutno baljezgarija. I to je AMD pokazao sa AM4 socketom na kojem su se izmenjalo 50 generacija AMD procesora. Nedostatak PCIx Gen.4 na intel platformi neću da komentarišem. Ja preferiram Intel jer je veća šansa da iz prve dobijem sistem koji će raditi stabilno out of the box.