Šta je novo?

razlike izmedju Athlon 64 i FX cpu-a?

Mali HoBiT

Čuven
Učlanjen(a)
16.08.2002
Poena
705
Moja oprema  
CPU & Cooler
i7 14700kf P6.0/E4.6GHz Heatkiller IV waterblock
Matična ploča
Asus Z790 itx
RAM
G.Skill 2x24GB Patriot 8000MHz
GPU
Sapphire 6800XT EK waterblock
Storage
WD Black 850 1TB & Samsung 980Pro 2TB
PSU
Phanteks Revolt SFX 850w Platinum
Kućište
SSUPD Meshlicious, custom loop
Monitor
LG 38WN95C-W
Miš & tastatura
Keychron K7 max & Keychron m3 Metal
Ostale periferije
CP1500EPFCLCD
znaci koja je razlika izmedju ova 2 procesora sem soketa u koji se ubadaju i "male" razlike u ceni :mrgreen: :?:

Bre, jel ti citas moje vesti ili ne, ko papagaj pricam svaka dva dana o tome :mrgreen:
Cek da nadjem link, sve lepo pise...
"Trenutno, AMD isporučuje Athlon 64 CPU-ove na 1.8 i 2.0 GHz, dok Athlon FX-51 radi na 2.20 GHz, što FX seriji u startu daje prednost u odnosu na Athlon 64 seriju (ne računajući dual-channel memorijski kontroler). Da napomenemo, cenovna razlika je takođe drastična, 417 naspram 733$ koliko košta Athlon FX-51, sve to na količine od 1000 komada."

Eto, to sam napisao, mislim da je sve jasno...jeftiniji ima single, skuplji dual-channel kontroler i radi na malo brzem taktu...

Kad smo već oko teme:

Dakle, postoje chipset-ovi sa dual channel kontrolerima (nForce) i procesori sa istim (FX-51). U čemu je razlika (sličnost), da li sad jedan iskljucuje upotrebnu vrijednost drugog ili rade odvojeno. Ako bi neko to samo malo pojasnio...

Pa kod Athlona 64 / Opterona, memorijski kontroler je integrisan na samom procesoru, tako da čipset tu ne igra nikakvu ulogu. Dvokanalni nForce koji pominješ je za Athlon XP procesore. Prema tome, ako kupiš "običan" A64 ograničen si na single channel i ni jedan čipset (za sada) ti tu ne može pomoći. Znači, jedno isključuje drugo, kontroler je ili na ploči (čipsetu) kod 32-bitnih procesora, ili integrisan u sam procesor kod 64-bitnih.

Mozda eventualno u buducnosti ce neko da eksperimentise pa ce preko HT linka da implementira memory controler u chipset. Na primer ukoliko A64 ne podrzava DDR-II, proizvodjac ce mozda moci da izvede cipset koji ce imati DDR-II memorijski kontroler u sebi linkovan prema procesoru preko HT-Linka. 800 Mhz HT link omogucava protok od 6.4 GB/s sto bi bilo ekvivalentno 800 Mhz Quad pumped BUS-u.
Ipak mislim da je latencija mnogo bitnija narocito kada su AMD-ovi procesori u pitanju, pa eventualnim iskljucivanjem integrisanog memorijskog kontrolera performanse novog procesora bi se "srozale" na nivo AthlonXP procesora.

Naravno, ovo sve ne vazi za Intel procesore - oni jos nisu uspeli da naprave tako nesto :D.

znaci najbolje je umesto FX kupiti 2. A64 i Tyan-ovu plocu u koju ih mozes ubosti i uzivati :D
nego posto nemam bas vremena da citam neke review-ove kolika je razlika u performansama izmedju ova 2. proc. kada FX koristi dualchannel ?

Vrh Dno