Šta je novo?

Razlika izmedju X2 CPU-a AM2 i 939 ?

Trogdor

Slavan
Učlanjen(a)
02.10.2005
Poena
319
Dakle koja je razlika izmedju AMD dual core procesora za podnozje AM2 i 939 ? Drugim recima osim DDR2 podrske,koji jos razlog postoji (ako postoji) da predjem sa 939 na AM2 !?
p.s. Ovo pitam zato sto kasnije planiram da predjem na AMD x2 procesore,pa ako postoji valjani razlog za prelazak na AM2...to bih i ucinio !
p.s.2 Znam da ce mnogi reci sacekaj pa malo kasnije uzmi conroe-a,ali to mi je mnogo skupo pogotovo ako se uzme u obzir da ce conroe ready SLI maticne ploce mnoogoo da kostaju,a i mooozda ce AMD da napravi CPU-ove u 65-nano tehnologiji za AM2 ko zna :)

Ne znam tachan odgovor. Chitao sam da su AM2 npr. Sempron 3400 AM2 vs 939 loshiji, meni zvuchi ne logichno. AM2 bi trebalo da su pravljeni u novijoj tehnologiji (valjda 90nanometara vs 65 nanometara ->nek' me neko ispravi). Shto se tiche chipsetova i formata 939, kad je upitanju nvidia, postoje samo do nforce4, nove nf5xx ploche za 939 ne postoje pa samim tim i sve novotarije.
Chitao sam i chuo da AM2 format i chipsetovi za taj format bi trebalo da budu osnova za nove procesore AMD-u dugo vremena (tj. da nece menjati format za svaki novi procesor kao shto su to uradili sa prvim 64-bitnim procesorima i kao shto to Intel radi za svaki procesor).
Ako je sve to tachno onda vredi uloziti u dobru AM2 plochu i kasnije kupiti dobar procesor.
Siguran sam da ce AMD da iznenadi uskoro sa nechim shto je ravno C2D, ako ne ravno onda makar mnogo jefinije a dobar odnos cena/vrednost.

Ma ne treba meni neka specijalna novotarija a samim tim i NForce5xx ! dovoljna mi je nf4 SLI ploca za AM2 !

Ma ne treba meni neka specijalna novotarija a samim tim i NForce5xx ! dovoljna mi je nf4 SLI ploca za AM2 !

Novo u AM2: ddr2 mem. kontroler,AMD Pacifica tehnologija(virtualizacija),Presidio(sigurnosna tehn.,relativno nebitno za nas),podrska za nove RevG(prve 65nm procesore),RevH(dual i quad core AKA "K8L"),nesto bolji OC potencijal.
Lose strane:musicave ploce koje imaju problema sa odredjenim memorijama(npr. neki divideri ne rade kad HTT predje odredjenu vrednost-primer nf570 ultra chipset...)
AM2 se isplati iz razloga buduceg prelaska na novo jezgro(ili na isto samo "skupljeno" jezgro Brisbane-65nm,u decembru).Takodje ddr1 i s939 polako dozovljavaju "poslednje dane"(posebno s939 jer za njega nece biti novog jezgra)

Poz

Meni ne pada na pamet da prodajem DFI Ultru da bi presao na neku budjavu AM2 plocu. To je van pameti. Sistem je sa prosecno dobrom DDR2 memorijom sporiji nego sa nasviranim BH5 memorijama na S939.
Ko ima AthlonXP ili neki stari P4, a hoce AMD, onda je pametno resenje AM2, ali jos uvek je veliko pitanje koja ploca!?

Ako je sve to tachno onda vredi uloziti u dobru AM2 plochu i kasnije kupiti dobar procesor.
Da, ali kada dodje to kasnije za kupovinu boljeg procesora oni ce izbaciti nove ploce sa podrskom za DDR3 koji je vec izmisljen, ali se jos uvek kao "radi na njemu", tacnije verovanto samo cekaju trenutak da ga izbace, pa eto kupovine nove ploce, memorije, a mozda ipak odluce da promene i socket, pa onda i procesora :)

Meni ne pada na pamet da prodajem DFI Ultru da bi presao na neku budjavu AM2 plocu. To je van pameti. Sistem je sa prosecno dobrom DDR2 memorijom sporiji nego sa nasviranim BH5 memorijama na S939.

Tacno ne postoji jos toliko brza DDR2 memorija koja moze na crtu dobro nasviranim BH5ticama u Spi-ju (igre mislim da vise vole DDR2 mada su opet u pitanju promili), medjutim OC potencijal novih procesora jeste veci, tako da su ipak novi AM2 sistemi malo brzi od 939 brace ukupno gledano, mada je to u rangu 5-10%, sto nikako ne opravdava cenovnu razliku polovnih komponenti. Sve u svemu za s939 usere pravo resenje je C2D.

Novi AM2 procesori iz 2006. se bolje klokuju od starijih za 939, ali Manchesteri iz 2006. se klokuju prakticno isto kao i Windsor-i, mislim na najjeftinije modele. Verovatno je da se FX62 bolje klokuje od FX60 za S939. Jednom recju, lakse je naci o.c.-abilan primerak za AM2.
Primera radi, prvi X2 3800+ AM2 koji sam ubo je radio bez problema na 2.7 ghz dual prime stabilno sa obicnim box coolerom od Venice-a, radio je cak i na 2.8, ali SPI32 M, single prime, prakticno sve testove koji ne opterecuju oba jezgra do daske. Sa boljim coolerom bi radio.
Poredjenja radi Opteron 165 za 939 nije hteo da radi ni na 2.66 bez dobrog hladjenja, 170-ica je radila na 2.7-2.75, sa jako dobrim coolerima. Ipak, Opteroni su iz sredine 2005. godine. Skoro sam imao nekog Manchester-a, radi bez frke na 2.8, tako da sve zavisi od primerka i godista. Noviji procesori se u principu bolje klokuju.

Primera radi, prvo sam imao starijeg Venice-a E3 3000+ koji je jedva dostizao 2.66 ghz prime stabilno, pa sam posle nabavio, E6 koji radi bez problema na 2.84 prime stabilno. Bilo je i E3 Venice-a koji su se klokovali dobro, ali relativno malo.
Ne kazem da je E6 bolji od E3, ali kasnije serije imaju vise overklokabilnih primeraka. Orleans je definitivno kasnija serija. ;)

Sto se tice BH5 memorija nasviranih na visok takt, jos uvek nema aplikacije i igre u kojoj moze da joj parira DDR2 memorija. Nije samo SPI. Ako poredis DDR2 800 na CL4 4-4-12 i DDR400 na CL2.5 3-3-6, definitivno je bolji DDR2 800. Ako poredis sa DDR400 na CL 2 2-2-5, onda su tu negde.

Poslednja izmena:
Sto se tice BH5 memorija nasviranih na visok takt, jos uvek nema aplikacije i igre u kojoj moze da joj parira DDR2 memorija. Nije samo SPI. Ako poredis DDR2 800 na CL4 4-4-12 i DDR400 na CL2.5 3-3-6, definitivno je bolji DDR2 800. Ako poredis sa DDR400 na CL 2 2-2-5, onda su tu negde.

Ma kakvi ni blizu, DDR2 na 1200 cl4-5-5 je isto sto i DDR1 na 600 cl 2.5-3-3, znaci da bi dobio DDR1 na cl 1.5-2-2 na 550 npr, treba ti DDR2 koji radi 1200 cl3-4-4 a taj jos uvek nisu proizveli, to je barem sto se Spija tice, u igrama malo bolje stoje stvari po DDR2.

Ma kakvi ni blizu, DDR2 na 1200 cl4-5-5 je isto sto i DDR1 na 600 cl 2.5-3-3, znaci da bi dobio DDR1 na cl 1.5-2-2 na 550 npr, treba ti DDR2 koji radi 1200 cl3-4-4 a taj jos uvek nisu proizveli, to je barem sto se Spija tice, u igrama malo bolje stoje stvari po DDR2.
Apsolutno nisi u pravu!

DDR2-800 CL4-4-4-12 ima i nizu latenciju i veci BW od DDR400 CL2-2-2-5! A te dve stvari zajedno daju bolje performanse u svim aplikacijama!

Apsolutno nisi u pravu!

DDR2-800 CL4-4-4-12 ima i nizu latenciju i veci BW od DDR400 CL2-2-2-5! A te dve stvari zajedno daju bolje performanse u svim aplikacijama!

Nizu latenciju??? Veci band??? Ko to gleda sintetika slaze cim je pokrenes neka manje neka vise:

prostudiraj malo slike, pa posle kazi ;):

http://img.photobucket.com/albums/v220/3oh6/xsforum/8500_c5/1m_26_984-1.gif

http://img.photobucket.com/albums/v220/3oh6/xsforum/8500_c5/1m_26_985-1.gif

Pa ako Super Pi nije sintetika, onda ne znam sta je!
Nemam sta da studiram slike! Probao sam i jedno i drugo i znam da je u REALNIM APLIKACIJAMA DDR2-800 brzi od DDR1-400.

Ko je uopste pricao za DDR1 400 ???, ja stvarno ne znam za default kako stoje stvari nikad nisam probao :d, ono sto si mene kvotovao i rekao da nije apsolutno istina, si napisao napamet, milion puta sam ja probao, milion puta video druge slucajeve na xtremu, imam slika jedno 200 :d, i 100% je tacno ono sto sam napisao.

@Nedjo
Jel mozes da mi preporucis neku onda bolju AM2 SLI plocu ako je moguce do 100evra !? A ako nema takve,onda boze moj ne mora da je SLI,ali da je raspolozena za solidan OC !?

Ipak je najbolje da zadrzim ovog venice-a jer je sledeci jedini logican korak tj. upgrade u pravom smislu te reci C2D ! Ipak AM2 ne donosi nista osim DDR2 ,ali nema tu neke razlike u realnom radu zbog visokih latencija , a sad da bi ubo plocu i memoriju koji ce dobro da se klokuju treba mu.a da mi otpadnu a i da pljunem dobru kintu...i opet je pitanje da li se isplati...pozdrav

Apsolutno nisi u pravu!

Koliko bolje performanse? 0.1% ? :d

Bandwidth nije presudan za performanse, narocito kod AMD procesora. Njima je dovoljno i 7-7.5 GB/s bandwidth-a na 2.8 ghz da nebi imali usko grlo. Kod DDR2 visoke frekvencije anuliraju visoke latencije, pa je s' te strane neophodna brza DDR2 memorija. Mozda dodavanjem jos jednog jezgra u core "glad" za bandwidth-om se povecava, pa su zato performanse kod AM2 X2 sistema nesto bolje nego kod 939, ali je to ipak vrlo sitna razlika, da ne kazem zanemarljiva.

Latencija koju ja dobijam sa BH5 modulima u Everestu ide oko 34ns. Nisam do sada video ni jednu DDR2 memoriju sa tako niskom latencijom. Mozda na 1200 Mhz CL5 5-5-15, daje nesto bolje rezultate nego DDR1 TCCD @300 Mhz CL2.5 4-3-6 1T.

DDR2 800 na CL4 4-4-12 ima istu latenciju kao DDR400 na CL 2-2-6, samo mala razlika moze da bude i zbog memorijskog kontrolera. Veliko je pitanje koliko je zaista brze sa DDR2 memorijom u odnosu na brzu DDR1 memoriju, ako je uopste brze.
Kod DC procesora mozda i ima neke razlike, jer se dva jezgra manje "bore" za bandwidth kod DDR2 memorije, dok u slucaju gde se porede single core procesori AM2 vs 939, 939 uglavnom pobedjuje, osim u nekim specificnim situacijama.

Rekao bih da je DFI LP NF4 UltraD i dalje zakon za bilo koju drljavu AM2 plocu. Mozda ce se stvari promeniti u buducnosti, ali problem je sto vise niko ne pravi AMD ploce za entuzijaste. U doba S939 su se itekako pravile.

Ipak je najbolje da zadrzim ovog venice-a jer je sledeci jedini logican korak tj. upgrade u pravom smislu te reci C2D ! Ipak AM2 ne donosi nista osim DDR2 ,ali nema tu neke razlike u realnom radu zbog visokih latencija , a sad da bi ubo plocu i memoriju koji ce dobro da se klokuju treba mu.a da mi otpadnu a i da pljunem dobru kintu...i opet je pitanje da li se isplati...pozdrav

Da se razumemo. AM2 sa DC procesorom i standardnom DDR2 800 memorijom radi brze nego isti takav DC za S939 sa standardnom DDR400 memorijom.
Latencije DDR2 800 su priblizne DDR400.
DDR400 je default, DDR2 800 je overklok, osim u slucaju skupih modula, sto ne znaci da jeftini moduli nece raditi na 800.
SPI je sporiji na DDR2. U igrama su akademske razlike, reda velicine 2%, u zavisnosti od engine-a.
Sve u svemu, manje ili vise, AM2=939 po performansama.
AM2 DC donosi virtuelizaciju.
AM2 je univerzalni socket, pa prima i Semprone, mozes jeftinu masinu da sklopis, koja ce moci da se upgrade-uje.
AM2 ploce su losije od 939, jos uvek, sto dovodi u pitanje isplativost kupovine AM2 ukoliko imas stariji sistem.

Poslednja izmena od urednika:
AMD-ova inovacija jeste predstavljanje Energy Efficient procesora, modela koji su jednako brzi kao standardni, ali troše manje struje. Tako će postojati čak tri Athlona 64 3800+, jedan koji je dizajniran da troši 89 W, drugi 65 W i treći sa potrošnjom od svega 35 W struje. Već neko vreme AMD igra na kartu manje potrošnje procesora nego kod konkurencije, a ovo je još jedan način da sugeriše korisniku da je TDP (Thermal Design Power) predviđena potrošnja. Napominjemo da TDP nije maksimalna potrošnja, već potrošnja koju procesor ostvaruje u realnom radu. Najviše bi trebalo da troše Athloni FX 60 i 62 – 125 W TDP, dok ostali Athloni neće prelaziti 89 W bilo da su jednojezgarni ili dvojezgarni.

http://www.amdcompare.com/us-en/des...400IAA3CN&opn=SDD3200IAA2CN&opn=SDD3000IAA3CN

......s tim sto temp. cpu na prelazi 30C na default setovanjima

Poslednja izmena:
AM2 ploce su losije od 939, jos uvek, sto dovodi u pitanje isplativost kupovine AM2 ukoliko imas stariji sistem.

ma jok, krivi procesori, probana DFI am2 nf4 ploca isti rac ko Asus, AMD je ponovo uspeo da napravi budjavi mem kontroler (ko se seca ranijih problema sa s754 i 939 procima), nova revizija (65nm) ce sve vratiti na svoje mesto (nadam se).

ma jok, krivi procesori, probana DFI am2 nf4 ploca isti rac ko Asus, AMD je ponovo uspeo da napravi budjavi mem kontroler
E jesi car Misko! Kako samo umes da toniras svoje izjave :D
Po tebi je ctrl. koji izvlaci preko 80% od teopretskog BW-a DDR2 memorije budjav?!

Sto se tice performansi u igrama izmedju AM2 i s939 procesora i DDR2-800 vs. DDR1-400 memorije, AM2 je u scenarijima gde snaga grafice nije ogranicavajuci faktor 10+% brzzi od prethodnika.

Poredjenja nategnute DDR1 m,emare i labave DDR2 memare su deplasirana iz jednog krajnje prostog razloga: nategnutu DDR1 memaru je IZUZETNo tesko naci i IZUZETNO je skupa. ovo je pogotovo izrazeno za gigabjten module! S drue strane, labavi DDR2 se bez problema nalazi i sto je najlepse realno je ocekivati da se prilicno visoko klokuje!

Konkretno, Crucial DDR2-667 koji bez problema radi na 1 GHz ima i kod nas da se kupi, dok s druge strane, nema shanse kupiti gigabjtne LL DDR1 module, ma cak ni CL3 DDR1-500!

Treba uzeti u obzir da je s939 platforma dovoljno dugo bila na trzistu da bi poslednje revizije ploca, koje su nam kao entuzijastima prirasle za srce, bile potpuno "izbrusene"! Sto se tice AM2, trenutno je aktuelan "prvi talas" i stoji da nisu "majka-mara" ploce, lai cak i sa njima ljudi izvlace solidne klokove iz AM2 procesora. Najbitnije je da se sa svakomnovomverzijom BIOS-a tamane iritirajuce bubice, tipicne za novu platformu u trenutnom stadijumu.

E jesi car Misko! Kako samo umes da toniras svoje izjave :D
Po tebi je ctrl. koji izvlaci preko 80% od teopretskog BW-a DDR2 memorije budjav?!

Treba uzeti u obzir da je s939 platforma dovoljno dugo bila na trzistu da bi poslednje revizije ploca, koje su nam kao entuzijastima prirasle za srce, bile potpuno "izbrusene"! Sto se tice AM2, trenutno je aktuelan "prvi talas" i stoji da nisu "majka-mara" ploce, lai cak i sa njima ljudi izvlace solidne klokove iz AM2 procesora. Najbitnije je da se sa svakomnovomverzijom BIOS-a tamane iritirajuce bubice, tipicne za novu platformu u trenutnom stadijumu.

Ma nisam mislio na to, eto primer uzmem jedan procesor i stavim u Asus-a, npr Sempron 3000+ i Asus i max HTT 400, samo izvadim memoriju i stavim jacu umesto Apacer 533, Kingston 667 i maximalni HTT 280 znaci sve isto uvek radim, i nema teoretske sanse da predjem tih 280, uzmem drugi proc npr. sad mi je trenutno u masini 3500+ Sempron i ista prica max htt 280 sa corsairima 667, stavim to na DFI nf4 AM2 i opet ista prica 280 maximalni HTT, zamenim memorije i opet ide preko 400 itd itd itd znaci mem kontroler u AM2 procima je budjav to potpisujem, ne radi lepo sa svim memorijama, nije do ploca niti do memorija znam jer sam probao dosta procesora, memorija i ploca + mnogo gledao po net-u. ne znam da li se secas lukija, genijalicin i ne secam se ko tacno jos ukazivali su da dosta zavisi od mem kontrolera u proc-u.

Sto se tice performansi u igrama izmedju AM2 i s939 procesora i DDR2-800 vs. DDR1-400 memorije, AM2 je u scenarijima gde snaga grafice nije ogranicavajuci faktor 10+% brzzi od prethodnika.
Gde je tolika razlika ? Ja tvrdim da AM2 u najboljem slucaju sa DDR2 800 nije brzi od 3-5% u odnosu na 939 sa DDR400 LL memarom.

Ima veoma dobrih Value RAM-ova od po 1GB u DDR1 izdanju, koji se na DFI LP plocama klokuju bez problema do 250 Mhz na 1T. Na AMD64 procesorima 250 Mhz @1T CL2.5 3-3-6, DDR1 tvrdim da nije mnogo sporiji nego DDR2 @1000 Mhz na CL 5-5-15 2T, ako je uopste sporiji !!!

Tvrdim da su single core Athloni 64 S939 brzi od AM2 na istom taktu! Prednost AM2 Orleansa je nesto bolja overklokabilnost. AM2 ploce su i dalje smece, zbog toga sto entuzijasti sad preferiraju iskljucivo Core 2.

Poslednja izmena:
Vrh Dno