Šta je novo?

razlika izmedju dao i tao finalize cd.

Laza

Čuven
Učlanjen(a)
05.09.2001
Poena
765
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5 7600X 4.7GHz & Thermaltake Toughair 510
Matična ploča
AM5 Gigabyte B650M AORUS ELITE AX DP/M.2/DDR5
RAM
DDR5 32GB 5200MHz Kingston Fury Beast 2x16GB
GPU
MSI Radeon RX 5700 XT, 8GB, 256-bit, RX 5700 XT MECH OC 8G
Storage
M.2 NVME 1TB AData 5000MBs/4200MBs
PSU
Be Quiet Pure Power 12 M750W BN343 Gold Modular
Kućište
Fractal Design Define R4 Black Pearl
Monitor
IIYAMA ProLite 27, ULTRA SLIM LINE, WQHD, IPS, 5ms, FreeSync, Zvučnici, XUB2792QSU-B1
Miš & tastatura
LOGITECH MK470
Pristup internetu
  1. Optički internet
Koja je razlika izmedju disc at once i track at once finalize cd?

Disk At Once koristiš kada režeš audio diskove, da bi izbegao nepotrebne pauze između pesama, Track At Once kada režeš data diskove. A Finalize CD ti je da zatvoriš disk da više ne može da se reže. Znači imaš podataka 400MB, i kada ga zatvoriš nema više rezanja. Zatvorio si ga. Ako ga ostaviš otvorenim, onda kasnije možeš da dorežeš ostatak. Računaj da ti svaka sesija, oduzme oko 20MB, tako da ti u ovom slučaju ostaje oko 220MB...

Wakizashi je napisao(la):
Disk At Once koristiš kada režeš audio diskove, da bi izbegao nepotrebne pauze između pesama, Track At Once kada režeš data diskove. A Finalize CD ti je da zatvoriš disk da više ne može da se reže. Znači imaš podataka 400MB, i kada ga zatvoriš nema više rezanja. Zatvorio si ga. Ako ga ostaviš otvorenim, onda kasnije možeš da dorežeš ostatak. Računaj da ti svaka sesija, oduzme oko 20MB, tako da ti u ovom slučaju ostaje oko 220MB...
Znam ja razliku izmedju dao i tao. Mada mislim da nisi lepo objasnio. Zar nije bolje da audio diskove rezes tao a data dao. Ali nije to bitno. Ja sam pitao za razliku kad stavis disc at once ili track at once sa ukljucenim finalize cd!!! Da li postoji razlika izmedju ta dva moda?

Pa sama ti rech kaze finalize CD. Znachi zatvarsh CD, a koji ces mod da koristish to zavisi od toga sta rezesh.

Laza je napisao(la):
Znam ja razliku izmedju dao i tao. Mada mislim da nisi lepo objasnio. Zar nije bolje da audio diskove rezes tao a data dao. Ali nije to bitno. Ja sam pitao za razliku kad stavis disc at once ili track at once sa ukljucenim finalize cd!!! Da li postoji razlika izmedju ta dva moda?

Pazi, Disk At Once pise ceo disk u jednom prolazu. A TOC svaku audio traku posebno, sto zahteva linkovanje blokova izmedju traka. Ovo se na starijim citacima ispoljava kao pauza od 2 sekunde izmedju traka. A drugo, DAO ti omogucava da napravis dodatne informacije o disku kao sto je recimo CD-Text.
Jeste da su nelogicna imena ali je to tako... A kako ces da rezes data diskove nije ti ni preterano bitno, jer nisu u pitanju trake nego podaci. Kako god da narezes data disk videce se samo jedna traka posle...

nisam lepo objasnio. Konkretno: snimam film. Da li postoji razlika (teorijska ili bilo kakva) kada stavim disc at once i kad stavim track at once finalize cd. Dakle ne audio cd vec samo jedan podatak.

Jos jedno pitanje. Kada audio cd snimim u disc at once, da li cd playeri prepoznaju pesme, ili se sve vidi kao jedna pesma?

Vidi... po pravilu bi trebalo da film, predpostavljam DivX, snimas kao TAO, obzirom da su podaci u pitanju. Mada mislim, znaci nisam siguran, da ne bi trebalo da ti pravi problem ni DAO.
DAO se koristi kada snimas bekap kopije recimo PSX diskova, koji su malo specificni sto se same stampe na disku tice, i onda ga moras snimiti u jednom prolazu, da bi snimas pokupio sve one *******cije koje su u SONY-ju smislili. Znaci u principu DAO koristis kada pravis identicnu kopiju diska.
Sto se tice Audio diskova, stvari se u poslednje vreme malo komplikuju, pojavom novih Macrovision zastita, i izgleda sve popularnijeg Cactus Data Shielda, bar sto se tice replikacije 1:1. Ali ono sto tebe zanima jeste to da ce i na jedan i na drugi nacin Audio trake biti citljive na kucnim uredjajima, s tim sto u varijanti TAO imaces nepotrebne pauze od 2 sec izmedju pesama, a u DAO varijanti neces i imaces recimo CD-Tekst..U svakom slucaju videce ih svaki uredjaj kao recimo 12 traka ako toliko ima pesama...
I moje pravilo, i pravilo nekih malo vise upucenijih je UDMA/DMA off za IDE pisace, kako u BIOS-u tako i u Winu, i nikako na granu gde ti je hard disk...
Nadam se da sam ti pomogao...:)

I moje pravilo, i pravilo nekih malo vise upucenijih je UDMA/DMA off za IDE pisace, kako u BIOS-u tako i u Winu, i nikako na granu gde ti je hard disk...

Zbog cega ? UDMA/DMA off ??? Kod mene je bas ON ...

Pravila, pravila ...
I ja sam malo upuceniji, pa uvek drzim pisace na istoj grani sa hardom, razdvojenim od cd-roma, ukljuceni DMA svuda, i tako to.

Nazad
Vrh Dno