Šta je novo?

Razlika izmedju D 915 i Core2Duo procesora

Učlanjen(a)
01.04.2007
Poena
301
Moze li mi ko objasniti ima li i u cemu su razlike izmedju serija D i Core2Duo procesora, posto cenim da su obe serije sa dva jezgra i koji su bolji.

c2d ...MNOGO bolji.

Razlika je u arhitekturi, Core2Duo ima napredniju arhitekturu zato je dosta i brzi alii cela prica o nacinu funkcionisanja procesora i arhitekturi nije kratka.

Moze li mi ko objasniti ima li i u cemu su razlike izmedju serija D i Core2Duo procesora, posto cenim da su obe serije sa dva jezgra i koji su bolji.
recimo da su neuporedivi u smislu da je Pentium D "nazovi" dual core, dok je C2D pravi dual core procesor. Jasno zbog lukavog izbora imena za C2D, obican kupac se lako da zbuniti.

Izvini, ako mozes samo da mi pojasnis kako je to Pentium D - "nazovi" dual core?

Ok. U pitanju je terminologija ...

Ako se pod tim podrazumeva dva jezgra "on signle die" onda ok ... nije "pravi" dual core ...

Ali i dalje su to dva jezgra u jednom pakovanju ...

Mislim da nema veze da li komuniciraju preko fsb ili preko nekog drugog mehanizma ...

Izvini, ako mozes samo da mi pojasnis kako je to Pentium D - "nazovi" dual core?

PD je MCM - Multi Chip Module, sa dva "slepljena" single core Prescott-a ili Cedar Mill CPU-a. Prvi je u 90nm, a drugi u 65nm. Medjusobna komunikacija je preko northbridge, t.j. FSB-a i verovatno RAM-a. :d

Poslednja izmena:
Mislim da nema veze da li komuniciraju preko fsb ili preko nekog drugog mehanizma ...
Itekako ima veze, jer da nema, onda bi "Dual Core" postojao sa prvim Dual procesorskim sistemima od pre "milion godina".

Ok. U pitanju je terminologija ...

itekako ima veze, kao sto vec neko rece, pentiumi d zaguse fsb i jako zavise od njega, dok kog c2d to nije slucaj(pogledaj test e4300 vs e6300)

Itekako ima veze, jer da nema, onda bi "Dual Core" postojao sa prvim Dual procesorskim sistemima od pre "milion godina".

Jedno je dual (multi) core ...
Drugo je dual (multi) processor sistem ...

Razlika za pocetak u ploci ...

multi core procesori su i razvijeni da bi se dobila multi processor snaga na plocama koje
su dizajnirane za 1 procesor ...

@marko[ns]

itekako ima veze, kao sto vec neko rece, pentiumi d zaguse fsb i jako zavise od njega, dok kog c2d to nije slucaj(pogledaj test e4300 vs e6300)

Veze sto se performansi tice - da
Veze da li je u pitanju "pravi" dual core - pitanje ... da li se "dual core" definise kao dva jezgra u "single pakovanju" ili dva jezgra na "single die" ... (osim toga, AMD i Intel na razlicite nacine implementiraju komunikaciju izmedju jezgara u C2D i X2 varijantama pa su opet u pitanju dual core procesori)

Ne znam zasto se pametuje. Intel je na kutiji pentiuma D napisao: "Dual Core, Do More". Hahaha

Nazad
Vrh Dno