Šta je novo?

Razlika izmedju 8-port switch i 8-port hub????

pocetnik

Čuven
Učlanjen(a)
13.01.2002
Poena
604
Da li neko moze da mi objasni koja je razlika izmedju gore navedenih (osim u ceni)????

Switch je 'inteligentni' hub...ima algoritme koji raspodeljuju 'na ravne casti' protok podataka sa vise kompjutera istovremeno, dok je hub 'glup', pa propusta jednu po jednu transakciju (jedna leti, ostale se vuku).

Mozda je Nesh bio malo nejasan u najboljoj nameri - switch "filtrira" saobracaj, tako sto pakete preusmerava onim masinama kojima su stvarno namenjeni, dok hub salje sve svima. Switchevi cesto imaju i memorijski buffer; neki maju centralni, a neki "po konekciji" i obicno se krece od 128K do 8MB (po konekciji). Ocigledno da ce na mrezi sa vise saobracaja sve brze raditi sa switchom. Ukoliko je mreza relativno pasivna - deli se internet konekcija, printer i tu i tamo neko kopiranje, hub je i vise nego dovoljan (tj, ne bi se switchom nista ubrzalo).

Meni je to potrebno radi multiplayer igara (povezivanje vise PC racurana u mrezu). Da li je za to dovoljan hub?

Ukoliko ima svega nekoliko kompova i pici se ista multiplayer igra, dovoljan je. Ukoliko ima vise racunara ili se u mrezi igraju razliciti multiplayeri istovremeno, uzmi switch. Uostalom, cene desktop switcheva sa 8portova su pale na nekih tridesetak eura, tako da razlika i nije neka.

pocetnik je napisao(la):
Da li neko moze da mi objasni koja je razlika izmedju gore navedenih (osim u ceni)????
A šta da kažemo čoveku ako mu ponude switching hub?

Elem, ja sam pokusao sto laickije da objasnim. Switch je u stvari hub sa navedenima karakteristikama. Dakle switching hub bi trebalo da znaci switch (ukoliko prodavac nije dzukela pa hoce da zavrne).

Re: Re: Razlika izmedju 8-port switch i 8-port hub????

vlasta je napisao(la):
A šta da kažemo čoveku ako mu ponude switching hub?

switching hub = switch

"swithing hub" je termin koji se koristio na pocetku, a kasnije je postalo uobicajeno nazivati ga samo "switch".

nesharm je napisao(la):
Elem, ja sam pokusao sto laickije da objasnim. Switch je u stvari hub sa navedenima karakteristikama. Dakle switching hub bi trebalo da znaci switch (ukoliko prodavac nije dzukela pa hoce da zavrne).
Relativno skoro čuo sam priču baš za switching-hub. Više je hub nego switch. Ova sorta se bila pojavila na početku ere switch-eva, trebalo bi da se više ne pravi, a funkcija switch-a postojala je samo na up-link portu, dakle u lancu povezivanja hub-ova. Možda Silverglider zna nešto više o ovom istorijskom (?) uređaju.

Nema potrebe da dalje zbunjujemo covjeka, Silverglider je u svom drugom odgovoru rekao sve ono sto mu treba...

I ja cu da dodam da po sadasnjim cijenama switchewa nema smisla uzimati hub osim je mrezni saobracaj bas rijedak...

Nazad
Vrh Dno