Šta je novo?

Razlika izmedju 50Hz i 100Hz?

RS

Čuven
Učlanjen(a)
19.09.2003
Poena
619
Trenutno sam u fazi razmatranja kupovine LCD TV-a.
Procitao sam razne komentare ali nikako ne mogu da shvatim kakva je sustinska razlika u kvalitetu slike LCD-a izmedju 50Hz i 100Hz ili mozda 200Hz.
Znam da brzina odziva LCD-a ogranicava osvezenje u sekundi...
Nazalost nikad u prirodi nisam video razliku. Da li se stvarno moze primetiti kod LCD TV-a?
Razlika u ceni modela sa razlicitim osvezenjem je znacajna, pa se pitam, vredi li dati vise para za to.
Hvala unapred na odgovorima ljudima koji imaju iskustva sa ovim. Na netu se moze svasta procitati ali mi vise vredi necije iskustvo.
Pozdrav.

Poslednja izmena:
-50Hz.

Sto se kvaliteta tice, ja mislim da je to cist marketing. Tesko ces to primetiti.
Jedino je korisno valjda za 3d.

Ja imam Sony 40D3000 i kad ukljucim 100Hz pa i kad iskljucim ne primetim nikakvu razliku.
Imam i Philips koji nema 100Hz i nema nikakve razlike. :crash:

Takodje mislim da se radi o marketinskom triku. :smoke:

O cemu vi pricate? Kakav marketinski trik? Ne bih da kucam sve opet detaljno, zato cu citirati samog sebe:

"Pomenućemo i pojam pokretne rezolucije ( Motion resolution). Pokretna rezolucija predstavlja koliko linija televizor prikazuje prilikom pokretne slike. Što je veći broj pokretnih linija (Motion resolution), prikaz slike u brzim scenama će biti detaljniji i imaće manje "motion blura" i "ghostinga". Prosek kod LCD televizora je 300 linija Motion resolution-a od mogućih 768 kod HD Ready 720p televizora i isto 300 od mogućih 1080 kod FullHD 1080p televizora. Kod televizora sa 100Hz ekranima, situacija je malo bolja. Sa High podešavanjem za opciju 100Hz kod Full HD 1080p televizora dobija se do 650 linija pokretne rezolucije, ali se tu potom javlja novi problem, koji izaziva interpolacija. Interpolacija je ubacivanje nepostojećeg frame-a između dva već postojeća frame-a da bi se dobio fluidniji prikaz i izbegao motion blur. Zbog ovoga, gledanje filmskog materijala sa uključenom opcijom High 100Hz nije preporučljivo jer snimak dobija "video look" ili izgled snimka dobijen amaterskom kamerom. Još jedan naziv za ovo je "soap effect look" ili izgled sapunica (nama poznatijim kao “španske serije”).Nešto detaljniji opis je neprirodni izgled pokreta u filmu, kao da su glatkiji i ubrzani više nego što bi trebalo da budu. Za sportski materijal “100Hz opcija” je odlična, ali za filmove bi je trebalo izbegavati. Izuzetke prave Samsungovi modeli B650 , B6000 i B7000 koji će biti uključeni u uporednom testu. Oni imaju manuelnu kontrolu 100Hz opcije koju možemo tako namestiti da eliminiše pomenuti "video effect" sa snimka, time dobijajući 650 linija pokretne rezolucije i u filmovima i za sportski materijal. Kao poređenje, odlučili smo da uzmemo Plasma ekrane koji prikazuju 700 od 768 linija pokretne rezolucije kod HD Ready 720p (480hz Subfield drive) i punih 1080 linija pokretne rezolucije kod FullHD 1080p Neo-pdp televizora (600hz Subfield drive)"

Kazem moguce, ali moje oko ne moze to da primeti.
Mozda sam bogalj ali sta sad. :D

Zbog ovoga, gledanje filmskog materijala sa uključenom opcijom High 100Hz nije preporučljivo jer snimak dobija "video look" ili izgled snimka dobijen amaterskom kamerom. Još jedan naziv za ovo je "soap effect look" ili izgled sapunica (nama poznatijim kao “španske serije”).

Upravo ovo se meni desava kada pustim neki 720p film na tv-u. Isprva sam bio u tripu da mi je oko nenaviknuto, medjutim ocigledno nije to u pitanju :d

važnije ti je kod monitora da ima više herca, 120 je idealno pošto se sedi na maloj udaljenosti pa ima efekta. kod televizora nije bitno ako imaš 32" i dosta si udaljen, npr 2-3m. ako se koristi za desktop onda je važno da je barem 100.
drugi slučaj sa televizorima bi bio kad bi neko pazario neki od 65" a da mu soba nije nešto velika 120Hz bi mu znatno pomoglo da mu ne popucaju svi kapilari u očima nakon sat-dva gledanja, takođe bi eliminisali onaj osećaj kad oće oči da ispadnu od zamora :D

Plazme mogu da izvuku bez problema 100Hz, i razlika se vrlo primeti! :)
Meni stoji ponosno 100Hz i slika je odlicna
Panasonic 42PG20E!

PS. Tako je bilo i na starijoj plazmi Panasonic 42PY80.

I na X10 42" plazmi se itekako primeti razlika izmedju 50 i 100 Hz, na ovo obavezno obratiti pažnju kod kupovine, ako se nema para za nešto sa 600Hz, onda birati da ima bar 100-tku :d

Ja se nadam da ne mesate Native refresh rate panela sa pojmovima 100hz i 200hz jer se oni odnose na Motion Compensation i nemaju nikakve veze sa refresh rate-om.

Svaki LCD televizor ima nativni refresh rate do 60hz.
Sta ovo znaci? To znaci da u podesavanjima graficke na kompu mozete da izaberete da panel maksimalno osvezava na 60hz.
100hz i 200hz tu ne mogu da budu kao izbor jer ne postoje. Te vrednosti se dobijaju interpolacijom frejma, i samim tim nisu pravi refresh rate-ovi.

Ne postoji LCD televizor sa vecim native refresh rate-om od 60hz.

Postoje monitori koji imaju 120hz native refresh rate kao sto je Samsung SyncMaster 2233RZ.

LG kojeg imam je promovisan kao 200Hz, međutim iskreno, ne vidim neki dobitak u odnosu na 50Hz pri normalnom gledanju TV-a ili 720p/1080p materijala. Po meni mnogo je značajniji sam kvalitet panela, njegov kontrast i brzina odziva, a ovi 100/200Hz softverski fazoni su više marketing nego bilo šta drugo.

LG kojeg imam je promovisan kao 200Hz, međutim iskreno, ne vidim neki dobitak u odnosu na 50Hz pri normalnom gledanju TV-a ili 720p/1080p materijala. Po meni mnogo je značajniji sam kvalitet panela, njegov kontrast i brzina odziva, a ovi 100/200Hz softverski fazoni su više marketing nego bilo šta drugo.
Sjajno objasnjenje. Hvala puno!
Sad sam siguran da za moje potrebe TV sa 60Hz sasvim zavrsava posao. U krajnjem slucaju i moj LCD monitor LG W2261V radi na istoj frekvenciji i sasvim lepo prikazuje filmove i brze igrice bez problema.
Jos jednom HVALA SVIMA :)

Sjajno objasnjenje. Hvala puno!
Sad sam siguran da za moje potrebe TV sa 60Hz sasvim zavrsava posao. U krajnjem slucaju i moj LCD monitor LG W2261V radi na istoj frekvenciji i sasvim lepo prikazuje filmove i brze igrice bez problema.
Jos jednom HVALA SVIMA :)

Kod plazme koja moze da upali piksel za 0.001ms jeste razlika 50Hz i 100Hz jer moze da se vidi, a LCD sa svojih par ms, ni ne moze da ugasi sliku, pa ni ne mozes da vidis razliku na 50 i 100Hz.

100Hz ili 200Hz je idealno za sportske prenose, pogotovu za fudbal gde se kamera brzo kreće s jedne u drugu stranu (takozvani švenk).

Vidi se razlika i te kako. Ja imam digitalnu TV i koristim 200Hz ali samo za sport, za druge stvari nema smisla, pogotovu ne za gledanje materijala preko USB porta.

Ali pre par meseci sam gledao utakmicu u HD na 200Hz (LG TV) i taj doživljaj se ne može opisati, samo videti.

S obrzirom da ni jedan video materijal danas sem 3d (koji zahteva minimum 120Hz) ne zahteva vise od 60Hz, nasa televizija radi na 50Hz, a filmovi uglavnom na 24Hz, forsiranje van native moze biti katastrofalno i uglavnom se manifestuje pogresnim judgerom, te nastaje veliko seckanje u PAN scenama sto zna da izludi.

Po meni 100Hz jeste marketinski trik, sem ako televizor nema bolji judger, pa kada pusta nesto da taj upkonverter radi dosta bolje.

Nazad
Vrh Dno