Šta je novo?

razlika izmedju 1333 i 1600 mhz?

Učlanjen(a)
16.09.2013
Poena
154
Koja je realna razlika izmedju npr. 4gb ddr3 memorije 1333 i 1600 mhz ?
Dali se primecuje velika razlika u brzini u radu ?

ne

Pa nije baš tako, kod Amd APU procesora se jako odrazava brzina memorije na brzinu grafike kao i da li je memorija u dual režimu. Dok kod Intel-a je to baš mizerno ;)

jako se odražava u vidu 27 vs 25 frejma u betlfildu 3. što je na grafikonu skoro 10 posto .

Ali ako covek igra starije igre sa tim integrisanim grafikama onda moze biti i dosta vise od dva frejma razlike. :)

Koja je realna razlika izmedju npr. 4gb ddr3 memorije 1333 i 1600 mhz ?
Dali se primecuje velika razlika u brzini u radu ?
Ako imas APU procesor onda jeste bitna brzina i uzimaj sa sto vecu brzinu.
Ako nemas APU, onda se ne primecuje razlika .

Ako ce vec da doplacuje za performanse sa APU-om onda nek uzme neku 1866MHz memoriju.

2*1333 = 2666MHz...
2*1600 = 3200MHz....
2*1866 = 3723MHz...
Nisam profesionalni matematicar ali proste operacije mogu sam da izvedem,)
ima razlike 1333 do 1866 ide do 25-30 %.

Napravio sam nekoliko slicica na mom racunaru gde se lepo vidi kako brzina ram memorije utice na gpu kod apu procesora .

Poslednja izmena:
E da se to tako računa...

2*1333 = 2666MHz...
2*1600 = 3200MHz....
2*1866 = 3723MHz...
Nisam profesionalni matematicar ali proste operacije mogu sam da izvedem,)
ima razlike 1333 do 1866 ide do 25-30 %.

Dobra ti matematika, to stoji, ali 1333Mhz je vec double data rate od 666MHz.

*** kad na samoj memoriji pišu megaherci :p

al zato je bolji osecaj kad znas da je sve utegnuto i kako treba.. znam da bi me svrbelo kad bih imao 1333 a znam da kontroler u mom procesoru nativno radi na 1600 iako sigurno ne bi osetio razliku u radu :D
al opet mozda je to samo kod mene tako

Ima li poente uzimati 2x8GB na 2400Mhz?
Nije neka razlika u odnosu na onu na 1600Mhz.
Kingstone HyperX je u pitanju.

Pitanje je da li je memorijski kontroler u Richland-u dovoljno dobar da potera tu memoriju na 2400MHz.

Moze li neki normalan non smartass odogovor?
Ploca btw podrzava do 2200Mhz RAM.

Ako ne koristis integrisanu grafiku, nemas potrebe za takvom memorijom.

Ni nemam integrisanu graficku na ploci, i imam prvi i5, nema GPU.
Nista onda mogu da uzmem ili ovu od 1600Mhz ili koju vec uspem da nadjem, posto su nase radnje klasicno bedno snabdevene.

Uzmi tu od 1600Mhz cl9 jer sa tom od 2400 Mhz nista ne dobijas ....

Ljudi imam RAM 2x4GB 1600MHz Kingston HyperX CL9 maticna mi je iP55 ASUS P7P55D, zanima me da li i kako da prebacim da mi memorija radi na 1600 ako i moze uopste? Posto trenutno radi na 1333.
Ostale komponente ako su bitne pise na mom profilu.

Ako mi to povecane brzine znaci nesto u Igrama pa cak i par frejmova vise, onda ako neko moze da mi objasni kako da promenim brzinu, googlao sam svasta i uspeo sam u BIOS-u da nastelujem.

U BIOS-u mi stoji X.M.P i pise svugde da radi na 1600 medjutim na AIDA64 pise da radi na 1333 i u windowsu cak pise da radi na 1333.
Capture.PNG

Hvala

Poslednja izmena:
Cini mi se da tvoj cpu ne podrazava rad na 1600MHz.

Ljudi imam RAM 2x4GB 1600MHz Kingston HyperX CL9 maticna mi je iP55 ASUS P7P55D, zanima me da li i kako da prebacim da mi memorija radi na 1600 ako i moze uopste? Posto trenutno radi na 1333.
Ostale komponente ako su bitne pise na mom profilu.

Ako mi to povecane brzine znaci nesto u Igrama pa cak i par frejmova vise, onda ako neko moze da mi objasni kako da promenim brzinu, googlao sam svasta i uspeo sam u BIOS-u da nastelujem.

U BIOS-u mi stoji X.M.P i pise svugde da radi na 1600 medjutim na AIDA64 pise da radi na 1333 i u windowsu cak pise da radi na 1333.
Pogledajte prilog 128697

Hvala

Nemas razloga da prebacujes i klokujes memoriju sa 1333 na 1600Mhz, neces dobiti nikakav boljitak u gaming performansama.

Nije samo stvar u brzini memorije , konkretno njenoj "hercazi".

Bitna je latencija koju ima, sto manja to bolje, memorija brze pristupa podacima, samim tim sve i brze odvija. Recimo memorija od 1333mhz moze da radi na 1600mhz i to mozesh lako srediti u Biosu, naravno ako konkretno model to podrzava!

U aplikacijama, nekim programima za renderovanje itekako ima razlike, cak i u nekim igrama, opet kazem sve zavisi i od modela i od konfiguracije koju posjedujesh!

Pozdrav!

Latencija je bitnija. Zategnute latencije = veca brzina 'trazenja & slanja' podataka ka CPU.

ako se recimo spuste latencije i podigne frekvencija dali će APU imati bolje performanse? uglavnom vidim da i fabričke memorije sa većom frekvencijom imaju i veće latencije što znači da ako uspem da nekoj od 1600 spustim latencije i podignem je na 1866 dođem na isto kao i sa fabričkom koja je deklarisana na 1866.

Nazad
Vrh Dno