Šta je novo?

Raven 2 Evolution water cooled

Mali update - 480ca ide novom vlasniku, probao samo 540 (spojena creva na zadnjoj strani kućišta, bez radijatora), očekivano nema nikakve šanse da sam održi stabilnu temperaturu kada se opterete grafike, 65C+ temp vode i raste pa nisam ni hteo da probam dalje jer pri tim temperaturama i potrošnja pri LTC@933/1000 odlazi sa 1060 na 1280-1300W.

Dakle, koliko god delovao kao da ne pomaže, uz 480cu su temp vode na izlasku iz grafika bile stabilne na max 52-3C u zavisnosti koliko je u sobi, preko toga nisu išle. Privremeno će ga zameniti GT420 čisto da ne bleji mašina, ali je sad pitanje šta uzeti? U kućištu ima mesta samo za neki 1x120 rad iznad procesora, ali mislim da on neće puno pomoći jer je vazduh unutra već prilično topao. Ostaje opcija da se stavi ponovo nešto pozadi, ali da ima i neki svoj stand i da bude malo stabilnije od ove 480ce za koju se nisam previše potrudio da joj napravim neko postolje, priznajem. :) Ali da je radila posao kako treba, ipak jeste. Ono što nije bilo sjajno je što su ventilatori (4xSlipStream@1900) morali da budu na max da bi postigli ove temperature, za tišu mašinu definitivno mora još nešto veće od 4x120, ali će napajanje i dalje biti ubedljivo najglasnije. Next task - otključati glupavi napon i smanjiti maksimalno potrošnju pre odluke koji rad. :)

Pobratime, mozes ti da stavis za cpu i radijator od 9x12 sa 12 fpi (fins per inch). Kupi lepo koolance dual od 30 fpi i da te boli briga. Ortak ima taj procesor kao tvoj i h55. Hladi ga kao od sale. Ja sam uvek pomocu stapa i kanapa imao jako lepe rezultate. Lepota vodenog hladjenja se ogleda u skupoci. A kvalitet i ucinak u balansu.

Ma nije ovde problem procesor, nego grafike treba ohladiti. OK, blok verovatno ne može bolje od ovoga što je već napisano, iako temp vode ne prelazi 35-7 stepeni pod LinXom, sam CPU ode i do 80, ali i pošto sam sklonio 480 rad, temp su manje više iste, dakle, procesor nije problem, to mu je što mu je ako ne upadne neki EK Supremacy sa naked-ivy mountom.

Međutim, ovaj 540 ne može sam da ohladi 4x7970 pa je pitanje u stvari šta mu dodati u ispomoć. Uz EK480XT je uspevao da održi max temp vode na 52-3C ali na max obrtajima što je sve samo ne tiho. Znači mora i sličan rad (~480) i da se izborim sa naponom na kartama da bih spustio napajanje ispod 1000W jer je onda i ono dosta tiše.

Mozes li ti da vezes obe pumpe na isti loop? Tako bi trebalo da dobijes veci flow pa samim tim i bolje temperature, ipak su ta cetiri bloka velike restrikcije plus CPU blok zamor. Kada max opteretis masinu da li iz radijatora bije vrelina ili je mlak?

Poslednja izmena:
Hmmm da definitivno ne moze raj rad da ih ohladi a i problem je gomilanje vruceg vazduha u kucistu! Idi bolje na XSPC na Koolance su se mnogi zalili, a ovaj ima Delevic pa popricaj i sa njim, ja sam odusevljen kako to radi kod njega. Aliiii zar ne mozes na tom tvom resu da spojis pumpe ra red?

Ne može, to jeste bio plan od starta, ali tako su ga napravili da usis ide paralelno u obe pumpe i nema ni opcija da se nešto moduje. Grešak kod izbora, ***. U kućištu je, naravno, mnogo više toplog vazduha sad kada je 540 jedini rad nego kada je tu još jedan van kućišta. Doduše, sad je na leru mašina pa se i ne greje. :d

Miki da li se i koliko se isplati uloziti kinte u ovo sto si uradio? Koliko para je sve kostalo i za koliko vremena mislis da ce ti se vratiti? Ne verujem da si ovo uzeo "for fun" jer mi deluje kao opasno skupa igrachka.

Ma gde se isplati, mogao sam kola da kupim. :D Nego, ajde, imao sam previše hardvera za rudarenje, nešto isprodavao, nešto zamenio, rekoh, nek ostane jedna mašina bar da kopa nešto malo i da imam da se zezam s ovim vodenim hlađenjem usput. Raven 2 je potpuno slučajno tu uleteo (bio u oglasu aktuelan) i onda me zaintrigiralo da spakujem sve ovo u njega. Jedino što treba užasno puno vremena za svaku intervenciju, a i ne možeš da trkneš do prodavnice kad ti zafali nešto.

Na kraju će da završi kao lepo sređena mašina koja će da potera pokoju igru povremeno bez da razmišljam jel' sposobna :d i eventualno ako iskopa nešto u međuvremenu, ali slabo je to, ovih 2500-3000Mhash ne napravi ni 50€ mesečno kad se odbije struja... Sve u svemu, više je baš for fun nego ozbiljno. Skupo jeste ispalo, ali sam se i tako sa dobrim delom tih para pozdravio kad sam video da od rudarenja i nema neke vajde, tj. da ne mogu da postignem da održavam neke veće kapacitete.

Moras ici na dva radijatora, jednostavno treba ti jos povrsine hladnjaka, nazalost. Kako ces to sve spakovati to me ne pitaj.

Corsair D900 :smoke:

Errrrrr... ne, bar ne u ovoj temi :) Dok je Raven 2 tu, pre će biti nešto poput MO-RA3 a onda ima mesta i za neku ROG Extreme ploču... ;)

Ludilo izgleda, a i zima ide pa moze da posluzi za ogrev... :) Da l si slucajno nekad onako sracunao kolko kosta sve to? :D

Obećao sam bolje fotke, evo ih konačno... mislim da se sada tek jasno vide sve nesavršenosti i koliko je sve tesno spakovano i pod određenim uglovima koji se nikako ne mogu nazvati normalnim :d :d :d ali, moram da se vadim da je ovo i dalje samo privremeno rešenje i na činjenicu da u dosta trenutaka nisam bio siguran ni da li će sve stati u kućište. No, to su otprilike poslednje fotke u ovoj konfiguraciji pošto konačno kreće rastavljanje i sređivanje... šumu kablova iza neću da komentarišem - uglavnom se ne vidi. :D

Prilozi

• IMG_0096.JPG
    IMG_0096.JPG
    141.4 KB · Pregleda: 123
  • IMG_0109.JPG
    IMG_0109.JPG
    197.8 KB · Pregleda: 137
  • IMG_0122.JPG
    IMG_0122.JPG
    123.9 KB · Pregleda: 122
  • IMG_0126.JPG
    IMG_0126.JPG
    213.7 KB · Pregleda: 118
  • IMG_0090.JPG
    IMG_0090.JPG
    208.3 KB · Pregleda: 136
U očekivanju ostalih komponenti, mali tease šta je stiglo...

Prilozi

• IMG_0039.JPG
    IMG_0039.JPG
    128.8 KB · Pregleda: 76
  • IMG_0045.JPG
    IMG_0045.JPG
    92.6 KB · Pregleda: 77
  • IMG_0051.JPG
    IMG_0051.JPG
    92.3 KB · Pregleda: 81
  • IMG_0067.JPG
    IMG_0067.JPG
    110.8 KB · Pregleda: 80
  • IMG_0068.JPG
    IMG_0068.JPG
    110.5 KB · Pregleda: 72
Cestitam na prinovama, jedva cekam da vidim i ostatak ;)

U očekivanju ostalih komponenti, mali tease šta je stiglo...

Dobro je da si uzeo xspc. Tek sam danas video poglavlje. Koolance rezervoar se pokazao ocajno. Kada sam ja kupovao debelo sam prelistao net i to je bio zakljucak. Ja sam isto uzeo xspc i sve pohvale. Prilikom punjenja sistema , pustaj jednu pa posle odredjenog vremena drugu pumpu. A sto se bloka za cpu tice, mislim da si samo bacio pare.

Hmmm da definitivno ne moze raj rad da ih ohladi a i problem je gomilanje vruceg vazduha u kucistu! Idi bolje na XSPC na Koolance su se mnogi zalili, a ovaj ima Delevic pa popricaj i sa njim, ja sam odusevljen kako to radi kod njega. Aliiii zar ne mozes na tom tvom resu da spojis pumpe ra red?

Ipak ima ko je video na vreme ;)

Za res se slažem, ovaj XSPC upravo radi ono što sam hteo od početka.

A za blok, na koji misliš da je greška, Supremacy ili Koolance? :d Ideja iza EK je Ivy naked mount za koji se nadam da će napraviti razliku u odnosu na Koolance 380i inače ne mislim da je Koolance nešto loš, naprotiv, vidim da ljudi hlade njime i mnogo toplije procesore od 3770k, ali videćemo kako će da se pokaže. Moguće je i da je nešto drugo u sistemu pravilo problem pa nisu bile temperature kako sam očekivao, a možda sam i previše očekivao. :d Sad kad je sve rastureno i na stolu, probaću još jednom 380i dok je na ploči pa ću uporediti kada zamenim sa EK.

Oba bloka su sam vrh. Ali ek nije nista bolji. Dzabe si kupovao jos jedan , to sam hteo da kazem. Ali sada cemo imati informacije iz prve ruke jel ima razlike :) Ja sam posle noctue 14 sa vodenim blokom dobio -20c u IBTu. na mom i7 950. A on je prava pec :) I to sa HT3.0 koji je danas neka sredina po kvalitetu hladjenja. Mada svi blokovi se razlikuju oko ~3c :) Cudi me da nema vece razlike s obzirom da si skidao ihs ,lapovao i stavio tecni metal. Jesi uzeo EK Supremacy de-lidded ?

Dobro je da si uzeo xspc. Tek sam danas video poglavlje. Koolance rezervoar se pokazao ocajno. Kada sam ja kupovao debelo sam prelistao net i to je bio zakljucak. Ja sam isto uzeo xspc i sve pohvale. Prilikom punjenja sistema , pustaj jednu pa posle odredjenog vremena drugu pumpu. A sto se bloka za cpu tice, mislim da si samo bacio pare.

Iako ti volis pomenutu firmu Koolance, veruj mi da je ovaj EK daleko bolji (ali tu u onih ~3c) :p , mickey daj neke uporedne testove kad si vec u prilici i imas "brze spojke" da znamo kako stoje stvari za pokolenja? :)

Da, zapravo sam EK i uzeo samo zato što ima i taj dodatak za de-lidded procesore, pa ćemo uporediti, inače ne bih ni razmatrao drugi blok.

Sve je ponovo u improvizovanom bench-table modu :D pa ću prvo isprobati ovaj trenutni setup pošto još uvek nemam brze spojke, tek kad stigne glavni rad i qd3 sledi uporedni test (380i vs EK vs EK on die) u narednim nedeljama, do tada ćemo da pomučimo ovaj 380i. Koliki je smor prazniti sve da bi se otkačila ploča i grafike... ufffff... :S:

Nego mi nije jasno kako da izbacim vazduh iz radijatora, varirao sam brzinu pumpi, drmao, okretao ga sad kad je mobilan i stalno ima još mehurića, ima li neki drugi način da se ovo odradi? Imam utisak da i dalje nije izbacio sav vazduh.

Prilozi

• IMG_0150.JPG
    IMG_0150.JPG
    223.2 KB · Pregleda: 122
Svi si odradio kako trebe. Pusti ga da vrti neko vreme i odvrni malo poklopac na rezervoaru. I zasto nisi montirao xspc?

Nego , surfovao sam malo po netu i naleteo sam na ovo

attachment.php

Opet ako kacis direktno na cpu , dobijas 3 stepena , sto je realno smesno :)

Prilozi

• ScreenShot206.jpg
    ScreenShot206.jpg
    66.9 KB · Pregleda: 275
Poslednja izmena:
Nisam stavio XPSC jer sam uzeo druge pumpe pošto je skidanje sa ovog Alphacool kompleta malo komplikovano, tj. narodski rečeno - neće :d ovi šrafovi da se odvrnu jer su zategnuti poprilično, a videću da li će smeti u oglas jer mi sad carina preti posetom zbog pushpull MO-RA3 setupa koji čuči na granici... i tako... :mad:

Stigao rad! :-devil-: Sad još da se poveže sve... bole leđa u najavi. :d

Stalno neke muke u montaži, ovi Phobya fanovi imaju sleeve, a prostor između ventilatora baš i nije nešto poveliki, tako da moraju da se provuku iza šrafova, one down... 17 to go. :D

Prilozi

• IMG_0295.JPG
    IMG_0295.JPG
    192.4 KB · Pregleda: 97
  • IMG_0307.JPG
    IMG_0307.JPG
    252.7 KB · Pregleda: 99
  • IMG_0302.JPG
    IMG_0302.JPG
    325.3 KB · Pregleda: 93
  • IMG_0298.JPG
    IMG_0298.JPG
    307.4 KB · Pregleda: 117
  • IMG_0284.JPG
    IMG_0284.JPG
    180.9 KB · Pregleda: 93
Par pokušaja da napravim i ja koju solidnu fotku... deluje kao da napredujem, mada ima tu još da se uči. :d

A sad nazad na šrafcigerisanje...

Prilozi

• IMG_0184.JPG
    IMG_0184.JPG
    157.4 KB · Pregleda: 83
  • IMG_0202.JPG
    IMG_0202.JPG
    196 KB · Pregleda: 97
  • IMG_0257.JPG
    IMG_0257.JPG
    77.7 KB · Pregleda: 73
  • IMG_0233.JPG
    IMG_0233.JPG
    105.7 KB · Pregleda: 102
  • IMG_0207.JPG
    IMG_0207.JPG
    176 KB · Pregleda: 77
Poslednja izmena:
Lepe prinove, ako i sa ovim ne budes zadovoljan kako hladi onda se postavljaju cudna pitanja :p

Spojke su extra, i ja ih imam, zaista pametno ulozen novac :wave:

Odlicna fotka sa mackom. :) Nego, gdje zakaciti tolike ventove, bem ti?

Pa kad je pozerka, mora ona da vidi šta se dešava, a i kako to neko da ne slika nju. :D

@nessa - pa ko je rekao da ću da budem nezadovoljan, vidiš koliko ventova uzeh za svaki slučaj? :d

A za ventove, kako gde, evo gotova prva polovina... :) Dobra ova crna tekstilna traka, slučajno naleteo na nju u Rodiću pre par meseci i uzeo, možda zatreba, kad ono, izgleda skroz cool, a i tako nema ni mesta ni potrebe da se radi sleeve ovde pošto se ni ne vidi na kraju. Kad stigne ostatak kablova i konektora, molex ide unutra i samo dva kablića ostaju do napajanja.

Prilozi

• IMG_0334.JPG
    IMG_0334.JPG
    356.9 KB · Pregleda: 122
  • IMG_0323.JPG
    IMG_0323.JPG
    277.5 KB · Pregleda: 112
  • IMG_0321.JPG
    IMG_0321.JPG
    284.8 KB · Pregleda: 121
  • IMG_0320.JPG
    IMG_0320.JPG