Šta je novo?

RATEL usvojio pravilnik o medjunarodnom povezivanju

Art comunication (ko su ovi), YUBC i SBB.. dobili
Iznenadili Sezam i Eunet.. nisu ni trazili.. Veratu mnogo i ovo sto ima... na ADSL-u nema konkurencije.. osim YUBC, ali ne znam koliko oni sami mogu da urade. U ovakvim okolnostima Telekom i SBB mogu vrlo lako da se dogovore.
Узалуд увоз интернета из иностранства за АДСЛ провајдере када је Телеком власник локалне петље. Док се тај монопол не разбије, нема 'леба :S:.

Sve u svemu, rezultat ovih pravilnika i odobrenja ce tesko doneti pojeftinjenje od 30% kako je ministarka najavljivala.
Када би се све изјаве наших министара памтиле и онда објавиле у једној књизи, Србија данас би изгледала овако :D: визе укинуте, на прагу уласка у ЕУ, 8 Мбит/с интернет за 30-так €, просечна плата 400+€ (не само на државној с*си и јавним предузећима), брзе пруге... :wave:

Art comunication (ko su ovi)
Mozda cu da lupim ali koliko se secam tu firmu su kupili Slovenci pre par godina.

A odakle vam ideja da su ovo sve odluke? Oni jednostavno imaju neki ritam azuriranja tog registra i svaki dan dodaju po nesto.

Art Communication DOO
http://www.ripe.net/membership/indices/data/cs.artcommunication.html

Значи не верујем, имају капитај од целих 2.040,48 EUR! И ти су добили дозволу :bottle:.
http://pretraga.apr.gov.rs/RepsisPu...=1107946&RegistryCode=17572482&rnd=2031074242

Још увек не знамо ко је све добио дозволу за VoIP (сем EUnet-а).

Биће да је процена АДСЛ провајдера да не вреди тражити дозволу за међународно повезивање докле год Телеком има монопол на локалну петљу, а VoIP неће толико бости очи монополисти.

Wireless provajder.
У праву си:

Издаје се одобрење за међународно повезивање јавне телекомуникационе
мреже Предузећу за електронске комуникације, трговину и услуге "Art
Comunication" д.о.о., Београд, Мике Аласа 44, са јавном телекомуникационом
мрежом предузећа XT - Хрватске телекомуникације д.д., Загреб, Савска цеста 32,
радио-релејном везом Црвени Чот (Република Србија) - Илок (Република Хрватска) у
фреквенцијском опсегу 6425-7125 MHz
, у циљу пружања Интернет услуга.

Nema veze s tim sto ce se sad povezivati bezicno, nego su i ovako wireless provajder :). Znam jer sam bio kod njih dok se nisam preselio.

da onda do Nisa ce im trebati 10 godina i to ce samo u naseljima sa stambenim zgradama, a naselja sa kucama ce da preskoce kao i ovde sto je SBB uso samo u naselja sa stambenim zgradama, a pustio Jotelu da uzme naselja sa kucama.

Оригинална вест:

pokrenuce se davno pokrenut projekat adsl/adsl2+ nezavisno od telekoma, njegove infrastrukture.. bice razvucena optika svuda po gradu.. cekalo se dosta godina na odobrenje i konacno nesto moze da se uradi..

inace... http://sinet.rs/

ovo o cemu ti pricam, inace projekat yubc-a ;)
http://sinet.rs/ ADSL2+.. 24 Mbps
na ES lik kaze da iza projekta stoji YUBC..

И још нешто, о чему сам куцао пре који дан, а то је велепродаја, где лежи велики новац:

Najzad prvi znaci konkurencije(liberalizacije).
Danas sam dobio (ocigledno svaki provajder koji kupuje internet link od Telekoma je dobio) novi cenovnik za direktan pristup internetu koji je 50% jeftiniji od prosleg cenovnika, cene se primenjuju od 01.01.2009.

Nema veze s tim sto ce se sad povezivati bezicno, nego su i ovako wireless provajder :). Znam jer sam bio kod njih dok se nisam preselio.
Разумео сам те одлично, али пошто имају у понуди само бежични интернет (што си навео), изабрали су управо тај вид повезивања :).

A odakle vam ideja da su ovo sve odluke? Oni jednostavno imaju neki ritam azuriranja tog registra i svaki dan dodaju po nesto.
Da ubise se od posla kucajuci dozvole:smash:...Kao da rade koridor 10 pa ne moze sve odmah nego za 5-6 godina a dotle prodje zivot tj kad za to vreme pronadju nesto novo sto ce ovo da obesmisli a telekom i dalje bude imao monopol na to a ovo liberalizuje.

Ne znam ko su i sta rade ali znam da na krovu zgrade Predsednistva stoji antena Art-Communication-a. A gore ne moze da se popne tek onako. Nisu naivni igraci, sigurno.

Одобрења за јавне телекомуникационе мреже, међународно повезивање и услуге VoIP-а

30.12.2008

У „Службеном гласнику Републике Србије“ број 94/08 од 17.10.2008. објављени су правилници везани за либерализацију тржишта Интернета:

- Правилник о условима и поступку издавања одобрења јавном телекомуникационом оператору за повезивање домаће телекомуникационе мреже са телекомуникационом мрежом друге државе,
- Правилник о условима за издавање одобрења за јавне телекомуникационе мреже и садржају одобрења,
- Правилник о условима за пружање услуга преноса говора коришћењем Интернета и садржају одобрења.

Правилници су ступили на снагу осмог дана од дана објављивања у „Службеном гласнику Републике Србије“, односно 25.10.2008.

Сви оператори и провајдери који су поднели захтеве за добијање одобрења за пружање телекомуникационих услуга на које се односе објављени правилници, а испуњавају услове предвиђене тим правилницима, добили су одобрења РАТЕЛ-а и моћи ће да почну са пружањем услуга по окончању процедуре издавања одобрења.

Управни одбор РАТЕЛ-а је на седници од 22.12.2008. једногласно донео одлуке о испуњености услова за издавање одобрења следећим операторима и провајдерима:

1. за пружање услуга преноса говора коришћењем Интернета:

 AKTON doo, Београд,
 BEOTELNET-ISP doo, Београд,
 EUNET doo, Београд,
 INFORMATIKA doo, Београд,
 INT CS doo, Београд,
 MAXTIRA doo, Београд,
 VERAT doo, Београд,
 YUBC SYSTEM ad, Београд,
 YUNET INTERNATIONAL doo, Београд.

2. за јавне телекомуникационе мреже:

 ART COMMUNICATION; Београд, Мике Аласа број 44,
 SERBIA BROADBAND – Српске кабловске мреже; Београд, Краља Петра број 45,
 YUBC SISTEM a.d.; 11 000 Београд, Димитрија Туцовића 6.

3. за међународно повезивање јавне телекомуникационе мреже:

 "Art Communication“ Београд (са јавном телекомуникационом мрежом предузећа XT - Хрватске телекомуникације д.д., Загреб, Република Хрватска),
 “SBB – СРПСКЕ КАБЛОВСКЕ МРЕЖЕ“ (са “S.C. PANTEL ROMANIA“, Букурешт, Република Румунија),
 “YUBC SYSTEM“ (са “HT-Hrvatske telekomunikacije“, Загреб, Република Хрватска),
 “YUBC SYSTEM“ (са “PRIME TELECOM“, Букурешт, Република Румунија).

Листа издатих одобрења овим није закључена, нити је број потенцијалних пружалаца услуга везаних за либерализацију тржишта Интернета ограничен. Сви оператори и провајдери који поднесу захтев и доказ о испуњености услова из одговарајућих правилника добиће одобрење Републичке агенције за телекомуникације.

У циљу правилног информисања јавности треба нагласити да се за услуге о којима је овде реч издају одобрења, а не лиценце.

Лиценца је дозвола коју Агенција издаје домаћем или страном физичком или правном лицу које намерава да изгради, поседује или експлоатише јавну телекомуникациону мрежу или да пружа јавне телекомуникационе услуге, у случају када се експлоатација те мреже, односно пружање телекомуникационе услуге заснива на коришћењу ресурса који су ограничени (нпр. ограничења у
односу на радиофреквенције или нумерацију). Лиценца се издаје на основу спроведеног поступка јавног надметања. Број ималаца лиценце је ограничен.

Одобрење је дозвола која се издаје сваком домаћем или страном физичком или правном лицу које намерава да експлоатише телекомуникациону мрежу или пружа телекомуникационе услуге на основу стандардних услова, а које испуњава, односно прихвати да испуни прописане стандардне услове. Број ималаца одобрења није ограничен.

http://www.ratel.rs/index.php?page=novosti&item=68&id=2320&get_treerot=54&lang=srp
http://registar.ratel.rs/cyr/reg6/?action=table&filter=&datumOd=&datumDo=&zavodniBroj=

Ови из YUBC-а се баш наоштрили.

Хм, СББ изгледа није поднео захтев за пружање VoIP-а :trust:.

Је ли има овде неки стручњак који може да објасни што му то дође дозвола за јавну телекомуникациону мрежу? :S: Му то дође да могу да изграђују своју мрежу или шта већ?

Је ли има овде неки стручњак који може да објасни што му то дође дозвола за јавну телекомуникациону мрежу? :S: Му то дође да могу да изграђују своју мрежу или шта већ?
Nisam strucnjak ali pretpostavljam da je u pitanju fiksna telefonija..

Inace, kako se stvari razvijaju, uskoro cu da predjem u novu srpsku internet zvezdu ART Communication, HIT - NET, ima da pregaze i Telekom i SBB... :smack:

Ma ja mislim da to nema veze sa fiksnom telefonijom vec da bi mogao da se "medjunarodno povezujes" moras imati status javne telekomunikacione mreze.

Instalirao sam VisualRoute 2008 i zapoceo route ka www.google.com i u nijednom kvadraticu mi ne izbacuje telekom.Sad me zanima da li 3dnet (koji je moj provajder a njegov nadprovajder je beotel) vise ne ide preko telekoma i da li postoji mogucnost da su dobili svoj link posto znam da su konkurisali nesto pa su ih odbili zbog nepotpune papirologije.Evo slika te rute
slikaaaa.jpg

inetnum: 79.101.96.0 - 79.101.96.255
netname: TELEKOM-NET
descr: TELEKOM SRBIJA

Ovi pravilnici nisu doneli ocekivano pojeftinjenje interneta. Samo ce provajderi da osete pojeftinjenje i extra zaradu jer sad kupuju internet jeftinije a nama prodaju bez popusta. :mad:

http://www.benchmark.rs/forum/showpost.php?p=1673629&postcount=451

Procitaj jos jednom ovaj post, sve ce ti se samo kasti. Ta cena, koja je sada potencijalno niza u ukupnoj ceni paketa ne ucestvuje dovoljno da bi mogla da utice na istu. Moze da se kaze i da su u neku ruku paketi pojeftinili, jer kurs (i sve domace cene) su otisle u nebese zadnjih par meseci a cene paketa nisu.

Vrh Dno