Šta je novo?

RATEL usvojio pravilnik o medjunarodnom povezivanju

koje najavljeno ubrzanje? ja nisam video nigde zvanicnu najavu.

Tracert.

Ajde pusti da vidimo kako izgleda tracert..

Evo tracert:

Tokom 2007. SBB je izgradio sopstvenu fiber-optic magistralu koja povezuje velike gradove u Vojvodini. Nekoliko krakova pomenute magistrale prelazi preko naših granica stvarajući tehničke mogućnosti za priključenje SBB mreže direktno na glavnu tačku razmene Internet saobraćaja u Evropi, u Frankfurtu, čime bi se povezali sa najvećim svetskim Internet provajderima.

Izvor:

http://www.sbb.co.yu/cms/view.php?id=847

Poslednja izmena:
meni prvi put da nema telekoma.. dobar znak.. mozda je odobrenje "leglo"
Kod:
Tracing route to www.l.google.com [74.125.43.99]
over a maximum of 30 hops:

1     6 ms     8 ms     7 ms  10.249.0.1
  2    15 ms    11 ms     6 ms  ki-he-l-1-vl6.sbb.rs [89.216.4.33]
  3     8 ms     9 ms     8 ms  zr-kl-m-1-ge1-0-7.sbb.rs [89.216.6.217]
  4    11 ms    15 ms     9 ms  bg-du-m-1-pc1.sbb.rs [89.216.6.149]
  5    10 ms     8 ms    15 ms  bg-du-r-1-te3-0-0.sbb.rs [89.216.5.253]
  6    34 ms    49 ms    39 ms  po4-0.core01.fra06.atlas.cogentco.com [149.6.140 .141]
  7    41 ms    47 ms    48 ms  te1-4.ccr01.fra06.atlas.cogentco.com [130.117.0.5]
  8    33 ms    35 ms    35 ms  te7-2.ccr01.fra03.atlas.cogentco.com [130.117.48.106]
  9    49 ms    44 ms    35 ms  74.125.50.233
 10    57 ms    48 ms    47 ms  209.85.255.170
 11    50 ms    55 ms    48 ms  209.85.248.218
 12    49 ms    50 ms    49 ms  216.239.48.53
 13    51 ms    51 ms    49 ms  209.85.255.245
 14    59 ms    68 ms    51 ms  bw-in-f99.google.com [74.125.43.99]

Trace complete.
e sad da 'legne' jos jedno ubrzanje

SBB je vec sada brzi i jeftinij i verovatno je dobio dozvolu i nece da trci pred rudu, zasto bi sami sebi skakali u dzep.Znaci ceka se Lelekomov potez :test:

Sta je ovo:
Управни одбор Републичке агенције за телекомуникације је на седници одржаној 22.12.2008. донео одлуку о давању одобрења за јавне телекомуникационе мреже, повезивање са телекомуникационом мрежом друге државе и пружање услуга преноса говора коришћењем Интернета.
http://www.ratel.rs/index.php?page=novosti&item=68&id=2283&get_treerot=54&lang=srp

Pa kako šta je, to je ono o čemu se pričalo. Očito nisu odobrili SBB-u ranije, kako se spekulisalo, nego tek sad. Pretpostavljam, u ovoj vesti nema detalja. Doduše, ovo je izgleda samo za VoIP, ja ne znam šta je sa onom interkonekcijom.

Poslednja izmena:
u naslovu pise: међународно повезивање и VoIP ...
Pa znam, zbunjujuće je. Zato i nije jasno o čemu je tu uopšte reč. Ja se nadam da će mediji uskoro javiti nešto detaljnije.

To kaže jedan korisnik, pozivajući se na svoj telefonski poziv RATEL-u. Ne mislim da kažem da mu ne verujem, nego samo da preciziramo da (još) nije zvanično rečeno od strane nekog iz SBB-a.

Nije mi jasno Ratelovo saopstenje- na sta su oni dali saglasnost? Pa ne moze se dati neka generalna saglasnost vec se to pitanje valjda razmatra od slucaja do slucaja odn prema svakom konkretnom zahtevu??

Ne znam kako vama, ali meni ova vest o odobravanju medjunarodnog povezivanja zvuci vrlo ohrabrujuce. Jedva cekam da cujem ko je sve dobio odobrenje. Mislim da SBB nije jedini. Ranije su pominjana 3-4 provajdera, ali RATEL nije hteo da otkrije imena.
Kao posledicu ovog odobrenja mislim da je sasvim izvesno Novogodisnje ubrzanje SBB neta ali i ADSL-a. :wave:

Kako RATEL "nije hteo da otkrije imena"? Pa jesu li oni neka masonska loža ili državna ustanova? Na šta to liči?! :mad: Što kaže Ricewind, ni meni ništa ovde nije jasno. :S:

Birokratska igranka bez prestanka. Kako im vise ne dosadi...

Nije mi jasno Ratelovo saopstenje- na sta su oni dali saglasnost? Pa ne moze se dati neka generalna saglasnost vec se to pitanje valjda razmatra od slucaja do slucaja odn prema svakom konkretnom zahtevu??

Dali su saglasnost određenim operaterima, ali ko smo mi da smijemo znati ko je u pitanju... :mad:

Upravni odbor Ratela odlučio je i da izda po oko pet odobrenja za povezivanje sa telekomunikacionim mrežama u inostranstvu i za korišćenje telekomunikacionih mreža. Odluka o odobrenju doneta je u ponedeljak, 22. decembra, a imena kompanija koje su dobile odobrenja trebalo bi da budu objavljena u sredu, 24. decembra na internet sajtu Ratela, navode u toj agenciji.

http://www.blic.rs/drustvo.php?id=71464

Izgleda da su ipak odobrili, a kome čućemo valjda sutra.

Rekao sam vec da sam vrlo optimistican kad je u pitanju ova vest.
Nekoliko operatera je dobilo dozvolu.. super
posebno me raduje konstatacija
Odobrenja za povezivanje sa inostranim mrežama će, prema ranijim navodima predstavnika Ratela i Ministarstva za telekomunikacije, značiti faktičku liberalizaciju tržišta interneta, što bi trebalo da dovede do poboljšanja kvaliteta i snižavanja cena interneta u Srbiji.

Ajd sacekacemo do sutra da vidimo ko je sta dobio..

Nesto mislim da ce da se desi sledece - 1.1.2009. Telekom ubrzava adsl pakete. 10.1.2009. SBB povecava flat pakete i ostavlja Telekom u oblaku prasine.

Sta god da bude, voleo bih da svi beneficiraju.

Meni je drug ovo kopirao na MSNu:

Cene ADSL-a od 1.1- nezvanicno

1/mbit 1208 din
2/mbit 1811
4/mbit 2415
8/mbit 3825
16/mbit 4675

I sad fora, upload 64k :d

Meni je drug ovo kopirao na MSNu:

Cene ADSL-a od 1.1- nezvanicno

1/mbit 1208 din
2/mbit 1811
4/mbit 2415
8/mbit 3825
16/mbit 4675

I sad fora, upload 64k :d

Pa da odma' palim utovarivac i jurisam na najblizu poslovnicu! :whip:

Ako je istina ovo sto pise, onda bih ja isao na ovaj paket od 4 Mbit/sec, skuplji je nekih 400 dinara od 1,5 Mbit koliko sada imam, a vise nego duplo brzi.

Jos kad bi upload pojacali malo vise pa da i mi SBB-ovci izmuzemo od nasih jos veci

Poslednja izmena:
Pa da odma' palim utovarivac i jurisam na najblizu poslovnicu! :whip:

Ako je istina ovo sto pise, onda bih ja isao na ovaj paket od 4 Mbit/sec, skuplji je nekih 400 dinara od 1,5 Mbit koliko sada imam, a vise nego duplo brzi.

To su najverovatnije cene bez PDV-a, tako da nije razlika 400 dinara. Ovakve su cene i sada trenutno.

I bez PDVa je razlika veca :D
Jasno je da je 4Mbit paket odskocio po brzini, pa mi ovaj od 2Mbit nekako deluje glupo.
Jedino sto treba sad izdvojiti jos 800-900 dinara povrh 2200 koje vec placamo.
Ili se vratiti na 1Mbit i zadrzati 'iljadarku u dzepu.

hehe, nigde nikakva zvanična najava, a vi već raspravljate da li ćete uzeti onaj od 8 ili ovaj od 16 mbita :D

Pa sad, to je teska odluka, potrebno je dosta razmisljenja...moracu da donesem odluku da li cu da jedem jednom dnevno uz paket od 8 Mbit/sec ili svaki drugi dan uz paket od 16 Mbit/sec! :d:p

Poslednja izmena:
Upravni odbor Ratela odlučio je i da izda po oko pet odobrenja za povezivanje sa telekomunikacionim mrežama u inostranstvu i za korišćenje telekomunikacionih mreža. Odluka o odobrenju doneta je u ponedeljak, 22. decembra, a imena kompanija koje su dobile odobrenja trebalo bi da budu objavljena u sredu, 24. decembra na internet sajtu Ratela, navode u toj agenciji.

Znaci nekom 4 i po, nekom pet. Svasta nesto.

Vrh Dno