Šta je novo?

Rasveta...

nesharm

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
11.12.2000
Poena
680
Zanima me da uzmem neku rasvetu za kucne uslove, sto znaci nekih 5500 kelvina (toliko je valjda dnevno svetlo, ako su mi tacno rekli). Znaci ta rasveta treba da budu 2-4 difuzna reflektora, sa podesivim stalcima (ili samo reflektori, pa sam da se snalazim za stalke), ukupne snage 5.5k Kelvina (moze i jace, nece da boli :)). Osnovni razlog je slikanje komponenti, muka mi je vise da se cimam do PC Pressa da bi slikao svaku sitnicu...

Jel ima neko iskustva sa ovim, jel zna gde se mogu nabaviti (prvenstveno polovni) reflektori, da napomenem da mi ne treba neka extra oprema, ovo je cist amaterski pokusaj.

Ne razumem zasto ti imas da slikas. U PC Press-u imaju fotografa, imaju rasvetu... OK, ako je hobi i ako te zanima fotografija.

Postoji neka nasha firma, proizvode ih, nisu skupi, bar je novo...

Moram da potrazim telefom...

Takodje mozda mogu da se upotrebe i oni reflektori koji se koriste kao rasveta u dvoristu, a ima ih npr. na buvljaku...

Postoji neka nasha firma, proizvode ih, nisu skupi, bar je novo...

Moram da potrazim telefom...

Pretpostavljam da želiš ovakav efekat...

swatch1.jpg

Možda je reklama, ali stvarno mislim da će ti moja tema na drugom forumu pomoći da provališ neke stvari.

Evo linka:

http://www.dizajnzona.com/forum/viewtopic.php?t=8181

Da, samo sto halogeno svetlo nikada ne moze da bude 5500K.
Ta temperatura boje moze se dobiti samo metal-halogenim (HIT) ili kompakt-fluorescentnim (TC) sijalicama u reflektorima.
Mada meni fakat nije jasno zasto je temperatura boje uopste bitna u digitalnoj fotografiji pored mogusnosti korekcije whte balance-a.

Pa zar te jedinice za svetlo ne idu u candelima a ne u kelvinima?(cisto radi mog infoa)

delimir je napisao(la):
Ne razumem zasto ti imas da slikas. U PC Press-u imaju fotografa, imaju rasvetu... OK, ako je hobi i ako te zanima fotografija.

Ne slikam ja ovo za PC Press, vec za Bench...moz da zamislis koje je cimanje bilo odneti i vratiti 3 Chieftec kucista i jednu IBM masinu...i tako svaki mesec po par stvari, ovako mi je 10x lakse.

Milanche je napisao(la):
Pa zar te jedinice za svetlo ne idu u candelima a ne u kelvinima?(cisto radi mog infoa)
Tako su mi rekli, a fiziku sam zaista davno ucio :).

Sublimed je napisao(la):
Pretpostavljam da želiš ovakav efekat...

swatch1.jpg

Možda je reklama, ali stvarno mislim da će ti moja tema na drugom forumu pomoći da provališ neke stvari.

Evo linka:

http://www.dizajnzona.com/forum/viewtopic.php?t=8181

Sublimed, odlican si uradio posao, ali meni ovo ne radi posao, jer slikam komponente koje su 100x vece od ovog sata :), zato moram da ganjam neke reflektore. Evo, za pocetak, Delimir je dao dobro resenje - reflektori sa buvljaka, samo moram da im proverim snagu.

Milanche je napisao(la):

pa i neidu jer je prica o temperaturi boje, na oko 6500 je bela tj kao ova dnevna bela svetolost ( jer je temperatura na suncu 6500), a preko toga ide ka plavoj.

ovo je cisto moj zakljucak, pa mozda sam nesto i lupio

Mislim da je to to sto je misterno rekao. E sad, koliko sam ja shvatio, 5500k kelvina je ekvivalentno snazi reflektora od nesto preko 2kw (znaci 4x500W bi trebalo da radi posao).

Slobodno nemaš potrebe da obraćaš pažnju na kelvinažu svetla koje koristiš jer se to za čas može srediti white balanceom i eventualno, ako je potrebno, softwerskim white balanceom u samom RAW fajlu.

Dalje, moj primer nije bio vezan samo za taj mali predmet, hteo sam da pokažem kako se dobre product fotografije mogu dobiti i amaterskom, tzv. ghetto rasvetom.

Sasvim je svejedno, ti možeš ovakve rezultate da dobiješ i sa većim predmetom, naravno, sa malko jačim svetlom.

Ono što je najbitnije je to da ti je mnogo važniji raspored i broj svetala i reflektnih površina nego sama njihova snaga. Dakle nemoj misliti da će ti 4x500W koje ćeš uperiti u predmet sa svih strana rešiti posao. Daleko bolje ćeš proći ako naprimer iznad kućišta na belom platnu napraviš 'luk' od belog kartona, kao svojevrstan krov, i onda odozdzo, da svetlost izbegne direktno padanje na predmet, osvetliš taj krov koji će ti reflektovati fino svetlo svuda po predmetu.

Na kraju ti ostaje samo da središ white balance i to je to.

Kapiram, danke na savetu...vec razmisljam da nabavim nekoliko belih hamera zbog refleksije.

misterno je napisao(la):
pa i neidu jer je prica o temperaturi boje, na oko 6500 je bela tj kao ova dnevna bela svetolost ( jer je temperatura na suncu 6500), a preko toga ide ka plavoj.

ovo je cisto moj zakljucak, pa mozda sam nesto i lupio

Nisi lupio :)
Temp. boje varira u zavisnosti od izvora svetlosti (sijalice, ne svetiljke!!)

Recimo, sveca ma T boje oko 1900K, obicna sijalica sa uzarenim vlaknom oko 2400K, halogene sijalice oko 3000K, fluo cevi od 3000K do 5000K, metal halogene i zivine preko 5000K.
Zato se za fotografisanje pri dnevnoj svetlosti (recimo u muzejima) a kada je potrebno dodatno svetlo nikako ne smeju upotrebiti sijalice sa uzarenim vlaknom, vec samo fluo-cevi ili metal halogene.

Ono sto je bitno je to da kada se sijalice sa uzarenim vlaknom ili halogene dimuju menja se T boje koja postaje niza, tj. svetlost postaje toplija (zucha).

Moja neka ideja je na one buvljacke reflektore (cini mi se obicina halogena) nabacim paus papir (tako je bar u PC Pressu), sto bi trebalo da da dobru difuziju (bar se nadam).

Iz licnog iskustva, rekao bih da ne treba mnogo brinuti oko vrste svetla i jacine, prvo ce resiti manual white balace, a drugo potrebna ekspozcija(eventualno ce treba ti stalak od 5e). Ono o cemu treba nesho brinuti, ukoliko planiras da slikas hardver za testove i prikaze je da sredis senke, odnosno tako postavis svetlo da senki bude sto manje(svetlo direktno iznad predmeta) i da to svetlo bude ravnomerno, kako ne bi goreli odredjeni delo slike. Vidi u atachmentu sta sam uradio sa 3 bela papira i jednom halogenom(valjda) sijalicom...
Slika je naravno samo isecena i umanjena...

Prilozi

• charger2.jpg
    charger2.jpg
    92.8 KB · Pregleda: 85
Sve ovo sto ste rekli moze sa se odradi jednom impulsnom lampom (blic), na koji se stavi sotfbox (platno recimo 1mx1m koje super difuzuje svetlost (super ublazuje senke)). Jeste da je ovo skuplje resenje ali je jako dobro. A ako to ne dolazi u obzir probaj sa bilo kakvim reflektorima a izmedju njih i objekta koji snimas stavis paus papir ili beli carsav.

The Minister, ovo je bre resenje za web :), znaci ne trebaju mi slike bog zna kakvog kvaliteta. Banetovo resenje je dobro, samo pominjem da je efektivno samo na malim predmetima, nesto slicno je uradio Sublimed.

U svakom slucaju ti (za male predmete pogotovo) treba difuzno svetlo, takozvani tunel (oko predmeta difuzori (platno, paus i sl.), oko toga reflektori, a dovoljna je ramo rupica da prodje objektiv, kao sto je Sublimed napisao. Meni na primer malo smeta kada gledam neku sliku maticne ploce a na njoj se vidi odbijena svetlost reflektora ili blica od ploce, cesto na tom mestu ne mogu ni dobro da se vide detalji. Takvih slika je na benchu bilo, a eto sada ima materjala da vise ne bude.
Pozdrav!

Ploce se slikaju kod Pece, a on mora da slika sa blicem.

Nazad
Vrh Dno