Šta je novo?

raspored 5.1 surround sistema u prostoriji

VUCKO-91

Slavan
Učlanjen(a)
21.08.2008
Poena
319
skoro sam nabavio neki surround 5.1 sitem, blueberry....nvm
interesuje me da li postoji neka posebna sema ili pravilo za njihov raspored, razumem skracenice FR,FL,SW,CEN,itd i tako sam postavio, ali su mi rekli da postoji tacno shema koliko i na kojoj visini,udaljenosti jedni od drugih i to zbog dimenzija sobe....bla bla bla, da bi efekat surrounda bio idealan!
ili bih trebao da stavim gde bilo,samo da budu u visini usiju?

Sve ove seme vaze za neke jace sisteme. Sve odredjuje velicina sobe, jacina zvucnika, kvalitet... Naj jace je kad kazu da bas treba da bude u stredini:lupko: Bas treba staviti iza kauca ili cega vec. Takodje kod mnogih razmestaj sitema je kao na slici, kao i kod mene!

Prilozi

• 129026.jpg
    129026.jpg
    16.7 KB · Pregleda: 810
Poslednja izmena:
Ako zelis 5.1 raspored zvucnika nema veze da li ti je sistem sastavljen od komponenti vrednih nekoliko hiljada evra ili dinara. Pravila su ista ako zelis pravilan raspored i dozviljaj surround zvuka. Na toj slici jeste pravilan raspored i ne mozes slabije zvucnike postavljati negde drugde. Sto se tice SW njega je maltene nebitno gde postavljas jer uvo ne razlikuje odakle dolazi sub-bas ali mora se paziti da ako je isuvise blizu ugla sobe ili zida ne dodje do prenaglasenja basa i time remeti celu harmoniju zvuka sa ostalim zvucnicima.

pogledao sam ove gore linkove i recimo da mi je vecina ove problematike razjasnjena, takodje i oni savetuju da je postavljanje SW proizvoljno...ali jos i nekom malom uputstvu za ovaj sistem sto sam dobio uz njega je pisalo da SW mora biti odaljen 20cm od zida...medjutim, meni uslovi nalazu da mi ovi zadnji zvucnici budu iza mene i okrenuti ka napred,a na slici je malo drukcije....iako na drugim sajtovima to kazu da je jedna od solucija koja prolazi...da li time puno gubim?
malo sam dosadan, al ***...:D

Najbolje je da eksperimtentises sa rasporedom i zakljucis svojim usima. :)

Izmedju saveta iz Dolby firme i proizvodjaca niskobudzetnih zvucnika pre bih verovao Dolby korporaciji.

Samo sto ovde Dolby ne proizvodi proizvod koji preporucuje. :p

sto se mene tice, ja se zahvaljujem na odgovorima,meni je ovo dosta!

Nazad
Vrh Dno