Šta je novo?

Rasclanjivanje Intel CPU-a!!!

Gidra85

Čuven
Učlanjen(a)
15.12.2001
Poena
650
Moze li neko da mi malo objasni poslednjih nekoliko modela Intel procesora?
Do sada sam bio u AMD vodama, i tu i tamo sam gledao neke postove u vezi Intel procesora. Interesuju me P4EE, P4E, i gde tu spada Presscot? :p
Da li se Presscot razlikuje od obicnih P4 procesora po 1MB cache-a? Da li postoje mozda razne revizije samog Presscot-a, itd? Da li Presscot cesto radi na 250MHz FSB-u tj. 1GHz (interno), uz naravno dobro hladjenje?
Takodje me interesuje koji sve modeli Abit IC7 ploca postoje.

POZ :wave:

P4EE iliti Extreme Edition je baziran na Xeon jezgru (Prestonia) i ima 2MB cachea
P4E je prescot jezgro i ima 1MB cachea a razlikuje se josh po nekim stvarima za koje nebih da pametujem poshto nisam siguran koje su...
Shto se tice ploca www.abit.com.tw

Poslednja izmena:
A P4 je obican Northwood i ima 512KB cache-a? Znaci ne postoji Presscot sa manje od 1MB cache-a, pritom ne mislim na neke Celerone-Presscot? :D
Sve se ovo raspitujem jer cu mozda preci na Intel platformu, pa da ne pogresim pri kupivini Presscot-a. :)

Imaš verovatno konfu koja ti je u potpisu i razmišljaš da pređeš na P4? :trust:

prescott (ili kako bi neki rekli presHot) je izradjen u 90nm procesu (uvedene su jos i neke od promena u sam proizvodni proces), ima povecan L2 cache na 1MB (northwood 512KB) i L1 cache na 16KB (northwood 8KB), ima duzi pipeline (31stage, naspram mislim 20stage kod northwood-a) ima dodate SSE3 instrukcije (ukupno njih 13). Ima tu jos nekih pratecih promena, ali nije to ni toliko bitno. Prescott na istoj frekvenciji kao i Northwood, je uglavnom izjednacen, a ponekad cak i SPORIJI (ima duzi pipeline), ali Intel je uveo precott-a kao deo svoje netburst tehnologije ciji je cilj da dostigne mnogo vece clock-ove.

Typhoon.X je napisao(la):
P4EE iliti Extreme Edition je baziran na Xeon jezgru (Prestonia) i ima 2MB cachea
P4E je prescot jezgro i ima 1MB cachea a razlikuje se josh po nekim stvarima za koje nebih da pametujem poshto nisam siguran koje su...
Shto se tice ploca www.abit.com.tw
Nije Prestonia, nego Galatin, a on ima 2 MB L3 kesa. Zapravo, to je Northwood sa 512K L2 +2MBL3, koji radi na procesorskom taktu i ima 64-bitnu vezu sa jezgrom.

Gidra85 je napisao(la):
A P4 je obican Northwood i ima 512KB cache-a? Znaci ne postoji Presscot sa manje od 1MB cache-a, pritom ne mislim na neke Celerone-Presscot? :D
Sve se ovo raspitujem jer cu mozda preci na Intel platformu, pa da ne pogresim pri kupivini Presscot-a. :)

Ipak, posto si jos uvek AMD-ovac, savetovao bih ti toplo t.j.(hladno) da predjes na A64, a ne na PressHot-a. Za iste pare dobices jaci A64 CPU, a to je recimo 3000+ @2.0 Ghz po ceni PressHot-a na 2.8 Ghz, a probao sam i jedno i drugo i A64 je za tri koplja ispred. Ako uzimas A64, obavezno nabavi nForce3 250 plocu. One mogu i na preko 300 Mhz da teraju FSB.

srdjan_r je napisao(la):
Imaš verovatno konfu koja ti je u potpisu i razmišljaš da pređeš na P4? :trust:

Imam konfiguraciju kao u signature-u i sto je cudno da cu mozda preci na Intel? Zato se i raspitujem.

@drfedja:HVALA
@milenkoc23:HVALA

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno