Šta je novo?

RaptorCool + pasta pitanje

sponji

Čuven
Učlanjen(a)
13.06.2003
Poena
609
Imam RaptorCool i hocu da ga ispoliram, pa me zanima jedna stvar, kad ga skinem i okrenem u sredini se nalazi bakarni krug jer se polira samo on ili cela dolja povrsina? Koju bi mi pastu preporucili da nije Artic Silver III posto nigde nemogu da je nadjem. Ostalo sam manje-vise pohvato iz treadova
Unapred hvala !!!

Inace ovo radim u nadi da cu tako da spustim temp. XP2600+ koja je inace u leru 50 C a posle intezivnog igranja oko 59 C

Dovoljno je samo taj bakarni deo, on naleže na jezgro.

sponji je napisao(la):
Inace ovo radim u nadi da cu tako da spustim temp. XP2600+ koja je inace u leru 50 C a posle intezivnog igranja oko 59 C
Stavi dodatne ventilatore u kuciste ono ce ti sniziti temp za oko 10 C a poliranje na Raptoru oko 2-3 C !

GoranM je napisao(la):
...

Stavi dodatne ventilatore u kuciste ono ce ti sniziti temp za oko 10 C a poliranje na Raptoru oko 2-3 C !

Kuciste je otvoreno, a imam jedan dodatni ventilator na zadnjem delu kucista koji izbacuje vazduh napolje, stavljao sam ga i kontra ali efekat je isti, inace razmisljam da ga postavim da duva u cooler, verovatno si na mislio ?

sponji je napisao(la):
...

Kuciste je otvoreno, a imam jedan dodatni ventilator na zadnjem delu kucista koji izbacuje vazduh napolje, stavljao sam ga i kontra ali efekat je isti, inace razmisljam da ga postavim da duva u cooler, verovatno si na mislio ?
U tom slucaju 50C u leru je mnogo, ja imam 1700+@2600+ i sve to na 1.85V pa u leru ide 38 a u opterecenju 42-43C (to je podatak od juce, malko je popustila vrucincina :mrgreen: )
Dakle ili hladnjak nije dobro nalegao, ili nema paste ili jednostavno ploca laze, sto prema iskustvu mnogih na forumu nije redak slucaj!
Najbolje je da uhvatis prstima Cooler kada dostigne max temp u punom opterecenju, ako budes morao da ga pustis posle 2-3 sekunde onda ima 60C :mrgreen: jer aluminijum ima velik koeficient prevodjenja toplote pa imas osecaj kao da si dodirnuo vodu od oko 70C (to je kada ti je na bojleru kazaljka na pola :mrgreen: )
Ako mozes da ga drzis duze a da nije bas prijatno onda je oko 50C
Ovo je grub opis, najbolje pomaze iskustvo, ja recimo pogadjam na dodir u gresci od oko 3-4 C :mrgreen:
Pozdrav i probaj ovu metodu, nepogresiva je! :wave;

I mene je mucila temperatura sa raptorom i sa [email protected] 1.55V.
Sa smirglanjem, prvo sa vodenom 1000, pa 1500 pa 2000, a onda i poliranjem sa purol pastom sam doveo bakarni deo do sjaja ogledala i temperatura se smanjila za jedva 2,3 stepena, sto me nije zadovoljilo pa sam montirao 2 dodatna fan-a, 80 i 90mm. Probao sam sve kombinacije, jedan da uduvava, drugi da izduvava i obratno, i oba da uduvvaju(izduvavaju), i svaku od ovih sa zatvorenim i otvorenim kucistem, i dosao do zakljucka da je najbolje da gornji(90) izbacuje vreo vazduh iz otvorenog kucista, a donji manje bitan(posto je otvoreno) uduvava vazduh ispod harda pa do graficke.
Dakle, sa poliranjem i fan-ovima sam smanjio temp za 10-ak stepeni, a naravno ne znam tacno posto ne mogu bas da poredim temperature posto su spoljne rasle i za po par stepeni iz dana u dan u to vreme.

Nazalost izgleda da ne laze, nista poliranje i puno paste pa cemo da vidimo, hvala vam na savetima, kad zavrsim okacicu rezultate.
Pozdrav

Ne treba puno paste stavljati jer ces dobiti kontraefekat.

Laza je napisao(la):
Ne treba puno paste stavljati jer ces dobiti kontraefekat.
Tacno, najbolje je tek malko staviti ionako istisne Cooler sav visak, sem kada preteras, tada ne moze da istisne, a visak je kontraproduktivan!

Cekaj, pastu stavljam samo na jezgro cpu, a cooler preko tako da ne istisne pastu sa strane i ne dodiruje jezgro :?:

Tako i treba. Cooler ocistis dobro, jezgro takodje i vodi racuna da nema nekog trunja ili dlacica od odela, a onda naneses paste sto tanje i onda montiras cooler. Ja tako radim nisam nikada imao problema sa temperaturama osim kada mi je jednom ostala dlacica od vate pa je podigla temperaturu za par stepeni.

Stvarno sam jer zbunjen neko kaze da pritisnem cooler skroz do jezgra, ali ja mislim da cu tako samo da istisnem pastu sa strane.

sponji je napisao(la):
Stvarno sam jer zbunjen neko kaze da pritisnem cooler skroz do jezgra, ali ja mislim da cu tako samo da istisnem pastu sa strane.
Istisnuces samo visak paste, a ono sto ostane pokrice neravnine i ostecenja na dnu coolera ako ih uopste i ima. Dakle, kada bi povrsina coolera bila idealnoo glatka pasta ti ne bi ni trebala.
A kada bi naneo debeo sloj paste, visak paste bi ostao izmedju cpu-a i coolera, i veca manja kolicina toplote bi se prenela na cooler, i tada bi se pasta ponasala kao izolator, umesto kao provodnik. Znaci, pasta prenosi dosta dobro toplotu do aluminijuma, ali naravno ne kao sam aluminijum(bakar).

Nazad
Vrh Dno