Šta je novo?

RAM za sandy bridge

milos1

Cenjen
Učlanjen(a)
23.11.2010
Poena
159
Verujem da nisam jedini koji je zbunjen u vezi ovoga. Dakle, intel preporučuje 1.5V za rad, dok sve preko 1.58V može da ošteti memorijski kontroler u procesoru. Kod nas sam našao (mada nisam sve gledao :d) samo dva dual channel kita 2x2GB koji rade na 1.5V, i to:
Exceleram 1333MHz 2x2GB CL9 @ 1.5V bez heatsinka :d
Mushkin Silverline 1600MHz 2x2GB CL9 @ 1.5V

Gledajući datasheet za stariju generaciju i5 i i7 procesora, pominje se ista stvar, odnosno da se preporučuje 1.5V za DDR3.

Na drugom forumu se javio čovek kome je Corsair Dominator 1600MHz 4GB DDR3 @ 1.65V radio samo na 1333MHz @ 1.58V, i od intela je kao odgovor na to dobio:
intel je napisao(la):
"Dago: 1.65 volts is not supported, this ram could damage the processor memory controller
Dago: You can confirm this information at the following url:
Dago: http://download.intel.com/design/pro...hts/324641.pdf

Da li bi neko mogao da pojasni u čemu se radi?

izasle su neke podrzane memorije tj. QVL konkretno za asus ploce, i mogu se videti na njihovom sajtu.

medju njima ima kingston, geil, elixir, corsair, adata i jos mnogi.

koliko sam video napon na kojima rade su od 1.2 do 1.8V tako da verovatno postoji neki opseg napona koji je ok.

1.Apogee GT DDR3-1866 CL9 1.5V
2.Corsair Vengeance DDR3 1866 MHz (PC3 15000) 1.5V
3.CORSAIR CMT4GX3M3A2000C8 - 2000 8-9-8-24 1.5v

Znači li to da sve memorije preko 1.57V ne smeju na Sandy Bridge platformu!?:S:

Presaltao sam testove sa neta..Ima setup-a gde su memorijski chipovi deklarisani na 1.5v ali svi uglavnom koriste 1.65v najnormalnije..
Ne znam da li je potrebno da se opterecujemo sa tim ili ipak da se obrati paznja.Kod nas je izbor katastrofa,znaci kad bi zaista zeleli memoriju deklarisanu na 1.5v uz dobre performanse i kvalitet morali bi da ganjamo na zapadu jer ovde uslova za to nema :(

To sto Intel trazi da dd3 optimalno radi na 1.5v deluje mi kao jos jedan pokusaj/dil sa proizvodjacima memorija da potencijalni kupci uzimaju nove i skuplje module. Primer kod starije platforme i5/i7 ; bilo je deklarisano na 1.65v pa su ljudi vozili i preko tog napona i jos nisam cuo da je neko ostetio cpu, osim ako naponi nisu bili bas-bas previsoki(a i vise je bilo vezano za razlijku izmedju memorije i qpi napona od +0.5v) . Da ne spominjemo limit za lynnfield qpi od 1.21v pa su kasnije opusteno oficijelno podigli na 1.4v. Jos jedna stvar koja mi se ne svidja je da i dalje nisu postavili vrednost za maksimalni 'sigurni' napon za sandy za 24/7 pa samim tim OC komuna mora da sama otkrije. Sa druge strane stoji da je Sandy nova i sveza platforma i da treba se malo optimizuje..

Uglavnom svi pričaju da bi memorije koje nisu uberklokovane a rade na 1.65V da bi verovatno radile stabilno i na 1.5V, tako da mislim da se ipak nije potrebno opterećivati. Ako se ipak naleti na neki problem sa 1.65V, malo se opuste tajminzi, smanji napon, i to bi trebalo da reši posao. Barem se nadam, videćemo za par dana kad mi stigne pc. :)

Poslednja izmena:
Uglavnom svi pričaju da bi memorije koje nisu uberklokovane a rade na 1.65V da bi verovatno radile stabilno i na 1.5V, tako da mislim da se ipak nije potrebno opterećivati. Ako se ipak naleti na neki problem sa 1.65V, malo se opuste tajminzi, smanji napon, i to bi trebalo da reši posao. Barem se nadam, videćemo za par dana kad mi stigne pc. :)

@srbans: Zapravo, datasheet za i5 i i7 7xx i 8xx pokazuje maksimalnu vrednost napona od 1.8V, a za i7 9xx 1.875V.

Ta vrednost od 1.65v ne bi trebala da bude problem zato sto ne postoji vise poseban napon za qpi i nigde (koliko je meni poznato) ne pise da razlika mora da bude manje od 0.5v kao kod prethodne generacije posto je arhitektura promenjena pa (uglavnom) sve frekvencije su vezane za vcore.

Da nisi malo permutovao vrednosti napona za i5/i7 platformu ? :)

Ne znam baš da li sam permutovao vrednosti, ali sam pogrešio u maksimalnim vrednostima uopšteno pa sam samim tim i editovao post. :d

i5 7xx/i7 8xx datasheet
Naime, na strani 65 za VDDQ stoji max 1.8V, a zatim na strani 67 za VDDQ stoji ista stvar kao za SB.

i7 9xx datasheet
Strana 23, VDDQ max 1.875V. Strana 24 VDDQ ista stvar kao za SB.

To je razlog zbog čega sam editovao post. :d

Poslednja izmena:
Ove vrednosti za memoriju (i5 7xx/i7 8xx/i7 9xx) sto si naveo su tacne kao neki sigurni maksimum.

Evo intelov datasheet za sandy

whbojl.jpg

Procesor I/O supply voltage for DDR3

Vddq za memoriju : min 1.425 / typical 1.5 / max 1.575v

Znaci ili nova memorija sa specifikacijama 1.5v ili stara do 1.65v.
Po meni, trebala bi ova druga varijanta da radi, ali neko ce pre ili kasnije da dokaze vec.

Ova Sany Bridge platforma ispade totalno dranje kože s leđa.
Prvo novi socket, reko ajde, nova arhitektura novi socket.
Pa posle toga dva chipseta za početak (za treći nama zvaničnih najava), koji služe za dve odvojene stvari, ni sa jednim ne možete max. iskoristiti cpu.
Pa procesori sa K i bez K oznake, pa sad i memorija mora da se čeka dok se ne pojavi ta na 1.5V u dovoljnoj količini da joj i cena bude slična onoj na 1.65V.
Jedino što su se "otvorili" za rastojanje rupa na koje se montira cooler, jer to je fala bogu isto kao i na 1156 socket-u, uraaa!!!
Vidim ja da do leta neću odlučiti šta da kupim od komponenti za novi komp.

Moze ladno da se gura i 1.75v bez ikakvih problema... svaki proizvodjac ploce je sve ram module koje je imao na lageru sertifikovao.. a takodje vecina modula moze da ide ispod sprecifikacije tako exceleram 1600 blacksark radi i na 1.5v stabilno...

Nije problem u memoriji, nece joj se nista desiti na 1.75V, problem je u procesoru, njemu ce odapet memorijski kontroler.

Nece crci:) vec su ljudi duze vreme vozili (predhodna genaracija i7 i5) 1.7v i nikome nije crkao procesor tako je verovatno i sandy bridgom moci ce vise nego sto intel kaze :)

Nije problem u memoriji, nece joj se nista desiti na 1.75V, problem je u procesoru, njemu ce odapet memorijski kontroler.

Ma neki lobi dize paniku bez razloga, vec je spomenuto da je mozda dil sa proizvodjacima ram modula da se forsiraju skuplji modeli...

Nisu samo skuplji modeli sa 1.5-1.55V deklariranim naponom. Ima itekako i jeftinijih. Ja cu definitivno gledat da uzmem 1.5V memoriju, a nece me doci nista skuplje od one deklarirane na ~1.65V.

@najj: za starije procesore je bilo ok imati 1.65V prema Intelu, ali sada je to maksimalno 1.58V. Ja bih volio da nije tako, ali sta se moze...

Kako god oces ja ti kazem lepo radice ti memorija koja je deklarisana na 1.65 na 1.58 sigurno i to na istom kloku:)
Evo kod mene memorija deklarisana na 1.65v na 2000MHz a moze do 2150MHz za svaki dan a cak sam u win ulazio sa 2352MHz na istih 1.65v:)

Da Vam kaze cika Lucko 100% proverenu informaciju ciji izvor nazalost ne smem da otkrijem.
Isti taj izvor skoro 2 godine drzi memoriju na X58 platformi na 1.72V bez ijednog jedinog problema!!!
Na Sandy Bridge platformi mogu se opusteno koristiti moduli deklarisani na 1.65V jer se nista nece desiti procesoru i njegovom kontroleru.
Kao sto je zverka primetila, 99% sajtova radi testove sa modulima na 1.65V, nemojte to da Vas buni. 1.65V najopustenije. ;)

ne preporucuje zato jer prilikom komunikacije sa memorijom, ugradjeni memorijski kontroler u procesoru " direktno " ukljucuje svoj vod koji je na mnogo manjem naponu, tj. razlika napona izmedju memorijskog kontrolera i memorije kojoj se pristupa izlazi iz granica tolerancije propisane od strane proizvodjaca, u ovom slucaju - intela .

e sad dal ce nesto i da pregori ? - verovatno nece ?
mozda ce samo mem kontroler brze raditi ?
:exploder:

mozda ce da radi kao sata2 na kuguaru ?
ko to zna, vreme ce pokazati

Poslednja izmena:
meni na kupljenoj memoriji pise 1,65v-1,85v ... blago meni ...
fali mi jos ploca za 1155 platformu ...
pa cemo vidjet oce li bit dima .... =)

Vrh Dno