Šta je novo?

RAM za Escape from Tarkov

Denis98

Poštovan
Učlanjen(a)
11.09.2022
Poena
50
Hteo bi dodati jos 16. giga RAM-a. U nedoumici sam, da li je pametnije jer vec imam 2x8gb 3200mhz, da na njih dodam jos 2x8gb ili jedan stick od 16gb. Procesor je R 5 5600, RTX 3060 12gb i B550 xv2

Ako dodaš još dva štapa najvjerovatnije nećeš moći sva četiri modula tjerati na 3200 MT/s. Ne znam kako se FPS u toj igri kreće sa brzinom i latencijom RAMa, a pretraga mi sad ne daje konkretne testove. Ako FPS ne pada ako RAM radi na 2400MT/s umjesto na 3200MT/s onda idi na 4x8GiB.
Najsigurnije je da kupiš 2x16GiB na 3200+ MT/s, ali to ti je možda preskupo.

uparivanje rama je baš posao

kupi u formi gde možeš da vratiš

Ako dodaš još dva štapa najvjerovatnije nećeš moći sva četiri modula tjerati na 3200 MT/s. Ne znam kako se FPS u toj igri kreće sa brzinom i latencijom RAMa, a pretraga mi sad ne daje konkretne testove. Ako FPS ne pada ako RAM radi na 2400MT/s umjesto na 3200MT/s onda idi na 4x8GiB.
Sta kazes na 2x
Kingston
Fury Beast KF432C16BBK2/16

Sta kazes na 2x
Kingston
Fury Beast KF432C16BBK2/16

To su onda četiri modula od 8GiB.

To što si naveo je oznala kita, a ne jednog RAM modula.

Kingston FURY KF432C16BBK2/16 is a kit of two 1G x 64-bit (8GB) DDR4-3200 CL16 SDRAM (Synchronous DRAM) 1Rx8, memory module, based on eight 1G x 8-bit FBGA components per module.
Each module kit supports Intel® Extreme Memory Profiles(Intel® XMP) 2.0.
Total kit capacity is 16GB.

2 х 16
Ћаос, ћаци !

Odakle ti ovo? Pa nema Ryzen 1000 procesor pa da mora da se brine za tako nesto. Svakako iako bi 4x8GB radilo, kao sto kazete najbolje bi bilo da kupi 2x16GB a proda ove stickove, ali u sustini ne bi ni strasna greska bila da kupi jedan 32GB stick(mozda cak i sa visom frekvencijom) i ubaci ga samog, a da, ponovo, proda ove stickove sto ima.

ne bi ni strasna greska bila da kupi jedan 32GB stick(mozda cak i sa visom frekvencijom) i ubaci ga samog, a da, ponovo, proda ove stickove sto ima.
Mozda i najgore opcija.

@Denis98
Idealno idi na 2x16GB a ako hoces mozes dokupiti i 2x8GB ali gledaj da budu isti stikovi kao sto vec imas.
DDR4 generalno nema problema sa 4 stika ali da bi izbegao plave ekrane i random restarte najbolje da budes siguran i uzmes ili iste kao sto imas ili prodas te i 2x16GB kit uzmes.

Odakle ti ovo? Pa nema Ryzen 1000 procesor pa da mora da se brine za tako nesto. Svakako iako bi 4x8GB radilo, kao sto kazete najbolje bi bilo da kupi 2x16GB a proda ove stickove, ali u sustini ne bi ni strasna greska bila da kupi jedan 32GB stick(mozda cak i sa visom frekvencijom) i ubaci ga samog, a da, ponovo, proda ove stickove sto ima.

Ima R5 5600 (non X) i B550 xv2. Na mojoj mašini (5800X i Strix X570-E) ako ubacim RAM u slotove 1 i 3 ne mogu da ga potjeram na više od 3000MT/s. Zbog toga sam uvjeren da u njegovom računaru ako stavi 4 RAM modula XMP profili neće raditi stabilno pa će se morati zadovoljiti JEDECom.

Ima R5 5600 (non X) i B550 xv2. Na mojoj mašini (5800X i Strix X570-E) ako ubacim RAM u slotove 1 i 3 ne mogu da ga potjeram na više od 3000MT/s. Zbog toga sam uvjeren da u njegovom računaru ako stavi 4 RAM modula XMP profili neće raditi stabilno pa će se morati zadovoljiti JEDECom.
O kojim kapacitetima RAM-a pricamo? Ovo je samo 8GB, stickovi tako malog kapaciteta su single rank, dok za vece vec zavisi. Ako su mali kapaciteti u pitanju onda mora da ti je zapao neki bas los primerak 5800x ili prosto postoje neki RAM gremlini zbog kojih nesto prosto nece da radi. Zato je i najbolje da se uzme preko online radnje kako bi moglo da se vrati ako podje po zlu.

Ako su mali kapaciteti u pitanju onda mora da ti je zapao neki bas los primerak 5800x ili prosto postoje neki RAM gremlini zbog kojih nesto prosto nece da radi. Zato je i najbolje da se uzme preko online radnje kako bi moglo da se vrati ako podje po zlu.

Nisu ni gremlini ni loš primjerak IMCa kod mene kao ni dva modula od 16GiB već slotovi 1 i 3 i u njima ne može preko 3000 (ovo je kod većine matičnih ploča). Inače ih držim u slotovima 2 i 4 (gdje i treba) i tu bez problema rade na 3600 MT/s.
Zato sam i predložio da uzme 2x16 kit da ne razmišlja da li će mu XMP profil raditi kad se koriste 4 modula RAMa.

Nisu ni gremlini ni loš primjerak IMCa kod mene kao ni dva modula od 16GiB već slotovi 1 i 3 i u njima ne može preko 3000 (ovo je kod većine matičnih ploča). Inače ih držim u slotovima 2 i 4 (gdje i treba) i tu bez problema rade na 3600 MT/s.
Zato sam i predložio da uzme 2x16 kit da ne razmišlja da li će mu XMP profil raditi kad se koriste 4 modula RAMa.
Ne znam gde si mogao da cujes tako nesto, ali to je prosto netacno. Ne kazem da se ne desava da RAM ne radi na 3200MHz(cak i u slotovima 2 i 4), retko je, ali na zalost se desava dovoljno cesto da treba biti obazriv, samo sto tu mnogo vecu ulogu ima IMC procesora nego sama maticna ploca.

Poslednja izmena:
Hteo bi dodati jos 16. giga RAM-a. U nedoumici sam, da li je pametnije jer vec imam 2x8gb 3200mhz, da na njih dodam jos 2x8gb ili jedan stick od 16gb. Procesor je R 5 5600, RTX 3060 12gb i B550 xv2
Za tarkov ti je najbitnija graficka, sve oatalo je u drugom planu

Za tarkov ti je najbitnija graficka, sve oatalo je u drugom planu
Mislim da gresis. Pricao sam sa igracima koji dugi niz godina igraju Tarkov i receno mi je da graficka tu nije presudna, vec kako sam naveo RAM i CPU. Cak neki od stranih strimera govore o tome...

Koliko si puta poginuo da te neko ubio sa peek & shoot iza coska a da ga nisi ni video?

Ako dodas jos jedan stick od 16GB onda ce ti memorija raditi u single channel, sto ce biti jos gore po performanse nego postojecih 2X8GB. Sledeci upgrade razmisli o 5700X3D, meni sa 5600X na 5800X3D (uz vec postojecih 32GB RAMa i Radeon 6600XT) FPS skocio za nekih 30-50% u zavisnosti od situacije.
Obavezno uzmi KIT od dva stick-a po 8GB, nemoj pojedinacne stikove od 8GB, i potrudi se da bude sto slicnija oznaka vec postojecoj memoriji.

Mozda u nekom skorasnjem periodu uzmem Ryzen 7 7700X Tray, tako da cu onda gledati 2x16gb na 5200mhz

3D V-chache ti je mnogo bitniji kod procesora, a sa 7700X bi morao da menjas i maticnu.

Ne, kazem da ti je postojeca maticna sa 5700X3D bolja opcija nego B650 i 7700X za Tarkov, imaces bolje performanse i ustedeces pare.

držimo se teme. već je sada kupus

u suštini, uzmi KIT za tu ploču. 2x16 slobodno, ako možeš da priuštiš. ako tražiš preporuku koji konkretno model memorije, otvori temu u podforumu "šta da kupim"

Ako dodas jos jedan stick od 16GB onda ce ti memorija raditi u single channel, sto ce biti jos gore po performanse nego postojecih 2X8GB. Sledeci upgrade razmisli o 5700X3D, meni sa 5600X na 5800X3D (uz vec postojecih 32GB RAMa i Radeon 6600XT) FPS skocio za nekih 30-50% u zavisnosti od situacije.
Obavezno uzmi KIT od dva stick-a po 8GB, nemoj pojedinacne stikove od 8GB, i potrudi se da bude sto slicnija oznaka vec postojecoj memoriji.
Ne znaci dual channel nesto puno u igrama, nekim igrama ni frekvencija RAM-a ne znaci previse, mada svakako zavisi od igre do igre. Veci problem jeste sto bi bio veci problem memorijskom kontroleru na procesoru da potera te RAM-ove stabilno. Takodje, mozda gresim, ali trebalo bi da mozes sa 1x16GB i 2x8GB da teras dual channel ako 16GB modul ubacis u slot 2 i 8GB module ubacis u slotove 3 i 4, ali ponovo, veca je muka za mem. kontroler da to izgura. Zato sam i ja predlozio 1x32GB uz prodaju starih modula kao neko jeftinije resenje od kupovine 2x16GB, a stabilnije od kombinovanja 2x8GB sa 1x16GB.

Iz ovog klipa rekao bih da Tarkov ne reaguje bas nesto preterano na dual channel, niti na kapacitet. Samo sam "prelistao" klip, nisam zalazio u detalje kako je podesavao RAM-ove, ali iz njegovih rezultata deluje mi da razlike koje je dobijao se javljaju kao varijabilnosti performansi izmedju run-ova koji se javljaju jer covek nije mogao da obezbedi apsolutno iste uslove za testiranje kad igra nema interni bench alat. Sa druge strane, covek ima procesor sa 3D cache-om kod kojih RAM daleko manje znaci, pa nam test ispada jos manje merodavan.

Ne bi mi znacilio recimo da uzmem neku vecu brzinu rama 5000+, a da uzmem R 7 5700x3d koji podrzava do 3200mhz. Ispravi me ako gresim.
U tom slucaju, na taj procesor da uzmem onda jedan stick od 32gb na 3200 ?

AM4 процесори захтевају Дуал Канал ддр4 меморију за оптималан рад.
Идеално је два модула. У твом случају 2 х 16гб

Уколико је попуњено свих 4 димм слотова, ефективна фреквенција је редукована
и то је јасно наведено у упутству које се добија при куповини АМ4 плоче (а које ретки прочитају)
нпр -
1741825743405.png

Молим колеге који не поседују АМ4 платформу, и немају искуства са елементарним подешавањима дотичне, да не деле обмањујуће савете.
Доле нато. Хвала.

Takodje je Tarkov poznat po zescem memory leak-u. U sustini je njemu 16gb i vise nego dovoljno ali leak koji je tu od prvog dana vrlo brzo popuni (pogotovo u online raidu) do 20gb i iako imas i vise slobodnog rama, zna da stuteruje igra zbog leakova.
Dok ne resi kupovinu, programi tipa Epty List, Auto RAM cleaner i sl ce mu resiti stvar.

AM4 процесори захтевају Дуал Канал ддр4 меморију за оптималан рад.
Идеално је два модула. У твом случају 2 х 16гб

Уколико је попуњено свих 4 димм слотова, ефективна фреквенција је редукована
и то је јасно наведено у упутству које се добија при куповини АМ4 плоче (а које ретки прочитају)
нпр -
Pogledajte prilog 484291

Молим колеге који не поседују АМ4 платформу, и немају искуства са елементарним подешавањима дотичне, да не деле обмањујуће савете.
Доле нато. Хвала.
Da li bi mi ovako nešto bilo ok ?

@Denis98 kao što sam već naveo, postoji podforum za takva pitanja

32 GB jeste minimum za tarkov ali sam najveci upgrade dobio kad sam presao na 5800x3d cpu. Izgleda da svi x3d cipovi kidaju za tarkov i cpu heavy igrice, cisto kao hint za dalje ulaganje. Svakako mislim da ce 5800x3d uskoro biti outdated al neka jaca verzija i gg

Vrh Dno