Šta je novo?

RAM problem

thelad

Slavan
Učlanjen(a)
05.06.2009
Poena
310
Pozdrav svima,
pre manje od nedelju dana sam unapredio komp i ostavio Transcend 2x2gb rama, cl6 na 800mhz. Kod mene su par meseci, Everest kaže da su proizvedene 7/2009.
Na staroj ploči je sve radilo u redu, pre dva meseca sam satima vrteo memtest i sve je bilo okej.

Sa novim komponentama odmah su počeli BSOD-ovi svih vrsta, 15tak puta, i na kraju se ispostavilo da jedan modul pravi probleme.
Memtest86+ 4.10 izbacivao je errore u prvih par minuta ili se zamrzavao. Malopre sam ubacio taj problematični modul i do sad nisam imao BSOD (prošlo je par sati).

Memtest86+ 4.10 se opet zamrzava, ali ovog puta nije izbacio error.
U biosu kad enable-ujem Memtest86+ (2.11) i testiram modul, nema problema u prvih pola sata ( nisam stigao više vremenski)

E sad, moduli po standardu rade na 1.8v, a vidim da je u biosu namešteno na auto, na 1.95v, i to je minimum ! Ne mogu da nađem opciju gde bih mogao manuelno da isprogramiram voltažu. U opciji za overklok ta vrednost od 1.95v je minimum. A na Transcend sajtu stoji u specifikaciji za voltažu 1.8 +- 0.1.
Šta mislite, jel problem to sa voltažom možda?
Drugi modul ne pravi probleme, bar nije do sada, u zadnjih par dana koliko sam koristio nov računar.
Ploča je Biostar TA790GXBE.

Everest ram stability test sad vrteo jedno 10min, sve je okej, prošao je i onaj windowsov test za memoriju.

Hvala unapred !

Naišao sam na stranim forumima na ljude sa istim problemom,
dakle lowest setting je 1.95v. : (

Edit: Izvinjavam se, pogresan podforum :|
Molim moderatore da premeste temu u podforum za memoriju.

Poslednja izmena:
Probaj da dignes napon,ako vec ne mozes da spustis...
Kod mene je isto od 1.95V i desavalo se da zeza memorija...digao sam prvo na 2.05V a posle na 2.2V i od tada nemam problema...

Naravno prvo proveri da li podrzava RAM (mada bi trebalo) da ne ostetis nesto...nemas sta da izgubis...

U protivnom il menjaj memoriju il menjaj maticnu...

Probaj da dignes napon,ako vec ne mozes da spustis...
Kod mene je isto od 1.95V i desavalo se da zeza memorija...digao sam prvo na 2.05V a posle na 2.2V i od tada nemam problema...

Naravno prvo proveri da li podrzava RAM (mada bi trebalo) da ne ostetis nesto...nemas sta da izgubis...

U protivnom il menjaj memoriju il menjaj maticnu...

Hvala na odgovoru !
Na Transcend sajtu stoji u specifikaciji za voltažu 1.8 +- 0.1 :|

Pa i na mom Kingstonu je po spec 1.8V,pa bez problema radi na 2.2V
Tvoji su noviji i vidim 800MHz,trebalo bi i tvoji da rade na 2.2V bez problema...
Probaj kombinovati slotove,imam slicnu Biostar maticnu,ali nisam imao problema.Probaj kombinaciju 1-2 i 3-4 slot.Pre toga uzmi npr obicnu gumicu za brisanje,ocisti pinove na RAM modulu,pazi da ne ostetis nesto...pod uslovom da su RAM-ovi ok,jel...

Sad sam malo proguglo i bas je rasprostranjen problem.
Kazu da pomaze update BIOS-a.Mada se cesto desi i da ne pomaze.Ako nisi nikad radio,ne preporucujem.
Stavi RAM module u 3-4 slot,navodno cesto se desava da memorija "kuva" jer je preblizu procesora koji baca topao vazduh...hmmm,meni stoji do procesora pa nemam problema...
Proveri podesavanja RAM-a,tj,timings.Nadji fabricka na netu ili ako menjas slotove pise na njima,podesi u BIOS-u i proveri...

Stavio sam module u slot 2 i 4, jerbo, kad su bili u dual chanell modu, tad je prshtao bsod,
ali evo, sad dobro rade :|
Jos nisam menjao voltazu, videcu kako ce raditi jos koji dan ram ovako, pa cu probati eventualno i to. Hvala puno na odgovorima : )

Bios update nisam radio sam nikad, pa ne bih ni sad, no pošto sam video da postoji mogućnost online updatea automatskog, probao sam i reče mi software da mi je bios najnoviji (no, vidim da postoji i novi beta, za hexa core).
Sad ovih 2x2 rade na 1.95v. Nisam imao još problema, ali me brine to :|
Možda bih trebao pisati Biostaru.
Sve u svemu, kao zadnju opciju ću ostaviti kupovinu neke memorije koja radi na 2.1v.

Nemoj da se brines dok radi,brini se kad stane,ne daj Boze... :)
Ne bih preporucio beta BIOS erzije,bar ja nisam imao dobra iskustva sa njima...
Ocigledno je problem u maticnoj.Sa nekim matorijim plocama sam imao slicna iskustva kad sam servisirao,morao sam odredjenim redom da ih nabadam da bi radio komp.
Pa nista,radi dok radi..ako imas prilike da probas kod nekog da ubacis taj RAM i da testiras pa da iskljucim mogucnost da je do njih neki problem,mada ne verujem da je do RAM-a,ali videces vec.
Ako su ok,polako pocni da razmisljas o zameni ploce,jer je izgleda bas problematicna serija...

Da, to bi bilo najbolje, samo, jedva skupih keš i za ovo, sve osnovne komponente sem rama su mi ni dve nedelje stare :(
Hvala na pomoći : )

Testirao sam memoriju oko 10 sati, bez gresaka je proslo, sistem radi stabilno vec oko pet dana,
pa me zanima, posto sad rade na 1.95v, koliko to moze biti lose za memoriju ?

Ako je stabilno,nema glava da boli,al nemoj preko toga,da ne bi glava zabolela :).Nego jel ti radi u dual channelu sad ili ne?

Otkad radi stabilno, radi u single-u, ovih dana nisam opet probao dual, bojim se sad da čačkam kad već radi kako treba :Đ

Tih 1.95V je default za Biostar ploče, video sam ih nekoliko desetina, ne mogu da garantujem za sve
Meni Take MS modul od 1 GB radi perfektno na NF520, a probao sam ga sve do 2.2V

Prodao sam mojih 2x2gb Transcenda i uzeo na akciji Patriot Viper II 1066,
ali neće da mi radi na deklarisanih 1066mhz :Đ
Manuelno sam u biosu menjao na 5-5-5-15 i 2.1v, pa 2.2v i ništa. Blue screen, neće ni da uđe u Win.
Sad radi na 800mhz i 4-4-4-12 na 2.1v.
Biće izgleda da je do ploče?
No, uz manje ulaganje, sad imam bolji ram i bar garanciju.

Edit: A Prime95 mi daje neki rounding error, rounding .5 should be .4 or lower.
Vratio sam sve na auto, ali ostavio 2.1v i opet mi izbaci taj error.
Mada mi sve stabilno radi, za sad. :|

Poslednja izmena:
za 1066 moras da uradis overclock na fsb-u ..a da ti samo memorija radi na 1066 bas i nije neki dobitak

za 1066 moras da uradis overclock na fsb-u ..a da ti samo memorija radi na 1066 bas i nije neki dobitak

Nisam siguran da znam to da uradim :|
Tnx enivej !

Edit: Našao sam sledeće opcije u biosu:

CPU/HT Reference clock (mhz) 200
Cpu tuning:
Cpu VCORE - auto
Cpu NB overvoltage - auto
HT link speed - auto
HT link width - auto
Clock control:
PCIE Ref. clock - 100mhz
SB Ref clock - 100mhz.
Nigde da baš piše FSB. Sem ako je nešto od navedenog baš to :Đ
Vidim u uputstvu za ploču da mogu FSB povećavati pomoću programa koji dolazi uz ploču. :|

Poslednja izmena:
ako vec ne radis overclock, onda ti ne treba 1066mhz, a samim tim ni 2.2v ..al mozes zategnut tajminge onda ..imas iznad ovog treda odmah kako se podesava ram

Poslednja izmena:
Da vratim voltazu na defaultnih 1.95v onda ? Ova ploca ne moze ispod. Ili da ostavim na sadasnjih 2.1 (tj. 2.15v) ?

Vrh Dno