Šta je novo?

RAM menorija

nesa07

Slavan
Učlanjen(a)
22.12.2010
Poena
260
Imam Kingmax 2GB DDR3 1600Mhz i zeleo bih da dodam vise radne memorije pa me zanima koju memoriju da uzmem i koja je najbolja kombinacija: da zadrzim staru 2GB + novu 4GB (neznam da li smem da mesam razlicite modele i razlicite proizvodjace memorija) ili da zamenim moju staru 2GB i uzmem 2x2GB ili 1x4GB.
Da li je bolje imati ram u oba kanala? Hvala na odgovoru.
Moja konfiguracija je:
Asus M4A78LT-M LE
AMD Athlon II X3 425 Processor
ATI Radeon HD 4550 DDR3 512mb (GV-R455D3-512I)

Додај на то још 4 гиге 1600. Не видим зашто би мијењао ту своју.

Додај на то још 4 гиге 1600. Не видим зашто би мијењао ту своју.

Zato sto koliko se secam ranije bila je neka prica mora da budu oba stapa identicna jer moze da dodje do problema u radu ili da nece da rade, zato sam pitao da li mora da budu od istog proizvodjaca.

Zato sto koliko se secam ranije bila je neka prica mora da budu oba stapa identicna jer moze da dodje do problema u radu ili da nece da rade, zato sam pitao da li mora da budu od istog proizvodjaca.

Ne mora da bude problem, ali je u svakom slucaju bolje ako su moduli isti :trust:

A da li ce memorije raditi u dual memory channel modu ako su 2+4 ( stap od 2GB i stap od 4GB) ili stari stap od 2GB i dodatna dva stapa od po 2GB...?
Licno mislim da je 4GB dovoljno za vecinu stvari sto se radi na kompu, da je 8GB vise nego dovoljno za skoro sve izuzev za poslove koji su gladni memorije i u kojima nikad nije dosta iste...
Zato ili da ganja istu memoriju ili da kupi 2+2 pa ako bas hoce nek ima 2+(2+2)=6 ili nek uzme 4+4 a stara 2GB proda ...

A da li ce memorije raditi u dual memory channel modu ako su 2+4 ( stap od 2GB i stap od 4GB) ili stari stap od 2GB i dodatna dva stapa od po 2GB...?
Licno mislim da je 4GB dovoljno za vecinu stvari sto se radi na kompu, da je 8GB vise nego dovoljno za skoro sve izuzev za poslove koji su gladni memorije i u kojima nikad nije dosta iste...
Zato ili da ganja istu memoriju ili da kupi 2+2 pa ako bas hoce nek ima 2+(2+2)=6 ili nek uzme 4+4 a stara 2GB proda ...

Koliko sam razumeo kazes mi da nadjem istu od 2GB ili ako ne onda da moju staru zamenim i uzmem ili 2x2 ili 2x4, a da ne uzimam 1x4? Da li sam dobro razumeo? I koju memoriju da uzmem - predlog?

Poslednja izmena:
Kingston 2x4GB kosta oko 40€, a sve zavisi da li ti bas treba toliko memorije i da li mozes toliko para da izdvojis.

Meni je na starom računaru bila ddr2, u jednom slotu je bilo 1gb u drugom 2gb, različiti proizvođači i radilo je.

A to da li mu je dovoljno 2, 4, 6 ili 8 to mora sam da zna ili da kaže za šta koristi računar tj. u koje svrhe.

Poslednja izmena:
Meni je na starom računaru bila ddr2, u jednom slotu je bilo 1gb u drugom 2gb, različiti proizvođači i radilo je.

A to da li mu je dovoljno 2, 4, 6 ili 8 to mora sam da zna ili da kaže za šta koristi računar tj. u koje svrhe.

Nista specijalno imam 2GB pa reko da pojacam memoriju. Igrice ne igram imam otvoreno dosta tabova u firefoxu koji zna da pravi probleme. Ako na postojeca 2GB dodam 4GB bicu prezadovoljan. Probleme imam ako PC koji ima svoj monitor na kome je ukljucen Firefox sa dosta tabova a u isto vreme je povezan preko HDMI sa TVLCD-om na kome pustim u Chromiumu online film tada mi napuni memoriju a i procesor ode ns 80-90% i tada mi trokira firefox. U pitanju je Ubuntu 12.10.

Onda samo dodaj još jedan modul od 4GB na 1600Mhz, završilo bi ti posao i 2GB ali s obzirom da je memorija jeftina bolje uzmi 4 da budeš miran.

Nista specijalno imam 2GB pa reko da pojacam memoriju. Igrice ne igram imam otvoreno dosta tabova u firefoxu koji zna da pravi probleme. Ako na postojeca 2GB dodam 4GB bicu prezadovoljan. Probleme imam ako PC koji ima svoj monitor na kome je ukljucen Firefox sa dosta tabova a u isto vreme je povezan preko HDMI sa TVLCD-om na kome pustim u Chromiumu online film tada mi napuni memoriju a i procesor ode ns 80-90% i tada mi trokira firefox. U pitanju je Ubuntu 12.10.
Вероватно ти није укључена хардверско убзање. Зато ти процесор иде на 80-90%. На видеу на Јутјубу десни клик па settings, и штиклирај Enabel hardware aceleration.
Освежиш страну, па опет десни клик на видео, па онда Show video info. Треба да пише accelerated video rendering, software video decoding.
Ако не пише онда куцаш (испробано на Хрому, не знам за Хромијум) chrome://flags. Ту нађеш линију где пише Override software rendering list и кликнеш Enable. Појавиће ти се доле Relaunch, кликнеш ту и сад ће да ради Хардверско убрзање и биће мање оптерећење процесора..

Вероватно ти није укључена хардверско убзање. Зато ти процесор иде на 80-90%. На видеу на Јутјубу десни клик па settings, и штиклирај Enabel hardware aceleration.
Освежиш страну, па опет десни клик на видео, па онда Show video info. Треба да пише accelerated video rendering, software video decoding.
Ако не пише онда куцаш (испробано на Хрому, не знам за Хромијум) chrome://flags. Ту нађеш линију где пише Override software rendering list и кликнеш Enable. Појавиће ти се доле Relaunch, кликнеш ту и сад ће да ради Хардверско убрзање и биће мање оптерећење процесора..

Hvala na pomoci, ali i dalje imam problem da recimo kada pustim online film sa site http://www.ofilmovi.net/an-american-crime-2007/online-sa-prevodom-video_274768442.html preko TV-a i hocu da povecam sliku preko celog ekrana mesto da dobijem sliku uvecanu na TV-u dobijem na monitoru.

Memorije su "čudne" stvari. Moj savet je da ako želiš više memorije, što naravno nije loše, najbolje je da odeš do servisa da oni ugrade memoriju po tvojoj želji ali da sve bude kompatabilno i da radi ispravno, a naravno i da dobiješ garanciju. ;)

Tebi ce svakako raditi bilo koja ddr3 memorija(normalno da ploca podrzava tu brzinu memorije). A pak ako hoces da dobijes maksimalnu iskoriscenost kroz dual channel trebalo bi da koristis dve memorije istih karakteristika (kapacitet, brzina, kao i CL faktor), pozzz,

Nekada je bilo bitno dali su iste memorije da bi se omogućio dual režim rada međutim od kad je AMD izbacio prve Phenom procesore memoriski kontroler je izmenjen te je moguće osim single i dual moda birati ganged i unganged mod rada . Šta ovo znači , single mod omogućava komunikaciju sa protokom 64 bit a dual mod omogućava protok od 128 bita međutim u suštini je najbolje kad je setovano unganged i kada je magistrala podeljena na 64 bita za upisivanje i 64 bita na iščitavanje pri svakom taktu što u suštini daje bolje rezultate nego 128 bita jedan takt upisivanje pa u sledećem čitanje memorije . Ono što je najbolje u svemu je da ti ne trebaju iste memorije da bi radilo unganged pa možeš da mešaš 2gb i 4gb pri čemu sve funkcioniše normalno . Nadam se da sam pomogao jedino što bi trebao da paziš su brzine i tajminzi da bi sve radilo kako treba .

Poslednja izmena:
Imam Kingmax 2GB DDR3 1600Mhz i zeleo bih da dodam vise radne memorije pa me zanima koju memoriju da uzmem i koja je najbolja kombinacija: da zadrzim staru 2GB + novu 4GB (neznam da li smem da mesam razlicite modele i razlicite proizvodjace memorija) ili da zamenim moju staru 2GB i uzmem 2x2GB ili 1x4GB.
Da li je bolje imati ram u oba kanala? Hvala na odgovoru.
Moja konfiguracija je:
Asus M4A78LT-M LE
AMD Athlon II X3 425 Processor
ATI Radeon HD 4550 DDR3 512mb (GV-R455D3-512I)

Napravio sam veliki PROPUST u opisu Kingmax 2GB DDR3 1600Mhz memorija je na 1333Mhz kingmax flfe85f-b8kg9. Da li bi se na ovoj mojoj konfiguraciji primetila razlika kada bih stavio RAM o kome smo pricali na 1600Mhz ili ne. Znaci, da dodam RAM 1333Mhz ili da menjam na 1600Mhz? Izvinjavam se jos jednom.

Poslednja izmena:
Pa u svakom slučaju najbolje je da sve memorije budu identične mada je sasvim moguće da će i neka mešavina da radi ali zagarantovano nije. Sad, kad mešaš memorije različitih brzina sve će raditi brzinom one najsporije. Teorijski je moguće naterati sve da rade na nekoj zajedničkoj brzini ali se to ne isplati. Moj savet bi ti bio da uradiš kako si mislio od početka 2X2GB od 1600 istog roizvodjača i siguran si da će raditi kako treba. Čak i jedna od 4GB bi još bilo bolje. Ne brini se za te dual čenel i takve stvari, u normalnoj upotrebi to se ne oseća, pa čak ni na većini testova. Razlika u brzini celog kompjutera izmedju 1333 i 1600 je takodje manje od 1% jedino što brža memorija pomaže kada dižeš FSB da ubrzaš procesor.

Najbolje bi bilo da uzmeš istu brzinu kao što imaš. Nebitan proizvođač, mada ako hoćeš da budeš siguran u to, onda uzmi isti.

Vrh Dno