Šta je novo?

Hardver RAM i SSD upgrade za laptop Dell G3 3590

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Ruvidium

Poštovan
Učlanjen(a)
18.09.2018
Poena
55
Kao što naslov kaže, imam neki stariji Dell G3 3590 sa i5 9300H, 8GB, GTX 1650 i 256gb SSDom.

Planirao sam malo da ga oživim, koliko sam pogledao na netu (a otvorio sam ga i proverio), RAM i SSD su nadogradivi.

Trenutno su u njemu 2x4gb rama. Model rama koji sam izvukao iz Windowsa kaže KKN2NM-MIE - što bi prema guglu bio - Kingston 4GB 2666MHz DDR4 PC4-21300.
Što se tiče SSD u njemu je trenutno KBG40ZNS256G NVMe KIOXIA 256GB - koji ima Read up to (MB/s): 1700; Write up to (MB/s): 1,300.

Prema specifikacijama laptop bi trebalo da podržava do 32GB rama i PCI gen 3 SSD do 500GB.

Zanima me:
1. Ako odem na neki brži M2 (npr. Samsung 970 Evo plus - koji ima read/write speeds do 3,500/3,300 MB/s) i RAM zamenim sa 2x8GB ili 2x16GB - koliko će se to osetiti u svakodnevnom korišćenju i da li to ima smisla uopšte raditi?
2. Pošto slabo stojim sa znanjem oko laptop delova i RAM-a uopšte, šta bih trebao da uzmem, u kom se to cenovnom rangu kreće za ove starije modele i gde da nadjem to? Šta preporučujete od kvalitetnog rama i gde? (U prilogu ram koji je trenutno u njemu)
3. Pošto vidim po prodavnicama uglavnom 3200mhz ram, a ovaj je ograničen svakako na 2666mhz - je l ima smisla uzimati to novo ili uzeti neku polovnjaču sa KP?

Prilozi

• Screenshot_6.png
    Screenshot_6.png
    39.6 KB · Pregleda: 6
  • Screenshot_7.png
    Screenshot_7.png
    136.6 KB · Pregleda: 6
Poslednja izmena:
Dodaj slobodno i M4 gen 4 odnosno uzmi nesto sto ce eventualno da se koristi i u buducnosti .
Memorija moze i Crucial CT16G4SFRA32A 16GB oko 4000din u radnjama BC, atom ...
Polovno samo ako mozez dobro da istestiras sa nekoliko testova i naravno "nekom " garancijom

Hvala na savetu.

Imam jos neke nedoumice.. Ako sam dobro skapirao na tržištu imaju novije memorije 3200mhz cl22 (13.75 nanosekunde) i starije 2666mhz cl19 (14.25 nanosekunde).
Ako laptop podržava max do 2666mhz šta se onda dešava ako ubacim 3200 mhz? Obara klok na 2666 i menja tajminge pa to dodje na isto ili?

1. Šta je value investicija? Ne bih se bahatio na stariji laptop bez potrebe. Da li je bolje da tražim 2666mhz ram na KP ili to dodje na isto pa je bolje uzeti nov 3200mhz u prodavnici?
2. Da li ima razlike ako uzimam 2x8 ili 2x16 kao KIT ili zasebno ako uzmem dva stika?

Pretpostavljam da znas da ti je za neki uopsteni rad potrebno min 16Gb RAM'a. Sigurno je da postoje jeftinije polovne varijante na oglasima,
ali bez garancije. Memorija koju sam preporucio ( Crucial )je dobavljiva na nasem trzistu . Kingston preporucuje takodje KCP426SD8/16, ali ja je nisam nasao kod nas.
Naravno mozes da kupis odvojeno stikove .. sta je vec jeftinije.

Da, kontaktirao sam danas i razne prodavce na KP i zapravo cene su jako slične kao Crucial u prodavnicama. Oko 2-2500 za 8GB, 3500-4000 za 16GB. I imaju neke noname stikove 2666/3200 koji koštaju kao Crucial/Kingston. S tim da u prodavnici dobijam garanciju, tako da tu nema dileme šta uzeti.

To smo rešili.

Jedino ovo ja sa samim sobom nisam rešio, na preporukama Crucial preporučuje ovaj ram od 3200mhz, dok Kingston kaže 2666mhz, s tim da procesor i ploča podržavaju ovu nižu frekvencu. Oba će biti kompatibilna, to stoji naravno. Ali, je l postoje neki benfiti od bržeg rama ako procesor svakako ne podržava to? Da li onda ako ga 'downclockuje' se menjaju i tajminzi, cas latenca i smanjuje se broj ciklusa ili šta već..
Na guglu sam dobio neki odgvor tipa - "The RAM will clock down to the highest speed the CPU supports. However, you will still get some of the benefit of the faster RAM as the number of clock cycles needed will drop. For example, a RAM that has a CAS latency of 11 at its higher speed might have a CAS latency of 9 at a lower clock speed."

Nebitno, ako neko slučajno zna odgovor, voleo bih da saznam. Hvala na savetu, Crucial 3200mhz je svakako izbor. (y)

Nazad
Vrh Dno