Šta je novo?

Raketa Alas

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
i kadrova i proizvodnih kapaciteta. 14.oktobar, krusik, prva petoletka..svima nedostaju nove masine i uredjaji za bilo koju ozbiljniju proizvodnju. onomad kad je vucic bio u nemackoj, jedan od razloga posete su bile te masine a tek je prekjuce rekao na batajnici da ce 2 ili 3 valjda stici. daleko od idealnog ali nesto se petlja..glavno da ima projekata :)

Naravno da su druge bojne glave pozeljne u izvesnim slucajevima. Uporedi dejstvo bojne glave na snimku sa protivoklopnom koja bi samo napravila malu rupu u zidu.

od 2:45 i videces sta je druga vrsta bojne glave napravila od objekta

da..malo sam nerezonski odmerio sve. znam kako deluju bojeve glave ali sam razmisljao da ako ga pukne 10kg razornog eksloziva odozgo u poklopac da mu svakako nece biti spasa. druga stvar je celo tenka.

Nadam se ali ja više nikom ne verujem :D
Dok ne vidim konkretne stvari, Mig-29m2 na pisti, Galeb G4D itd :)

Jao, što ovog ćelavog ne volim videti :)

Poslednja izmena:
A jes' vala, ko će pamtiti sve, ostalo mi to D u sećanju ali M sam progutao :D

Za sad je to lep Vaporware :)

Ja ne kontam na koju foru je ovo dobra ideja. Da sad ne mracim kako je svaki projektil losa ideja jer vas ima koji to volite, mene zanima sta biva sa tih 60 kilometara kabla kada ovaj projektil pronadje svoju metu i koliko uopste kosta 60 kilometara fajber optike?

Mozda je nekome ovo glupo pitanje ali mene stvarno zanima.

Ja ne kontam na koju foru je ovo dobra ideja. Da sad ne mracim kako je svaki projektil losa ideja jer vas ima koji to volite, mene zanima sta biva sa tih 60 kilometara kabla kada ovaj projektil pronadje svoju metu i koliko uopste kosta 60 kilometara fajber optike?

Mozda je nekome ovo glupo pitanje ali mene stvarno zanima.

Важно је да кошта само фракцију онога шта уништава, бројеви су неважни.

Tako nekako.
Recimo moderni zapadni tenkovi koštaju par miliona evra a raketa nek košta, ofrlje 50000 evra, plus imaš taj psihološki efekat na posade tenkova :D

Recimo kad su se pojavili Ruski "Kornet" i "Vampir" kontam da su mnogi počeli da se znoje u svojim klimatizovanim tenkovima :D

http://en.wikipedia.org/wiki/RPG-29 i http://en.wikipedia.org/wiki/9M133_Kornet

Moji miljenici :)

Poslednja izmena:
Пошто ове две пробијају Челенџер двојку, овај Алас вероватно може да га дезинтегрише, судећи по величини.

Pa ove dve buše čak i spreda, mada to su rakete iz drugih kategorija i pored toga imaju veću probojnu moć od alasa ali i značajno kraći domet.
Dodao bih da su bušile i naduvanog Abramsa i Merkavu Mk.III:)
Alas napada iz vazduha, tu je oklop najtanji i još ako dođe do lančane eksplozije municije, biće vatrometa.
Mene samo baca u rebus taj sistem navođenja i ti kilometri optičkog kabla koji se vuku za raketom.

Voleo bih da mogu da prisustvujem bojevom gađanju na daljini od 15 -20 Km :)

Poslednja izmena:
Domet od 60km ne mere s' kablom i kontam da bi se sasvim moglo poraditi na radio vodjenoj varijanti jer ce istu svakako kupovati oni kojima treba protivu drekavaca i primata koji to nemaju cime da ometaju i kojima bi neki hipoteticki ALAS opremljen termobaricnom bojevom glavom a u sadejstvu sa bespilotnom letelicom leg'o k'o budali samar za eliminaciju vatrenih tacaka terorista.

Nemoz' to bez kabla.

dobro pitanje. s obzirom da je alas zamisljen da tenkove napada odozgo slicno americkom sistemu javelin a od takvog napada odbrane nema ma koju bojevu glavu upotrebili, ne vidim razlog za upotrebu razlicitih eksploziva. pokusacu da nadjem vise o ovome.
edit: u pravu je maestro

http://sr.wikipedia.org/sr/ALAS_(ра...B5.D0.B2.D0.B0_.D0.B3.D0.BB.D0.B0.D0.B2.D0.B0

Vec postoji zastita, tj. kontra-mera - http://en.wikipedia.org/wiki/Trophy_(countermeasure), a bile su i neka govorkanja o laserskoj zastiti ;)

Inace, max. brzina od 648 km/h je smesna :lupko:

Ne bih da mračim, ali meni to deluje malo pretegnuto.

Ma obicno mazanje ociju javnosti :smash:

Ja ne kontam na koju foru je ovo dobra ideja.

Fora je uzeti pare, a za efikasnost, ucinkovitost i opravdanost raketLe, zvanicnike nije briga :trust:

@OZZY83 Vezano za klip ja youtube-a gde se pojavljuje predstavnik Yugoimport SDPR, postoji jedan problem u klipu se priča da oni rayvijaju sistem što je potpuna neistina, oni su samo klasični trgovci. Sisitem inače razvija u potpunosti EDePro http://www.edepro.com/ .

@SOCOM POLYPHEM samo liči inače on više liči na LORANU sistem koji je razvijan pre ALASA. Na lorani su stabilizatori bili sklopljeni u položaju unazad a otvarali - zaljučavali su se uz pomoć opruga. Dok su kod alasa stabilizatori sklopljeni na ka vrhu letelice i otvaraju - zabravljuju se inerciono što je mnogo pouzdaniji metod, postoji još puno razlika no na prvi pogled zaista liče.

Ne razumem što ste skeptični po pitanju optičkog kabla, da ga neko ne prekine ili da se sam ne prekine?

@kamikaze: nijedan od tih sistema odbrane nije do kraja ispitan ukljucujuci rusku arenu. dalje, on ce da ispali patrone ali sta ce ako prvu raketu posle 10sec zameni druga. i najvaznija mana..pesadiju ne smes da posaljes pored tenka opremljenim ti sistemom..iz ociglednih razloga.
@antonio: znam da je sdpr samo trgovac (bez njih na zalost nista ne moze da se uradi), nego sam samo hteo iole preciznije da predstavim o cemu se radi.

Poslednja izmena:
@kamikaze: nijedan od tih sistema odbrane nije do kraja ispitan ukljucujuci rusku arenu. dalje, on ce da ispali patrone ali sta ce ako prvu raketu posle 10sec zameni druga. i najvaznija mana..pesadiju ne smes da posaljes pored tenka opremljenim ti sistemom..iz ociglednih razloga.

Trophy je prosao sve predvidjene testove, ukljucujuci i pravi napad u Gazi, a ovo o pesadiji necu ni da komentarisem :trust:

[YOUTUBE]7toNLJaet3M[/YOUTUBE]

Gledao sam animacije nekih ideja gde bi kao High-Voltage struja ili jaki mikrotalasi trebali da aktiviraju exploziv pre nego sto dodje u kontakt sa oklopom, tako da ce tu tek biti nadmudrivanja ;)

Mislim da je ALAS konceptualno prevazidjen, mada mozda ima upotrebnu vrednost protiv oklopnih vozila vojnih (ne)sila poput nase, ali protiv najjacih nema sta da trazi - ionako onaj ko kontrolise vazduh moze da kontorlise desavanja na zemlji :rupa:

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno