Šta je novo?

Raketa Alas

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

Maestro

Cenjen
Učlanjen(a)
23.02.2013
Poena
169
Kao sto vam je poznato ove godine Srbija je potpisala sporazum sa Emiratima vredan preko 200 miliona dolara o razvoju nove protivoklopne rakete velikog dometa koja se navodi pomocu optickih vlakana u vezi cega imam jedno pitanje. Da li Srbija sposobna da proizvode opticka vlakna koja koristi ta raketa ili je u pitanju uvoz ?

62841d1299781991t-alas-missile-system-alas_missile.gif

Pa ako uvozimo led, salvete, cackalice.. ne vidim zasto ne bismo uvozili i opticka vlakna :d

Da li Srbija uopste ima fabriku koja proizvodi optička vlakana ? Znam da se bakarni kablovi koje za naviđenje koriste starije rakete proizvode u Srbiji ali ovo je sasvim druga tehnologija.

Bolje bi bilo da smo se posvetili protivgradnim raketama, ako mene pitate.

Pare su u naoruzanju a ne u protiv gradnim raketama.

Pa šta tu ima da se razvija kod protivgradnih raketa? Nije kao da su današnji oblaci brži ili bolje oklopljeni od onih od pre 30 godina :p

^ chemclouds :d

Ma kakve bre rakete, to su razvijene drzave batalile odavno, od grada se stite tako sto avioni ''razbijaju'' gradonosne oblake nekim ''solima'', pa onda mreze i osiguranje.

Sansu za korist cemo sigurno imati , kod koga ce pare zavrsiti je vec druga prica.

^ chemclouds :d

Ma kakve bre rakete, to su razvijene drzave batalile odavno, od grada se stite tako sto avioni ''razbijaju'' gradonosne oblake nekim ''solima'', pa onda mreze i osiguranje.

Pa vidis da je kod nas problem i kupiti dovoljno raketa, o "sofisticiranijim" - citaj skupljim varijantama ne mozemo ni da fantaziramo.

meni jedno nije jasno .... raketa ima domet 5 do 25 km ...... a optickim kablom je povezana ?????? jel se to neko sprda ili ? aj da budemo realni i da kazemo to je nemoguce a ?

a to za pare i SDPR ... zaboravite, radio sam na razvoju TOMSA (uredjaj za izvidjanje koj se montira na tenk) isto su pricali kako su dogovorili milione sa kuvajtom .... i ..... nistaaaaaa neko cuva stolicu tamo i objavljuje gluposti, a cak i da postoji ugovor drzava nista od toga nece videti tako da ..... koga briga za raketu

Poslednja izmena:
Igrom slučaja malo više sam upućen u razvoj sistema. Optički kabal je običan komercijalni dostupan širokim narodnim masama Draka.

@smarac neznam šta je tu nemoguće i ko se sprda. Jedan od najvećih izazova jeste bio da se reši da se nesmetano (bez kidanja) odmota sa špulne optički kabal deljine ekvivalnentne ljuckoj vlasi. Naravno taj problem je rešen.

Poslednja izmena:
Potrudicu se da odgovorim samo koliko smem, ukoliko nekoga ostavim bez odgovora nadam se da razumete da nije sve za javnost. Bilo je par uspešnih letova, poslednji krajem prošle godine.

Da nema kidanja kabla. Inače Alas nije raketa već je više bespilotna letelica sa bojevnom glavom. Da bi nešto bilo raketa za čitav svoj let treba da koristi raketne motore. A alas koristi raketni motor kao buster samo za lansiranje iz kontejnera i podizanje na bezbednu visinu a let mu omogućava mlazni motor.

Inače sam sistem je još uvek u razvojnoj fazi.

Poslednja izmena:
Kako patrolira ako ima spulnu?

Pretpostavljam da je isti sistem kao Bofors sto je napravio?

In d ekšn:

Poslednja izmena:
Ne bas...projektil je dosta veci i ispaljuje se iz kontejnera na vozilu, brodu ili helikoptera i nije namenjen samo unistavanju oklopnih vozila nego i bunkera i objekata. I nisam mislio na neko dugo patroliranje nego samo odredjeno vreme u zoni dejstva pa sledi odabir cilja koji nije vec bio predodredjen..ili jeste, ali je promenjen.
Mozda si ovo pomesao sa bumbarom ;)

Poslednja izmena:
+1 Za temu. Pratim.

Da li ce postojati razlicite bojeve glave?

Da sem protivoklopne postojace i razorna bojna glava namenjena neutralisanju zive sile, bunkera i drugih objekata.

Poslednja izmena:
dobro pitanje. s obzirom da je alas zamisljen da tenkove napada odozgo slicno americkom sistemu javelin a od takvog napada odbrane nema ma koju bojevu glavu upotrebili, ne vidim razlog za upotrebu razlicitih eksploziva. pokusacu da nadjem vise o ovome.
edit: u pravu je maestro

http://sr.wikipedia.org/sr/ALAS_(%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D1%82%D0%B0)#.D0.91.D0.BE.D1.98.D0.B5.D0.B2.D0.B0_.D0.B3.D0.BB.D0.B0.D0.B2.D0.B0

Poslednja izmena:
Jako sličan projekat, čuj sličan, rakete kao da su preslikane :)
http://en.wikipedia.org/wiki/Polyphem
Napušten 2003.

Iskreno, taj optički kabal mora da je neki mnogo za*eban kad može da se razvuče 25 Km.
A oni još planiraju da povećaju domet na 60 Km.

Ne bih da mračim, ali meni to deluje malo pretegnuto.

Anti-Ship_Missile_-_Polyphem_-_ILA2002.jpg Polifem
ALAS-large.jpg Alas

@socom
ako bolje pogledas..skoro pa nijedan proizvod nase vojne industrije nije originalan :) od aviona, preko tenkova, pa do pesadijskog oruzja. sto naravno ne znaci da su losi..samo su prepravljeni i poboljsani.

Tu se slažem, naravno, cela planeta pati od toga :)
Ja im držim palčeve, nadam se da će neko tu dobiti neko zaposlenje.
Ali mi smo u debelom zaostatku, kadrovi koji su imali iskustva su ili u penziji ili negde preko, a Yugoimport SDPR ima onu svoju kolekciju vozila koju vuče kojekuda i nikako da krene u neku ozbiljniju proizvodnju.
Mada ima indicija da su neke stvari završile na nekim mestima.

Galeb G4 je solidno originalan avion :)

Ali da ja ne trubim, možda neko ima zaista verodostojne informacije, mada sumnjam, jedino ako radi u SDPR-u :)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno