Šta je novo?

Raiffeisen bank

Teško da će novim korisnicima automatski da vežu Visa kartice za devizni.
Ja sam shvatio da je Neptune to rekao u kontekstu razdvajanja, jer su dosad mnogi digitalnu vezivali za jedan račun, a fizičku za drugi, a sad neće imati izbora. Inače se slažem, mada ima tu i tehnička stvar, a to je da se devizni iRačun može otvoriti i bez tekućeg, pa nije nužno da prilikom otvaranja neko uopšte ima karticu koja bi mogla da se veže.

Jedino ostavljam mogućnost da su možda u međuvremenu skratili važenje svih digitalnih kartica do kraja ove godine, pošto ih ukidaju, a ne sećam se koji je prvobitni datum isteka digitalnih kartica bio kad sam otvorio račun.
Nisu niti bi mogli, u kartičnom sistemu je datum isteka taj koji je, ali mogli bi da ih prevremeno otkažu ako bi hteli, što već i rade nekima koji imaju samo digitalnu. Vanredno su im slali fizičke, pa aktivacijom njih otkazivali digitalne. Verovatno su stvarno važile kraće, a da dosad niste primetili. Moje i dalje važe do novembra 2028, kako sam i naveo.

U aplikaciji se one zovu digital, a fizičke kartice se zovu online
I meni je to čudno. Jedina ideja koju imam je realno zastarela, ali je ipak jedina. Postoji razlika između onlajn i oflajn transakcija. U prvom slučaju, autorizacija se odvija na licu mesta, dok je u drugom ona odložena. Na drugi način su, jelte, funckionisale stare Visine kartice, sa sve onim aparatom za uzimanje otiska i ostalim čudima. Današnje su sve onlajn, uključujući kreditne, a dok su postojala oba tipa, Visin brend debitnih onlajn kartica bio je Visa Electron, koje je izdavao i Raiffeisen. Pošto se taj naziv Electron više ne koristi, prešli su na opšti online. Eto moje možda smešne pretpostavke, ali jedina je koju imam. 🤣 Povezana je priča sa Visa internet karticom BPŠ, koja je isto krenula kao Electron, a sadašnji naziv ne predstavlja je više verno.

Kada sam otvarao iRačun izdavala se i fizička i digitalna kartica. Digitalna Dina i Visa mi važe do 31.12.2025, a fizičke Dina i Visa do 28.02.2026.

Jedino ostavljam mogućnost da su možda u međuvremenu skratili važenje svih digitalnih kartica do kraja ove godine, pošto ih ukidaju, a ne sećam se koji je prvobitni datum isteka digitalnih kartica bio kad sam otvorio račun.
Moguće je da su to od ove godine uveli, pošto je moja majka otvorila septembra prošle godine i obe joj istovremeno ističu, a ćale i deda aprila, te digitalne im važe dva meseca kraće do februara 2029.

Šta bi sa novim cenama koje su trebale da stupe na snagu od 1.9? Meni Visa naplaćena po staroj ceni 1.9.

Danas videh da PIN sad može da se vidi direktno u Moja mBanka, a ne samo kroz RaiPay kao do sada. 👍

Ja nemam tu opciju :D

Drndroid samo najverovatnije 🙃

I kod mene se danas pojavila, ali džaba, kad na mestu brojeva prikazuje NEMA PIN. 😂 RaiPay i dalje prikazuje kako treba. Pitao sam još dvoje i njima prikazuje kako treba. Pritom nam je svima verzija aplikacije 40.0.0.1, što je najnovija. Pretpostavljam da fuckionalnost još nije do kraja rešena. Mogu i da im prijavim ako se ne popravi narednih dana.

Menjao sam pin na bankomatu, ako to nešto bitno menja i prikazuje uredno.

Ne napomenuh, u mom mini-istraživanju je bila reč isključivo o digitalnim Visama. Ostale nismo ni aktivirali, a za ove je PIN nepromenljiv. Ali evo, odblokirao sam sad (zašto im treba pun minut da taj zahtev obrade...) i svoju fizičku Visu i isto kaže da nema PIN, tako da je izgleda baš nešto do mene. Ista je priča sa Dinom.

Jasno. Onda je verovatno potrebno da sistem obradi digitalnu karticu neko vreme. Evo, probao sam na aplikaciji drugog računa i tamo samo za Dinu digital piše „nema pin“ dok Visa Digital prikazuje uredno i obe plastične takođe. Sve su deblokirane, takođe promenjeni pinovi na bankomatu još odavno (tako mi je lakše da provučem transakciju za otvaranje internet kanala) i nikakav problem.

Visa online i Visa digital app prikazuje oba pina isto i kod Dina online prikazuje pin.
Jedino Dina digital pise nema pin ali za nju mi pin nije ni stigao, ona nema pin.

Tako je, digitalna Dina stvarno ni nema PIN, jer joj je jedina upotreba kod domaćih onlajn kupovina. Kada bi nekako mogla da se ubaci u mobilni novčanik i koristi na bankomatima i POS terminalima, tek bi joj onda zatrebao PIN, ali to zasad nije moguće. Kod mene je, međutim, problem što aplikacija za svaku karticu javlja da nema PIN, ali ispratiću situaciju.

Nazad
Vrh Dno