Teško da će novim korisnicima automatski da vežu Visa kartice za devizni.
Ja sam shvatio da je Neptune to rekao u kontekstu razdvajanja, jer su dosad mnogi digitalnu vezivali za jedan račun, a fizičku za drugi, a sad neće imati izbora. Inače se slažem, mada ima tu i tehnička stvar, a to je da se devizni iRačun može otvoriti i bez tekućeg, pa nije nužno da prilikom otvaranja neko uopšte ima karticu koja bi mogla da se veže.
Jedino ostavljam mogućnost da su možda u međuvremenu skratili važenje svih digitalnih kartica do kraja ove godine, pošto ih ukidaju, a ne sećam se koji je prvobitni datum isteka digitalnih kartica bio kad sam otvorio račun.
Nisu niti bi mogli, u kartičnom sistemu je datum isteka taj koji je, ali mogli bi da ih prevremeno otkažu ako bi hteli, što već i rade nekima koji imaju samo digitalnu. Vanredno su im slali fizičke, pa aktivacijom njih otkazivali digitalne. Verovatno su stvarno važile kraće, a da dosad niste primetili. Moje i dalje važe do novembra 2028, kako sam i naveo.
U aplikaciji se one zovu digital, a fizičke kartice se zovu online
I meni je to čudno. Jedina ideja koju imam je realno zastarela, ali je ipak jedina. Postoji razlika između onlajn i oflajn transakcija. U prvom slučaju, autorizacija se odvija na licu mesta, dok je u drugom ona odložena. Na drugi način su, jelte, funckionisale stare Visine kartice, sa sve onim aparatom za uzimanje otiska i ostalim čudima. Današnje su sve onlajn, uključujući kreditne, a dok su postojala oba tipa, Visin brend debitnih onlajn kartica bio je Visa Electron, koje je izdavao i Raiffeisen. Pošto se taj naziv Electron više ne koristi, prešli su na opšti online. Eto moje možda smešne pretpostavke, ali jedina je koju imam. 🤣 Povezana je priča sa Visa internet karticom BPŠ, koja je isto krenula kao Electron, a sadašnji naziv ne predstavlja je više verno.