Šta je novo?

RAID1 i vadjenje diska

Filipenko666

Cenjen
Učlanjen(a)
03.11.2009
Poena
169
Kakva je procedura oko reparacije MIRROR diska na hardverskom kontroleru?

Ako mi jedan crkne da li ja mogu drugi da izvadim recimo i ubacim u neki drugi racunar da bih ocitao podatke. Znam da ce sistem raditi jer ima isti takav ispravan, ali me zanima hoce li neki drugi racunar videti disk koji je bio i RAID1 a da ne moram da pravim mirror, samo kao single drajv?

Kad menjam crknuti na sta treba paziti pri odabiru drugog diska pre sinhronizacije podataka?

Hvala

Da odgovorim redom...
1. Ako je u drugom compu isti RAID kontroler, sve će ti isto raditi i u tom drugom.
2. Ako ubaciš single hard u comp on će biti očitan kao najnormalniji hard.
3. Kada se menja crknuti hard, potrebno je da bude isti model i kapacitet kao i prethodni, zato što ćeš samo tako biti siguran da će se RAID pravilno rebuild-ovati.

Znaci imam na racunaru mirror - raid1. Izvadim jedan od diskova koji ima pasivne podatke. Odnesem ga na drugi racunar ili ubacim u usb fioku i moci cu da vidim i iskorisitm podatke?

Da:)
Lično sam to nekoliko puta uradio...

Da, upravo tako, samo što model ne mora da bude baš isti, ja sam jedan od moja dva WD 500 AAKS, zamenio sa AAKX, i radi
Možda ne bi radilo sa diskom od 500 GB drugog proizvožača

ja sam imao mirror sa dva totalno razlicita diska, slicnih performansi na destkop ploci i radilo je ok (mirror je bio velicine manjeg diska, ostatak je visio neiskoriscen...)

Nazad
Vrh Dno