Šta je novo?

Raid

pavle93

Slavan
Učlanjen(a)
15.02.2008
Poena
349
Razmisljam se da uradim raid za dva harda 2x500 Samsung pa me interesuje sta je potrebno i sta savetujete?Vidim neki spominju raid 1 itd ploca je iz potpisa pa ako moze neka mala pomoc kako da odradim.Ili da radim za sva tri harda tj 3x500 pa da krecem ispocetka sa winom.Da li cu dobiti na brzini?

Hvala unapred

Poslednja izmena:
Prvo moraš da znaš šta hoćeš da dobiješ, a onda da vidiš šta ćeš da realizuješ...

RAID 0 -- Striped Disk Array without Fault Tolerance: Provides data striping (spreading out blocks of each file across multiple disk drives) but no redundancy. This improves performance but does not deliver fault tolerance. If one drive fails then all data in the array is lost.

RAID 1 -- Mirroring and Duplexing: Provides disk mirroring. Level 1 provides twice the read transaction rate of single disks and the same write transaction rate as single disks.

RAID 2 -- Error-Correcting Coding: Not a typical implementation and rarely used, Level 2 stripes data at the bit level rather than the block level.

RAID 3 -- Bit-Interleaved Parity: Provides byte-level striping with a dedicated parity disk. Level 3, which cannot service simultaneous multiple requests, also is rarely used.

RAID 4 -- Dedicated Parity Drive: A commonly used implementation of RAID, Level 4 provides block-level striping (like Level 0) with a parity disk. If a data disk fails, the parity data is used to create a replacement disk. A disadvantage to Level 4 is that the parity disk can create write bottlenecks.

RAID 5 -- Block Interleaved Distributed Parity: Provides data striping at the byte level and also stripe error correction information. This results in excellent performance and good fault tolerance. Level 5 is one of the most popular implementations of RAID.

RAID 6 -- Independent Data Disks with Double Parity: Provides block-level striping with parity data distributed across all disks.

RAID 0+1 – A Mirror of Stripes: Not one of the original RAID levels, two RAID 0 stripes are created, and a RAID 1 mirror is created over them. Used for both replicating and sharing data among disks.

RAID 10 – A Stripe of Mirrors: Not one of the original RAID levels, multiple RAID 1 mirrors are created, and a RAID 0 stripe is created over these.

RAID 7: A trademark of Storage Computer Corporation that adds caching to Levels 3 or 4.

RAID S: EMC Corporation's proprietary striped parity RAID system used in its Symmetrix storage systems.

Dakle, u odnosu na to šta želiš i koliko hardova imaš, tako ćeš si i izabrati konfiguraciju svog RAID sistema.

Ovdje bi trebalo napomenuti, ako se već ne zna, da su na pločama dostupnim krajnjim kupcima (velikoj većini nas) integrisani polu HW/polu SW RAID kontroleri. Pravi RAID kontroleri imaju samostalnu ECC keš memoriju i uopšte ne opterećuju CPU u svom radu (ako je 1-2% uopšte opterećenje). Moderni RAID kontroleri integrisani na našim običnim pločama su porastom snage CU-ova dosta napredovali po pitanju zauzeća (opterećenja) centralnog procesora u toku svoga rada, pa su i oni svoje opterećenje smanjili na skoro neprimjetnu mjeru.

Ipak, jedino RAID kontroler u vidu PCI(-X) kartice sa svojim procesorom, svojom RAM memorijom sa ECC i baterijom je pravi RAID kontroler.

I na kraju, da ne bude zabune, i ovi integrisani RAID kontroleri koje imamo na pločama mogu da ubrzaju svaku mašinu na kojoj se podigne RAID niz.

:wave:

PS: Hope it helps... ;)

EDIT:
E, da. Još nešto. Postoji i jedan mod koji se zove JBOD (Just a Bunch of Ordinary Disks). Ovim modom se spajaju svi diskovi u jedan veliki disk (prosto zbrajanje kapaciteta), ali bez dobitka na performansama...

Poslednja izmena:
Doobroo. I sad ako mi komp sluzi samo za igrice, ja pravim RAID 0?

Na primjer...

Meni komp sluzi za sve i svasta najmanje za igrice dosta downloada,photoshop itd ja da radim koji raid 0 i 1?

Poslednja izmena:
Ako imaš podatke koje nikako, nikako ne smeš da izgubiš (npr bitne stvari za posao), pravi raid1.
Ako nemaš podatke koji nikako, nikako ne smeju da nestanu (tj prosečan korisnik), pravi raid0 i slike sa letovanja i takve stvari reži na diskove.

Ako imaš mogućnost, pravi raid 5 :d

Opet se sve vraća na početni izbor šta ti je bitnije - brzina ili sigurnost podataka... Ako ti je prioritet brzina - RAID0, ako ti je prioritet sigurnost podataka - RAID1, ako je i jedno i drugo, onda RAID0+1/5/10... Opet, ovo posljednje zavisi kako od kontrolera koji imaš, tako i od broja diskova koji su ti neophodni, tj. koje imaš...

Piše sve u drugom postu...

RAID 1 -- Mirroring and Duplexing: Provides disk mirroring. Level 1 provides twice the read transaction rate of single disks and the same write transaction rate as single disks.

Pozdrav... ;)

Drugi post govori o hardverskom raidu - ICH9R nije hardware raid vec softverska aproksimacija istog (kao i vecina drugih ako nisu posebne PCI(e) kartice sa posebnom ECC memorijom).
Ako neko zna kakve su realne performanse citanja sa njim

Meni read sa dva SATA Maxtor-a od 80GB u RAID0 na sistemskoj particiji 56914 KB/sec, a na scratch particiji 94464 KB/sec. Te Maxtor-e sam prije dva mjeseca zamijenio sa WD-ima od 250GB sa 16MB keša i onda se čitanje i na sistemskoj particiji dovelo na nivo scratch particije. Takođe imam i dva Hitachi-ja od 500GB u drugom RAID0 nizu i tu je čitanje još za nekih 10-30 MB bolje... Sve to je na mašini iz potpisa...

E, sad. Obzirom da se RAID0 i RAID1 u čitanju podataka ne razlikuju (dakle dolazi do dupliranja protoka zbog čitanja podataka sa dva diska), onda bi i read trebao biti isti na RAID1, kao i na RAID0.

Što se razlike tiče, sumnjam da premašuje 15% u odnosu na prave hardverske RAID kontrolere... Uostalom, kontroler na mojoj ploči je poluHW/poluSW i postiže ti gornje transfere, sa kojima mislim da ne možeš biti nezadovoljan.

Uostalom, imaš testova na netu u kojima ima i tvog kontrolere, pa se obrati prijatelju Guglu... ;)

:wave:

Je l' moze ATA+Sata Raid sa diskovima koji su istog kapaciteta i sa istim bufferom?

Samo da dopunim rezultate sa novim diskovima...

Dva RAID0 niza:

1. 2x WDC WD2500KS-00MJB0 - read ~125 000 KB/sec (dvije particije - sistemska od 20GB i swap/scratch od 445GB)
2. 2x Hitachi HDP725050GLA360 - read ~145 000 KB/sec (jedna particija - 931GB)

Sve u svemu - ja zadovoljan veoma... ;)

Da ne otvaram novu temu, ova je prilicno informativna.
Imam jedan Seagate 500GB i planiram da uzmem jedan WD od 500GB pa me interesuje:
-moraju li diskovi biti istog proizvodjaca ili nema veze,
-moraju li biti istog kapaciteta,
-meni najvise odgovara RAID1 jer ne bih da izgubim podatke, jel se gube svi podaci (ceo TB) ili samo deo pri kom dodje do greske,
-i jos samo ovo, sad imam 500GB podataka podeljenih u 5 particija na Seagate-u, kad budem pravio RAID jel gubim podatke sa starog diska?

1/2/3.
Ako ništa drugo, logika kaže da su potrebni isti diskovi (da ne kažem identični, ali ako memorijski kitovi idu u parovima...) kako bi sam niz funkcionisao kako treba. Analogija - zamisli da voziš traktor, prednja dva točka u onakva kakva su (maleni), ali su zadnja dva različiti - lijevi je veći od desnog (za koliko odredi sam), pa zamisli kako to izgleda. Sad tu analogiju prenesi na diskove, sa time da se odnos veličina točkova pretvara u odnos brzina između diskova... Jasnije?

4/5.
RAID niz se kreira na nivou kapaciteta diskova, a ti onda na tome praviš particije. Logika bi rekla, da ako pukne particija, može da se spasi sve sem onoga što je puklo (u najboljem slučaju), a ako pukne niz, onda si ostao bez podataka, jer (barem koliko je meni poznato, a priznajem da mogu da pogriješim) rebuild niza poništava podatke.

Takođe, prilikom pravljenja RAID niza, poželjno je po tebe, da si podatke iskopirao na druge diskove, tj. da su ti diskovi na kojima ćeš da podižeš niz - prazni. Kreiranje, kao i rebuild niza, uništava sve podatke... Smatraj kreiranje RAID niza kao low level formatiranje diska iz starih dana...

1/2/3.
Ako ništa drugo, logika kaže da su potrebni isti diskovi (da ne kažem identični, ali ako memorijski kitovi idu u parovima...) kako bi sam niz funkcionisao kako treba. Analogija - zamisli da voziš traktor, prednja dva točka u onakva kakva su (maleni), ali su zadnja dva različiti - lijevi je veći od desnog (za koliko odredi sam), pa zamisli kako to izgleda. Sad tu analogiju prenesi na diskove, sa time da se odnos veličina točkova pretvara u odnos brzina između diskova... Jasnije?

4/5.
RAID niz se kreira na nivou kapaciteta diskova, a ti onda na tome praviš particije. Logika bi rekla, da ako pukne particija, može da se spasi sve sem onoga što je puklo (u najboljem slučaju), a ako pukne niz, onda si ostao bez podataka, jer (barem koliko je meni poznato, a priznajem da mogu da pogriješim) rebuild niza poništava podatke.

Takođe, prilikom pravljenja RAID niza, poželjno je po tebe, da si podatke iskopirao na druge diskove, tj. da su ti diskovi na kojima ćeš da podižeš niz - prazni. Kreiranje, kao i rebuild niza, uništava sve podatke... Smatraj kreiranje RAID niza kao low level formatiranje diska iz starih dana...

U redu je, znaci, trebaju diskovi iste brzine, a verovatno i kapaciteta a sto se proizvodjaca tice nisam te razumeo, ja na jugu imam gume 4 razlicita proizvodjaca.
Sto se pucanja tice to je malo zaje***o, jel znas kolika je verovatnoca da se to desi? Ja sam jedan od onih koji non-stop nesto cackaju oko kompa a ipak 1TB podataka nije za bacanje. Inace, u manualu ploce lepo pise da kreiranje niza brise podatke.

лаичко питање,
у коју сврху се најчешће користе дискови у RAID систему, тј. где су неопходни и незаменљиви, јер предпостављам да за просечног корисника сигурно нису измишљени.

Poslednja izmena:
Ako se uparuju memorije za DC komplet, onda se uparuju i diskovi. Svaki proizvođač ima neke svoje načine kako elektronika HDD-a funkcioniše, iako je sve po standardima. Dalje, gustina zapisa na ploči nije kod svih ista, ... Dakle, uzmeš dva identična diska i sa njima praviš niz.

2 bit
Ako se ne koriste kod prosječnog kućnog korisnika, onda se koriste gdje? Za posao, u serverima i radnim stanicama. Odnosno, laički, bilo gdje gdje je potrebno jedno od ili sve navedeno: brzina, pouzdanost podataka, brzina i pouzdanost podataka.

Danas je barem odnos gigabajta po dolaru najpovoljniji do sada...

@frenkyshka
Ti pominjes RAID1 koji je pogodan za sigurnost podataka a sa druge strane govoris o 1TB podataka iako ces imati samo 500GB, nesto ti se tu ne poklapa :)

@frenkyshka
Ti pominjes RAID1 koji je pogodan za sigurnost podataka a sa druge strane govoris o 1TB podataka iako ces imati samo 500GB, nesto ti se tu ne poklapa :)

Mogao si da procitas celu temu, pa nije na 10 strana. Imam 500GB ali mi je u planu jos jedan od 500GB sto je ukupno 1TB. Izgleda da cu morati da trazim Seagateov HDD, a taman sam naso ovaj WD za 54e.:wall:

Jeste 1TB ali ces moci da koristis samo 500GB ako stavis u RAID1.

Jeste 1TB ali ces moci da koristis samo 500GB ako stavis u RAID1.

Jesi siguran? Po tvojoj teoriji sa RAID1 dobijam samo duplo vecu brzinu citanja podataka na ustrb polovine kapaciteta?
Moze li jos neko da potvrdi ovo?

RAID 1 ti pravi identicne kopije podataka na oba diska, zbog toga je i dobar kada su ti bitni podaci. Sa RAID 0 dobijas sav kapacitet tj. 1TB ali u slucaja kvara bilo kog diska ti gubis sve podatke.

Tako je kao sto je rekao kolega, na ustrb jednog diska dobijas vece brzine citanja ali i sigurnost , a na raid-u 0 samo vece brzine citanja i kapacitet od 1 TB u tvom slucaju ,ali ako rikne niz odose podaci . Pa ti sada vidi sta zelis pa tako i napravi ,ali najaca varijata ti je raid 5 znaci 3 diska istog kapaciteta i na jedan disk ti je pise pariti , imas sigurnost a i brzinu i imas 1 TB podataka . Samo ti treba para za treci disk. :)

Poslednja izmena:
Nista onda cu da pravim Raid 5 samo da porezem sve ove fajlove sa hardova :)

Hvala na odgovorima. Ionako ne mogu da nadjem isti disk tako da cu odustati od RAID-a.
Pozz

Ajde da malo ozivim ovu staru temu :)

Napravio sam RAID0 niz 3200AAJS i 3200AAKS. AAJS je neshto brzi od KS-a, e sad imao sam u planu da negde navatam single platter AAKS.

Zanima me par stvari, da li postoji neka mogucnost da sa starog diska preselim podake na novi i da mi RAID niz ostane chitav ili cu morati da ga rebuildujem?

I da negde sam prochitao da su ljudi selili RAID niz sa ploche na plochu bez rebuilda, kako se to radi chisto informativno? :)

Poslednja izmena:
Ja znam da se lako sele linux softraidovi, ti (fake)reidovi znam da cesto prave probleme, mozda ako je isti chipset ili proizvodjac?

Da malo ozivim temu: Ako sad napravim RAID5 od 3HDD-a, da li mogu da ga kasnije prosirim dodavanjem jos diskova ili gubim podatke?

Nazad
Vrh Dno