Šta je novo?

Raid Strip mod

Tesl@1990

Slavan
Učlanjen(a)
30.08.2007
Poena
304
Citao sam u pc-press-u,neku konfiguraciju i tamo pise:
"Desk je spojio dva WD diska kapaciteta 500GB u Raid Stripe mod,cime se dobija mnogo veca brzina rada celog sistem,sa ukupno celim terabajtom prostora."

E sada.meni nije jasno sta je to Raid strip mod?i nekontam to kako se preko dva hardiska mogu dobiti vece performance..

Nadam se da sam bio jasan..

Pa ovako citao sam nesto malo ali mi bas i nije jasno..

Znaci ja imam hard-disk SATA II WD200KS i zeleo bi da kupim jos jedan SATA II WD200KS pa me interesuje.

Oba prikljucim na sata prikljucke jedan je primarni,drugi sekundarni.

E sada kada sam ja njih prikljucio da li ja jos treba nesto da podesavam ili ne??

Tj dali treba jos nesto raditi podesaviti kada ih priljucim ili ne.

Maticna je gigabyte GA-P35-DS3L

GA-P35-DS3L nema raid

Nemoj puno da se sikiras nije to toliko znacajno. Samo se brze ucitava nista drugo Bitniji je CPU i GPU a naravno i RAM sto je po meni uvjek bolja investicija od raida.

Heh nebrinem se ja,imam dobar komp i znam sta je potrebno za dobar rad,nego me interuje samo kako to radi posto planiram da uzemem jos jedan hard pa vec kada uzimam da uradim to.da li mi neko moze reci neki svoj savet,znaci onaj ko je vec ovako nesto radio,da mi kaze sta je lose a sta je dobro na sta bi trebao da pazim i dr.

Poslednja izmena:
Pola podataka se pise na jedan disk, a druga polovina na drugi, pa je i citanje i pisanje znacajno brze (duplo samo teoretski), ali ako ode jedan disk odose svi podaci. RAID se posebno podesava u BIOS-u - od dva diska pravis jednu particiju.

Moguće je da može ali nisam još video da je neko pokušao tako nešto.
U svakom slučaju, najbolje je koristiti identične diskove za to jer su brzina i kapacitet uvek ograničeni najsporijim/najmanjim diskom u raid nizu.
Imaj u vidu da prilikom kreiranja RAID niza ostaješ bez svih podataka na diskovima.

U jee,a kada se to pravi pravi se preko biosa ili moze preko nekog programa npr Norton partition magic,a moz da recimo jedna particija bude kombinacija pola pola a druga particija da bude samo sa jednog harda?

RAID može da se realizuje na nivou BIOS-a, i onda svi operativni sistemi vide taj kreirani niz kao jednu celinu. Znači ako vežeš dva diska od 200GB u RAID 0, windows će videti to kao jedan disk od 400GB i tako će ga i tretirati. Jedina razlika je što moraš imati instalirane drajvere za RAID kontroler.
Samo kreiranje particija možeš obaviti iz bilo kog programa za particioniranje jer će oni to smatrati za jedan disk.

Softverski RAID se može napraviti recimo u windows server OS-ovima i on pruža više fleksibilnosti, delovi diska mogu da se pridruže RAID nizu, a ostatak da bude nezavisan i sl.
Problem tog rešenja su niže performanse jer se onda sve oslanja na procesor, a i bilo koji drugi OS na tom računaru neće moći da priđe tom RAID nizu.

Cemu tolika buka oko raida kad covjek mora da menja maticnu ako hoce da napravi raid niz.:wall:

Moze ali najbolje je kad je kontroler integrisan na ploci.

:S:

Kontroleri koji su integrisani na matičnim pločama u 99% slučajeva nisu pravi RAID kontroleri... Uglavnom su to rešenja gde drajveri obavljaju najveći posao.

Ako kupi bilo koji PCI/PCI-E kontroler (ne baš neke skroz noname) ne može da pogreši. U najgorem slučaju će dobiti praktično isti kontroler koji je integrisan na većini ploča.

Zar još uvek ima kontrolera koji ne podržavaju RAID?
Damn...

Nazad
Vrh Dno