Šta je novo?

RAID sa Raptorima?

millance82

Slavan
Učlanjen(a)
05.12.2008
Poena
319
E ovako, imam znaci gore navedenu plocu, Q6600,2x2gb ram i trenutno imam wd1500adfd raptor:D ali mi sutra stize isti ovakav, pa me interesuje dali da ih stavim u raid ili ne, u koji raid kako? Do sada sam koristio samsung 640gb sata 2 16mb, nikada nisam koristio raptore tako da sada ne znam sta da radim, dali da instaliram sistem na jednom a ovaj drugi da radi zasebno ili da sacekam da mi sutra stigne drugi, pa da ih pustim u raid? Sta mislite sta je pametno ciniti?:wall:

Prvo bi trebao znati šta kojim RAID levelom dobivaš, pa onda odlučiti.
RAID 0 daje brzinu, ali je vjerojatnost da ti sve ode k vragu barem dvostruko veća nego s jednim diskom.
RAID 1 je mirroring, znači da sistem može preživjeti havariju jednog diska. Isti podaci se upisuju na oba diska - lošije write performanse nego da imaš samo jedan disk (fake/BIOS raid).

Ako je gore samo OS onda RAID 0, pa ako pukne ili krepa jedan disk onda fino reinstaliraš na onaj koji ostaje :).

Iskreno, ja bih sva ta RAID čuda s desktop pločama na Windowsima pokušao izbjeći :).

raidp.jpg

Ovako sam ja napravio, ali imam treci bekap disk.
U raid biosu sam napravio dva raid niza..
Disk 0 mi je prvi RAID niz u modu raid 0 - maksimalne performase. Ceo raid niz je jedna particija sacinjena od prvih 67GB oba diska.
Disk 1 mi je drugi RAID niz u modu raid 0 takodje za maksimalne performanse.
*primetices ako neki od moja dva diska otkaze, sve se gubi od podataka jer nisam iskoristio nijedan raid 1 a u RAID biosu se mogu napraviti samo dva raid niza, zato imam treci disk*
Disk 2 mi je Seagate 320GB. Na njemu drzim Documents, Pictures, Install i napravio sam jednu particiju na koju sam instalirao XP za potrebe testiranja i benchovanja.

Na Disku 1 drzim sistem, W7 i sve sto instaliram, instaliram na tu particiju. 134GB je dovoljno za sve igre, CS4 studio, Autocad i ostala cuda..
Na Disku 2 drzim torrente, download, foldere Music i filmove. Takodje, podesio sam W7 Backup da mi bekapuje folder Documents sa Diska 3 na Disk 2, tako da i ako mi otkaze Seagate, imam bekap vaznih podataka...

Ako bi crkao jedan od ovih iz RAID nizova, muziku i filmove cu poskidati ponovo, sistem instalirati ponovo a i ako me mrzi, opet imam onaj XP na prvoj particiji Seagate-a...
Primetices da nisam dodelio slovo toj WinXP particiji, jer mi ne treba sadrzaj te particije u W7, kao sto mi ne treba ni sadrzaj W7 particije u XP-u..

Svasta sam ti ja sad napricao, ali ti Raptori uzivaju u RAID-u, samo napred...
Btw. nabavi za 30e neki 320GB za dokumenta i bitne ti stvari i ne plasi se otkaza jednog od Raptora..

Poslednja izmena:
re

raidp.jpg

Ovako sam ja napravio, ali imam treci bekap disk.
U raid biosu sam napravio dva raid niza..
Disk 0 mi je prvi RAID niz u modu raid 0 - maksimalne performase. Ceo raid niz je jedna particija sacinjena od prvih 67GB oba diska.
Disk 1 mi je drugi RAID niz u modu raid 0 takodje za maksimalne performanse.
*primetices ako neki od moja dva diska otkaze, sve se gubi od podataka jer nisam iskoristio nijedan raid 1 a u RAID biosu se mogu napraviti samo dva raid niza, zato imam treci disk*
Disk 2 mi je Seagate 320GB. Na njemu drzim Documents, Pictures, Install i napravio sam jednu particiju na koju sam instalirao XP za potrebe testiranja i benchovanja.

Na Disku 1 drzim sistem, W7 i sve sto instaliram, instaliram na tu particiju. 134GB je dovoljno za sve igre, CS4 studio, Autocad i ostala cuda..
Na Disku 2 drzim torrente, download, foldere Music i filmove. Takodje, podesio sam W7 Backup da mi bekapuje folder Documents sa Diska 3 na Disk 2, tako da i ako mi otkaze Seagate, imam bekap vaznih podataka...

Ako bi crkao jedan od ovih iz RAID nizova, muziku i filmove cu poskidati ponovo, sistem instalirati ponovo a i ako me mrzi, opet imam onaj XP na prvoj particiji Seagate-a...
Primetices da nisam dodelio slovo toj WinXP particiji, jer mi ne treba sadrzaj te particije u W7, kao sto mi ne treba ni sadrzaj W7 particije u XP-u..

Svasta sam ti ja sad napricao, ali ti Raptori uzivaju u RAID-u, samo napred...
Btw. nabavi za 30e neki 320GB za dokumenta i bitne ti stvari i ne plasi se otkaza jednog od Raptora..

Hvala ti puno, videcu sutra kad stigne ovaj drugi da to odma uparim:smoke: a sacuvacu 640gb za backup:banana:

Prvo bi trebao znati šta kojim RAID levelom dobivaš, pa onda odlučiti.
RAID 0 daje brzinu, ali je vjerojatnost da ti sve ode k vragu barem dvostruko veća nego s jednim diskom.

Da li je dobitak na brzini vredan toga. Nikad nisam koristio raid pa me zanima isplati li se praviti raid 0

millance: Ako mene pitaš raid 1 za sistem i to nekih 40ak gb, ostalo raid 0!

Ivan: sve zavisi zasta koristis disk. ako ces da slusas mp3 definitivno ti ne treba raid ;)

overkid: akj se nevaram isto sto i raid 0, svaki fajl se deli na pola i salje na poseban disk, time i dobijas na brzini!

Ako cu da slusam mp3 ne treba mi ni komp!:) Ok raid je znaci brzi 2 puta od 1 hdd-a. Al koliko to utice na zivotni vek samog?

Msm da ne utica na zivotni vek hdda samo sto da ostanes bez podataka imas duplo vece sanse.A btw,kad turis te raptore u raid baci neki info testova :) mora da su zlo :)

Nemam ja raptore nego me zanima uopste raid. :)

izvini,al drugi deo recenice je upucen milancetu iliti osobi koja je otvorila temu

RAID 0 je zakon kada radish sa velikim fajlovima i smor kada radish sa malim (veliki fajlovi se kopiraju velikom brzinom, ali pada vreme dostupa...). Na poslu koristim nekoliko RAID 0 i odlichno sluze za video montazu i rad sa 2K/4K materijalima - tj. terabajtima videa.

Meni radi sasvim brzo i sa malim fajlovima..
U pitanju nisu raptori vec WD Raid Edition diskovi od po 250GB
hdtunefilebenchmarkinte.png

Nazad
Vrh Dno