Šta je novo?

RAID sa consumer grade diskovima

n0m4d

Cenjen
Učlanjen(a)
07.02.2011
Poena
154
Zanima me da li je neko imao iskustvo sa hardverskim RAIDom i consumer grade diskovima na Win platformi? Koliko sam video na novijim WD diskovima vise ne moze da se enabluje TLER a i kod Seagate-a slicna prica sa ERCom pa bi zanimalo ako neko moze da podeli svoje prakticno iskustvo.

2cpu.com->Forum->Storage.
Sad zavisi koji kontroler koristis. Generalno, sam TLER nije problem - jer kad vec dodje do TLER problema, znaci da disk vec ima neki sektor problem. Problem je u drugim stvarima koje ne mogu da se promene :( Pa se desi media timeout i slicno (bez greski). (a i izgleda da stvarno nisu isti diskovi, pa manje trpe kad ih je vise natrpano - vise vibracija, vise EMI...)
Za 2-4 diska verovatno neces imati problema.

Licno, ja sam imao problem sa WD20EADS x8, ali kad su bili forsirani na SATA150 bez NCQ-a, radili su.

Kakva je situacija sa WD RE (RAID Edition) diskovima?

Vrlo malo poznata ;)

@garson
Po onome sto sam video na forumima WD RE i Seagate ES se i preporucuju, ali su to ipak nesto skuplji diskovi. WD RE4 2TB je oko 200e po komadu a Seagate ide i vise.

@alfaunits
Pls ispravi me ako gresim, ali koliko mi se cini kad je TLER enabled ne dolazi do timeout-a, oznacavanja diska kao faulty i izbacivanja iz RAID-a bez pravog razloga.

n0m4d, hvala. Pitao sam onako, jer sam uzeo jos pre pola godine u firmi za jednu masinu 2xWD RE 1TB u RAID 1, bili su preko 100e komad, za sada lepo radi. :)

@n0m4d, to jeste vazilo za stare WD diskove (TLER), ali odavno vec vise ne moze da se pokrene WDTLER.exe na WD diskovima (tj. od negde cca. WD10EADS pa nadalje)

@garson
Nema na cemu. :)

Na kraju sam se odlucio za 2TB Samsung Spinpoint F4EG HD204UI. Generalno sam pronasao dosta dobrih komentara po netu i sto se tice stabilnosti i brzine. Videcemo sta ce biti...

Da ne bi otvarao još jednu temu o RAID-u pitaću ovde:
namera mi je da stavim dva WD 500GB AAKS diska u RAID 0 konfiguraciju a sve u cilju dobijanja boljih performansi za sistem. Pošto je u pitanju starija ploča (koja po uputstvu ima SATA 1.0 specifikaciju koja podržava 150MB/s - nFroce3 čipset) pitanje je da li je dobitak vredan cimanja?
SSD naravno ne dolazi u obzir pošto ovako stara konfiguracija nije vredna tolikog ulaganja s druge strane novi 500GB AAKS izađe oko 3500 din što nije loše (nadam se da će se slagati sa mojim starim 500GB-AAKS-om iz 2008 god.).
I još jedno pitanje, da li XPSP3 ili Win7 imaju integrisane SATA drajvere? uz ploču je došla i disketa sa tim drajverima ali ja ne koristim flopy drajv već 5-6 godina a ne bi da se zezam sa integracijom...

Poslednja izmena:
imaju integrisane sata drajvere, ako ti samo to treba.

ako ti treba sata raid onda je prica malo drugacija mislim, ali sacekajmo da neko odgovori iz licnog iskustva.

Pa da, ta dva diska (a oba su sata) će biti vezana u RAID 0 i na njima će biti sistem/i, win7, xp, vmware itd, a ostatak će biti za filmove i muziku (ako nastane problem bolje filmovi nek odu) dok je za bitne stvari tu WD 1TB FALS.

još jedna stvar, da li će se AAKS slagati sa AAKX, ista im je cena samo što je ovaj drugi dosta lakše nabaviti?

ok, malo sam surfao i mislim da bi bolje bilo ne mešati KS i KX pošto prvi ima 2x250GB a drugi 1x500GB (kapacitet ploča)...msm, verovatno bi radilo ali postoji rizik...

Poslednja izmena:
Dok god su diskovi bezprekorno ispravmi, radice bez problema. A kad se pojavi problem, ako nemash backup ode sve u vodu.

Nazad
Vrh Dno