Šta je novo?

RAID na laptopu

• Začetnik teme Začetnik teme tex707
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

tex707

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
24.12.2001
Poena
680
Imam DELL Inspiron N7110 na kome sam umesto DVD-a ubacio caddy za HDD i to radi odlicno. Controler nema RAID opciju (sto je za ocekivati, jer racunar nije ni predvidjen za dva HDD-a). Interesuje me zna li neko da li postoji mogucnost postavljanja dva identicna HDD-a u RAID konfiguraciju softverskim putem u Win7.

Unapred hvala.

Trebalo bi da moze ako konvertujes oba diska u Dynamic, mozda cak i ne moraju biti identicni.

Poslednja izmena:
.

OK, a da li tako podesen RAID moze da bude bootabilan?

.

ja na svom asusu nisam uspeo da napravim butabilan raid, tj imam raid disk za podatke, a windows mi je na obicnom, jednostavno ne moze ;/ jedino ako ti hardverski laptop to podrzava, moj izgleda ne podrzava (umesto cd roma sam stavio hdd)

.
Odlicna informacija, u tom slucaju je to sigurno nemoguce, necu ni pokusavati. Mozda laptop koji je predvidjen za dva HDD-a ima RAID opciju, ali ovi nasi "budzeni" ocigledno ne.
.

Da potvrdim samo, laptopovi sa raid kontrolerom obicno imaju prostor za dodatni hdd i i(obicno) dolaze z neke premium biznis ili gejmig klase po mom iskustvu.

Ne mogu da tvrdim da to 100% radi na laptopu jer nikada nisam probao, a nemam zivaca da krshim laptop - jesam probao na desktop masinama i to radi 🙂

Softwerski raid u windowsu je isto sto i sw raid u linuxu, nema potrebe da postoji kontroler koji to podrzava. Zato se i mora prebaciti disk u Dynamic (disk management pa convert to Dynamic disk), kada se to uradi, napravi se par SVIM particijama i saceka (par sati) da odradi sync. Sve je dosta klimavo, jer se sa svakim BSOD/restartom raid raspadne i radi resync sa sledecim bootom.

I nisu svi RAID modovi dostupni na svim windowsima.

Mirror moze - upravo sam probao u VM-u.
Ali nisam nasao nacin da instaliran OS dobije stripe na drugom disku, niti vidim nacin da se instalira OS na striped volume.

Nazad
Vrh Dno