Šta je novo?

RAID kontroler PCI-e hardverski do 250-300e

• Začetnik teme Začetnik teme mipko
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Da si ranije pitao mogao sam ti poneti iz austrije neki 🙁

toliko kosta raid kontorler ??

Pa i mnogo vise u zavisnosti od nizova i mogucnosti 😉

Ja sam se jedno vreme sa tim zanosio (da imam hardwerski RAID5 ili jači), ali na kraju odlučio za SSD Vertex2E 120GB za sistemski disk, i 2x1TB 5400RPM u RAID1 za podatke, i 2x1TB u RAID 0 7200RPM za aplikacije, arhive igrica, filmove itd...

Hardverski raid kontroler ti treba samo ako zaista želiš da imaš veći niz diskova, npr 5-6 komada u to u RAID5 ili slično, a to tipično treba za servere koji rade 24/7, koji moraju imati što bolje performanse a pritom biti hot-swap. Ali sa pojeftinenjem SSD-ova, staviš recimo 4x120GB SSD u "softverski" RAID10 (dakle efektivno 240GB kapaciteta, puna redundansa i istovremeno razbija kako brzo radi) i imaš performanse koje hardverski raid kontroler sa običnim diskovima može da sanja, po sličnoj ceni (i doduše nešto manjim kapacitetom, ali za većinu serverskih primena 240GB je više nego dovoljno).

ok a sta je sa ovima od po 2000 din sto idu u pci i mogu 2 ili 3 diska ?

Ja sam probao jedan takav od 2000 din sa VIA čipom i transfer je očajan.
Posle sam kupio neki malo skuplji, mada ni on nije nešto specijalno, ali ima Silicon Image SoftRaid 5 kontroler na sebi i deluje ozbiljnije i on mi radi ok, mada nije na nivou koji bi imao pravi PCI-e kontroler.
Veliki je problem naći kod nas nešto tog tipa da valja.

dodjem do cifre o 60 e za solidan kontroler, i pitanje da li se isplati...

mipko, kakav ti kontroler treba konkretno? SATA, SAS, RAID5, RAID6, broj diskova, cache, itd.? Do 300e ces verovatno naci neki zaostali 3Ware koji su EOL, ali vise od toga ces morati da porucis (ako ti treba za firmu) ili dovuces (za sebe).

Cao,

Ma treba mi za mene. Ovaj wannabe ICH10R je ocaj zivi. RAID 0 koji imam naprosto umre kad pocnem vise velikih istovremenih kopiranja.
I sad imam paradox, 600e u SSD ovima i RAID 0 koji nicemu ne sluzi kad krene ozbiljno kopiranje. Za benchanje i slikanje je odlican ali realni rad je nesto sasvim drugo.
Gledam LSI 9240 ali on ima potencijalni problem sa EVGA plocama.
Znaci u dogledno vreme ce biti 4xSSD na RAID-u u jednom RAID 0 stripeu - tako da mi je svaka preporuka i ponuda polovnog dobro dosla jer kao sto rekoh ICH10R je krsina koja nicemu ne sluzi.

M.

Jesi to OCovao ili sta? Intel RAID0 nije poznat kao problematican - pogotovu za SSDove.

OC-ovao sam naravno 18x200. Pa ako mu to smeta onda cu ga tek vrlo rado promeniti.
Kad pustim nkoliko istovremenih kopiranja recimo 5 x 10GB na RAID stripe, cela masina se oduzme.

Da, ICH je osetljiv na OC - barem na PCI-e overclock. Ako si OC-ovao PCI-e, vrati njega prvo, pa isprobaj.

Jer ICH je samo softverski RAID, sav "RAID" radi driver, tako da ili brlja CPU kod procesiranja RAID-a (rad je minimalan) ili brlja link ka diskovima, koji je na PCI-e busu.

PCI-e nisam dirao jer na njemu imam i Teslu C1060 koju koristim za CUDA dev pa ne zelim da uticem na rezultate diranjem PCI-e.
Ako zeza CPU kod procesiranja RAID-a onda ne valjaju intelovi driveri. Hajde da probam druge drivere. No, svakako zelim da zamenim ICH10R necim drugim - ozbiljnijim.

Ja takodje koristim RAID 0 na ICH10 vec neke dve godine , od skoro imam 2xSSD za sistem i 3 diska u raid 0 za sve ostalo.Nisam imao nikakav problem sa kopiranjima , a drajvere nikada nisam posebno instalirao, ono sto povuce win prilikom instalacije to je to ...
Za gore dati link , mislim da treba naci raid kontroler sa SATA II podrskom , ja sam uzeo SATA I sa cetiri porta probao ga i vise ga ne koristim... Mislim da je bezveze stavljati sata II diskove jer ne mozes dobiti punu brzinu u radu...
U NS nisam uspeo da nadjem kontroler sa SATA II podrskom, sumnjam da ga ima u BG

Poslednja izmena:
Za RAID 0 od 2 diska, ništa više od ICH10R ne treba, tj. ništa ne dobijaš ako kupiš skupi hardverski RAID kontroler. Intel RST drajveri su solidno optimizovani, u verziji 10 podržavaju i TRIM na SSD-ovima u RAID-u. Druga je stvar ako ti treba RAID5, RAID6, RAID10, ili pak RAID0 sa 4 ili više diskova, tu dobar hardverski PCIe kontroler zaista doprinosi performansama, naročito ako su diskovi zaista usko grlo - dakle bataliti HD Tach i sl. benchmark-e i koristiti IOMetar, CrystalMark, AS-SSD i sl...

Eventualno razmisliti i o OCZ RevodriveX2 i sličnim proizvodima. Dobijaju se sjajne performanse, a ne mora se kupovati specijalni kontroler. Naravno proširenje kapaciteta nije trivijalno, ali odnos cena/performanse je odličan...
http://www.ocaholic.ch/xoops/html/modules/smartsection/item.php?itemid=464&sel_lang=english

Poslednja izmena:
planiram da imam Raid 0 na 4 SSD-a, zato mislim malo u napred. A ne znam uopste zasto se desava to zakucavanje prilikom kopiranja na stripe.

Nazad
Vrh Dno