Šta je novo?

RAID 5 rezim???

tapan

Slavan
Učlanjen(a)
23.10.2005
Poena
309
Da li neko moze da mi objasni sta znaci na Serveru RAID 5 rezim, sta je to HOT SWAP i kako se menjaju tacno diskovi u tom rezimu?

mislim da nisam moga da naslutim iz tvog pitanja apsolutno nista....
a tek da imas predstavu....narocito iz ove recenice
Da li neko moze da mi objasni sta znaci na Serveru RAID 5 rezim
hot swap diskovi se kao sto im samo ime kaze iscupaju iz servera dok on radi i zamene drugim ispravnim "nazivo"
hard za taj server kupis od onog ko uvozi SuperMicro servere, ili druga varijanta - nadjes odgovarajuci scsi disk kod nekog drugog i zasrafis ga u supermicro fijoku.

OK, Sorry, malo sam pogubljen od ove vrucine!
Znaci prakticno ga samo odsrafim, izvucem i to je to a nov HDD ubacim na njegovo mesto!
Jel treba da se disabluje u settings-u negde nesto pre nego sto iscupam HDD pa posle da Enable-ujem ili ne? To me je ustvari interesovalo sve vreme!

nema potrebe da nesto "fino stelujes"
iscupas stari, vratis novi. trebalo bi da imas neki raid softver za windows iz koga posle vidis kako ide rebuild raid konfiguracije i to je to.

Sto se tice Supermicra on ugradjuje SCSI ,Ata ,Sata ,i Sas diskove u svoje servere i to poznatih proizvodjaca , a najboje da se raspitas u firmi koja ih uvozi , mogu da ti posaljem ime na PM .
Sto se tice stelovanja , zavisi i od vrste raid-a koji je implementiran . Najbolje je podesiti sve iz bios-a same raid kartice ( moze biti i na samoj ploci ) , zavisi dali stavljas veci disk umesto manjeg , ili zamenjujes postojeci ..
Ako znas , napisi model servera ili model osnovne ploce ,pa da ti konkretnije odgovorimo .
Poz

ako sam dobro shvatio vec postoji podesen raid5 u kom je crkao disk....

Mislim da si iz mog pitanja mogao da naslutis da imam predstavu sta to ustvari predstavlja, mene interesuje da mi neko ko ima iskustva sa time pojasni malo kako se menja HDD u hotswap rezimu i gde ima eventualno da se nabavi HDD za SuperMicro Server kod nas?

Sa takvim znanjem ne bi trebao nista da radis u praksi, jer svaki pogresan korak moze da te kosta podataka ili dodatnog troska oko oporavka istih.

Quote : Sa takvim znanjem ne bi trebao nista da radis u praksi, jer svaki pogresan korak moze da te kosta podataka ili dodatnog troska oko oporavka istih.
Slazem se u potpunosti sa ovim , naravno ako ne proba nece ni nauciti , ali pre nego sto bilo sta pokusa mora da nauci osnove , presnimi sve podatke na neko drugo mesto , pa onda da ceprka i isprobava .

Poslednja izmena od urednika:
Inače to što su diskovi hotswap ne znači da ih treba vaditi iz servera/storage-a tek tako. IBM recimo prepopručuje da se uvek disk prvo isključi iz ServeRAID-a (RAID manager aplikacija), čak i ako je disk u failed modu.

Sto se tice Supermicra on ugradjuje SCSI ,Ata ,Sata ,i Sas diskove u svoje servere i to poznatih proizvodjaca , a najboje da se raspitas u firmi koja ih uvozi , mogu da ti posaljem ime na PM .
Sto se tice stelovanja , zavisi i od vrste raid-a koji je implementiran . Najbolje je podesiti sve iz bios-a same raid kartice ( moze biti i na samoj ploci ) , zavisi dali stavljas veci disk umesto manjeg , ili zamenjujes postojeci ..
Ako znas , napisi model servera ili model osnovne ploce ,pa da ti konkretnije odgovorimo .
Poz

HDD koji se nalaze u Serveru su IBM Ultra 320! A maticna ploca je SUPER X5DL serije! Pise da je CHASIS SC742 to je valjda kuciste, to je sve sto imam od podataka o samom serveru! RAID u device manageru prijavljuje kao ADAPTEC 2010S Ultra320!

HDD koji se nalaze u Serveru su IBM Ultra 320! A maticna ploca je SUPER X5DL serije! Pise da je CHASIS SC742 to je valjda kuciste, to je sve sto imam od podataka o samom serveru! RAID u device manageru prijavljuje kao ADAPTEC 2010S Ultra320! + Interesuje me jel mogu da napravim Northon Ghost sa tim RAID 5 rezimom? Mislim jel ima neko da je to vec radio? Ja sam radio sa RAID 0 rezimom i radilo je, samo nemogu tacno da se setim tacno bila je neka zezancija sa verzijom Ghosta!!!!

Ako je radio za R0 radice i za R5.
Cudi me da neko ko se toliko malo razume u RAID radi ovako bitne stvari.

Cudi me da neko ko se toliko malo razume u RAID radi ovako bitne stvari.

E pa sine moramo i mi sto se nismo rodili nauceni nekako da naucimo!:d A ovakve stvari nemos samo iz knjige da ucis!

@tapan
Nadam se da se ti to ipak igras na nekom svom (ne tako vaznom) serveru a ne na firminom... il ako je na firminom onda se nadam da ti je tata direktor. :D

Samo opusteno i smireno i dvaput meri jednom seci! sto bi rekli nasi!

PS Ajde ako ti uspe da ghostujes server javi mi! Posto bih i ja trebo moj da ghostujem, al se jos nisam usudio. :) Na jednom drugom threadu su i meni preporucili neke druge programe koji navodno rade super! Tako da pogledaj mozda ako ti Symantec pravi problema!

Poslednja izmena:
Sa Ghost-om nisam radio , ali sam radio backup sa Acronis true image Server , i to sa raid5 . Inace sto se windows-a tice pa i programa za image , raid5 particija je da tako kazem transparentna tj. kao i da ne postoji , problem moze da pravi samo nepostojanje drajvera za Raid5 karticu .
@tapan , ovde imas uputstvo za tu karticu pa ga prouci malo pre nego sto krenes u akciju
http://www.adaptec.com/en-US/support/raid/scsi_raid/ASR-2010S/index.htm

@smoke, mislili smo isto, ako to radi u nekoj firmi, moj komentar stoji. Ako vec pominje SuperMicro server sa SCSI diskovima, TESHKO da nije u firmi. Ako nije, onda siroko mu polje za ucenje.
Acronis BootCD mislim da podrzava taj kontroler sam od sebe. Ako ne podrzava onda je zayebano van Windows-a.

Situacija je sledeca! Kolega koji je radio na odrzavanju servera je otisao! U medjuvremenu na serveru se upalila crvena lampica!!!! Ja krenem da jurim po netu, provalim da je ispao jedan HDD iz RAID 5 rezima i eto mene ovde!!! Ja inace radim vise sa softverom a onako, solidno poznajem i Hardware! A priznajem da nikada nisam dosao u kontakt sa ovakvim serverima i lagao bi kada bi rekao da me ne interesuje!

Poslednja izmena:
Crvena lampica se upalila na hard-u ili jedna od onih kontrolnih na serveru ?
Inace slobodno se mozes obratiti za pomoc i kompaniji koja zastupa Supermicro za Srbiju detalje ti saljem na PM

Inace ovo si mogao odmah da nam kazes ... Pozdrav

Svetli ona crvena na kucistu sa prednje strane ! Inace kada hardovi rade te lampice svetle zeleno (ova sada crveno)! Ima 5 lampica - ima 5 HDD pa je 1+1=2!!!

Kad smo vec kod lampica...

Ja sam dobio neki stari server sa sve diskovima i ostalim (ceo server u principu) i kad sam ga ukljucio gorela je zuta (narandzasta) lampica na jednom od diskova. Ima ih 5. Posto mi nije bilo bitno dal ce nesto da se zezne ja sam ga izvuko (disk) i onda gurno nazad.
On je onda poceo da zmicka narandzasto... a posle odredjenog vremena je pozeleneo od muke valda. I sad sve radi kako treba...

E ja sam sa RAIDom jos u procesu ucenja... a posto za ovaj server nemam nikakvu dokumentaciju (sve sto znam je da je Intelova ploca sa 2xP3 na 1000GHz, i imam ime za SCSI HDD controller) nisam siguran sta se desilo. Al predpostavljam da je RAID odradio rebuild tog 5og diksa jel?

Dal je signalizacija na svim RAID uredjajima ista? :trust:
npr. zeleno - radi, crveno - crko, zuto - ?

Vrh Dno