Šta je novo?

Raid 5 puko. (Crkla ploča)

Stator

Čuven
Učlanjen(a)
03.02.2002
Poena
650
To jest nije baš puko. Crkla je ploča na kojoj je on bio, hardovi su (bar se nadam) ne taknuti. Taj RAID je bio na Silicon Image Software RAID kontroleru (Integrisan u Intel ploce). E sada el ima neko ideju kako ponovo napraviti taj RAID 5 a ne unistiti sve podatke ? Pokusao sam sa software-om "R-Studio" medjutim on je samo delimicno uspeo da izcupa podatke i to nisu svi upotrebljivi. El ima neko ideju za neki bolji SW/predlog.

Model ploce, model SiI kontrolera, pa trazi istu... mislim da sve ostalo vodi ka gubitku podataka.

Mozes da probas migraciju diskova na drugi kontroler... Ovde mozes da procitas nesto vise o tome
Inace, mislim da postoje kontroleri koji podrzavaju migraciju kao opciju, nisam siguran... Naci ce se neko ko zna vise da kaze :)

Koji je OS kontrolisao taj RAID? Posto je soft-RAID mozda mozes da ga pokrenes na drugoj masini. Ja trenutno imam 2 sprave sa RAID5 pod Linuxom i soft-raid5 setup pomocu mdadm paketa.

!!! Nemogu da ti garantujem da ce ovo radi !!!
Mozes da probas da zabodes diskove u drugi comp i podignes Linux na posebnom disku, podesis mdadm da koristi diskove i nadas se da ces uspeti da mountujes set. Treba voditi racuna i o redosledu diskova u raid5 rezimu.

http://mywheel.net/blog/index.php/software-raid-in-ubuntu

Posto imas raid5 treba ukucati:
Kod:
mdadm --assemble --verbose /dev/md0 --level=5 --raid-devices=3 /dev/hda1 /dev/hdb1 /dev/hdc1
ako nece onda probaj:
mdadm --assemble /dev/md0 /dev/hda1 /dev/hdb1 /dev/hdc1

hda1, hdb1, hdc1, ... su diskovi.. kod tebe ce mozda biti drugacija. Kod mene su sda, sdb, sdc, sdd jer su mi diskovi SATA2.

Posle restarta, nemoj da kreiras particije ni formatirati sadrzaj vec probaj da prvo vidis da li je set prosao sync. Ovo moze da potraje. Vidi sta pise u /proc/mdstat.

Kreiraj /mnt/raid sudo mkdir /mnt/raid. Dodaj u /etc/fstab:
Kod:
/dev/md0    /mnt/raid   PART_TYPE   ro,user,auto   0   0

PART_TYPE treba da bude tip particije. Ako je bio Windows onda je to verovatno ntfs.

A zatim komandom mount -a pokusaj da moutujes set. Ako je sve u redu pogledaj sadrzaj direktorijuma /mnt/raid. Ako su podaci prisutni mozes da shareujes disk na mrezi pa prekopiraj podatke negde.

Jos jednom da ponovim... nemogu ti dati bilo kakve garancije da ce ova akcija resiti problem...
Evo jos nekoliko linkova o mdadm:

http://www.redhat.com/docs/manuals/...390-multi-install-guide/s1-s390info-raid.html
http://tldp.org/HOWTO/Software-RAID-HOWTO-6.html
http://www.digitalmapping.sk.ca/Networks/ExpandingRAID.htm

Moja greska zaboravio sam da napisem da je u pitanju bio win2003. NTFS kao FS.

Prvo treba da ustanovis dali je to softverski ili hardverski raid 5 niz , posto u ovom sto si ti napisao to nije jasno . Hardverski vrsi cip na kartici /osnovnoj ploci neki kao i taj spomenuti silicon image , a softverski raid je stvar cisto oprativnog sistema .
Ako je ova druga varijanta , stvar je kudikamo jednostavnija , mada ako nije neka egzoticna ploca u pitanju probaj da nadjes identicnu osnovnu plocu .
Inace zbog ovakvih stvari je pozeljno pri prvobitnoj kupovini kupiti jos jedan identicni server/raid karticu/osnovnu plocu posto kada nesto crkne posle par godina jako je tesko nabaviti identican a ispravan hardver .... naravno sada vec ne pomazem nego pametujem ...

Poslednja izmena od urednika:
I nije bas tako.. svi integrisani kontroleri su u stvari soft-raid jer nemaju xor chip u sebi vec to radi CPU kroz driver za OS. Pravi hard-raid kontroleri kostaju po 500+ eura i kod nas ih je tesko naci.
Ja imam jedan PCI kontroler SIL Image (ili nesto slicno). Mogu da ti ga pozajmim pa da probas sa njim da izvuces podatke. Zabodes ga, kreiras set iz njegovog biosa, instaliras driver i proveris da li se podaci vide iz windoza.

I nije bas tako.. svi integrisani kontroleri su u stvari soft-raid jer nemaju xor chip u sebi vec to radi CPU kroz driver za OS. Pravi hard-raid kontroleri kostaju po 500+ eura i kod nas ih je tesko naci.
Ja imam jedan PCI kontroler SIL Image (ili nesto slicno). Mogu da ti ga pozajmim pa da probas sa njim da izvuces podatke. Zabodes ga, kreiras set iz njegovog biosa, instaliras driver i proveris da li se podaci vide iz windoza.

i sigurno ostanes bez podataka....
kreirace ga drugacije i sta onda?

Mozda i nece... Mozda prepozna set na osnovu signature iz MBR-a!

"Mozda i nece... Mozda prepozna set na osnovu signature iz MBR-a!"

Dali bi se ti igrao sa tim , ako je mozda , da su tvoji bitni podaci u pitanju ?
Ja ne bih ...

Znaci prvo i osnovno naci istu plocu i probati namestiti ista podesavanja . Ako ne mozes da je nadjes razmisljas o drugim varijantama . A ako su podaci bitni , prva od tih bi bila obratiti se profesionalcima .
Da ne zavrsis kao neki ovde sa foruma koji su sami otvarali hard diskove pa posle saznali da to bas i ne sme i da nema sanse da ce vise raditi ...
Pozdrav

Poslednja izmena od urednika:
Prvo treba da ustanovis dali je to softverski ili hardverski raid 5 niz , posto u ovom sto si ti napisao to nije jasno . Hardverski vrsi cip na kartici /osnovnoj ploci neki kao i taj spomenuti silicon image , a softverski raid je stvar cisto oprativnog sistema .
Ako je ova druga varijanta , stvar je kudikamo jednostavnija , mada ako nije neka egzoticna ploca u pitanju probaj da nadjes identicnu osnovnu plocu .
Inace zbog ovakvih stvari je pozeljno pri prvobitnoj kupovini kupiti jos jedan identicni server/raid karticu/osnovnu plocu posto kada nesto crkne posle par godina jako je tesko nabaviti identican a ispravan hardver .... naravno sada vec ne pomazem nego pametujem ...

napisao sam u prvom postu :)

Taj RAID je bio na Silicon Image Software RAID kontroleru (Integrisan u Intel ploce).

@ yoyo imam i ja jos jednu takvu plocu i naravno da ne moze tako ko sto ti je duska88 rekao.

@stator malo se ne razumemo ocigledno ....
to sto ti pise , i mada sumljam da je tako pisalo , da je to softverski raid na osnovnoj ploci ( sto bi englezi rekli to je kontradiktornost u izrazima ) . No da ne duzim , ovde se radi o hardverskom raid-u i sa tacke korisnika nije bitno dali i kakvi chipovi su integrisani na plocu ...

Teoretski bi trebalo da ako montiras na identicnu plocu hard diskove istim redom kao sto su i bili da ulaskom u raid kontrolerov bios niz bude prepoznat , eventualno ako ima neka opcija rebuild array ili slicno ...

Ajde sada da razjasnimo nesto jedno za svagda. Ovo je SW RAID. HW RAID kosta 300+ e.

Evo super stiva za citanje
http://linux-ata.org/faq-sata-raid.html

3. I have a Silicon Image SATA RAID card. Why doesn't Linux support my hardware RAID?
A. It's not hardware RAID. It is software RAID, provided by the BIOS on the card.

E sada pitanje el ima neko neki program kojim moze da se simulira RAID za recovery podataka kao sto je npr onaj sto sam ga naveo gore, ili cu morati da se latim za novacanik ? :)

Jesi li probao možda sa RAID reconstructor programom?

@stator meni ne moras nista da razjasnjavas , nisam ja u problemu ....

quote sa wikipedije upit raid
" Hardware solutions often are designed to present themselves to the attached system as a single hard drive, and the operating system is unaware of the technical workings. Software solutions are typically implemented in the operating system, and again would present the RAID drive as a single drive to applications. "

no ja sam raspravu na tu temu zavrsio na netu ima dovoljno podataka , ko hoce da razjasni nek izvoli ...

Nazad
Vrh Dno