Šta je novo?

RAID 5 - preporuka...

Odakle 200 MB/s write na ovim diskovima?🙂
Ajde mi recite zasto svi u Crbiji imaju dobre rezultate a niko van ni da pridje?
Na GamePC testu sa Raptorima ne prelazi 100 MB/s i to samo na 128K pridje, ostalo je < 50 MB/s.

E Alfaunite, stvarno nemam nista protiv tebe, ali burazeru mnogo si nepoverljiv. Kao da svi mi ovde lazemo i pravimo u Photoshopu testove, a ne merimo realno.

Ne treba da veruješ baš svakom testu sa neta, treba ponekad i sam da se sedne i da se istestira malko. Eto npr. ja juce procitao na netu da se moj Venice dobro klokuje u paru sa memorijom i plocom koju imam, pa probao da ga klokujem po uputstvu koje sam procitao - nece preko 2200 mhz da ga 'ebeš. Eto, to su ti kompjuteri - manje/više je i empirijska nauka - probaj pa ćeš shvatiti.

Nema ljutiš 😉 drugarski pozdrav :wave:

Kod mene na A8N32 nvRaid5 je radio jos sporije nego na GamePC testu, znaci JESAM probao, imao sam 25MB/s na 4 diska.
Ovo nisu procesori, ovo su diskovi - a diskovi su 95% isti.
Ne kazem da je covek photochopovao, vec da je beskoristan test gde vidim 200 MB/s write na diskovima koji ne mogu toliko da izvuku.

U ostalom, ovaj thread sam jurio da se drugi ne bi zeznuli za onboard RAID5, jer je sporiji od single disk-a, ali posto sumnjam da ce jos ko kod nas raditi RAID5... srecno ti bilo sa nvRaid5, daj Boze da nisam u pravu i da je preko 25 MB/s everyday write.

Uh...bojim se da sam ostao nedorecen...My bad 🙁

I jedan i drugi ste u pravu.

@alfaunits

Kada je jedna opcija vezana za sam rad ICH7R kontrolera (vjerovatno je i kod ICH8R isto) zvana write-back cache aktivirana, sistemom keshiranog upisa dobijaju se mnogo vece performanse istog. Inace bi prosjecan upis bio oko 20 MB/s . Otuda pikovi, a i lazan burst speed (koji kada je iskljucena write-back iznosi nesto preko 300MB/s). Razlika je inace drasticna i vidi se i kod kopiranja velikih fajlova - filmova (700MB se sa pocetka na kraj raid diska kopira za 15s sto je za RAID5 odlicno) tako i kod kopiranja vise hiljada malih (manjih od 64kB), kada je brzina tu negdje izjednacena sa kopiranjem na samo jednom klasicnom ATA disku (sto je opet super).

Do sada nisam primjetio da je file sistem ranjiviji (kao ranjiviji je na nagle prekide rada, kada je pomenuti write-back cache ukljucen), i kontrolni podaci u vidu vise hiljada sitnih fajlova su i dalje uncorupted poslije vise "simulacija" crkavanja jednog diska i potpunog rebuildinga. I ponavljam, da nema pada RAID5 prilikom naglog iskljucivanja (poslije kojeg rebuild traje satima i za cije vrijeme su performanse ocaj...oko 10-20mb/s i upis i citanje) i reseta, ovo bi bio idealan odabir RAID konfiguracije za sve namjene.

@Violinista

Bojim se da se sa nvRAID neces usreciti, posebno kada je u pitanju RAID5 (i to je ono sto sam zaboravio da kazem u prosloj poruci). Cak i raid0 koje sam testirao pocev od nforce3 pa preko nForce4 4x i nForce 4 ultra, i pored slicnih grafika koje izbaci hdtach, nvRAID jednostavno u praksi ne moze da pridje intelovom kontroleru (primjer: kopiranje filmova unutar raid diska je primjetno sporije, u nekim situacijama i duplo sporije na nvRAID-u, iako, ponavljam HDTach daje skoro identicne grafike), tako da ces, ukoliko nvRAID nema write-back cache (nisam probao RAID5 na nvidia-i), ipak morati odustati od RAID5 (imaces 15-20MB brzinu upisa, sto je ipak mnogo sporo...ali ako aplikacije koje koristis ne rade mnogo upis, bice izdrzljivo). Ostaje jos da vidis koliko su podaci zaista sigurni na nvRAID5 (posto su na intelu prilicno sigurni 😉 ).

PS. Datum na testovima je bezvezan jer u biosu isti nije bio podesen (datum je najmanje bitan u citavoj prici).

Poslednja izmena:
Hmmmm, pošto mi je nVidia chipset, nema druge nego da uzmem externi kontroler. Jel ima taj Intel, ali kao externi?

:wave:

diviner, otprilike sam ja tako nesto hteo reci 🙂
700/15 = 40-45 MB/s, sto morate priznati je sporije od jednog diska, mada je jako bolje od mog nvRaid5 sa 4 diska.
violinista, sta rece?🙂 Intel najjeftiniji je ~300e 😀 plus je PCI-X a ne PCI-e 😛
Ako ti podaci nisu na OS diskovima, probaj software RAID5 (ima RAID5 hack za XP). Ovo radi nenormalno bolje od nvRaid-a sa 10-20% zauzeca CPU-a, samo sto moras rucno da prebacujes podatke.

Hmm, write-back caching je bio i kod ICH7R? Bas sam primetio da pominju to pri ICH8R/RAID0.. cudni rezultati GamePC testa onda.
Cekam novi komp do kraja novembra otprilike, pa cu bas uraditi test na ICH8R-u, Adaptec SAS (moze i SATA) i ako nadjem naboljem kontroleru danas (ARC1280). Zivo me interesuje...

Poslednja izmena od urednika:
Aaa, nisam primetio da je disk-disk. Onda i jesu dobre performanse, moraju se ove po netu preraditi/proveriti (nije cinizam).

Nazad
Vrh Dno