Šta je novo?

RAID 5 par pitanja

BelThaZoR

Slavan
Učlanjen(a)
13.04.2006
Poena
370
Kod brata u firmi su odlucili da 3 1.5 TB Samsusng diskova (koji sluze za storage) ubace u neko serverce i da postave RAID 5.
1. Interesuje me da li postoji nacin da se RAID 5 napravi bez gubitka podataka?
2. Da li postoje neki minimalni sistemski zahtevi za ovaj tip RAIDa? Server (koji ce biti koriscen za cist storage dakle) u sebi bi imao AMD Sempron LE-140 i 2GB DDR3 memorije.

Kako to misliš bez gubitka podataka? Ako misliš bez gubitka raw prostora na diskovima - ne. Efektivno kapacitet jednog diska se koristi za parity informacije (distribuirane su na svim diskovima, ali toliko prostora se gubi).

Treba obratiti pažnju na dve stvari: write IO = broj diskova * IOdiska / 4; Znači nije baš pogodan za sisteme gde se očekuje veliki broj IO write operacija.

U slučaju otkaza jednog diska podaci nisu izgubljeni, ali performanse RAID niza opadaju prilično (na nekim kontrolerima, RAID5 niz sa jednim neispravnim diskom ume da bude skroz neupotrebljiv) , sve dok se ne završi rebuild. U slučaju otkaza dva diska gube se podaci.

Pitanje je, a i mene licno to isto interesuje:

Imaju ljudi tri diska sa podacima, na njima zbirno ima vise od 1,5TB praznog prostora, kako od toga napraviti RAID5 i sacuvati podatke ( manje od 3TB kolko ce ti ostati pri formiranju RAID niza)

Ja nisam video ni jedan kontroler koji podržava kreiranje RAID5 niza uz čuvanje podataka koji se već nalaze na jednom disku.

@BelThaZoR:

Kakva je vrsta storedža u pitanju? Da li će sistem hostovati nekakvu bazu ili će biti klasičan NAS? Kakav će biti patern pristupa i koliko će biti klijent konekcija? U zavisnosti od načina upotrebe tog masiva, možda bi daleko racionalnije bilo kupiti još jedan disk i napraviti RAID 10 - mnogo je brži. RAID 5 se isplati samo sa većim brojem diskova jer mu je efikasnost skladištenja "1 - 1/n".

Pitanje je, a i mene licno to isto interesuje:

Imaju ljudi tri diska sa podacima, na njima zbirno ima vise od 1,5TB praznog prostora, kako od toga napraviti RAID5 i sacuvati podatke ( manje od 3TB kolko ce ti ostati pri formiranju RAID niza)
Iz tvog posta nije baš sasvim jasno koliki su diskovi, ali cifre impliciraju da su od po 1,5TB. Ako je tako, za ceo proces će ti biti potreban još jedan disk od 1,5TB jer ne mogu svi podaci (~3TB?) da ti stanu na jedan disk.

Migraciju RAID nivoa možeš izvršiti samo sa drugog RAID nivoa ali ne i sa JBOD-a. Ali zato možeš prvo da migriraš jedan (i samo jedan) običan disk na neki RAID nivo, pa posle da proširiš taj niz.

Daklem, grupišeš sve podatke na dva diska i ostaneš sa još dva prazna diska (jedan od ta tri i jedan novi). U drugom koraku, jedan od ta dva puna diska i ova dva prazna migriraš na RAID-5. U trećem koraku, prebaciš podatke sa onog drugog punog diska na novoformirani RAID-5 niz. U poslednjem koraku, proširiš RAID-5 niz sa preostalim slobodnim diskom. :smoke:

Teoretski, moguće je i dva JBOD diska migrirati na RAID-0, a posle sa tog RAID-0 migrirati na RAID-5 (tu ti ni ne bi trebao četvrti disk), ali tako nešto ne podržavaju svi kontroleri i nisam siguran da li je uopšte moguće ako su oba diska dupke puna. U svakom slučaju prvo rešenje je mnogo realnije.

Naravno, bekap svih podataka je OBAVEZAN pri svim takvim egzibicijama, ako ti je do tih podataka stalo. :p

Poslednja izmena:
Dva postojeca hard diska od po 1.5TB (popunjena su oko 70%) se sada vucaraju po firmi u nekom reku i kad treba da se nesto snimi na njih povezuju se preko eSata na kompjuter. E sad kad je bilo malo kompjutera to je bilo ok, al postaje neprakticno i odlucili su se na varijantu jeftinog storage servera uz dodavanje jos jednog 1.5TB diska i konfigurisanje RAIDa. Znaci klasican NAS. Za operativni sistem sam predlozio da se stavi FreeNAS, al videcemo (u Srbiji nisu svi jos culi za linux pa svi traze windows). Trenutno bi sadrzaj bio dostupan na 15ak racunara, a uskoro i jos 5-10, zavisi od finansijske situacije :)

Pazi... firma koja, sudeći po broju računara, ima najmanje 15-ak zaposlenih, a uskoro i još 5-10, ne bi smela da se "slepčari" oko IT infrastrukture, tj tog centralizovanog storedža, jer im od toga zavisi poslovanje.

Ako ti je brat tamo admin, onda on potražuje nabavku opreme i odgovara za njenu funkcionalnost i održavanje, pa nek' vidi da se izbori za neki razuman budžet i pristojno NAS rešenje. Ako pak nije odgovorno lice, reci mu da se ne petlja jer ga takvo "šlihtanje šefu" može skupo koštati. :S:

Mislim, sama činjenica da rukovodeći kadar dozvoljava da im ljudi već duže vreme razmenjuju ~2TB podataka prenoseći diskove od računara do računara ne uliva previše poverenja u njihovo razumevanje IT-a. Definiši molim te "varijantu jeftinog storage servera". :trust:

Samo da se razumemo... migracija sa jednog JBOD drajva na RAID-x je moguća samo kod ozbiljnijih (turnkey) NAS rešenja koja koštaju i po par hiljada €. Hardverski RAID kontroleri koje možeš koristiti u bilo kojoj PC mašini (npr MegaRAID) omogućuju samo migraciju sa jednog RAID nivoa na drugi i ni ja sada ne mogu da se setim nekog kontrolera koji bi ti tako nešto omogućio "za male pare".

Ne znam kako bi se u svemu tome snašao dmraid, koji bi teoretski mogao da kreira LSI-evi RAID-1 sa jednim od ta dva diska i još jednim praznim pa da to posle zakačiš na MegaRAID kontroler i migriraš na RAID-5, ali to je BAŠ velika gimnastika sa JAAAKO neizvesnim ishodom.

Mogu da pretpostavim da su oni zamislili da koriste softverski RAID na nekoj Intel ploči ili tako nešto, a to je tek neizvodljivo.

U zaključku, mogu ti reći da je takva migracija jako ozbiljan inženjerski problem kojim mora da se pozabavi kvalifikovano lice i ne može se rešiti savetom preko foruma. Najjednostavnije im je da bekapuju negde sve podatke (što mora da se uradi u svakom slučaju) i naprave taj RAID-5 na nekoj mašini pa onda sve kopiraju na njega. Sve drugo, da bi se uštedelo na kupovini još jednog ili dva hard diska, je u najmanju ruku neozbiljno.

Ja nisam video ni jedan kontroler koji podržava kreiranje RAID5 niza uz čuvanje podataka koji se već nalaze na jednom disku.
Ima ih. Evo npr Intel Matrix RAID ≥ICH7R. Ali njemu ni to ne završava posao jer mu ne staju svi podaci na jedan disk, a i lično nikada ne bih pravio NAS sa softverskim RAID-5 nizom na ICHxR i to za 15-20 klijenata - isuviše slabe performanse i nepouzdan failure management.

Elem... kao što rekoh, trebaće im još dva ili tri diska da bekapuju prethodno sve podatke, a onda mogu i lepo da naprave RAID-5 niz sa tri diska, kopiraju na njega sve podatke i onda ga prošire sa još jednim diskom, a drugi da ostave kao spare ili eksterni storedž za bekap.

Imajući u vidu da su takvi diskovi sada 70-ak €, suludo je rizikovati podatke da bi se uštedala takva sića. Biće posle skuplja dara nego mera.

Tehnički, (u ovom trenutku) bilo bi najispravnije uzeti 3 nova diska od 2TB i napraviti sa njima čist RAID-5 pa kopirati na njega sve podatke, a ona dva od 1,5TB koristiti za bekap ili šta već.

Mislim da ce na kraju biti ta varijanta sa 3x2TB diska, posto se nekom upalila svecica da ce posle RAIDovanja imati "samo" 300gb slobodno. Elem, korisnika je 15-20 ali nece bas svi istovremeno da pristupaju istom i vuku fajlove :). Za sada se nema para za neko ozbiljnije serversko resenje. Na zalost zarad redovne isplate plata i kredita pojedine stvari moraju da se zrtvuju :)

Posle cele ove price sam uzeo u razmatranje varijante pravljenja nekog kucnog storage kompjutera, trenutno imam 3 1TB diska (1xWD i 2xSamsung). Pretpostavljam da za kucne potrebe bi neka mATX ploca i najprostiji procesor bili dovoljni. U dilemi sam dal da uopste stavljam RAID, al ako bih stavljao to bi verovatno bila isto 5ica. Neki predlog na ovu temu? :)

I pitanje za kraj: Da li je moguce prosiriti RAID bez brisanja podataka? :)

Inace moj burazer jeste admin tamo, posao radi skroz ok, al eto sa RAIDom nikad nije radio pa i nesto nije informisan. Onda je priupitao mene, a ja posto isto znam kolko i on, odlucio da se posavetujem ovde :)

Mislim da ce na kraju biti ta varijanta sa 3x2TB diska, posto se nekom upalila svecica da ce posle RAIDovanja imati "samo" 300gb slobodno.
Pa ili tako ili 4x1,5TB što bi im dalo barem još 2TB slobodnog prostora.

Elem, korisnika je 15-20 ali nece bas svi istovremeno da pristupaju istom i vuku fajlove. Za sada se nema para za neko ozbiljnije serversko resenje. Na zalost zarad redovne isplate plata i kredita pojedine stvari moraju da se zrtvuju
Svi su danas u stisci sa lovom i gledaju kako da uštede na svakom koraku, al' nekad' je "ušteda" skuplja od prave investicije, tj gora nego da si bacio pare. Treba znati i kako i na čemu uštedeti. ;)

Što se tiče broja korisnika, naravno da neće svi vući istovremeno, ali će za taj fakeRAID biti dovoljno da njih troje povuku nešto istovremeno pa da mu upis padne ispod 1MB/s! :S: To će svakako biti dramatična razlika za sve zaposlene koji su do juče tim podacima pristupali preko eSATA kabla, brzinom od 1,5Gbps.

Drugo, taj server će morati da bude na nekom smart UPS-u jer bez wb keširanja... ne smem ni da pomislim na šta bi to ličilo. Recimo samo da je modemska veza zakon. :S:

Posle cele ove price sam uzeo u razmatranje varijante pravljenja nekog kucnog storage kompjutera, trenutno imam 3 1TB diska (1xWD i 2xSamsung). Pretpostavljam da za kucne potrebe bi neka mATX ploca i najprostiji procesor bili dovoljni. U dilemi sam dal da uopste stavljam RAID, al ako bih stavljao to bi verovatno bila isto 5ica. Neki predlog na ovu temu?
A šta će ti NAS kod kuće? Za multimediju? Da li je baš neophodno da imaš kod kuće visokodostupni mrežni storedž? :trust:

I pitanje za kraj: Da li je moguce prosiriti RAID bez brisanja podataka?
U većini implementacija jeste, ali to ipak zavisi od kontrolera, odnosno drajvera u HBA varijanti.

Inace moj burazer jeste admin tamo, posao radi skroz ok, al eto sa RAIDom nikad nije radio pa i nesto nije informisan. Onda je priupitao mene, a ja posto isto znam kolko i on, odlucio da se posavetujem ovde
Ništa od te igre gluvih telefona... Tvoj brat bi trebalo da nabavi neku literaturu i informiše se malo sam po tom pitanju, ili još bolje da zatraži pomoć iskusnijeg kolege ako neće da se izbruka na poslu, mada... Uvek može da im kaže da je "utrčao neki virus". Kod njih bi to očigledno prošlo. :d

I ka kraju... po stoti put: RAID nije zamena za bekap!

Poslednja izmena:
A šta će ti NAS kod kuće? Za multimediju? Da li je baš neophodno da imaš kod kuće visokodostupni mrežni storedž? :trust:

Zapravo... Mrezni storage je nesto sto sam oduvek zeleo :p, da bih se ratosiljao storage-a na mojoj masini. Da ne duzim pricu dalje. Prica mog burazera je ponovo probudila ideju o tome, samo sto sada za razliku od prethodnog puta imam pare :)

Ništa od te igre gluvih telefona... Tvoj brat bi trebalo da nabavi neku literaturu i informiše se malo sam po tom pitanju, ili još bolje da zatraži pomoć iskusnijeg kolege ako neće da se izbruka na poslu, mada... Uvek može da im kaže da je "utrčao neki virus". Kod njih bi to očigledno prošlo. :d

I ka kraju... po stoti put: RAID nije zamena za bekap!

Nije on takav da bi optuzio neki virus :) Rekao je da ce da se potrudi oko toga, ako ne bude mogao naci ce se neko drugi :) Al posto se ni on ni ja ne razumemo, trebali smo od nekud da krenemo :)

Poslednja izmena:
Zapravo... Mrezni storage je nesto sto sam oduvek zeleo :p, da bih se ratosiljao storage-a na mojoj masini. Da ne duzim pricu dalje. Prica mog burazera je ponovo probudila ideju o tome, samo sto sada za razliku od prethodnog puta imam pare :)
Bez ulaženja u odnos između tvojih želja i potreba: "Za šta ćeš koristiti taj NAS"? Strimovanje filmova, muzike itd ili... ? Koliki će biti prosečan fajl na njemu i kakav bi bio patern pristupa? Sve je to bitno da bi se definisalo što optimalnije rešenje.

Naravno shvataš da je gigabitni NAS jedno red veličine sporiji od direktno zakačenog storedža?

Nije on takav da bi optuzio neki virus :) Rekao je da ce da se potrudi oko toga, ako ne bude mogao naci ce se neko drugi :) Al posto se ni on ni ja ne razumemo, trebali smo od nekud da krenemo :)
Pošto se ni ti ni on ne razumete, trebalo bi da pustite nekog ko se razume da to uradi, da se vi ne bi ste vežbali na prodakšn mašini. :) Al' ozbiljno... Ima tu isuviše detalja i začkoljica da bi se to dalo objasniti i naučiti ovako preko foruma. Naročito kada su u pitanju mrežni storedži i podaci sa kojima se nije šaliti.

To tebi za kuću, to još i 'ajde... Uzmeš neku kantu, podigneš na njoj FreeNAS ili Openfiler pa se igraj, al' to kod tvog burazera u firmi... Tu bre treba misliti na sto stvari i pretrkeljisati celu mrežu.

Bez ulaženja u odnos između tvojih želja i potreba: "Za šta ćeš koristiti taj NAS"? Strimovanje filmova, muzike itd ili... ? Koliki će biti prosečan fajl na njemu i kakav bi bio patern pristupa? Sve je to bitno da bi se definisalo što optimalnije rešenje.
Vidi moj komp trenutno (izmedju ostalog) sluzi kao neka vrsta NAS-a. Sa njega se strimuju filmovi/serije, muzika, cesto imam par kompova na "servisu", pa se na njega bacaju podaci koji treba da se sacuvaju na njih, i sa njega se vuku programi koji treba da se instaliraju na iste. U poslednje vreme imam problem sa spavanjem, izmedju ostalog mi smeta i komp (odjednom posle 10 godina), tako da bi taj NAS koristio i kao download masinu.

Naravno shvataš da je gigabitni NAS jedno red veličine sporiji od direktno zakačenog storedža?
Naravno

Pošto se ni ti ni on ne razumete, trebalo bi da pustite nekog ko se razume da to uradi, da se vi ne bi ste vežbali na prodakšn mašini. :) Al' ozbiljno... Ima tu isuviše detalja i začkoljica da bi se to dalo objasniti i naučiti ovako preko foruma. Naročito kada su u pitanju mrežni storedži i podaci sa kojima se nije šaliti.

To tebi za kuću, to još i 'ajde... Uzmeš neku kantu, podigneš na njoj FreeNAS ili Openfiler pa se igraj, al' to kod tvog burazera u firmi... Tu bre treba misliti na sto stvari i pretrkeljisati celu mrežu.
Mislim da je sef na kraju pristao da razmisli o celoj stvari :)
Trenutno se renovira buduci radni prostor, provuceni su kablovi za mrezu i odredjeno je mesto za rek orman ostao je server jedino da se resi.

Vidi moj komp trenutno (izmedju ostalog) sluzi kao neka vrsta NAS-a. Sa njega se strimuju filmovi/serije, muzika, cesto imam par kompova na "servisu", pa se na njega bacaju podaci koji treba da se sacuvaju na njih, i sa njega se vuku programi koji treba da se instaliraju na iste. U poslednje vreme imam problem sa spavanjem, izmedju ostalog mi smeta i komp (odjednom posle 10 godina), tako da bi taj NAS koristio i kao download masinu.
Pa onda to i nije neki problem i bila bi ti dovoljna i 100Mbps mreža. Ne shvatam samo šta će tu RAID. Pa jel ga imaš sada u tom svom računaru?

Imaj u vidu da RAID nije zamena za bekap i da bez svojih podataka možeš isto tako ostati i sa tim RAID-om i to možda čak još lakše. Soft-RAID ne štiti od slučajnog brisanja/korumpiranja fajlova i fajl sistema, a i osetljiviji je na nestajanje struje i hard-restarte ukoliko ne poisključuješ wb keširanje na diskovima. Defekt kontrolera može potpuno korumpirati ceo RAID lanac, a strujni udar i/ili kvar napajanja ubiti više diskova od jednom i opet nisi ništa uradio.

RAID je način da se povećaju performanse, tj IOPS storedž sistema, a ujedno i njegova dostupnost (ostaje on-lajn čak i u slučaju otkaza jednog ili više diskova). To sve ima smisla na većim informacionim sistemima i sa ozbiljnim servisima koji moraju biti dostupni 24/7/365, ali ne i u kućnim uslovima sa tri diska.

Za te fore je odličan ovaj Intel Matriks RAID ili pak Linuksov drajv maper. Uzmeš dva diska i isparticionišeš ih identično sa po dve particije na svakom. Onda preko prve dve particije napraviš miroring i tu staviš OS i važne podatke, a preko druge dve strajpuješ. Tako dobiješ i pouzdaniji sistem i brz storedž, al' opet... ni taj miror nije zamena za bekap!

Mislim da je sef na kraju pristao da razmisli o celoj stvari :)
Trenutno se renovira buduci radni prostor, provuceni su kablovi za mrezu i odredjeno je mesto za rek orman ostao je server jedino da se resi.
Jedino server kažeš? Znači imaju i peč panel u reku i svič i UPS... Samo server. :)

Jedino server kažeš? Znači imaju i peč panel u reku i svič i UPS... Samo server. :)
Naravno...

Pa onda to i nije neki problem i bila bi ti dovoljna i 100Mbps mreža. Ne shvatam samo šta će tu RAID. Pa jel ga imaš sada u tom svom računaru?

Imaj u vidu da RAID nije zamena za bekap i da bez svojih podataka možeš isto tako ostati i sa tim RAID-om i to možda čak još lakše. Soft-RAID ne štiti od slučajnog brisanja/korumpiranja fajlova i fajl sistema, a i osetljiviji je na nestajanje struje i hard-restarte ukoliko ne poisključuješ wb keširanje na diskovima. Defekt kontrolera može potpuno korumpirati ceo RAID lanac, a strujni udar i/ili kvar napajanja ubiti više diskova od jednom i opet nisi ništa uradio.

RAID je način da se povećaju performanse, tj IOPS storedž sistema, a ujedno i njegova dostupnost (ostaje on-lajn čak i u slučaju otkaza jednog ili više diskova). To sve ima smisla na većim informacionim sistemima i sa ozbiljnim servisima koji moraju biti dostupni 24/7/365, ali ne i u kućnim uslovima sa tri diska.

Za te fore je odličan ovaj Intel Matriks RAID ili pak Linuksov drajv maper. Uzmeš dva diska i isparticionišeš ih identično sa po dve particije na svakom. Onda preko prve dve particije napraviš miroring i tu staviš OS i važne podatke, a preko druge dve strajpuješ. Tako dobiješ i pouzdaniji sistem i brz storedž, al' opet... ni taj miror nije zamena za bekap!

Razmislicu jos malo o celoj stvari... Pretpostavljam da bi za neki dobar kontroler morao da izdvojim puno evrica? Napravicu server samo da vidim sta cu sa podacima, dal ce biti RAID ili ne... Ovaj Matriks RAID zvuci ok za kucne uslove. Ono sto je meni bitno od podataka cuvam i na externom disku. Sad stvarno ne znam :)
Hvala na savetima i utrosenom vremenu :)

Pretpostavljam da bi za neki dobar kontroler morao da izdvojim puno evrica?
Pa onako... solidno. :) Al' pazi, sa današnjom procesorskom snagom, suština hardverskog RAID kontrolera je failure management i uopšte menadžment RAID lanca (proširivanje, migracija itd). Ne moram valjda da ti pričam da je za kućnu varijantu to svemirski overkil. :)

Napravicu server samo da vidim sta cu sa podacima, dal ce biti RAID ili ne... Ovaj Matriks RAID zvuci ok za kucne uslove.
U kućnoj primeni jedino striping (RAID-0) ima nekog smisla i to za povećanje performansi, al' to u principu i nije RAID jer nema nikakve redundanse. Sa druge strane, džaba ti povećanje performansi HDD podsistema kada ćeš mu pristupati kroz 100Mb mrežu, tako da u tvom slučaju i to otpada kao nepotrebno.

Istini za volju, ja sam u mojoj mašini imao hardverski SCSI RAID kontroler i brdo diskova, al' ja sam to koristio za video montažu i takve stvari. :)

Ono sto je meni bitno od podataka cuvam i na externom disku. Sad stvarno ne znam :)
Pa to je jedina prava stvar za bekap. Do duše, u slučaju požara... :d Ako su podaci mnogo bitni, rezervne kopije treba čuvati najmanje 100m dalje, a najbolje u drugom delu grada. :)

Po meni taj softverski RAID-5 na Intel pločama pravi više problema nego što rešava. Ako je već takva situacija da sw-RAID vrši posao onda bih ja to pre rešavao pod Linuksom, a ne preko OROM-a tj tog fake-RAID-a i svakako bi uzeo posebnu mrežnu kartu a isključio onu integrisanu.

Hvala na savetima i utrosenom vremenu :)
No frks. ;)

Evo da javim sta sam uradio na kraju, mozda iskustvo nekome pomogne.
Konfiguracija je bazirana na AMD Sempron procesoru i 2 gb DDR3 memorije, ukupno negde oko 14000 sa sve brendiranim (tj ne-kinez :)) napajanjem. Kuciste sam iskoristio neko matoro. Integrisan GB LAN i onboard SATA kontroler
Instalirao sam najnoviji FreeNAS i vezao 3 1.5TB diska u RAIDZ (implementacija raid5 sa ZFS). Brzine transfera su sasvim pristojne, u peakovima dostize i do 80MB/s. Malo sam mucio masinu prilikom transfera i RAIDZ, tj ZFS su uradili odlicno svoj posao tako da nisam imao koruptirane podatke (zanimljivo).
Audio i video streaming ka blueray plejerima radi savrseno zahvaljujuci podrsci za Sambu (jos da je softver na BR plejerima bolji bila bi milina). FTp servis je aktiviran zbog lakseg backupa sa tri kompa. Poceo sam malo da eksperimentisem sa DHCP bootovanjem podigao sam DHCP server i uspeo da namestim instlaciju windowsa, linux i pokretanje Hirensa (doduse ne rade bas sve alatke za sad) preko mreze.
E sad imao sam jednu malu nesrecu pre 2 nedelje, jedan hard disk je poceo da se puni bad sektorima i sad je u servisu... Sad cekam da dobijem zamenu pa cemo videti kako ce ici recovery RAIDa.

E sad imao sam jednu malu nesrecu pre 2 nedelje, jedan hard disk je poceo da se puni bad sektorima i sad je u servisu... Sad cekam da dobijem zamenu pa cemo videti kako ce ici recovery RAIDa.

Sada ti RAID5 radi bez jednog diska? Zašto nisi odmah ubacio drugi? Ovako rizikuješ da izgubiš sve podatke u slučaju da otkaže još jedan disk, a i performanse su ti dosta slabije pošto mora da rekonstruiše podatke koji mu nedostaju.

Ne, ne, nisam dovoljno jasan bio, sistem je van upotrebe otkad je umro disk, ceka se zamena. Nisam ga dirao od tad :)

Zato bi bilo dobro da imaš jedan hot spare disk (ako podržava kontroler). Ako ne podržava, onda običan spare u fioci. :)

Moracu o tome da razmislim, nisam ocekivao da ce reklamacija diska sa gomilom bad sektora da se otegne na sad vec vise od 2 nedelje.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Nazad
Vrh Dno