Šta je novo?

RAID 5 - Dodavanje jo jednog (veceg) diska?

grunf

Čuven
Učlanjen(a)
12.07.2002
Poena
619
U pitanju je Compaq Proliant server, U160 SCSI adapter i dvokanalni RAID kontroler...
Pitanje glasi ovako: Ako na RAID 5 niz sastavljen od 3 identicna diska po 18 GB dodam jos jedan (cetvrti) disk, ali velicine 36 GB (a istih karakteristika), da li ce RAID 5 korektno raditi?
Pretpostavljam da sa tog 4. diska biti u upotrebi samo 18 GB (tj. da ce nakon toga biti "vidljivo" 3x18GB = 54GB), ali bih volio da cujem vasa slicna iskustva...

Phu, nikada nisam dodavao takvu varijantu, ali mislim da bi "upotrebljeni" size bio 18GB. Medjutim, veci problem od toga je pitanje sta zelis da uradis? Posto dodavanjem cetvrtoga scsi diska u taj raid5 lanac neces povecati storage prostor (i dalje ce se videti onoliki prostor koji vidis sada) - samo ces povecati hotswap/backup mogucnosti disk sistema; odnosno, u slucaju havarije ce se koristiti prvi slobodan disk. Ako crkne i taj, uzece se sledeci slobodan. Dakle, ako zelis da prosiris kapacitet, ili kaci taj solo disk na poseban kontroler (na nekim kontrolerima posao radi i treci poseban kanal koji ti ovde nemas, ukoliko sam razumeo dobro) - i tada takav disk nece biti "raidovan" ili uzimaj tri ista diska ako hoces veci kapacitet i da odrzis raid5 vezu :)

Ocekivao sam da ces se ti javiti :)

Pazi ovako:
RAID 5 vec postoji, znaci imam vec 3x18 GB, upotrebljivo je, naravno, 36 GB. OK?

Problem je sto ne mogu da nadjem cetvrti identican 18 GB disk pa da povecam prostor, a sve skupa da bude pod RAID 5.
Imam varijantu da uzmem 18 GB ali na 15k RPM (sto sumnjam da ce raditi OK sa mojim diskovima na 10k) ili 36 GB na 10k
:rolleyes:

Pa kazem ti, dodavanjem jos jednog diska neces sa raid5 vezom povecati prostor - i dalje ces videti 36GB. Samo povecavas spare stack; dakle taj disk takodje dobija ulogu stand-by diska. Prosirices jedino ako uzmes tri nova diska od 18/36GB.
Ukoliko ti je zafalio prostor, a imas tanak budzet, ubodi taj cetvrti disk kao solo disk (tj. van raida) na poseban kontroler (nesto jeftino tipa AHA2940U2W) ili na poseban kanal na postojecem kontroleru - u zavisnosti od mogucnosti kontrolera. I onda drzi na tom disku manje bitne stvari koje ne moraju biti "raidovane".
Dakle, sa jednim diskom - ne moze tako. Osim ukoliko se raid5 specifikacija nije promenila u medjuvremenu ili neko od proizvodjaca kontrolera nije ugradio neke svoje extenzije u bios kontrolera/drajvere :)

OK, hvala...
Nisam racunao da ce taj novi disk postati spare disk, vec sam mislio da ce prosiriti velicinu niza...
Prokopao sam Compaqovu dokumentaciju za kontroler: u slucaju dodavanja u postojeci niz disk bi sluzio (kao sto si rekao) kao spare, a max. vidljiva velicina bi bila kao sto smo pretpostavljali 18 GB...

Vec sam dobio taj 36 GB disk i montirao ga na drugi kanal RAID kontrolera kao samostalan disk (znaci u RAID 0 konfiguraciji)...

Hvala jos jednom :wave;

Nazad
Vrh Dno