Šta je novo?

Raid 0 puko, sta sad?

jaksa

Odeljenje za zaštitu naroda
Super Moderator
Učlanjen(a)
04.06.2002
Poena
985
Imam prilicno neprijatan problem:
2 HDD su bila povezana u raid 0 na hpt 374 raid kontroleru, a OS je windows XP.
Nesto se dogodilo, i sada raid kontroler diskove ne vidi kao array, nego svaki pojedinacno. Naravno, ni OS sa tih HDD se ne moze podici, ne moze se pristupiti particijama iz drugog OS.
Ukoliko bi sad kreirao raid 0 verovatno bih unistio sve podatke na HDD, a njih zelim da spasem.
Sta ciniti?

Ako napravis novi array on automatski brise sve podatke (kao format).
U teoriji bi bilo najbolje da napravis novi array i da zakacis 3 hdd sa kojeg ces da dignes OS i odradis back-up (easy recover pro ili tako neki prof).
To bi trebalo u teoriji da radi, posto nisam siguran kako RAID kada se napravi brise podatke...

Darkmatter je napisao(la):
:(
probaj sa load bios default

Probao, cak i sa razlicitim biosima za hpt 374.

Vocko je napisao(la):
Ako napravis novi array on automatski brise sve podatke (kao format).
U teoriji bi bilo najbolje da napravis novi array i da zakacis 3 hdd sa kojeg ces da dignes OS i odradis back-up (easy recover pro ili tako neki prof).
To bi trebalo u teoriji da radi, posto nisam siguran kako RAID kada se napravi brise podatke...

To je poslednja opcija, da kreiram novi array, pa da probam da cupam podatke sa easy recovery. Mislim da su u tom slucaju jako male sanse da se ista uradi.

Eh kad bi postojalo nesto kao fix mbr na nivou bios-a hpt374 :(.

Pisao sam Abit-u i HPT-u, pa cu videti imaju li oni neku ideju.

Jel' to kuci prslo Jakso?

Onda Jakso posto ti druge nema :( zasuci rukave i napred....

Kuci, da je bar na poslu :)

Edit: Da zavrsimo pricu,

Od spasavanja podataka sa puknutog Raida 0 nema nista, Easy Recovery se zaglupi i generise errors, sto sam i ocekivao.
Srecom, i slucajnoscu, dan pre pucanja raida backup-ovao sam sve vazne podatke, tako da neke velike stete i nema.
Ukoliko zelite da se igrate sa Raid-om, vodite racuna o sigurnosti podataka, da posle ne boli glava.

Vrh Dno