Šta je novo?

Raid 0 i Windows 7 - 64bit problem

Sale_Nis

Čuven
Učlanjen(a)
30.01.2003
Poena
620
Pozdrav svima..

Danas sam kupio mashinu baziranu na AMD 965BE i Gigabyte GA-MA790XT-UD4P ploci.. Ostale komponente su manje vise nebitne.. Imam 4 hard diska.. 2 x 500 GB i 2 x 1000 Gb.. Na ova dva od po 500 GB je namesten RAID 0 preko JMB363 kontrolera na ploci..

Problem je da nikako ne mogu da instaliram Windows 7 jer mi se raid niz ne vidi! Pokusavao sam sa svim mogucim direvima koje sam nasao na netu i nista.. Dakle ja LOAD DRIVER, on kaze.. NOT SIGNED.. JA MORE LOAD DRIVER, on MORE NIJE SIGNED ... I tako se nosismo zimski dan do podne.. Ko Marko Kraljevic i Musa Kesadzija.. U ovom slucaju ja mu dodjem Musa, posto mi se i 1. i 2. i 3. srce umorilo.. :)

Dakle.. HELP!!!

Ima li pomoci? :wall:

Mozda cu ispasti smesan, ali: Zasto preko JMB363? Brzi je ili? Sto nisi isao preko Atijevog SB?

He he he..

Isti slucaj je i sa AMD/ATI-jem.. I to sam pokusao pre nekih 5 minuta i ako na njega ni u ludilu ne bih ostavio raid.. U svakom slucaju ovaj JMB36x je hardverski raid kontroler dok je preko 790 chipa- teshka software-aja.. :)

Anyway resio sam problem i to bas posle probe sa AMD raidom.. Naime i sa njime sam dobio istu gresku sto me je povelo na to da je greska do Microsofta a ne do drivera.. Dok ovo pisem (windows is expanding files.. 79%) i to na JMB36x.. Dakle uspeo sam..

Ovo je resenje mislim za puno ljudi, pa cim zavrsim ovde pisacu i na Tom's Hardware posto vidim da se i tamo pate ljudi sa pojedinim kontrolerima i Windows 7 64 bit.

Posle probe na AMD chipset Raid controleru, i upozorenja da driver nije "signed" ne budem lenj pa na drugom kompu proverim i JMB i AMD driver.. Kad ono, OBA SIGNED ko vrata.. To me je navelo da pogledam velicinu drivera.. Naravno 64-bit driver je veci od 32-bitnog a kako sam siguran da je installer od Windows 7 64 bit u sustini 32-bitan sve dok se ne ucita kernel "sveze" instaliranog systema.. Dakle, u procesu installacije onaj instaler radi u 32-bitnom modu (sto je i logicno na neki nacin).. Nakon toga, znam da sam negde procitao da Windblows 7 64 Ultimate "MOZE" da koristi i 32 bitne drivere sa nekim ogranicenjima, pa rekoh, aj bas da probam! U tom istom tekstu koji sam citao znam i za to da kada windows trazi neki 32-bitni driver, on mora biti tacno odredjene velicine, sto naravno nije "velicina" koju ima 64-biti driver.. I posle neko da kaze da VELICINA nije bitna.. BITNA JE! :D

Da ne tupim previse, umesto da stavim 64 bitne preinstall drivere, odabrao sam 64-bitnu instalaciju, a 32-bitne drivere.. Naravno Windblows se bunio i pitao me "JESI NORMALAN"? Ja rekao YES i on progutao! :) Bice da ovaj Musa ima i 4. srce ;)

Nakon toga sve ide kao pesma.. Cim se system podigne postavicu odgovarajuce drivere i problem resen!

To bi bilo to! Cisto ako neko upadne u istu bulu kao i ja, da zna da nije tako strasno! :)

POZDRAV...

Poslednja izmena:
I jel si siguran da radi? :)
Ja sam isto probao, instalacija se nastavila, medjutim pri prvom "dizanju" Windows-a 7 dobijao sam bluescreen i reset. I nista nije moglo da se uradi.

Znaci imam identican problem, koji nisam uspeo da resim, i zbog toga ne koristim RAID0... :(

@Gidra..

Radi kao sat! :) Ako hoces mogu da ti dam i drivere koje sam koristio mogu da ti detaljno objasnim sta i kako sam radio..

Upravo ti pisem sa te mashine!

Pa to bi bilo super, posto je bas steta ne koristiti prednosti RAID0... :)
Inace ja imam Biostar TA770 A2+ plocu, koja na sebi ima SB600 chipset, tako da ne znam da li ce moci da rade ti tvoji driver-i.
Ali ajde da pokusamo sto da ne.

Hvala

meni se kod asus-a dešavalo da su zamenjeni x32 i x64 drajveri pa ispada da se instalira sa x32 a u stvari tera sa x64.

SB600 je druga prica, on nije ok radio ni sa vistom, vadjenje memorije tako da ne bude vise od 2gb rama je pomagalo kod instalacije.
Probaj i sata/ahci drajvere iz catalysta 9.12. Kod njih je dosta stvari reseno.

Meni na sb710 nije ni trebao drajver za radi0, sve je sam prepoznao i instalirao, samo sam posle updatovao drajver.

Na kraju treba da se instalira RaidXpert tool i da se ukljuci NCQ, jer je kod AMDa uvek iskljucen po default-u na ahci-u i raid-u.

Nazad
Vrh Dno