Šta je novo?

RAID 0 i cluster size

ReaKtoR_

Slavan
Učlanjen(a)
26.07.2005
Poena
309
ako je tema vec bila, unapred se izvinjavam...

pri raid 0 sa stripe size 128k koji je preporucljivi cluster size za NTFS particiju za bolje performase?
ako se racunar koristi pretezno za video obradu da li je bolji FAT32 ili NTFS?
koji cluster size i preporucujete za pegefile i naravno FAT32 ili NTFS?

hvala

sa kog aspekta zavisi od diskova?

ako je cluster size veci to znaci bolje performanse?

kontam za velicinu pegefile-a..ali particija na kojoj je PF(nije C) da li da bude FAT ili NTFS...citao sam nesto na netu da je bolje ako je FAT32 i da PF radi sa cluster size-om od 4k...koliko je ovo tacno?..ima li neko iskustva?

Ako mislis da radis obradu video materijala moras koristiti NTFS jer FAT32 ima ogranicenje za max velicinu fajla od 4GB.

Definitivno ti je bolji NTFS...a velicina Cluster-a... to je vec diskutabilno...ako imas plan da radis sa velikim fajlovima...tipa filmovi itd...onda stavi sto veci cluster...a ako ti je potreba da baratas sa manjim...tipa mp3 ,neki sistemski fajlovi itd...onda idi na manji...neka sredina je 64 ili 128...
Imao sam negde link za detaljno objasnjenje...samo ne znam gde je...damn...ja inace drzim 64...jer je Win XP system u pitanju...+ Mp3...

Cluster 8k je dobar osim ako ces raditi sa velikim fajlovima

Kako da promenim cluster size?

Kako da promenim cluster size da bude veci od najveceg koji mi daje po default-u? odnosno kako da stavim da bude 64 jer i meni treba za video obradu i preporucili su mi ali jednostavno mi ne nudi opciju da to promenium kad idem na format tj daje mi par opcija ali ni jednu za vise od 4096 a preporucili su mi 64000
Pozdrav
Zak

Vrh Dno