Šta je novo?

Radni vek svih plazmi

gvlada

Čuven
Učlanjen(a)
08.10.2006
Poena
605
Koliko sam citao po netu svuda se napominje da plazma tv posle nekog polu-vremena gube na svojoj ostrini, osvetljenosti, prikazu slike i sl. Znaci li to da u stvari nove Panasonic plazme iako imaju pun radni vek 100000 sati pravi radni vek bice oko 50000 sati?

Da... ali mani se toga.. da ti tv radi 24 sata dnevno tek za 5 i kusur godina bi mu osvetljenost vidljivo opala a to se cesto moze resiti i iz samog menija tv drugacijim podesavanjima...

Koliko sam citao po netu svuda se napominje da plazma tv posle nekog polu-vremena gube na svojoj ostrini, osvetljenosti, prikazu slike i sl. Znaci li to da u stvari nove Panasonic plazme iako imaju pun radni vek 100000 sati pravi radni vek bice oko 50000 sati?

Pa i kad KONTRAST opadne na 50% prvobitnog posle tih 50000 sati, još uvek je bar tri puta veći nego kod novog lcd-a. ;)

Da li ce ti znaciti nesto za 5 godina sto je tvojoj plazmi koju si platio 1000 evra opao kontrast, ako tada budes mogao da za 300 evra kupis mnogo, mnogo bolju plazmu ili lcd?:)

Cisto sumnjam da ce i tada i bilo kada moci da se kupi nesto tako za male pare. I pre deset godina je verovatno bila ista prica i za mobilne telefone pa i sada imas telefone od 500, 600 ili 1000 eura. Uvek ces imati nesto sto je nova tehnologija, tek izaslo i tome nikada nece biti mala cena.

Da, ...
samo sto ce ta nova tehnologija u 2 klase nizem cenovnom rangu cistiti patos sa postojecom

uzmi za primer IT industriju - grafulje su odlican primer

da citiram druga, jedanput se zivi u zivotu.. ako ti nesto treba kupi odma, kad crkne kupis drugo kraj cele filozofije.. ako hoces da kao deka poklonis unucima plazmu koju si kupio pre 50 godina onda mora te razocaram

!

da citiram druga, jedanput se zivi u zivotu.. ako ti nesto treba kupi odma, kad crkne kupis drugo kraj cele filozofije.. ako hoces da kao deka poklonis unucima plazmu koju si kupio pre 50 godina onda mora te razocaram

Upravo tako.

Ja planiram sada treci tv od pocetka 21. veka, heh. Tako da nisam pitao ovo zbog isplatljivosti trajanja istog, vec kako je to kao reklama lepo uradjeno traje 100000 sati! Kad ono medjutim, heh. Rok pravog trajanja nije nista bolji od LCD. Plazma tehnologija stara je vec nekoliko decenija pa i ovo sto su postigli je sasvim ok.

Da se vratim na pocetak teme. Otkud ti znas da radni vek te Panasonic plasme nije 100 000 radnih sati, vec da ce da bude 50 000?! To su najnovije plasme i uopste ne bi bilo cudno da imaju u sebi neku bolju tehnologiju od onih pre 5 ili 10 godina.

Da li Vi koji kupujete plazmu gledate HD filmove ili i domace i strane "kablovske" programe? Jako me interesuje kakva je slika na plazmi dijagonale 82cm ili vece na kojoj je zakacen analogni tv signal. Mora da je zrno kao lopta, al nema veze, vazno je da se ima plazma.
Ili gresim?

Nije zrno kao lopta ali i zavisi od daljine iz koje gledas i velicine ekrana...za analogni mislim da je plazma od 32 ili 37 incha najbolja je najmanje mora da razvlaci sliku...

Da li Vi koji kupujete plazmu gledate HD filmove ili i domace i strane "kablovske" programe? Jako me interesuje kakva je slika na plazmi dijagonale 82cm ili vece na kojoj je zakacen analogni tv signal. Mora da je zrno kao lopta, al nema veze, vazno je da se ima plazma.
Ili gresim?
Pa naravno da gresis. Plasma je mnogo bolji izbor za sdtv od lcd-a.

Pa naravno da gresis. Plasma je mnogo bolji izbor za sdtv od lcd-a.

Hvala. Jeste da sam gledao domace kanale na par Samsunga (LCD) i da sam se razocarao koliko je slika bila losa. Jedino je na B92 bila, zadovoljavajuca.

Svako uopstavanje je pogresno.

Slika na LCD izgleda ocajno ako je TV lose podesen ili ako imas neki katastrofalan model. Na mom Samsungu M86, SD slika je sasvim solidna.

A sto se tice zrnatosti slike na plazma ekranima, to vazi samo za one sa vecom dijagonalom i krs rezolucijom 1024x748. To zaista ne moze da se gleda sa manje od 3 metra. Kao da imas mrezu prevucenu preko ekrana.

Slika na LCD izgleda ocajno ako je TV lose podesen ili ako imas neki katastrofalan model. Na mom Samsungu M86, SD slika je sasvim solidna.
Pa ja sam gledao na Sony Bravia-i od 40" LCD-u. Ako je to katastrofalan model...

A sto se tice zrnatosti slike na plazma ekranima, to vazi samo za one sa vecom dijagonalom i krs rezolucijom 1024x748. To zaista ne moze da se gleda sa manje od 3 metra. Kao da imas mrezu prevucenu preko ekrana.
Ja ne znam sa kojom bi ti to rezolucijom uzeo plasmu. FullHD plasma verovatno kosta kao 3 lcd-a.

Sto se tice rezolucije 1024x768 i blizine slazem se da 42" ispod 3m ne ide. Vec od 50" uglavnom se prelazi na 1366x768, ali vec postoje 42" plazme (42PY80) koje su FullHD. Cena od 116k din je pre kao 2 obicnija LCD ali ovo je opet jedna od boljih plazmi.

Gde ima da se kupi (u BG) taj Panasonic 42PY80 za 116k?

Ja imam 37" 1024x720 plasmu i super je za SD jer namanje mora da razvlaci, a dovoljna je rezolucija da gledanje 720p materijala bude pravo uzivanje. A ispod 42" ne vredi uzimati Full HD, a SD ce izgledati jezivo na tome.

Vidim da je sa nasim televizijama kupovina gornje pomenutih televizora ipak samo moda, tj bacanje para.

Pa da, ko gleda samo nasu televiziju ne treba kupovati televizor uopste, postedece si mozak raznog nekvalitetnog materijala. Doduse moze se 5% probrati da vredi ali da menjas zenu uz zidanje kuce sa ultra-grand muzikom na 16:9 formatu ne ide.

Pa ja sam gledao na Sony Bravia-i od 40" LCD-u. Ako je to katastrofalan model...

Ja ne znam sa kojom bi ti to rezolucijom uzeo plasmu. FullHD plasma verovatno kosta kao 3 lcd-a.

A sto prvo ne procitas ono na sta odgovaras?
Napisao sam da je izuzetno vazno kako je TV podesen. Moze da bude najbolji na svetu, ako ga podesavaju nasi prodavci to ce gotovo po pravilu izgledati uzasno. Cak i za HD materijal, a kamoli za SD.
Pritom, ne bi bilo lose da znas da postoje Sony Bravia modeli koji su ekstra kao sto postoje i Sony Bravia modeli koji su krs.

Full HD plazma dijagonale 42 inca moze da se nabavi u Srbiji za manje od 2000 evra.

Hvala. Jeste da sam gledao domace kanale na par Samsunga (LCD) i da sam se razocarao koliko je slika bila losa. Jedino je na B92 bila, zadovoljavajuca.

ja na samsungovim lcd-ovima nikad još nisam video da imaju dobru sd sliku, sony takođe (serija 3000). stari lg lc41, 51, 55 imaju odličnu sliku a nove serije 3000 i 5000 su još bolji, jvc (jedini model koji ima kod nas) ima isto jako "čistu" sliku, a toshiba 32AV505D po meni najbolju SD sliku. kod svih samsunga sam video dosta zrnatosti i šuma na slici i jako čudne boje, nekako isprane. sad da li je to do podešavanja u meniju, ne znam, jer kad sam puštao neki HD materijal sa istim podešavanjem boje su bile čak i malo prenaglašene.

što se tiče plazmi i to one od 32" LG (nisam video da bilo ko drugi ima plazmu tih dimenzija od proizvođača) rezolucija je 848x480 i tu nema nikakvog HD-a, to je više dvd rezolucija. plazma ima hdmi i kad se pusti neki hd materijal primećuju se neke fleke, npr. ako je preko celog ekrana zastava crvene ili žute boje ne vide se nijanse, senke itd nego fleke. isto sam imao i na mojoj plazmi, a isto sam video i na drugim čak i puno skupljim plazmama. ja sam isprobao dosta televizora, i plazmi i lcd-ova, i po meni plazma je puno lošija od lcd-a. kad gledam HD na plazmi primećujem pixele, a na lcd-u mi je sve čisto zato što su puno sitniji. što se tiče boja nisam nikakvu razliku primetio između plazme i lcd-a. media centar pc ne sme se spajati sa plazmom zbog burn in-a. što se tiče xboxa slika je odlična na obe vrste televizora, i ko ima plazmu i gleda dosta dvd-ova trebao bi da uzme(ako već nema) dvd player sa hdmi konektorom, jer to se mora videti. svaki film izgleda skoro kao HD.
i na kraju radni vek plazmi, ove skuplje kao što su panasonicove stvarno imaju duži radni vek, pioneer takođe, jer to su dve firme koje i dalje ne odustaju od unapređivanja plazmi. ko uzme njihove modele ne može da pogreši. ako neko razmišlja o jeftinijim plazmama, moja preporuka je lcd. lcd zbog toga što neće biti velike razlike u kvalitetu slike (mislim na boje) a i analogno emitovanje je već prevaziđeno (sbb-ov d3, total tv, uskoro iptv od telekoma). opet ko ima samo analogni prijem najbolja varijanta su LG i Toshiba, jer imaju najkvalitetniji prikaz analognog signala.

Samo da potvrdim za LG i reprodukciju analognog signala !

po meni plazma je puno lošija od lcd-a. kad gledam HD na plazmi primećujem pixele, a na lcd-u mi je sve čisto zato što su puno sitniji
Pa to je potpuno logicno, jer lcd-i imaju dosta visu rezoluciju.

Nazad
Vrh Dno