Šta je novo?

radio "na leru"

JJ Okocha

Slavan
Učlanjen(a)
28.01.2006
Poena
309
Ne znam kol'ko je naslov adekvatan, ali problem je u sledecem;
na audio izlazu zvucne karte u kompu (Creative SB Audigy LS) prikljucen je 2.1 sistem zvucnika Mercury (ne znam tacno naziv modela, relativno su jaki, iako su iz low segmenta), a pojava koju cu opisati bila je prisutna i na prvim nazovi zvucnicima (plastikaneri koji reprodukuju windowsove zvuke i jos ponesto), i sad:
zivim u soliteru na VI spratu i na nekih 50-ak m v. linije, nesto iznad mog stana, na jednom objektu nalazi se predajnik od neke radio stanice (verovatno poprilicne snage), uglavnom;
u satelitima zvucnika cuje se zvuk od pomenute radio stanice kad god je uklj. napajanje istih, odnosno uvek kad je uklj. racunar (s obzirom da su obicno i zvucnici tada uklj.). Poprilicno iritantno, pogotovo kad se, recimo gleda neki film, a u pozadini "grandovizija" i sl.
Kad se izvuce kabel od zvucnika iz audio izlaza zv. karte nema nicega u satelitima (mislim na zvuk od pomenute radio stanice).
Planiram nabavku "kvalitetnijeg sustava", no, sta ako se i tamo desi isto.
Imam par ideja, u vezi sa kablovima zvucnika, ali molim nekoga ako je imao sl. iskustva da napise rec dve...
Hvala, unapred!

Hm, ako sam dobro procitao/preleteo post, treba da stavis kvalitetniji kabal od zvucne do sistema. One debele, mada nisu ni oni svi toliko kvalitetni.
Ovako nesto.

P.S. Slikano telefonom, aparat mi trenutno nije tu, ali vidi se u principu.

Poslednja izmena:
Pa pošto kažeš da zvuk prestaje kad izvučeš kabal iz zvučne, očigledno se zvuk generiše u zvučnoj... (što je čudno, ipak to nije neka žlj. zvučna), ne znam, pokušaj staviti na mute line-in i microphone u volume control.

Nemaš nikakvu TV/Radio karticu u komp-u?

Da, i da li ti je uzemljen komp kako treba?
Ne bi trebalo da zvucna "kupi" okolni signal. A tjuneri u tv/radio karticama su ipak u kucistu metalnom, tako da ni oni ne bi trebalo da prave problem.

Imam TV karticu, nije neki prvenac u kvalitetu (PixelView Play TVpro), ali sto veli dr. T. ipak je to u metalnom kucistu (uzgred ne videh sliku tih kablova fotogr. by cell phone, mozda da ponovis).
Sto se uzemljenja tice, ne znam, trebalo bi da jeste...
Kad sve "mutiram" u satelitimase opet cuje zvuk te radio postaje...

Kako bre ne vidis? Mozda sutra kad mi keva vrati aparat?
Kad sve "mutiram" u satelitimase opet cuje zvuk te radio postaje...
Kad mutiras na kompu ili na pojacalu? Ako je na kompu, onda nije cudno.

Probaj da iscupash kabl koji ide od TV karte u zvucnu...

Moguce je da se ponasha kao antena i hvata radio signale, mada je cudno da mutiranje svih record in-ova i playback (line in, Mic) ne pomaze...

Poz:wave:

Nije cudno jer je najverovatnije da nekvalitetan kabl od zvucne do sistema hvata signal. Ali dok to ne proba necemo znati, i mozemo da teoretisemo do sutra, zar ne?

dr.Tiristor je napisao(la):
Nije cudno jer je najverovatnije da nekvalitetan kabl od zvucne do sistema hvata signal. Ali dok to ne proba necemo znati, i mozemo da teoretisemo do sutra, zar ne?

hvala na trudu u svakom slucaju, jedino mi je krivo sto nisam video taj kabel koji si spominjao u gornjoj poruci

Ja i dalje vidim thumbnail u tom mom postu, ne znam sta je problem kod tebe. Sutra mi keva dolazi pa cu slikati digitalcem, ok?
SLIKA IZ POSTA

Poslednja izmena:
Probaj sa nekim drugim zvučnicima ili slušalicama ako prestaneš da hvataš signal te radio stanice onda je problem u zvučnicima a ako ne prestane onda je do zvučne ili TV tjunera ...

OK, dr. T, sad vidim link ka tom jpg-u
Ako skontam negde te kablove, probacu s njima, mada ionako imam u planu nabavku malo kvalitetnijeg sistema zvucnika...
Jedino sto me buni je to sto se nekad cuje jace, a nekad slabije (bez obzira na to koliko je "volumirano") - u nekim situacijama je "izrazeniji" zvuk te radio stanice...
No, hvala vam svima, jos jednom!

@ zak982

u sluskama se nikad ne cuje goreopisana pojava...

sto znaci da ti taj zvuk ne generise ni zvučna ni TV tjuner već su u pitanju verovatno krš zvučnici ili krš kablovi

Pošto vidim da je ovde trust mozgova, zamolio bih za komentar.
Naime, dok sam živeo u Rusiji ima sam el. gitaru Epiphone i kombo pojačalce Park (čini mi se da je model Gr 10), kopija Maršala od 10W, sa mehaničkim reverbom, jednokanalsko, sa gain 1 i gain 2 za dobijanje distorzije (kada se odšrafe zvuk je otprilike kao Black Sabbath iz 70-ih), milina bre.
Problem je bio što sam ponekad hvatao radio stanice :wall: :crash: najčešće kada je bio uključen ruski krš ТВ - РАДУГА, koji se btw nalazio iza betonskog zida u drugoj sobi.
Ovde nisam imao taj problem. Pretpostavljam da je fora bila u uzemljenju jer kod ruja su drugačiji štekeri, a i sam sistem, t.j. fali uzemljenje, nego ide preko nule (valjda). Elektro instalacija je naravno bila nakaradno izvedena.
Pozdrav svima :wave:

Poslednja izmena:
To za uzemljenje isto može da stvara problem mada da hvata radio stanice ... ne znam baš ... Kućna instalacija mi je ½nulovana½ tj . nula je umesto uzemljenja nemam problema sa hvatanjem radio stanica ali recimo kad palim svetlo u kupatilu (neonka) čujem puckanje u zvučnicima od čega se ježim . Takođe imam i 15 m dugačak kabl koji povezuje SB i stub (Technics ). Kabl nije nekog kvaliteta ( buvljak) ali mi nikad nije pravio sa hvatanjem radio stanica . Inače moja lokacija je NBG tačnije Paviljoni

heh....problem su ti zvucnici....evo imam slican problem(koji btw. i nije problem jer sam se vec navikao :d )....jednostavno ponasaju se kao radio prijemnik..a taj kabel je antena...sto se tice pojacala...nije prob samo u Rusiji....na svakoj Cajki mozes lepo cuti vremensku prognozu za sutra :D ....pozz..

Poslednja izmena:
Nisam se ni ja predavao tako lako, malo se pomeriš pa kao ne hvata.

geiger je napisao(la):
heh....problem su ti zvucnici....evo imam slican problem(koji btw. i nije problem jer sam se vec navikao :d )....jednostavno ponasaju se kao radio prijemnik..a taj kabel je antena...sto se tice pojacala...nije prob samo u Rusiji....na svakoj Cajki mozes lepo cuti vremensku prognozu za sutra :D ....pozz..
Heh... zvucnici ne mogu biti problem, moze samo pretpojacalo ili kablovi. I ne ponasaju se zvucnici kao prijemnik, niti kablovi od pojacala do njih, vec kablovi kojima se prenosi signal. Tacka.

true

dr.Tiristor je napisao(la):
Heh... zvucnici ne mogu biti problem, moze samo pretpojacalo ili kablovi. I ne ponasaju se zvucnici kao prijemnik, niti kablovi od pojacala do njih, vec kablovi kojima se prenosi signal. Tacka.

Jasno. :wave:

@ Tiristor....da na to sam i mislio...samo sam se pogresno izrazio...kad je sve to spakovano u kutiju...ja kazem zvucnik..mada mislimo na isto..;)

Poslednja izmena:
Posle izvesnog vremena i nepronalaženja odgovarajućih kablova, pa zatim pravljenja kvalitetnijeg (od boljeg kabela); što nije rezultiralo ničim malo sam se poigrao sa već dosadnim zvučnicima (u sada već svima dosadnom topicu) i došao sam do sledećeg zaključka: gde god postavio zvučnike u stanu (naravno bez prenošenja PC-ja, znači sami zvučnici "uštekani" u struju) u satelitima se čuje zvuk od radio stanice (s početka priče). Jedino je u kupatilu malo slabiji intenzitet, ali se i tamo čuje. Znači u celom stanu i bez izvora zvuka (u smislu "ubodenog" kabela sa zv. kartice). Što će reći da se stvari dešavaju u kablovima koji idu od vufera (gde se nalazi i pojačalo, je li, ka satelitima). Kad sve vratim na mesto, pomeranje tih kablova (koji vode od vufera ka satelitima) uzrokuje određene promene.
Nadam se da ću sa sledećim zvučnicima imati više sreće (i ovi su izgledali, doduše samo u početku, pristojmno)...
Hvala svima... ,)

Najvise bi imao srece da srusis taj predajnik, posto se ispod svakog predajnika pojavljuje tzv 'signalna kupa' koja dovodi do ovakvih 'efekata', cesto dolazi i do problema u pracenju drugih radio/tv stanica (ako je antenski sistem), no verujem da se kucni savet omastio, tako da je to mrka kapa.

Mozesh da probash sa proverom na hladne lemove u zvucnicima... mada mu ovo dodje kao longshot...

Poz:wave:

nema ti spasa....
osim da se preselish u neku kucu u komshiluku...:)

uzmi foliju (alu foliju za pecenje u rerni) i obmotaj taj kabel od woofera, kablove koji idu do satelita ne moras, sem ako u nekom satelitu postoje kontrole za zvuk, u tom slucaju umotaj i kabel koji ide od tog zvucnika. Ako prestane da se cuje taj zvuk od radija, onda treba da izmenjas te kablove i da stavis shilded kablove (kablove sa metalnom kosuljicom u sebi, najcesce CATV kablovi). Ako ne, onda najverovatnije pretpojacalo u wooferu (ili satelitu, ne znam koje zvucnike imas) hvata i pojacava tu radio stanicu, u tom slucaju obmotaj woofer folijom (ceo woofer) ili ga otvori pa ga iznutra oblozi folijom.

Bolji zvucnici ce najverovatnije patiti od istog problema posto nijedan proizvodjac ne stavlja olovne/metalne obloge i zastite u kablove i u pojacala (oko pojacala) zato bolje uradi ovo sto sam ti rekao kako bi locirao problem pre nego sto das brdo kesa za neke bolje zvucnike i skontas da nista nisi uradio...

gx-x je napisao(la):
Bolji zvucnici ce najverovatnije patiti od istog problema posto nijedan proizvodjac ne stavlja olovne/metalne obloge i zastite u kablove i u pojacala (oko pojacala) zato bolje uradi ovo sto sam ti rekao kako bi locirao problem pre nego sto das brdo kesa za neke bolje zvucnike i skontas da nista nisi uradio...

...imao sam i to na umu (sa bacanjem para), ali i nezavisno od toga imao sam naum da pređem na 5.1 sistem (druga tema). U svakom slučaju, hvala na savetu, kad malo dođem do daha probaću predloženo!

Da ne zaboravimo da smo i o ovome pisali...

Kupih pominjani 5.1 sistem zvučnika (Logitech X-530), tek priključeni, klinac spava (kao i ostatak zgrade, što će reći da nisam stigao skroz da ih isprobam), ali da ne idemo van teme: NEMA VIŠE RADIO „ZENITA“ (eto im malo reklame na kraju; brate i zaslužili su).

Dakle, nisam stigao da isprobam izolaciju sa alu folijom (a imao sam ozbiljnu nameru) i nisam usamljen s ovim problemom u svom gradu (mislim na okolinu oko predajnika radio stanice), ali, eto, sa ovim zvučnicima je bolja situacija, odnosno u kablovima se ne indukuje ništa, verovatno je mnogo bolja izrada od onih u Mercuriju. Ne ističem ništa explicitno, samo iznosim činjenice.

U svakom slučaju, hvala još jednom! :wave:

eto, drago mi je da si resio problem, koji je kanda lezao u pretpojacalu samih zvucnika, logitec ima oklopljeno pretpojacalo po svemu sudeci.

sretno sam novim zvucnicima !

Nazad
Vrh Dno